TX75 kaže:
i bobo, sta kaze taj što ima 3 imt-a i 150-200 jutara zemlje kako mu je?
oće moć sa 50 godina normalno hodat? :|
Vec ima preko 40 godina i nista ga ne boli... Njegov otac koji je presao 60 je takodjer radio na IMT-ima u poljoprivrednoj zadrugi i po kisi i snijegu bez kabine, i opet sinu pomaze u njivi...
A sto se tice sjetve nagodinu. Pobogu ljudi, citajte sto pisete malo... Najprije moras ULOZITI (otici u minus, dati iz svog dzepa) uraditi neki posao, a kad dodje zetva, sve ce se to vratiti uz neku zaradu.
Mi uvijek radimo s kombinatima i uzimamo gnojivo, sjeme, spricivo sve bez kune i na ugovor. Kad dodje zetva, oni sebe namire i meni opet dovoljno ostane.
jedva cekam da vidim tko ce od formasa ici na prosvjede kad se objavi otkupna cijena ispod 2kn/kg. Ako vec imate dosta svojih povrsina, a ove godine je urod zita nadprosjecan u cijeloj zemlji. Kupite par limenih silosa, i u njima drzite vase zrno, te ga kasnije prodavajte po 2.20, a vlada ce uvoziti po 1.60 i sav trud ce vam propasti...
Jos sam davnih dana napisao da cijena zita nece biti ni blizu 2kn. Svi bi mi voljeli da bude, ali realno gledajuci, tesko, jako tesko...
Kao sto rekoh, buniti se necu ni za 1.70-80, kao ni za 2.20 koliko neki prizeljkivaju...
@joka: dodji kod mene i ja ti pokazem njih koliko hoces...
Nisam ja kriv sto ljudi koji rade 30 hektara zemlje moraju imati nove JD-e MF-e i sta ti ja znam sto sve ne s klimom, EHR-om i kojecime ostalime... 30 hektara jedan drljavi IMT ili torpedo sasvim lijepo mogu odraditi... Ljudi su postali fine guzice, pa ako ima susjed, zasto ne bih imao ni ja?
Meni se u selu smiju kad sam IMT 549 kupio... Svi kenjaju sto nisam uzeo 560, jer je on "bolji" "jaci" "veci"... ja znam svoje razloge, i na svojoj zemlji ja jedan 560 ne mogu iskoristiti. trenutno ni 549 nije 100% iskoristen... Treba mu bar jos 15 jutara zemlje da bi se pokazao i isplatio na vrijeme... Puno njih mi je reklo: Bolje da si uzeo nesto polovno iz Njemacke za te pare i radio ko covjek... Meni mrak pada na oci kad to cujem...
Ista stvar kad sam im rekao da zelim kupiti neki stari, mali kombajn, i da cu s jim krenuti polako u zaradu... NEEEEEE svi bi oni da ja kupim zmaja 142 jer to meni treba... moz mislit... Ne znaju razmisljati racionalno niti najmanje.
bezbroj puta stavljam kao primjer kolegu koji radi 25- jutara zemlje sa jednim 539 a zemlja mu je i do 10-ak kilometara daleko od kuce. ima svoj zmaj 780 za koji je dao 1500€ i jos uvijek s njim radi... Takodjer su im se svi smijali, ali on suti i samo zgrce npvce na hrpu. Polako ali sigurno... Kod njega nema kredita, zaduzenja i sta ti aj znam...
On mirno spava, jer zna da su njegovi strojevi iskoristeni i da se amortiziraju kako bi i trebali...
I njemu govore sto ne kupi "bar 560"...
Da se na temu vratim... Ako si skroman i znas racunati par godina u budocnost uvijek cas se snaci. Ovi koji gledaju od danas do sutra, ce se uvijek buniti i nece nikad biti zadovoljni...