Re: Cijena psenice 2009
Na jučerašnjem sastanku Udruge Poljoprivrednih Proizvođača Središnje Hrvatske dogovorili smo se da se od cijene 1,25 kn ne odustaje ni lipe uz to ako i dođe do nekog subvencioniranja od strane države da to bude prema otkupljivačima, a nam da je otkupna cijena na silosu bude ovih 1,25 kn, u protivnome ide se na "izlet u zagreb". Naš predsjednik udruge Kunovec veli da ga je strah Pojedinih predstavnika slavonskih udruga, a sad sam zaboravil kak se zovu, uglavnom misli da bi se dva lika-predstavnika mogla prodat odnosno da več imaju neki dogovor. Na sastanku u srijedu će se nalazit predstavnici naše udruge i još 7 drugih udurga iz cijele RH. Na sastnaku je također kontaktiral sve predstavnike ostalih udruga koji će se nalazit na sastanku za cijenu i svi su se složili da se ne popušta na pregovorima, osim te dvojice koji nisu ni negirali ni potvrdili da će i oni tak postupit. Od države će se tražit da se zaostaci isplate od kraja ovog mjeseca te da se dogovori dinamika isplate poticaja za ovogodišnju pšenicu a onda i kasnije kulture. Ovo kaj Mavrović traži da cijen bude tih 75 lipa al da se poticaji podignu 50% je nebuloza na koju ni ne pomišljaju jer država nema para, kasne nam za prošlu godinu, a kad bi nam tek to isplatili.
Predsjednik nam je ispričal kaj su otkupljivači nudili na prošlom sastanku.
Kao nude nam tržišnu cijenu, al vele neće se uzimat uobzir cijena na mađarskoj burzi nek na francuskoj i tam je cijena 140 € po toni, ALI da moraju odbit 30-40€ po toni jer bi ih tolko koštali troškovi da oni plasiraju tu našu pšenicu na francusko tržište, pa onda ponudili 76 lipa. Za Mavrovića vele da čas priča jedno, pa čas drugo, a novinari svi oko njega....
Veli da su državni predstavnici bili jako korektni,a da su največe zlo otkupljivači koji nas oče ogolit do kosti. Cijena od 1,25 je realna cijena koštanja proizvodnje pšenice u kojoj je uključena i cijena našeg rada i od toga ne treba odustajati. Pa nismo tražil 2,5 kn pa se onda cjenkali ko Miketek 3,8 kn pa onda pristane na 2,20 kn. Pričalo se još o svačem al mislim da je ovo kaj sam napisal najvažnije.
Ugalavnom sastanak je prošo super i odlučili smo otić u srijedu u zagreb pred ministarstvo dat podršku predstavnicima na sastanku....
Pozivamo i ostale da nam se priključe i da stisnu predstavnike svojih udruga da ne odustaju od ove cijene.