Re: Cijena psenice 2009
ono kaj ja vidim da sustavno nas sve u svim sektorima uništavaju.
više je uvoza nego izvoza,ono što je uveženo mora bit prodano nekm,a tu se poteže da nema izvoza u toj količini
znači negdje se moraš zadužit,jel kupil si više nego prodal razliku pokrivaš zaduženjem nebitno kojim i gdje.
al nemožeš se ni vječno zaduživat.a uvjek postoji i faktor x.koji može utjecat.
dakle po meni treba proizvodit i izvozit,podmiril si vlastite potrebe i prodal si i time došo do novaca.
ograničit uvoz proizvoda koji se kod nas proizvodi,carinama,porezima ili kako več a taj novac uložit u proizvodnju domačeg proizvoda.kroz poticaje,kapitalna ili sl.
štoviše osobno mislim da nebi ni trebala kapitalna ili poticaji da možeš svoj proizvod uredno prodat i naplatit po normalnoj cijeni.
jel koja svrha kad moraš skupljat 100tkn,2godine da bi dobil nazad 40tkn.a mogo si ih zaradit za 6mjeseci da je cijena i plačanje normalno.i u dvije godine zaradil si 300tkn +100kn koje si uložil za nabavu nečeg.
po meni bilo bi bolje da je niža cijena mehanizacije,repromaterijala ili sl, da su manji porezi i kamate na to.
jel ni isto platit 200tkn ili 150tkn istu stvar.prije skupim 150 neg 200 a dok sam skupljal razliku več sam izgubil,jel sam mogo sa nabavljenim več zarađivat.
mislim to je ono kaj mi več svi znamo,al kad če ONI više shvatit.