• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

cjepač - kalač na trn

• Temu pokrenuo inter88
  • Datum prvog posta
T

tata32

Guest

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Samo ću da kažem primitivan stroj hehehehhe :toimonster:

Jedno pitanje ,,,,, Zanima me koji od ova dva špica je kvalitetniji ? mislim da jedan nije :rolfer:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
A da netko razdovji ovu temu na
kalač na trn pogonjen elektromotorem
i na
kalač na trn pogonjen zadnjim izvodom kardana

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
A da netko razdovji ovu temu na
kalač na trn pogonjen elektromotorem
i na
kalač na trn pogonjen zadnjim izvodom kardana

Ma nema potrebe ( moje mišljenje ) jer tema je i onak mala :D

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Ne ja ali stroj sklapam ja da baš danas jedan u garaži i ide na motor samo treba istokarit i osovinu koja ide na osovinu motora i u koju se ušarafljuje špic kalača motor je bitno da nebude veći od 900 okretaja a za ove brže onda naravno reduktor da smanji brzinu istina da da nije baš idealna za kvrge to stoji ali za furke cjepat cca 25-30 cm idealan strojčić i radi bez greške vjerujte bit će i nacrt osovine koja ide na osovinu motora i u koju se zašarafljuje trn samo polako eto ako sam išta pomogo al nisam i nije mi namjera da pametujem tu i da se pravim važan samo radi pomoći eto

Kud si nestao, daj baci koju sliku, rekao si da imaš puno iskustva i da ćeš rado pomoći.

I

inter88

Guest
Napokon gotov projekt !!!

Evo napokon san završia stroj, zbog nedostatka slobodnog vrimena sve se malo previše rasteglo, al san ga taman jučer završno ušminka i evo danas šaljen slike...

27256983.jpg

84886561.jpg

92214983.jpg

47038883.jpg

33499150.jpg

28278099.jpg

46397509.jpg

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Evo napokon san završia stroj, zbog nedostatka slobodnog vrimena sve se malo previše rasteglo, al san ga taman jučer završno ušminka i evo danas šaljen slike...

Stroj stvarno izgleda lijepo , kao tvornićki . sedam naljepnica ima svoju funkciju samo je pitanje ko će ih poštivati , neznam čemu ona daska ,mislim da ona nije trebala jer i željezna ploća bi bila ok , osim ako nema neku određeno funkciju , nema ni jedne slićice prenosa što bi bilo zanimljivo vidjeti a u radu da i ne govorim ali to će vjerojatno doći kasnije , :D da još mi je upalo u oko grebenasta sklopka , vjerojatno sa promjenom smjera okretaja na jednoj strani a na drugoj mislim da je taster i kontrolna sijalica , žašto to nije na jednoj strani ovako nikada u radu neznaš na koju stranu krenuti kod određene radnje , i četri kotača to mislim da nikako nije u redu , nakon onih svih upozorenja za siguran rad imamo nestabilan stroj koji kod svakog naslanjanja ili zaštekanog drveta bježi po radilištu , dva kotaća i dvije krute noge bi bile sasvim ok , ali vrjeme će pokazati za potrebne prepravke uvjek ima vremena ,,,, samo neka u globalu stroj dobro služi :D

I

inter88

Guest
ma naljepnice su više radi šminke nego radi čega drugog. Šta se tiče kotača prvo su bila dva manja ali nisan bia zadovoljan jer je ovo sve poprilično teško pa je bilo nezgodno za vući ga, nisam točno odredia težište stroja, nego pošto mi je ovo prvi put sve san eksperimentira. Pa san sada stavia čtiri ova i dosta mi je lakše sada, a šta se tiče stabilnosti uprilikom rada stroja najvažnije je nešto staviti ispod zadnjih kotača i sve bude ok. Ova ploča isto ima značajnu ulogu jer razlika od ploče stola do centra šiljka mora biti što minimalnija, ni prevelika ni premala, meni su se 5cm visine pokazala idealna. U prvoj verziji koju san radia motor je bia direktno na ploči bez ovog prijenosa i visina je bila oko 100 mm, i nije se baš pokazala ta kombinacija kao idealna. Pa sam ugradia remenski prijenos, motor montira odispod, odozgo osovina preko prijenosa, i tako mi se javila ova razlika pa san sada stavia ovu dasku i super je. Imaš pravo ono je grebenasta za promjenu smjera, a na kontra strani su dva tastera za start i stop. Pa meni se ovako učinilo najbolje pa san ih stavia na kontra strane. Uglavnom zadovoljan sam konačnim izgledom i rezultatima...

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909

Stroj stvarno izgleda lijepo , kao tvornićki . sedam naljepnica ima svoju funkciju samo je pitanje ko će ih poštivati , neznam čemu ona daska ,mislim da ona nije trebala jer i željezna ploća bi bila ok , osim ako nema neku određeno funkciju , nema ni jedne slićice prenosa što bi bilo zanimljivo vidjeti a u radu da i ne govorim ali to će vjerojatno doći kasnije , :D da još mi je upalo u oko grebenasta sklopka , vjerojatno sa promjenom smjera okretaja na jednoj strani a na drugoj mislim da je taster i kontrolna sijalica , žašto to nije na jednoj strani ovako nikada u radu neznaš na koju stranu krenuti kod određene radnje , i četri kotača to mislim da nikako nije u redu , nakon onih svih upozorenja za siguran rad imamo nestabilan stroj koji kod svakog naslanjanja ili zaštekanog drveta bježi po radilištu , dva kotaća i dvije krute noge bi bile sasvim ok , ali vrjeme će pokazati za potrebne prepravke uvjek ima vremena ,,,, samo neka u globalu stroj dobro služi :D

dobro je to napravio, što god da uhvatiš gasi stroj, i nije sijalica nego start i stop (gljiva)taster, bitno je da ta gljiva bude što bliže
a ovo za točkove stoji, sasvim dosta bi bila dva

također me muči ta daska, jel ona bar zašarafita za podlogu, jer bi mogla da se izmakne ako naiđe neki uži komad, a onda bi moglo bit po prstima

inače i ja pravim nešto slično ali...
falila mi pločevina za stol, a žurilo mi se s drvima
pa sad imam drva u šupi ,imam i pločevinu , ali vjerojatno će čekati da mi opet zagusti s cjepanjem:mad:

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
ma naljepnice su više radi šminke nego radi čega drugog. Šta se tiče kotača prvo su bila dva manja ali nisan bia zadovoljan jer je ovo sve poprilično teško pa je bilo nezgodno za vući ga, nisam točno odredia težište stroja, nego pošto mi je ovo prvi put sve san eksperimentira. Pa san sada stavia čtiri ova i dosta mi je lakše sada, a šta se tiče stabilnosti uprilikom rada stroja najvažnije je nešto staviti ispod zadnjih kotača i sve bude ok. Ova ploča isto ima značajnu ulogu jer razlika od ploče stola do centra šiljka mora biti što minimalnija, ni prevelika ni premala, meni su se 5cm visine pokazala idealna. U prvoj verziji koju san radia motor je bia direktno na ploči bez ovog prijenosa i visina je bila oko 100 mm, i nije se baš pokazala ta kombinacija kao idealna. Pa sam ugradia remenski prijenos, motor montira odispod, odozgo osovina preko prijenosa, i tako mi se javila ova razlika pa san sada stavia ovu dasku i super je. Imaš pravo ono je grebenasta za promjenu smjera, a na kontra strani su dva tastera za start i stop. Pa meni se ovako učinilo najbolje pa san ih stavia na kontra strane. Uglavnom zadovoljan sam konačnim izgledom i rezultatima...

Ma bitno i najbitnije je da si ti zadovoljan , ipak je čovjek zadovoljniji kada sam nešto napravi , a još kada to i služi ,,,,, sreći nema kraja , aj tio nama reci kako to radi u kvrgama ili ufrkanom grabiću . a to što kažeš da moraš ubušivati na oko 5 cm to ti vjerujem jer tako je sila cjepanja veća , koliko je motor jak , koliko okretaja , a koliko okretaja svrdla

I

inter88

Guest
motor je 3kw, 1410 o/min, a svrdlo priko ovog prijenosa ima 705 o/min. A šta se tiče kvrgavih iman u nekim slučajevima još problema, zaustavi se motor. Ali mislim da je možda stvar u navoju svrdla, pa ću sada napravit novo sa z navojem i manjim promjerom, pa se nadam da ću tada postići konačno pravi rezultat.

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
motor je 3kw, 1410 o/min, a svrdlo priko ovog prijenosa ima 705 o/min. A šta se tiče kvrgavih iman u nekim slučajevima još problema, zaustavi se motor. Ali mislim da je možda stvar u navoju svrdla, pa ću sada napravit novo sa z navojem i manjim promjerom, pa se nadam da ću tada postići konačno pravi rezultat.

Nemoj se previše sa time opterećivati , svako drvo sa elektro motorom teško da ćeš moći iskalati , ja kalam sa slićnim svrdlom na traktor ( ferko - metrice - ) ponekad se zacvika da ferko proklizi na lameli , nije kriva lamela nego sila tako da ne investiraš u nove trnove već oprezno radi sa strojem 8)

magla

Član
Tu od
11 Ožu 2008
Poruka
325
cijepač inter

Jako lijepo napravljeno, svaka čast. Ali imam primjedbi stroj je na kotačima koji se daju ukrutiti kad bude radio on će da šeta trabalo bi bar dva kotača sa kočnicom, ali taj stroj služi samo za cijepanje cijepanica od 25cm mislim da je tu bolja i brža stara dobra sjekira. Ja sam imao cijepač na svrdlo na traktorski pogon i a kad je bilo neko kvrgavije drvo gasi traktor od 50ks, hidraulika je zakon!

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
lijep je ,a li pitanje koliko je funkcionalan, taj patent trn je definitvivno promasaj:scratch

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
uporedi taj cjepac recimo sa pogonom ulazne snage 5 Kw i hidraulicni sa istom ulaznom snagom, hidraulicni ce imati noz na 4 dijela i brzinu 15 cm&s radnu i povrat 40 cm&s, dakle ciklus 3 secunde i drvo iscijepano na 4 dijela, a za to vrijeme ovaj trn moze samo popolovi (ako u i to uspije, da ne zaglavi). na ovom stroju motor je 9 KW, pogoni pilu i hidrauliku,noz na 6, a pogledajte sto radi, i sad nek mi neko kaze da ovaj trn treba manje energije (ulazne snage da napravi isti rad)
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=_QmkGtSmM10&feature=mfu_in_order&list=UL[/YT]

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ali uzmi ti power u proračun hobi cjepanje i cijenu hid. opreme naspram cijene kalača na trn .
Da ne govorimo o kopliciranom održavanju , težini, cijeni rezervnih djelova itd .
Govorimo za hobi kalaču ..a u usporedbi s hid. kineskim hobi za xxx kuna ovo je premija koja bude nadživjela vlasnika i njegove unuke .

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
to smo pisali prije, moze se naci hidro agregat, sa komandama, izlaze crijeva spojis na cilindar koji kod mene kosta polovan 40 EURA i jos uradis konstrukciju i noz, sve u svemu mozda nekih 500 EURA, ali zato imas pravu stvar koja ce da radi i traje. A vjerujem da za trn treba bar 250 EURA.

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
lijep je ,a li pitanje koliko je funkcionalan, taj patent trn je definitvivno promasaj:scratch

zašto uspoređujete cjepač na trn za furke sa cjepačem na trn za metrice
to su dva različita pojma
kao prvo razlika je u promjeru svrdla a s tim raste i opterečenje,tj okretni moment
kao drugo razlika je u mjestu ubušivanja, što je bliže kraju, i što je komad krači, lakše je ga precijepiti,
cjepač za metrice se ubušuje na 20-30cm od kraja ako ne i više, a ovaj za furke na nekoliko centimetara od kraja

čak ulogu igra i dužina svrdla, što je duže svrdlo veća je površina trenja, a traktorski kalač ima puno duže i deblje svrdlo, tako da mu treba i veča snaga

to su dva gotovo različita stroja tako da ih nevrijedi uspoređivati

Najnoviji postovi

Na vrh