Ne znam, kad sam bio kod njega, rekao mi je da su mu to neki decki predlozili da napravi, jer ce mu auto manje trositi, pogotovo u gradu, jer se radi o vozilu za autoskolu.. :?
napravio, probao i nije vracao na original i prezadovoljan je. S tim autom idu na more, nema gdje nisu bili, a kaze pretjecanje je na ocigled bolje, sto je normalno, no manja potrosnja mi ne ide u glavu :scratch
A sto se traktora tice, baki, to se tak oi radi
imas isti motor na traktorima od 75ks pa sve do 90ks, pa cak i vise. U dobra, stara vremena mehanike, mijenjale su se glave, dok je blok motora ostao isti. Cisti primjer su Rakovica motori koji na sebi nemaju ni E od elektronike. Od kako su racunala pocela upravljati ubrizgavanjem i svime ostalim, tu je napravljano puno finesa koje se daju pomrdati da traktor ide bolje, trosi manje, vise iskoristava gorivo, a da se trajnost drasticno ne mijenja.
A sto je najgorei ovaj od 75 i ovaj od 90 traju jednako dugo, i niti jedan se ne kvari nesto previse.
Ne znam kako za "prave" traktore, no u knjizici od mog IMT-a pise da je napravljen da traje 8 godina?!? A 539 se vozi preko 20. Sad ti misli sto se s tim motorom mora raditi da ga stepes na duplo kraci zivotni vijek. Trebao bi imati bar za trecinu vecu kompresiju i imao bi 80KS, no trajao bi jako jako kratko. Prije se to pravilo da traje jako jako dugo, a sad je to svedeno na 10 godina max. Kad stroj predje dobnu granicu, vise ga nije isplativo niti prodati, jer ga itko izradjenog nece kupiti, dovodjenje traktora u bolje stanje je jako skupo i neisplativo. Pa zasto onda ne bi ugradjivao chip koji mu u startu daje vise snage, koju znas da ces svakako iskoristiti. Ne bi imalo smisla da se dize snaga, ako trenutna zadovoljava sve potrebe, ali ako traktoru "malo fali" onda ne vidim razloga zasto se tako sto ne bi smijelo raditi.