J
jokapz
Guest
ček šta ti hočeš reči da seljak ima preterani standard???
jokapz kaže:ček šta ti hočeš reči da seljak ima preterani standard???
jokapz kaže:Alene ljepo razmišljane. Također i kod mene brusilca i aparat za varenje stalno rade. Kredit je kopanje rupe pod sobom. Al kad se danas drugačije nemože. npr tjeo bi kupiti zemlju a nemaš novaca tu mašta nepomaže..... bar kod nas ne!!!!
zsolin kaže:samo da kazem da se slazem sa alenom da je problem u tome kada kupis novi stroj pa stoji vani!
Ali ja nemam nijedan kredit za strojeve ali ih imam sve i sve sam poradim a opet mi malo ostane....
ipak sa tih mojih 50H sam zauzet stalno...ako neradis u polju radis oko strojeva
...
ljudi su prije imali 10jutara pa pravili kuce ,a sada sa 50h nemozes.....
Zasto je gnojivo prije 20god bilo duplo jeftinije a cijena psenice ista ko i sada????
nije samo gnojivo nego sav repromaterijal i gorivo i sve!
Nije rijec o standardu nego o poslu kojim se netko bavi. Nitko ovdje, uvjeren sam, ne zeli da seljak nema jos bolji standard nego se radi o tome da ja i dio ljudi ovdje poljoprivredu promatra kao posao. Samo hocu reci da uz npr. 50ha zemlje i i mehanizaciju za to se lijepo moze zivjeti i obitelj moze imati korektan prihod. Ajmo ovako. 50Ha zemlje vrijedi npr. 100.000 Eura i mehanizacija jos 100.000Eura. Uz ulaganje od 200.000 Eura jedan radno aktivni covjek moze korektno zivjeti i prehranjivati obitelj, skolovati djecu i imati relativno OK standard. Negdje prije sam izracunao da je NETO prihod od 50Ha oko 200.000kn. To ispadne oko 27.000 Eura. Od 50Ha se moze jos u nekim drugim kulturama (djetelina, trava) sigurno priskrbiti jos dodatnih 5000Eura. 32.000 Eura godisnjeg neto prihoda je oko 16% cjelokupnog ulaganja, odnosno cjelokupna investicija se vrati za oko 6 godina sto ispadne priblizno kao svaki drugi posao s bitnom razlikom da amortizacija za zemlju nije 20% kao za strojeve nego puuuuuno manje, vjerujem oko 1%. Ako se svake godine samo u odrzavanje zemlje ulozi 1% njezine vrijednosti ta zemlja zadrzava svoju vrijednost (1% od 100.000Eura je 7300kn za kalcizaciju, podrivanje, odrzavanje kanala i sva ulaganja koja nisu neposredno vezana za kulturu koja se uzgaja)jokapz kaže:ček šta ti hočeš reči da seljak ima preterani standard???
To je jednostavno tako. Kao sto je moj did lijepo (za to vrijeme) zivio od 5-10 krava i dva ili tri konja danas se sa tim ne mogu ni troskovi pokriti. Kao sto sam malo vise objasnio, ne mozes ocekivati da ces sa ulaganjem od 200.000 Eura stvarati dodatnu vrijednost vecu od 30-40 tisuca eura godisnje. To vec prelazi u sfere financijskog inzenjeringa i nelegalnog posla.zsolin kaže:...
ljudi su prije imali 10jutara pa pravili kuce ,a sada sa 50h nemozes.....
Koliko mene sjecanje sluzi pred par godina je cijena psenice bila ispod kune. Ili se varam?zsolin kaže:Zasto je gnojivo prije 20god bilo duplo jeftinije a cijena psenice ista ko i sada????
nije samo gnojivo nego sav repromaterijal i gorivo i sve!
Ne odredjuje cijenu forum ili necija zelja. I ja bih zelio da imam trostruku placu nego je imam ali to jednostavno ne ide tako. Zelje su jedno a realnost drugo. Isto tako kad bi cijena psenice i bila 2.2 kn mislite li da npr. proizvodjaci/trgovci strojeva nebi proporcionalno podigli svoje cijene?jokapz kaže:a to se nezna. sam se nadam da neče poslušat ove sa foruma sa 1.60 kn. A valjda neče jer ti dečki nemaju pojma o poljoprivredi........
Svaki posao ima svoju cijenu. I trgovina je posao gdje postoje troskovi i rizici. Nitko nikoga ne tjera da se bavi poslom kojim se bavi. Pa mogu se rasprodati strojevi i zemlja i krenuti u posao za koji se smatra da donosi vecu dobit.bok123 kaže:....Uvijek je netko zarađivao na žitu makar ništa i ne posijao. Lako je biti pametan kad ide, a kad ne ide? :?:
kikoporto5820 kaže:... SVE AMA BAŠ SVE ISPOD 2.20 KN JE PROPAST SELJAKA
........
i nagodinu samo 5 jutara a ovo sve drugo u ratarenje
bok123 kaže:Vidim ja da svako ima neku svoju istinu. Činjenica je da je socijalizam prošao i ako uzmeš kredit, moraš ga i vratiti.
Ili ti ili jamci. Činjenica je da tehnologija ide dalje, tko smanji ulaganja a ima iste rezultate, to je zarada.
Isto je činjenica da novi traktor, osim što veseli - ne kvari se, ipak više čuva bubrege, ostaje vremena za druge
stvari koje nas i porodicu vesele. Vidim mnoge stare vozače traktora, počeli su sa Febom pa prešli na Ruse, dok
su došli do John Deera već su bili napol strgani a u penziju su ulazili na tačkama, tak su bili poderani.
K'o u onom vicu koji objasanjava zasto penzioneri vole raditi "one" stvari u haustorima ...bok123 kaže:I zato ja kažem neka cijena bude 2,2o kn, al ako ne ide dobro je 1,80 kn jer budimo realni- kruh nije samo od
pšenice.