• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cijene zitarica u zetvi 2008

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272
i bobo, sta kaze taj što ima 3 imt-a i 150-200 jutara zemlje kako mu je?
oće moć sa 50 godina normalno hodat? :|

T

tarana

Guest
ne mogu a da se ne umešam...ukratko: kikinda, 32 jutra zemlje, suvo ratarenje.

smiljan me preteče svojim komentarom, ali nije zgoreg ponoviti.

što se mene tiče svaki posao sa 15% obrta, je dobar posao.dakle onaj koji posle 6-7 godina isplati investiciju. tu logiku koristim i pri kupovini mašina i pri kupovini zemlje.
ja nemam pneumatsku sejalicu.plaćam setvu.zašto? zato što mi se ne isplati. nova sejalica je oko 4500 evra.setvu sam plaćao 15 evra.ako je struktura setve 10 jutara žita i 20 jutara okopavina, meni bi se sejalica isplatila tek za 20 godina.
o novom traktoru neću ni da razmišljam.isplativ je sa 1200 radnih sati godišnje.gruba kalkulacija kaže da moj radi 250-300 godišnje. sve moguće pare ulažem u kupovinu zemlje. mašine će doći posle.
kakve sve to ima veze s cenom pšenice?
kod nas još uvek niko nije izašao s cenom kao i kod vas.spominje se 16 din/kg. to je negde oko 14.5 kn.procena prinosa je oko 4t/ha u proseku.verovatno će biti nešto manje ali nije toliko bitno. u skladu s prinosom je i ulaganje koje je preračunato u pšenicu 3t/ha.dakle profit po ha je 1000kg * 0.2 evra=200 evra.
e sad, kod mene je cena zemlje oko 3500 evra/ha. i to je otprilike prosek za srbiju. stopa obrta je 200/3500=5.7%.ako dodamo subvenciju države koja je ista za sve kulture od 100 evra/ha, obrt je 8.6%. dakle ne baš naročito uspešan biznis.
kalkulacija je gruba ali to je otprilike to. sa ovim prosečnim prinosom, ovim nivoom ulaganja, ovim kvalitetom obrade i ovom cenom zemlje, prosečnom srbinu se ne isplati da seje pšenicu.
e sad, moj ovogodišnji prinos je 6.5/ha.a ulaganje 3.5t/ha. zarada je 600 evra/ha + subvencija 100evra/ha. stopa obrta 20%. i sa ovim cenama a ovakvim prinosom meni je isplativo da radim zemlju i sejem pšenicu.
naravno, ne pada mi na pamet da je prodam po 14.5 kn, jer zašto bih se zaustavio na 20% kad procenjujem da će cena ići gore.
ono što govorim već godinama, je da se sad "na olovku" profit po ha može povećati i do 30%.nije dovoljno više da znaš da obrađuješ zemlju već moraš i da razmišljaš i da se informišeš.
dakle kretanje cena na robnim berzama, momenat kupovine repromaterijala i ono što je najvažnije - momenat prodaje svoje robe!
prošle godine sam syeb'o stvar, jer sam pšenicu prodao dan po donošenju uredbe o zabrani izvoza.potpuno nova situacija za mene i katastrofalno loša procena!
pšenica mi je slabo rodila, bolesti je pratile od početka, prinos oko 4t/ha ali i sa takvim prinosom bih stigao do 15% profita da sam dobro ocenio momenat prodaje i situaciju na tržištu. ispao sam magarac i ostao kratak za 2000 evra.ali čak i to treba ukalkulisati pri proceni isplativosti investicije. ko sam ja da ne pogrešim?!?! pa 1-2 u 10 godina ću sigurno pogrešiti! kao što je sigurno, da će mi grad potući bar jednu njivu, ako se dovoljno dugo budem bavio ovim poslom.
možda sam malo propširan ali kapirate šta hoću da kažem. poljoprivreda postaje vrlo komplikovan posao.

J

jokapz

Guest
Bobo živimo dosta blizu. Konktretno ja sam iz Bankovaca mislim da znaš gdje je to i do sad nisam naišo još ni do jednog poljoprivrednika koji je zadovoljan stanjem u poljoprivredi u našoj državi..........

B

Bobo

Guest
TX75 kaže:
i bobo, sta kaze taj što ima 3 imt-a i 150-200 jutara zemlje kako mu je?
oće moć sa 50 godina normalno hodat? :|

Vec ima preko 40 godina i nista ga ne boli... Njegov otac koji je presao 60 je takodjer radio na IMT-ima u poljoprivrednoj zadrugi i po kisi i snijegu bez kabine, i opet sinu pomaze u njivi...

A sto se tice sjetve nagodinu. Pobogu ljudi, citajte sto pisete malo... Najprije moras ULOZITI (otici u minus, dati iz svog dzepa) uraditi neki posao, a kad dodje zetva, sve ce se to vratiti uz neku zaradu.

Mi uvijek radimo s kombinatima i uzimamo gnojivo, sjeme, spricivo sve bez kune i na ugovor. Kad dodje zetva, oni sebe namire i meni opet dovoljno ostane.

jedva cekam da vidim tko ce od formasa ici na prosvjede kad se objavi otkupna cijena ispod 2kn/kg. Ako vec imate dosta svojih povrsina, a ove godine je urod zita nadprosjecan u cijeloj zemlji. Kupite par limenih silosa, i u njima drzite vase zrno, te ga kasnije prodavajte po 2.20, a vlada ce uvoziti po 1.60 i sav trud ce vam propasti...

Jos sam davnih dana napisao da cijena zita nece biti ni blizu 2kn. Svi bi mi voljeli da bude, ali realno gledajuci, tesko, jako tesko...

Kao sto rekoh, buniti se necu ni za 1.70-80, kao ni za 2.20 koliko neki prizeljkivaju...

@joka: dodji kod mene i ja ti pokazem njih koliko hoces...

Nisam ja kriv sto ljudi koji rade 30 hektara zemlje moraju imati nove JD-e MF-e i sta ti ja znam sto sve ne s klimom, EHR-om i kojecime ostalime... 30 hektara jedan drljavi IMT ili torpedo sasvim lijepo mogu odraditi... Ljudi su postali fine guzice, pa ako ima susjed, zasto ne bih imao ni ja?

Meni se u selu smiju kad sam IMT 549 kupio... Svi kenjaju sto nisam uzeo 560, jer je on "bolji" "jaci" "veci"... ja znam svoje razloge, i na svojoj zemlji ja jedan 560 ne mogu iskoristiti. trenutno ni 549 nije 100% iskoristen... Treba mu bar jos 15 jutara zemlje da bi se pokazao i isplatio na vrijeme... Puno njih mi je reklo: Bolje da si uzeo nesto polovno iz Njemacke za te pare i radio ko covjek... Meni mrak pada na oci kad to cujem...

Ista stvar kad sam im rekao da zelim kupiti neki stari, mali kombajn, i da cu s jim krenuti polako u zaradu... NEEEEEE svi bi oni da ja kupim zmaja 142 jer to meni treba... moz mislit... Ne znaju razmisljati racionalno niti najmanje.

bezbroj puta stavljam kao primjer kolegu koji radi 25- jutara zemlje sa jednim 539 a zemlja mu je i do 10-ak kilometara daleko od kuce. ima svoj zmaj 780 za koji je dao 1500€ i jos uvijek s njim radi... Takodjer su im se svi smijali, ali on suti i samo zgrce npvce na hrpu. Polako ali sigurno... Kod njega nema kredita, zaduzenja i sta ti aj znam...

On mirno spava, jer zna da su njegovi strojevi iskoristeni i da se amortiziraju kako bi i trebali...

I njemu govore sto ne kupi "bar 560"...

Da se na temu vratim... Ako si skroman i znas racunati par godina u budocnost uvijek cas se snaci. Ovi koji gledaju od danas do sutra, ce se uvijek buniti i nece nikad biti zadovoljni...

K

kikoporto5820

Guest
Smiljane neču više raditi povrče i hraniti Zagrebačke lijenčine a meni da ostaju grbava leđa
imam 120 jutara zemlje i imam sve svoje strojeve a ovi što imaju po 20 jutara zemlje i zadovoljni su sa cijenom od 1.60 i imaju zaradu ljudi moji vi lažete sami sebe

K

kikoporto5820

Guest
Vec ima preko 40 godina i nista ga ne boli...
Bobo ti snjim spavaš pa da znaš da ga ništ ne boli :lol: :lol: :lol: :lol:
***** ja tvoju poljoprivredu kad sve uzimaš na ugovor

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
jokapz kaže:
Bobo živimo dosta blizu. Konktretno ja sam iz Bankovaca mislim da znaš gdje je to i do sad nisam naišo još ni do jednog poljoprivrednika koji je zadovoljan stanjem u poljoprivredi u našoj državi..........

To po meni ima druge, rekao bih, povjesne uzroke. Seljak nikad nije smio reci da mu je dobro jer bi ga onda opalili raznoraznim haracima (od odlaska u vojsku, od Turaka nadalje, do poreza, raznih kolektivizacija i zadruga do PDV-a, komunalih i inih naknada). I tako ostalo da seljak uvjek mora plakati jer ako ne place onda mu je dobro, a ako mu je dobro treba ga opaliti sa dodatnim troskovima. Mislim da se stvari pomalo mijenjaju i da se poljoprivreda pocinje smatrati poslom kao i svaki drugi posao. I to je dobro. I treba biti optimist jer ipak sad je bolje nego je bilo pred pet ili pedeset godina a stvari se ipak krecu naprijed.

B

Bobo

Guest
kikoporto5820 kaže:
Vec ima preko 40 godina i nista ga ne boli...
Bobo ti snjim spavaš pa da znaš da ga ništ ne boli :lol: :lol: :lol: :lol:
je**m ja tvoju poljoprivredu kad sve uzimaš na ugovor

Hmm, ok... boli ga kita... Novaca ima za neki bolji traktor koji ce one dvije "Brene" samo tako zaorat, i reko mi je ove godine da bi si uzeo neki polovaj JD da otac uziva u mirovini...

A zasto bi ga i bolilo nesto? Udobno sjedalo, zatvorena kabina, hidraulicne kocnice i volan... nema ga sto boliti... Pa nije to 539 koji osjeti i najmanju rupicu... S valikim traktorom mozes njivu tanjurati i poprijeko brazdi i neces se unutra puno ljuljati...

A sto fali tome sto radim na ugovor? Ja svoju zaradu vidim, a ti svoju ne... Tko je ovdje lud onda?

Pogotovo mi je smijesno sto imas svoje zemlje 120 jutara i nisi zadovoljan... Svaka tebi cast, ali kad udjemo u europu, mogao bi se gadno iznenaditi... jako gadno...

Ovaj tekst nije namijenjen kao uvrijeda, vec ne mogu razumjeti kako ti sa svojih 120 jutara nisi zadovoljan, a ljudi u mom kraju zadovoljni sa 50?

Ne lazem ja nikoga, jer kako sam rekao, od poljoprivrede ne zivim, a da mi se ne isplati, ne bih zemlju radio... Uostalom, tko sam ja da tvoju racunicu osporavam?

J

jokapz

Guest
A što se tiče cijene pšenice od 1.60 kn. TO jedva da pokrije troškove. Govorim o intenzivnom ratarenju. U pravu su svi koji govore da treba smanjit ulaganja i time logično povečavamo dobit. Slažem se s njima ali ulaganja su kod nas večine na minimumu.Pa jel seljak nemože neku kunu i zaraditi. Cijena od 2.20 nije pretjerana. Vi radite sami protiv sebe. Umjesto da se udružimo i stanemo na našu seljačku stranu vas nekolicina izmišlja neku toplu vodu. Pa na seljaku svatko zarađuje. Pričate kako vam je super a svi znamo da je stanje poljoprivrede katastrofa. Ima mal napredak u odnosu na 90te al to je zanemarivo. Pa zašto da STRANCI ne država jer je država sve što valja i donosi profit prodala zaraduju na nama seljacima. DAJ SABERITE SE I MISLITE PAMETNO....

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
kikoporto5820 kaže:
Smiljane neču više raditi povrče i hraniti Zagrebačke lijenčine a meni da ostaju grbava leđa
Ne razumijem. Koje to lijencine????

kikoporto5820 kaže:
imam 120 jutara zemlje i imam sve svoje strojeve a ovi što imaju po 20 jutara zemlje i zadovoljni su sa cijenom od 1.60 i imaju zaradu ljudi moji vi lažete sami sebe

Ti znaci gubis???? Koliki ti je neto gubitak za proslu godinu?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
jokapz kaže:
A što se tiče cijene pšenice od 1.60 kn. TO jedva da pokrije troškove. Govorim o intenzivnom ratarenju. U pravu su svi koji govore da treba smanjit ulaganja i time logično povečavamo dobit. Slažem se s njima ali ulaganja su kod nas večine na minimumu.Pa jel seljak nemože neku kunu i zaraditi. Cijena od 2.20 nije pretjerana. Vi radite sami protiv sebe. Umjesto da se udružimo i stanemo na našu seljačku stranu vas nekolicina izmišlja neku toplu vodu. Pa na seljaku svatko zarađuje. Pričate kako vam je super a svi znamo da je stanje poljoprivrede katastrofa. Ima mal napredak u odnosu na 90te al to je zanemarivo. Pa zašto da STRANCI ne država jer je država sve što valja i donosi profit prodala zaraduju na nama seljacima. DAJ SABERITE SE I MISLITE PAMETNO....

Mislis da oni koji suodlucuju o cijeni (odnosno oni koji kupuju) ne znaju racunati pa cemo mi iznosenjem poluistina ih prevariti? Nitko ne kaze da je cijena od 2.2 kn pretjerana, ali cijena se formira tako da cijena nije pretjerana ako je ima tko platiti. A koliko vidimo za sada, trenutno, nitko ne zeli platiti 2.2 kn. Ako mislis da cijena od 2.2 kn nije pretjerana fino rasprodaj strojeve i zemlju i otkupljuj po npr. 2kn. Svi ce ti prodati.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
frks kaže:
gledo sam nekidan na tv da neki nude 2kn za zelenu pšenicu dali je to istina jeli je neko dobio možda takvu ponudu?

To sam ja čuo da je neko prodo več kod nas...neznam ko i neznam ništa kako to ide...

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Ja sam jučer ovršio svoju pšenicu. dosta sam zadovoljan.
Na 5 jutara, 2 vagona i 20 metara, vlaga 12,5, primjese 4,5 a hektolitar neznam, ali u silos smo predali 184 metara, ono smo sebi ostavili...
Fahr M1300 Hydroliner
kombaj6.jpg

B

Bobo

Guest
Smiljan kaže:
kikoporto5820 kaže:

Ti znaci gubis???? Koliki ti je neto gubitak za proslu godinu?

I mene zenima s kolikim gubitkom poslujes kad si tako nezadovoljan?

Ako ja mogu dobiti preko preko 2000 kn po jutru CISTE zarade, kako ne mozes ti?

Jos napisi da je to malo i nemamo vise sto pricati

T

tarana

Guest
Smiljan kaže:
Mislis da oni koji suodlucuju o cijeni (odnosno oni koji kupuju) ne znaju racunati pa cemo mi iznosenjem poluistina ih prevariti?

malo naopaka logika. otkupljivači bi trebalo da se upravljaju prema ceni svojih proizvoda a ne prema ceni naših inputa.
ali to je posebna priča, i da je brašno 100 evra/kg, a hleb 300, opet bi gledali da nama plate što manje.valjda je to i normalno.nama manje->njima više.
ono što bi vaša a i naša država trebalo da uradi, to je da se pozabave monopolima, dogovaranjima oko zajedničkih cena i kartelskim udruživanjima.
prerađivači su s druge strane ucenjeni od strane trgovaca i lanaca super marketa gde se po bar kodu plaćaju strahovite sume a i prinuđeni su da daju strahovite rabate i druge popuste samo da bi im se roba našla na rafovima.
vrh ledenog brega su todorići, miškovići, merkatori, rodići...
a oni su država.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
tarana kaže:
Smiljan kaže:
Mislis da oni koji suodlucuju o cijeni (odnosno oni koji kupuju) ne znaju racunati pa cemo mi iznosenjem poluistina ih prevariti?

malo naopaka logika. otkupljivači bi trebalo da se upravljaju prema ceni svojih proizvoda a ne prema ceni naših inputa.
Slazem se. Otkupljivaci se moraju ravnati prema cijeni koji onu mogu postici kada prodaju zito dali kao sirovinu ili u gotovorm proizvodu, ali isto tako moraju paziti da ne "ubiju" one od kojih kupuju jer im trebaju i ubuduce. To je posao, odnosno moramo teziti, i kupci i prodavaci, da se postigne tzv. "win win" situacija, situacija gdje obje strane imaju interes. Nazalost, na ovim prostorima je cesta logika da za ostvarenje posla uvjek netko nekoga mora zeznuti (necu reci zajebati da ne ispadne kako sam bezobrazan ;) ).

tarana kaže:
ali to je posebna priča, i da je brašno 100 evra/kg, a hleb 300, opet bi gledali da nama plate što manje.valjda je to i normalno.nama manje->njima više.
To je oduvjek bilo. Kad su nasi stari kupovali konje uvjek je onaj koji prodaje htio postici visu cijenu, a onaj koji kupuje manju.

tarana kaže:
ono što bi vaša a i naša država trebalo da uradi, to je da se pozabave monopolima, dogovaranjima oko zajedničkih cena i kartelskim udruživanjima.
prerađivači su s druge strane ucenjeni od strane trgovaca i lanaca super marketa gde se po bar kodu plaćaju strahovite sume a i prinuđeni su da daju strahovite rabate i druge popuste samo da bi im se roba našla na rafovima.
vrh ledenog brega su todorići, miškovići, merkatori, rodići...
a oni su država.
Potpisujem. Ali, kao sto i sam kazes "oni su drzava" pa nije realno da ce drzava to uciniti, osim ako je neki jos veci monopoli i karteli ne prisile na to. Mene su ucili u skoli da ce drzava sama sebe ukinuti ;) ali odavno sam prestao u to vjerovati :)

J

jokapz

Guest
Bobo ja razumijem šta ti hočeš reći ali moraš priznati da poljoprivreda kod nas nestoji bajno jer SELJAKA svi gledaju kak da ga prevare... Nisam reko da u poljoprivredi nema zarade al se moraš snalaziti na milijun načina i veza da nešta uspiješ. I baš me zanima tko kaže u tvom kraju da je seljaku bajno???? Sam paz da nekrenu Brenama na tebe!!!! ;) :shock:

B

Bobo

Guest
jokapz kaže:
Bobo ja razumijem šta ti hočeš reći ali moraš priznati da poljoprivreda kod nas nestoji bajno jer SELJAKA svi gledaju kak da ga prevare... Nisam reko da u poljoprivredi nema zarade al se moraš snalaziti na milijun načina i veza da nešta uspiješ. I baš me zanima tko kaže u tvom kraju da je seljaku bajno???? Sam paz da nekrenu Brenama na tebe!!!! ;) :shock:

Nitko ne kaze da je divno i bajno, ali se nitko niti ne buni. Svima bi bilo drago da je cijena najveca u svijetu i da zivimo kao u bajci, ali se to nikada nece dogoditi... Nece nitko na nikoga, posto kod mene nema nikakve "guzve" na zemlji. nigdje nisam napisao da je bajno, ali isto tako ne pise da je lose kako dosta ljudi na ovoj temo to i opisuje...

Smiljan kaže:
Usput , sto je to Brena?

Brena je IMT traktor serije 51xx. U srbiji ih zovi jos i junice... Samo trose, a za takvu portosnju ne rade ni blizu obujam posla koji bi trebali ;) Recimo da IMT 5136 (135KS) trosi kao j JD 4755 (170KS) i bit ce ti sve jasno... Takodjer je Brena, jer lijepo pjeva ;)

U nekim dijelovima zemlje su velike zglobne IMT-e nazivali Brenama zbog "vitkih kukova" ;)

K

kikoporto5820

Guest
što se tiče cijene pšenice od 1.60 kn. TO jedva da pokrije troškove. Govorim o intenzivnom ratarenju. U pravu su svi koji govore da treba smanjit ulaganja i time logično povečavamo dobit. Slažem se s njima ali ulaganja su kod nas večine na minimumu.Pa jel seljak nemože neku kunu i zaraditi. Cijena od 2.20 nije pretjerana. Vi radite sami protiv sebe. Umjesto da se udružimo i stanemo na našu seljačku stranu vas nekolicina izmišlja neku toplu vodu. Pa na seljaku svatko zarađuje. Pričate kako vam je super a svi znamo da je stanje poljoprivrede katastrofa. Ima mal napredak u odnosu na 90te al to je zanemarivo. Pa zašto da STRANCI ne država jer je država sve što valja i donosi profit prodala zaraduju na nama seljacima. DAJ SABERITE SE I MISLITE PAMETNO....

Mislim da je joka sve reko u ovom postu i po meni ima apsolutno pravo, mislim da svi koji ovako razmišljaju nebi trebali više pisati u ovoj temi, nek pišu u njoj ovi koju imaju dobit na 1.60 i pišu8 da su zadovoljni stime ja nisam nebi bio ni sa 2 kn jel uvjek treba težiti ka boljem mislim da tako razmišlja svaki normalan seljak

Na vrh