• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijene zitarica u zetvi 2008

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
KRESO kaže:
ja sam našao skladištenje po 100kn mjesečno za vagon pšenice i mislim da je ok cjena

to je nekaj na veliko , mislim neki silosi, il nekaj za tebe privatno, mislim manje skladište :?:
ste se dogovorili oko moguče fumigacije kak če bit troškovi, jer ako se to mora vršiti plača onaj čija je pšenica
cjena je ok
dugo te nema , kakva ti je pšenica, el bu dobro sipala

K

KRESO

Guest
pa pšenica je ok vidjet ćemo tek kad ju počnem skidati...a sutra krećem kombajnirati drugima ja ću svoju iduči tjedan valjda ...jedino mi je gabi polegla a ostale se drže ok još ima i poneka zelena stabljika pa mi se ne žuri :roll:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
KRESO kaže:
pa pšenica je ok vidjet ćemo tek kad ju počnem skidati...a sutra krećem kombajnirati drugima ja ću svoju iduči tjedan valjda ...jedino mi je gabi polegla a ostale se drže ok još ima i poneka zelena stabljika pa mi se ne žuri :roll:

bilo je na radiju na poljoprivrednoj da je vlaga kod pšenice još oko 30 %, tvoja je onda puno zrelija.
ne trebaš žurit, bitno je da nije bilo leda, jer oko virovitice je ove godine bilo gadno

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
"
ZSOLIN ovo kako si omalovažio CABAGEA i njegov rad je jako nisko, i vidi se da nemaš baš previše iskustva u poljoprivredi, povrčarstvo je među najtežim granama sa največim ulaganjima, on ima sigurno 50 puta veča ulaganja od tebe i 10000 puta teži rad od tebe, a on isto strepi od nevremena, a da znaš kolko košta pravo sjeme povrča, mislim da bi na guzicu sjeo i ispričao se CABAGEU.

ko što večina kaže 1,6kn je čistam dobra cjena jer če i prinosi biti dobri, a ja vam želim i više od toga da si kupite što vam je potrebno[/quote]

nisam ga omalzavao nego sam samo rekao da se neuplice u cijenu psenice jer nezna kakvi su nasi troskovi i ostalo...
npr ja se nebih uplitao u formiranje cijene paprike jer neznam uopce koliko to kosta tako da bih platio i podrzao njegov zahtjev JER ON TO PROIZVODI I ZNA KOLIKO KOSTA!!!

sa sada sto se tice prinossa ,reko bih da ti mislis sljedece:
seljak moze zaraditi 2000kn po H ....znaci kada dobro urodi cijenu ustimamo sa prosjecnim prinosom i toliko kosta psenica!..
A kada je lose onda je skupa!

Zasto stalno uzimamo madarsku za primjer?Madarska ima ogromne povrsine itd...
MI SMO HRVATSKA I specificna smo zemlja....ajmo gledat Njemacku pa da dobijemo posticaj od 4800kn po H za psenicu??

Uostalom ja nezelim posticaj nego zelim da se realno plati moj posao ! ! !

imam dovoljno iskustva u poljoprivredi ali u sektoru ratarstva i vocarstva----

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
zsolin kaže:
"
Zasto stalno uzimamo madarsku za primjer?Madarska ima ogromne povrsine itd...
MI SMO HRVATSKA I specificna smo zemlja....ajmo gledat Njemacku pa da dobijemo posticaj od 4800kn po H za psenicu??

pošto smo u svim tim integracijama i imamo otvoreno tržište i u wto-u smo, moramo imati imati neku cjenu po tržištu.
e ovako cjena se više ne određuje od države več je tržna cijena, a to mora iči po burzovnom načelu ponude i potražnje, a najbliža je mađarska burza i mi spadamo pod nju, kao i neke okolne zemlje isto, naime mi smo premali da bi određivali cjenu a nemamo niti svoju burzu
njemačka je druga burza i oni su sami za sebe jer su veliki, ili su austrija i još neki pod njom.

mađarska ima površine ali i lošiju kvalitetu pšenice od nas, to su meke pšenice loše kvalitete.
primjera radi rusija je veliki izvoznik pšenice i ima ogromne površine ali su joj prosječni prinosi manji id dvije tone, tako da se nemogu uspoređivat dvije države različitih klima, ali burzu zanimaju tone i tone i novac i novac a ne hrvatska i mađarska, to je tak okrutan poslovni svijet

B

Bobo

Guest
Nemojte misliti da ja ikoga omalovazavam kad kazem da je nerealno ocekivati otkupnnu cijenu psenice preko 2kn, jer ako 1.60 pokriva troskove, imate jos 40lipa zarade... To ova drzava nece dopustiti.

neka bude 20 lipa pokg i to je dovoljno... Pokupimo PDV i poticaj, i moze se kupiti neki novi traktor samo tako. naravno ako se radi 50 i vise hektara te se ima kakva-takva mehanizacija koja ce placati rate.

Ja govorim o svom primjeru gdje svake godine placam vrsidbu i prijevoz do silosa, pa opet vidim neku zaradu. Ne ide mi u glavu sto se onda vi veci poljoprivrednici bunite, a imate i svoje kombajne i prikolice i ne placate nista osim goriva i kojeg lezaja ako se dogodi kvar...

Ove godine imam za vrsiti 11 jutara, sto psenice, sto soje... po 450kn= 4950Kn. A gdje je jos prijevoz... Kolike troskove ima kombajn na 11 jutara vrsidbe? Pola rezervoara goriva.

Vama koji se bas bunite i zivite od poljoprivrede i najvise cudim. Ako vama nije dobro, kome ce biti?

Nemojte me krivo shvatiti, ja se ne zalim. Ali da cijena bude 2 kn i vise, nikako se buniti necu. nema svatko sve strojeve, ali opet vecina vas radi vise od 15-ak jutara zemlje koliko ja imam.

bez ljutnje i vrijedjanja, samo razgovaramo...

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
ma ok...naravno da razgovaramo ali ja smatram da je problem odmah u startu kad jedan poljoprivrednik kaze da je 2,2 nerealno!!! Nije ..pa jebemu moramo se boriti za sebe--
cuj na tih 15 jutara da ostvaris 40po jutru i da ti plate 2,2 kn nagodinu mozes imat kombaj pa zaradis i na tome...
ali ako prodas po 1,5kn onda opet cjelu godinu budes zivotario....
ja imam i svoj kobmaj i projevoz ,tj APSOLUTNO sve sam poradim ali opet mi slabo ostane jer proteklih godina odvezem vagon kukuruza i dobijem 5000kn sa PDV----za plakat---toliko kosta jedan malo bolji mobitel ...razumijes?to je za plakat!

ma najveci je problem u nacionalnoj svijesti nas Hrvata,jer samo uvozimo a nase nek bude zadabe!

B

Bobo

Guest
Govorim da je nerealno ocekivat od nase drzave da ona svoju zaradu podjeli seljacima... To se nikada nije dogodilo, pa sumnjam da ce i sada...

Dapace, volio bih ja i 3kn/kg, ali nist od toga...

Moramo biti zadovoljni sa neko mcijenom koja nam pokriva apsolutno sve troskove proizvodnje i jos garantira nekakvu zaradu. Ja sa 15 jutara zemlje ne mogu ocekivat suho zlato s neba, ali opet, radi se o lijepim novcima...

Da imam 50 jutara zemlje, tu bi bilo bar 30 pod psenicom. neka bude 35 po jutru i 1.70 po kg... nesto preko 170 000Kn... neka bude 100 000 troskova, ostane mi 70 000 cistih, a to je podijeljeno na 12 mjeseci preko 5500Kn... a gdje bi mi jos bilo onih 20 jutara pod, recimo, kukuruzom...

Da i bude 50 000 kn zarade, znam ljude koji zive i s manje prihoda...

Mislim da ova moja "racunica" ima nekog smisla. jos se ne petljam u papirologiju, pa nemam niti otprilike pojma koliki su nam troskovi sjetve...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
zsolin kaže:
ma ok...naravno da razgovaramo ali ja smatram da je problem odmah u startu kad jedan poljoprivrednik kaze da je 2,2 nerealno!!! Nije ..pa jebemu moramo se boriti za sebe--
cuj na tih 15 jutara da ostvaris 40po jutru i da ti plate 2,2 kn nagodinu mozes imat kombaj pa zaradis i na tome...
ali ako prodas po 1,5kn onda opet cjelu godinu budes zivotario....
ja imam i svoj kobmaj i projevoz ,tj APSOLUTNO sve sam poradim ali opet mi slabo ostane jer proteklih godina odvezem vagon kukuruza i dobijem 5000kn sa PDV----za plakat---toliko kosta jedan malo bolji mobitel ...razumijes?to je za plakat!

ma najveci je problem u nacionalnoj svijesti nas Hrvata,jer samo uvozimo a nase nek bude zadabe!

Cek malo, ajmo okrenuti pricu ovako. Koliko radnih sati po Ha napravis tijekom godine na psenici? Ja sam negdje procitao da je to oko dvadesetak sati. Svi kazu da je 50-ak Ha minimum za isplativo ratarenje. Ako 20 sati pomnozis sa 50 ispadne sve skupa 1000 sati, a radni mjesec ima 150 radnih sati, dakle govorimo o poslu od 6.5 mjeseci. Koliki su proizvodni troskovi po kili psenice ili obradjenom Ha?
Koliko novaca ostane sa 50Ha? Da ostane SAMO poticaj to je 125.000 kn ili prosjecna neto placa od oko 20.000 kn za 6 mjeseci rada. Dali se ovdje (i ne samo ovdje) trazi kruha preko pogace? NHF

B

Bobo

Guest
A to je samo zito... Zamisli da jos imas nesto jecma i nesto kukuruza... ne mozes imati na svim povrsinama samo jednu kulturu... Od 50 hektara bih ja raspodjelio na 25 zito, 15 jecam i 10 kukuruzi... ne mozes tu pogrijesiti nista...

Pokupis poticaj, PDV i jos po kili ove godine ce biti i neke zarade. Zato kazem da nije realno ocekivati preko 1.80 po kg psenice...

Cijena psenice od 1.60 pokriva sve troskove amortizacije, sjetve, gnojidbe... apsolutno sve... i cijena ce definitivno biti preko 1.5kn, tako da ce se i tu nesto malo pokazati. U pravilu poticaj mora ostat cist i to je lijepa zarada...

J

jokapz

Guest
Bobo ljepo si to sve opiso sam teorija i praksa se rijetko poklope. A kak si došo do računice da 1 kn i 60 lipa pokriva troškove?????

K

kikoporto5820

Guest
E Bobo Bobo ***** ga ja tko te metnio za administratora foruma još si zelen ko soja
ako je tebi realna cijena 1.60 i a ako se ti zadovoljavaš sa poticajem večina ovdje nemisli životariti dao bi ja tebi 1 kn pa nek ti bude poticaj
gnojivo je danas ošlo gore piše na teletekstu mješanci 48 posto pa da te ja pitam jel 1.60 realno i 2 kn je malo na te cijene repromaterijala realna cijena bi bila 2.50 kn
nitko nama seljacima nije kriv što se neznamo boriti za svoja prava kud nas gurneš tam ostanemo gunđamo dva dana sebi u bradu a oni nas voškaju ko malu djecu kad bi se mi udružili pa napravili nekavo sranje da vidiš ti kako bi se tu puno stvari promijenilo

ZSOLIN podržavam te imamo isto razmišljanje reci brate sve nek te nitko ne j...

BobBobo ljepo si to sve opiso sam teorija i praksa se rijetko poklope. A kak si došo do računice da 1 kn i 60 lipa pokriva troškove?????
Bobo ljepo si to sve opiso sam teorija i praksa se rijetko poklope. A kak si došo do računice da 1 kn i 60 lipa pokriva troškove?????
o JokaPZ te nešto pitao pa daj nam tu formulu kako si došo do tog riješenja

B

bok123

Guest
Dečki, kako ste vi lako zapaljivi. Kod nas su uvijek iste priče: jedni kažu, samo posiješ i pokombajniraš i to je to.
drugi pak nabroje sve moguće troškove plus svoj rad i čupaju kosu.
Od kad ja pamtim je bilo kad je rodna godina cijena je manja nego što mi mislimo da treba biti, ali uvijek je nešto ostalo. A što kada nitko ni ne pita za nju? Pa interventni ovaj pa interventni onaj?
Uvijek je netko zarađivao na žitu makar ništa i ne posijao. Lako je biti pametan kad ide, a kad ne ide? :?:

A

Alen

Guest
Po rali repromatrijal i nafta koštaju 1500 kn + 150 kn špric i 470 kn kombajn. Zaokružimo to na 2200 kn....
U prosjeku imaš oko 3 tone po rali a to je po cijeni 1.60 kn 4800 kn....

E ***** ga ja ko se nemože nači u ovoj računici!

I da košta 3000 kn kompletno ulaganje u ral ječma opet se isplati!!!

Dakle ja sam ove godine imao 15 rali ječma. To je 45 tona ječma! 5 tona sam ostavio sebi za svoje potrebe a 40 tona sam stavio u silose ratarstva i sad čekam cijenu da ga prodam.

Znači uložio sam cca 33000 kn a dobio 72000 kn. Dobit mi je 39000 kn a nekoristim poticaj!!!!

E ***** ga kome sad nije jasno i nije mu dosta 1.60 kn! Pa ljudi nemožete za dobit od ječma kupit novog MF-a i cijelu godinu ništ neradit. A sa ječmom nema puno posla. Ja tu svu zemlju obradim sa vladimircem T 25 A i IMT 533 i plus toga radim 5 dana u tjednu po 8 sati na dan.....

I da,sad sam i ja došao sa polja. U toku je oranje strništa i nadam se opet sijanje repice za zelenu gnojidbu.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
ma mislim da je moj komentar suvisan....
Kako sam napisao negdje na 2-3 stranici ,kada je zito bilo 90lipa il slicno jedan mi je kolega rekao da se njemu isplati raditi....
ok isplati se i meni ali NIJE TO TO!¨!!

E sada ova racunica od ALENA mi se nesvida.....gdje je oranje,frezanje,bacanje gnojiva -3-4puta....spricanje protiv korova,protiv bolesti 2puta sa folijarnom prihranom...proijevoz do slilosa...
dovoz repromaterijala .....TOVARENJE gnovijva ....KALCIFIKACIJA ZEMLJE...podrivanje,,.itako dalje.....
To nitko neracuna?
To ni nisu sve mjere ali ajmo reci da jedan seljak bi to sve trebao raditi....ALI NERADI JER MU NEDAJU NOVACA i nema sa cime!

A

Alen

Guest
zsolin kaže:
E sada ova racunica od ALENA mi se nesvida.....gdje je oranje,frezanje,bacanje gnojiva -3-4puta....spricanje protiv korova,protiv bolesti 2puta sa folijarnom prihranom...proijevoz do slilosa...
dovoz repromaterijala .....TOVARENJE gnovijva ....KALCIFIKACIJA ZEMLJE...podrivanje,,.itako dalje.....
To nitko neracuna?
To ni nisu sve mjere ali ajmo reci da jedan seljak bi to sve trebao raditi....ALI NERADI JER MU NEDAJU NOVACA i nema sa cime!

Ček malo.....

Kakvo frezanje??

Ovako:
Oranje po rali 7 litara plavca 42 kn
tanjuranje 8 litara 48 kn
Prolaz sjetvospremačem 2 litre 12 kn
razbacivanje umjetnog 1 litra 6 kn
razbacivanje ječma 1 litra 6kn
špricanje 2 puta 4 litre 24 kn
prolaz drljačama 2 litre 12 kn
Ukupno obrada ječma:150 kn plavca po rali!!!!!!

A sad moja je stvar što ja sijem uljenu repicu pa imam oranje više ali uštedim na umjetnom jer stavljam 50% manje umjetnjaka nego ti.....
za prihranu ide samo kan 50 kg i malo uree skupa sa špricom protiv bolesti koji usput košta 150 kn po rali.....

Ma ajde mi reci ko je nekada podrivao zemlju?!? To su nove izmišljene stvari da bi se trošile pare na nove strojeve....

A tko ti je kriv kada ideš sam po repromatrijal.... Ucijeni trgovca.... ja trebam toliko i toliko plačam u kešu a ti mi ga dovezi...

A grbava leđa češ imat i za puno manji prihod u nekoj privatnoj firmi...
I ja kupujem svake druge godine sjemenski ječam a svake druge sijem svoj.....

Tako ja radim i imam svoju računicu gore napisanu.

Arsa kaže:
@ Alen

Koju repicu i kako sejes za zelenu gnojidbu

Uljenu repicu sijem i to uzimam od ljudi a nekupujem sjeme. Pomješam sa pjeskom i rasipam rasipačem.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ipak znam i ja što je proizvodnja pšenice. Ništa!!! Ništa u usporedbi s bilo čim drugim, jer tu nema posla. Ja uz svojih 8 hektara povrća još uspijem obraditi 100 hektara pšenice, ako treba. I onda nek mi netko kaže da je 1.60 malo. Sjednite i računajte. Svaka operacija ima svoju cijenu. I da ti netko sve uslužno radi, opet zaradiš uz 1.60. Čovjek koji radi 100 ha žita ubere samo preko 200 tisuća čistog poticaja. Treba biti lud i buniti se. :scratch :scratch
Ipak želim vam kao i sebi dobru zaradu, ali ipak bilo bi nerealno dizati cijene u visinu. To ko da ja tražim za papriku 5 kuna, a već kod dvije imam zaradu.
Kod onog da se strepi od nevremena, ne mogu pregutnuti činjenicu da ja ispadam budala, jer kao meni neće napraviti štetu. Prijatelji, ulaganje u sjeme jednog hektara paprike stoji 2000 eura. Nemojte ni pitati koliki su ostali troškovi. Uz to, mislim da osiguranje jednog hektara paprike pokriva nekakvih 50 hektara pšenice.

J

jokapz

Guest
Alene u kojoj ti bajci živiš da se i ja doselim kad je sve tako ljepo i bajno...

A

Alen

Guest
Imam priliku svaki dan gledat što znači baviti se povrčem....ludnica.....i da mi netko neznam koje pare ponudi hvala lijepo nek radi ko ima volju!!! Ja se držim ječma i kukuruza!

Prem da planiram posadit pol rali krumpira i nešto malo zelja..... ali sa tim nema puno posla!
Cabage,svaka ti čast.....treba imat volje i živaca za povrče.....

Pa jokpaz,u bjelovaru sam pa dođi.... Ali je ti nemam traktor sa klimom i elektronikom....

I ŠTO JE NAJBITNIJE NISAM OPTEREČEN KREDITOM ZA TRAKTOR I PRIKLJUČKE!

Na vrh