• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijene zitarica u zetvi 2008

S

sava

Guest
da li su se tajkuni u hrvatskoj i srbiji dogovarali kad su cene iste i u potpunosti se spekulise sa psenicom koju su kupovali na zeleno za 20dinara ili 2kune, a sad se pravdaju dobrim prinosima icenom od 15+PDV [1.6+PDV kuna]. :scratch

S

seljaček

Guest
Ma čiste gluposti pa ko če dati pšenicu ispod 2kn na ove troškove nema šanse .

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
pa cuj:
cinjenica je da bi morao dati ako sijes na ugovor----
al jebe....s ugovor sa manje od 2 kune!!!
nadam se da si u pravu i da cemo dobit 2!!!

B

Bobo

Guest
Zivi bili pa vidjeli...

I mi smo prije par godina sijali na ugovor, pa kad smo dosli predavat, majstor kaze lijepo: Ja sam svoju kvotu popunio, a od sad placam toliko i toliko, vama kako pase, meni vase ne treba...

Toliko o ugovorima, jer ga samo tak ne mozes ni tuzit, samo bi izgubio pare. Predali na hrpu s obicnim zitom i gotovo...

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
OSIJEK- Kolika će biti otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenice ovisit će o tržištu te otkupnoj cijeni u zemljama u okruženju, istaknuto je na današnjem sastanku na temu otkupa pšenice u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek.

Pretpostavka je da će otkupna cijena u Hrvatskoj biti 15-ak posto veća od cijene u okruženju, kazao je Ljupko Tabaković, savjetnik ministra poljoprivrede. Dodao je kako je sadašnja cijena na burzi u Budimpešti oko 1,25 kuna po kilogramu, no da se uskoro očekuje određeni porast.

Predstavnici više udruga seljaka Slavonije i Baranje istaknuli su da očekuju da cijena pšenice bude od 2 do 2,20 kune po kilogramu, napominjući kako se po toj kalkulaciji cijene pšenice sada prodaju mlinsko-pekarski proizvodi.

Smatraju da uz cijenu i do 2,20 kuna za kilogram pšenice stoga ni brašno ni kruh ne smiju poskupiti, jer su već neopravdano poskupili budući da je prošlogodišnja otkupna cijena pšenica bila 1,05 kuna.

Paško Gašpar, potpredsjednik Skupštine Žitozajednice, istaknuo je kako kalkulacije pokazuju da prerađivači bez poskupljenja mlinsko-pekarskih proizvoda mogu otkupiti pšenicu po cijeni do 1,50 kune po kilogramu, a sve što je preko toga značilo bi dodatne troškove i nova poskupljenja.

Krešimir Kuterovac, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, istaknuo je kako je država osigurala dovoljan prostor za skladištenje pšenice, te svi proizvođači imaju mogućnost čekati s prodajom. U Hrvatskoj je evidentirano 65 silosa ukupnog kapaciteta 1,8 milijuna tona.

Žetva pšenice ove će se godine obaviti sa 140.000 hektara, što je daleko manje od prijašnjih godina kada se prosječno pšenica sijala na oko 200.000 hektara, kazao je Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu u Županijskoj komori Osijek. Dodao je kako se ove godine očekuje proizvodnja od 650.000 tona pšenice.

Kuterovac je istaknuo i da je u proceduri zakon o tržnom redu koji treba biti donijet do kraja lipnja, dodajući kako će se primjenom toga zakona znati pravo stanje i bilanca tržnih vrijednosti, te procedure oko uvoza i izvoza pšenice.

Na upit o poticajima za pšenicu rekao je da ostaju na 2250 kuna po hektaru, ali da se ne može očekivati da će poticaji biti isplaćeni do kraja rujna kako su to tražili poljoprivredni proizvođači.

Tržni red treba postaviti, a kada žetva pšenice počne bit će jasne i cijene, istaknuto je na današnjem sastanku na kojem su bili predstavnici poljoprivrednih poduzeća i zadruga Slavonije i Baranje, udruga obiteljskih gospodarstava, Ravnateljstva robnih zaliha i Ministarstva poljoprivrede

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić istaknuo je danas kako je sigurno da će cijena pšenice biti tržišna, napominjući kako je počelo pregovaranje proizvođača i otkupljivača pšenice oko otkupne cijene.
Započeli su sa cijenama od 1,45 kune, 1,50 do 1,80 kuna, neki bi željeli i više, a Ministarstvo je za to da se dođe do dogovora, istaknuo je ministar Pankretić na upit novinara nakon otvorenja izložbe priređene u Središnjici Hrvatske seljačke stranke u povodu 80. godišnjice smrti Stjepana Radića.

I potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSS-a Josip Friščić je također istaknuo da cijenu pšenice treba formirati tržište. Uvažavajući poskupljenja goriva, gnojiva i repromaterijala i pozivajući se na razgovor s velikim slavonskim proizvođačima ustvrdio je kako troškovi proizvođača pšenice nisu veći od 1,50 kuna po kilogramu.

Nastavi čitatiOglas:

Ako se na to doda da se treba ostvariti i određeni profit, te ono što daje država, onda su polazišta za utvrđivanje cijene pšenice između 1,80 i 2 kune, smatra Friščić ocjenjujući da je cijena od 1,80 kuna na gore isplativa za proizvođače sa prosječnim prinosima.

To je manje od cijene po kojoj se interventno uvozi 100 tisuća tona pšenice, po 2,30 pa do čak 2,50 kuna po kilogramu, dok je lani izvezeno 400 tisuća tona po 1,70 kuna, napomenuo je.

Zalažući se za cijenu koja će biti isplativa za proizvođače pšenice, a za ostale prihvatljiva istaknuo je kako cijena kruha ne bi nikako trebala porasti, nego čak i pasti.

Za poskupljenje cijene kruha može biti kriv samo špekulativni odnos u lancu između proizvođača i potrošača, ali zato je tu Vlada i Ministarstvo da to spriječe, rekao je Friščić.

K

kikoporto5820

Guest
zsolin opet če oni nama uterat k.... žetva će početi a cijenu neznaš predaš robu i onda mogu reči koliko hoče ista stvar kao i sa ječmom ljudi kose ječam voze ga u silos a nitko nema pijma o cijeni
***** ja takvu politiku i ovu državu svi bi zarađivali preko naših leđa

B

Bobo

Guest
Iz price s jednim lokalnim otkupljivacem saznajem da ce ove godine cijena otkupa zita biti izmedju 1.40 i 1.60 kn/kg, pa si mislite...

Dobro pazite sta vam je Bobo rekao... od 2 Kn nece biti nista, samo se nadajte, pa cete se vise i zivcirati. Gule nas i moz se slikat sto im neces prodati.

Tko ima gdje cuvati zrno, taj ce jedini profitirati, a ovi koji ga direktno predaju na silos, njima ce ostat cist poticaj, i ako imaju svoj kombajn i preijevoz, jos malo ekstra...

Ljudi, ovo nije europa, mogu se s nama igrati kako god hoce. Svi se zivciramo, ljudi ne spavaju, ja tu ne mogu nsita pomoci. A da mogu, pomogao bih, kao i svi mi. nas nitko ne pita jesmo li zadovoljni ili ne, nego samo udri po malom seljaku, dok ovi veliki zgrcu pare. Tako je uvijek i bilo, i uvijek ce i biti.

Kad se u europu udje, bas me zanima kako ce se onda situacija odvijati... Kad dodje konkurencija u otkup, pa se budu morali s nekim i nadmetati. Ako budu nudili ovi nasi neku nerealnu cijenu, morat ce sve uvoziti, jer cemo mi sve prodat najboljem ponudjacu. Onda ce se seljaka pitati, ali ce biti kasno za to.

Do tada jezik za zube, trpi, radi i kako ti bog da. Valjda ce jednom sve sjest na svoje mjesto, i ja to dozivjeti...

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
Bobo kaže:
Tko ima gdje cuvati zrno, taj ce jedini profitirati, a ovi koji ga direktno predaju na silos, njima ce ostat cist poticaj, i ako imaju svoj kombajn i preijevoz, jos malo ekstra...

--sto se tice cuvanja kako nemas gdje cuvati zrno?
Ja sam jucer predao 1 vagon jecma u silos na skladiste....i tamo ce bit do nebude 2 kn.
Jedino ako nemas silos u blizini pa nemozes skladistit!
Inace moze.
Bar ja tako planiram sve napravit.
Nekih 5vagona jecma i 3 psenice,ppa nek stoji!

K

kikoporto5820

Guest
ja sam danas zvao jednog tu na mojem terenu što otkupliva robu i čovjek mi kaže da plača ječam 1.50 kn i de če najvjerojatnije cijena iči gore ovih dana

S

seljaček

Guest
Ide cijena gore ječam sa 1,5 kn na 2,05 a pšenica na 1,8 kn.

K

kikoporto5820

Guest
a to bi bila neka uredna cijena barem da žito navuku na 1.90 i mislim da bi ljudi bili zadovoljni

P

pf-steyr

Guest
Moje mišljenje je da će žito biti negdje oko 1,50kn.
Volio bi i ja da je cijena 2,20 ali to je stvarno previsoka cijena i neostvariva.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
evo danas sam cuo da se trguje sa jecmom po 1,8kn....
ali meni je to malo...
sa 2,05+22% moze ali 1,8 aneee!
....
sta ti je?nema sanse da je zito 1,5kn!nikako!!!
nemoj to uopce spominjat....sam radis protiv sebe!

P

pf-steyr

Guest
Ja sam danas cuo da je u mađarskoj cijena ječma 1,08kn(KATASTROFA)....

B

Bobo

Guest
Kako mozes uopce usporedjivati zitnicu Europe s Hrvatskom?!?

Kod njih je to super cijena...

K

kikoporto5820

Guest
Bobo ako nisi znao da če se naše cijene određivati prema mađarskoj burzi na mađarsku cijenu če iči 15 % gore barem je tako Pankretič izjavio

B

Bobo

Guest
To je u najmanju ruku nepravedno...

Za taj podatak nisam znao, ali cisto sumnjam da ce biti tako...

S

seljaček

Guest
Blago nama u takvoj uređenoj državi žetva je već počela a mi nemamo pojma o cijeni, jedan danas reče o da kupujemo ječam . pitam ja : po kojoj cijeni , veli on : neznamo još cijenu ,pitam ja : pa kak onda kupujete , veli on : lijepo dovezete ječam i ostavite kod nas a mi vam poslje odredimo cijenu kakva nam paše . , velim ja : dragi moj gospon tak nebumo trgovali pa nismo u rusiji sedamdesetih godina hvala lijepo. i ječam ide u silos u štaglju pa ko če trebat nek si dođe po njega i plati realnu cijenu.

Najnoviji postovi

Na vrh