I kakav je turcin? Napisi koju...
impresioniran i povlačim svaku lošu riječ koju sam rekao ikad za turčine, bar što se tiče hedera 😂
(npr sijačice turske, pogotovo kukuruzne mislim da se ne bih nikad usudio kupiti turske)
mana koju sam ja primjetio a i ostale kolege koje sam upoznao obilazući HR je završna obrada, tj sama boja..
Sa zastupnikom u HR sam prezadovoljan, pogotovo pošto je moje grlo 'ekstra' produženo (nagib lijevo desno + nagib od sebe na sebe...spas za soju i grašak) pa je to predstavljalo dosta problema kod kupnje hedera, pogotovo polovnog. Pošto nisu imali nikad takvo grlo, tj mislili su da je obično produženo (lijevo-desno), pa su donijeli heder tj prihvat za produženo grlo, onda su dolazili još 2 sljedeća dana da riješe 'problem', a s obzirom da su drugi kraj HR stvarno pohvalno od njih! Tj ja bih možda još i ostavio kako kardan stoji ali serviser njihov sam nije dao ni da se proba u mjestu tako. Sad kardan stoji ravno kako i treba. Čak su i lim lijepo upakovali da se ne vidi produžetak kardana. Tako da što se tiče zastupnika tj prodavača nisam stekao onaj utisak kao kod većine trgovaca 'bitno da je tebi prodam i pare sjednu na račun a za poslije se snalazi sam'...
I još jedan +, nisam ni skužio odmah da mi fali jedna 'ploča' s brojevima 1-5 da vidiš koliko su razmaknute ploče na uvlačnim redovima (mada vidiš ih iz kabine dok iz skupljaš-razdvajaš). Pa ju zastupnik poslao poštom i stigla 8-10dana od dolaska hedera. I ja sam rekao trebam heder tad i tad da dođe, i toga su se držali tj roka isporuke kako je dogovoreno.
Kad sam kupio df4075 ni na kraj pameti da ću kačiti turčina za njega, al evo upoznao par kolega, podijelili mi svoja iskustva, prije uzmu polovnog capela, fantinija, olimaca pa stalno nešto oko njega u sezoni čačkaju, ovaj jedan uzeo elibola, cca 600ha kaže ni ključa nije naslonio..(meni treba za max 10ha godišnje 😂, tak da bi me trebao služiti prema njima dosta..)
Kad staviš fantinija pokraj njega nećeš naći razliku. Kolega ima fantinija uzima dijelove za elibola od tog zastupnika elibola, samo što su 3x jeftiniji dijelovi. A i prema nekim informacijama, izgleda da od 2023 fantini dolazi iz turske samo je maska stavljena u Italiji. (to sam od par njih čuo...e sad jel istina, ne znam).
A i čuo sam da je jedan ovdje bliže mene, koji obrađuje cca 550ha, ove godine kupio drugi elibol a godišnje skida cca 200ha kukuruza, tak da vodim se, ne bi ga kupovao da nije s prvim zadovoljan 🤷♂️ tak da taj ima sad dva elibola preklopna od 6r, a prvog je kupio mislim 2020.
Jedino od njih par sam čuo da elibol6r preklopni ima 'manu' tj da neće nekad da se rasklopi heder do kraja.
A i jedan od razloga zašto još elibol novi, jer je jedini imao spirale bočne (na polovnim što sam gledao, mislim nijedan) a po iskustvu mnogih kažu da pomažu u pologu, a kod nas je već 3 pologa bilo u zadnje 4g, onaj 2023 najgori..+ od mnogih sam čuo da je pogon preko kardana bolji...
Skinuo s njim ove godine 36ha...tj kolega je imao veći kvar na svom kombajnu pa sam mu otišao u ispomoć. Roto freza i adapter rade ekstra, možeš kosit s njima do zemlje..Ja prezadovoljan

(i druga 'mana' ak se kosi nisko kao ja, ili ujutro ili kad je rosa, pošto ima jako široke poništivače tragova, široki kao moja prednja guma kombajna, pa kad tako nisko jako kosiš (da ostane cca 5cm stabljika) po rosi hoće da se nekad nagura šuška na tim potiračima)
Rješenje je možda oni uži potirači ili što ja planiram prepravit nosač tih potirača pa da ta opruga ima više 'hoda' kad je adapter spušten skroz nisko pa da lakše nakupljenu masu propusti jer ovako trenutno opruga ima jako malo ili ništa hoda kad je spušten adapter skroz dole da kosi jako nisko...(ak se kosi da ostane stabljika cca 20cm kako većina kosi onda takvih problema tj tu manu nema!)
E sad za kvalitetu samog hedera i ostalog, vidjet ćemo kroz godine! Za sad prezadovoljan, noževi na frezama se uopće ne primjete da su radili nakon 36ha, samo se boja skinula...
Evo malo duža 'recenzija' pošto ni ja nigdje dok sam razmišljao da ga kupim nisam našao...nikakvo mišljenje ni iskustvo onih koji su ih kupili, ni na fejsu ni na forumima, pa možda još nekome pomogne u odabiru!