Pozdrav svima..
imam nekoliko pitanja ali prvo da se ukratko predstavim i opisem situaciju da znate o cemu se radi..
dakle, u Pirovcu (20 km prije Šibenika) imam maslinike koje sam naslijedio od djeda..u zadnjih par godina jos sam nesto terena kupio i nasadio maslina..sad ih je ukupno oko 400..umjesto da stalno kosim travu izmedu i oko njih kao sto radim vec par godina, odlucio sam polako uvoditi zivotinje koje bi mogao prehranjivati tom travom tj. necime sto bih sijao umjesto obicne trave i korova..
e sad, krenuo sam sa svinjama..i to bas crna slavonska..imam 7 komada koje sam kupio prije mjesec dana ( uz dominikovu pomoc i njegovim posredstvom pa mu se i ovim putem zahvaljujem )..zive u masliniku povrsine cca 9000 m2, u krsu, dakle nije plodna zemlja nego krs i kamenjar i di je bilo malo zemlje tu je zasadena maslina..imaju nadstresnicu, vodu i kaljuzu i rekao bi da uzivaju ko prasci..sve je ogradeno sirokim i visokim suhozidom..e sad, nadu one dosta hrane i same ali treba ih prihranjivat..ja bi htio sto vise hrane sam proizvest i to sto kvalitetnije, da me ispadne jeftinije, a i da bude sto prirodnije, zdravije, odrzivije ako se tako moze reci..prvo sto me zanima jest:
imam maslinik na drugoj lokaciji, u polju, kvalitetna zemlja, duboka i to 2 ha u komadu sto je rijetkost dolje..1 ha je moj, a 1 od prijatelja ali sve imam na raspolaganju..tu sam mislio zasijat lucernu..sad tu raste korov koji mi samo smeta i malo je koristi od njega..dali je to moguce, tj. hoce li mi lucerna zagusit masline tj. hoce li im bit kompetitivna za vlagu?..znam da obogacuje tlo dusikom ali kakva je stvar sa vodom..jer dolje se desi po 5 mjeseci da nema prave kise, a to su mlade masline..ako bi mogla lucerna koja sorta s obzirom na susna razdoblja? i dali se moze bez dubokog oranja da ne narusim korjenski sustav mladih maslina?
dalje, ako ne lucerna sta onda, kako iskoristit tu povrsinu? mozda grasak? ima dolje jedan covjek koji ima kombajn 3 m sirine pa bi teoretski mogao kroz masline posijat, one su na 6, 7 m razmaka..
imam ja jos pitanja ali eto toliko za sad..
hvala
p.s. eto i jedne slikice mojih dalmatinskih slavonaca..
http://imageshack.us/photo/my-images/801/cssbikovica.jpg/