• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

cjepač - kalač na trn

• Temu pokrenuo inter88
  • Datum prvog posta

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973
Re: kalači drva

Sad ste mi dali ideju
Ja znam čovjeka koji zna napisati program za cnc.
Također znam čovjeka koji zna čovjeka koji radi na cnc ..

Ali ne znam koji uspon i koji konus je optimalan za takvu napravu ?
Forumaši trebam pomoč?

vaš velečasni

Moj je korak 7mm,duzina siljka iz dva djela 250mm,sirina 160mm.Prvi duzina 100mm,drugi150mm.Siljak je za cjepanice ali se moze stavit stol za kratka drva,evo video;
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=eOIZjnw4fbk&feature=youtube_gdata_player[/YT]

rulo

Novi član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
5
Zahvaljujem. Naručiti ću sutra.
Ako netko može preporučiti koji broj okretaja svrdla bi bio optimalan. Okretaji pogona su 780/min.
Poz.

rulo

Novi član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
5
Zahvaljujem MUHA.
Naručiti ću sutra.
Ako netko može preporučiti koji broj okretaja svrdla bi bio optimalan. Okretaji pogona su 780/min.
Poz.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
Što bi se desilo ako čovjek koji radi na kalaču za duga drva sklizne prema svrdlu dok je u pogonu?

rulo

Novi član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
5
To bi otprilike bilo kao: što bi bilo da čovjek padne sa trotoara pod auto koji nailazi?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Hara kiri.
Bolje i ne pomišljati. Vjerojatno teške ozljede noge ili trbuha.

No, ima i gorih stvari od toga: da svrdlo ulovi neke jače hlače ili jaknu, namotalo bi i razbilo čovjeka prije nego kaj bi itko shvatil kaj se događa.
Za mene je to jedan (pre)opasan stroj za rad. Zato imamo hidraulički kalač.

Posljednje uređivanje:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
Trebalo bi izmišljati neku zaštitu, moglo bi i nekoga da to spasi.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Kao i kod svakog stroja gdje se šta okreče može doči do pogreške onoga koji radi s njim..Da na ovom stroju s kojim radi zacvika lager vjerojatno bi traktor stao ili okrenuo stol,ali mislim da se to ne može desit baš tak lako....

@puknuti: budem izmijerio špicu...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Mene zanima samo za stolni ..za velike imam hidrauliku , od milja ga zovem balerina .

Sad kad opet gledam ovaj tvoj video grozim se tog vijka .
ja mislim da neki strojevi imaju tog vraga preko neke spojke ..ako uhvati rukavicu ode ruka kvragu .

vaš puknuti

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973
@Puknuti,Ovako ,iz mog iskustva cjepac trn za mala drva je opasniji od ovog za jepanice jer ovaj ima ovu stangu gdje se drvo upre i brat i ja smo se ufurali,ruku drzis samo dok ne "ulovi"drvo poslje maknes iz razloga sto drvo kad pukne ima velik trzaj pa mos dobit po prstima(koda strese struja).
Na ovima s stolom svi mecu onaj flah ispod da se drvo upre i nemoze okrenut,ali spic zna dic drvo i kad se nemoze u taj flah uprti leti po dvoristu.
Znaci sa ovim za cjepanice pridrzis ,vidis kad je ulovio navoj drvo ,ruke proc i nemas sto stavljat ruke dok nije odradio do kraja siljka.

Metalko

Član
Tu od
28 Stu 2013
Poruka
236
majstor u firmi je radil za sebe jednog sa kučištima iz trgo-agencije,kučište kad je puklo frknulo je nekud susedu u dvor.. :smile:

rulo

Novi član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
5
Sad sam u dilemi, jer sam upravo kupio ležajeve i kučišta od te firme.:icon_redface:

Posljednje uređivanje od moderatora:

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Imam problem, najme dobio sam kalač za drva (trn) ali ne navlači drvo na sebe jednostavno ga izbaci van, navoj na špici je plitak i nije konusi, valjda ga je netko fleksom narezivo.
Dal je problem u špici što izbacuje drvo, na koju stranu se odšarafljuje špica, čemu služi ona rupa kraj šice, šuplja je prek na prek.
Hvala.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Odšrafat bi se morala u onu stranu u koju se vrti trn kad radi.

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Je, hvala, išlo je malo teže al sam uspio, sad je problem naći vrh jer nije standard.
Dal tko zna ili radi od vas forumaša te vrhove.
Navoj je 37 mm debljine nije kao onaj iz dućana 50x2, manji je

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Kupi šiljak iz dućana i nek ti netko pretokari navoj

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Da to sam i ja razmšljao, al bum još malo prošvljal okolo jer ova solucija košta 450 kn. 250 kn šiljak i 200 kn tokar.
Baš mi se nedje tak puno love a možda se nađe šta u pola cijene:icon_razz:

Imbra

Član
Tu od
12 Srp 2011
Poruka
132
A onda ti prepravi prihvat siljka, investiras jenput i poklje si miran, samo spice menjas... :icon_exclaim:

Najnoviji postovi

Na vrh