• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

cjepač - kalač na trn

• Temu pokrenuo inter88
  • Datum prvog posta

leteci mrav

Novi član
Tu od
2 Ožu 2011
Poruka
25
ma ne interesira me za rad u sumi pogon preko traktora iskljucivo i kalanje metrica e sad dal ic na promjer klipa 50 i jaci tlak oko 200 bara ili veci promjer i protok pa manji tlak po nekom mom zarmisljanju to bi bila podjednaka sila a manji tlakovi ??? ili sam u krivu?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
S tim klipom i tlakom snaga je oko 4 tone. Φ75=8,8T, Φ100=15,7T, Φ120=22,6T, Φ150=35,3T. Bolje ti je što deblji klip uz manji tlak i veći protok pumpe.

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
I ja upotpunosti mislim tako :D i savjet je na mjestu pogotovo ako se radi u kućnoj radionici , i kao što si i sam rekao može i stara poderana pumpa kojoj neće biti potrebno ni pola njene snage da bi idealno radila , a da ne govorimo o sigurnosti u radu na manjem pritisku i izdržljivosti opreme ,crjeva, ventili itd.... u svakom slućaju je u izradi kalaća isplativa investicija nabaviti cilindar većeg promjera :D

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
confirmed :finga:

Ili po talijanski: confermato...na podravski "potvrđeno" :rolfer:

Evo, još da neko računa potreban protok pumpe na otprilike 500 okretaja da bi klip npr. od 120mm imao brzinu od 10cm/sek....To bi bila strojčina

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
RAČUNATI treba sve , i sve dobre stvari uzeti u obzir ali bitna stvar je za nas takve proizvođače čega ima na tržištu ,,,,,,,, baš da ne kažem OTPADU :finga:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
Gruba procjena...1 litra ulja u sekundi, 150 bara. Možda je najbolje skinuti sa nekog rashodovanog rovokopača. Slažem se, već ako treba biti hidraulični, mora imati dovoljnu veliku brzinu..

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Rovokopaći ,,,,,,,,,,,,,,,,, o tome ne treba razmišljati , malo rashodovanih a još manje djelova na kile , mislim da je realno razmišljanje od bilo kojeg kamiona kiperaša . , normalno da pri tome ne mislim na maloga TAMIĆA :D

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
to nista ne trteba uimati novo, kod mene imas cilindara po 50 EURA, ravodnici 20 do 30 EURA, el.motora nije ni on skupa, rezervoar za 20 EURA itd.
50€? Nije malo ono....Kod vas onda možete sklopiti cjepač za par gajbi piva..

Tu od
14 Ožu 2013
Poruka
72
poz imam pitanje koliko je siguran rad sa kalacem na trn pogonjen traktorom i na koliko obrtaja traktor mora radit da bi to bilo ok ali na prvom mjestu siguran rad hvala na razumijevanju

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
-siguran je ako paziš na sigurnost kao i kod svakog drugog stroja, znači ako poštuješ pravila onda je siguran,,

- brzina kardana t.j. obrtaji motora trakotra jako ovise o snazi traktora na kardanu jer nije isto cijepati sa imt 539 na 800 obrtaja i Rakovicom 65 koju ja koristim,, meni ide OK ali ferkan traži jači gas a onda je i brzina veća a to ima za posljedicu da je više moguće da se nešto ocjepi i udari nekoga,, pravilo je što manja brzina i veća snaga to mu paše ako me shvaćaš, ima ljudi koji koriste Ursusa 335 i pogon kardana preko brzina ili razne zetore oni su navodno kao rođeni za to jer imaju snage a nema velike brzine

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
I ja radim sa 539 ,,, nije neki stroj ,, ali normalna drva idu a ako je kvrgavije onda zabušiti kraj ili u kvrgu ali bliže kraju a nikada prema sredini ,,, radim na oko 1500 okretaja a ako vidim da če biti teže priskočim pa navinem gas na 2000 dok to ne prođe , pa ponovo smanjim ,,,, sve oky osim što se zna desiti da proklizi lamela ( nije do neispravnosti , isprobano na nekoliko traktora ) onda motorka , rez ispod i iznad pa idemo dalje :(clap):

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Re: kalači drva

Kalač s kojim radim,stroj je od prijatelja:
21512067.jpg

21512073.jpg

Kaj se tiče rada stroja ja sam zadovoljan,jedino je svrdlo malo tanko za deblja drva,al dok se čovjek prilagodi ide to samo tako..

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Sad ste mi dali ideju
Ja znam čovjeka koji zna napisati program za cnc.
Također znam čovjeka koji zna čovjeka koji radi na cnc ..

Ali ne znam koji uspon i koji konus je optimalan za takvu napravu ?
Forumaši trebam pomoč?

vaš velečasni

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

Brzina okretanja je sasvim dovoljna..Radim s IMT 540 i dam mu nesto malo više od ler gasa,toliko da nije ler,jedino dok kalam jako velika drva onda pojačam malo bolje gas da ne ugasi traktor...

@puknuti:dal se tvoj post odnosi na ovaj moj stroj za kalanje?

rulo

Novi član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
5
Pozdrav. Prvi put se javljam na forum. Imam namjeru napraviti cjepač sa trnom pogonjen motokultivatorom 8 hp. Ako neko ima kakvo iskustvo ili savjet, molio bih da podjeli sa nama. Ako ima gdje trn za kupit molim pomoć.

Najnoviji postovi

Na vrh