• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Crna slavonska pasmina svinja

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Šta se tiće tih štakora i prijenosa bolesti ja sam na njih alergićan i mogu reči da ih redovito trujem pogotovo vani gdje imam svinje samo šta redovito obilazim ujutro prije puštanja svinja da vidim jeli ima koji da ga svinje mogu pojesti ponekad se zna naći,bilo bi najbolje ovo šta veli Dominik loviti ih u neke klopke jer je to najsigurnije.
Al sam mislil reći sasvim nešta drugo bil sam kod jednog koji ima farmu sa svinjama u jednoj od štala na večer kad je upalil svjetla ne da su to bili štakori nego mačke nešta tak nisam vidil u životu puzali su po prozorima po ižicama od struje mogel si ih onaj tren nabrojati bar 30 komada pitam ga zar on to ne truje snićim ma daj još da se stim zamaram ,to mi je malo glupo i jadno kad u turnusu imaš po 500 tovljenika a nedržiš do neke higijene i da te štetnike i nametnike na neki način ne suzbijaš gdje je tu neka inspekcija.....

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Nažalost ima svega.

No, meni je jednom rekao jedan veterinar, bitno je samo da svinja ima što jesti, znači mora dobiti ono što mora dobiti i onda joj ne pada napamet da ide lovit i jest štakore, doslovno mi je tak čovjek rekao. Značo ko svinje hrani kak treba mislim da netreba brinuti o štakorima.

Kod mene osobno štakor se dosta teško može visdjeti jer ja oh organski ne podnosim, imam i odličnog terijera koji ih tamani ako bi se koji pojavo. Kaj se tiće štale, tovilišta i svinjca, bitno je samo da se drži sve uredno i da nema kojekakvih zakutaka gdje se štakor može zadržavati i onda apsolutno nema nikakvih problema.
Kad se o tome vodi računa, nema straha od trihinele, barem kod mene.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
hvala na odgovorima, jer to me najviše brinulo, ako su na otvorenom.......nemam iskustva, a kod mene ih nitko nedrži na otvorenom, niti znam nekoga da ima takav tip uzgoja......

štakora nema kod mene (rijetko se viđaju), ni miševa nema puno od kako sam podigao čardak na metar od zemlje........a prije 15g ih je bilo, da smo hvatali žive po par komada na dan.......

kako se kreću cijene krmača crne slavonske svinje?

BJONDA

Član
Tu od
2 Velj 2011
Poruka
208
teško je nači kvalitetnu čistokrvnu crnu slavonsku krmaču večinom se prodaju križane

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
teško je nači kvalitetnu čistokrvnu crnu slavonsku krmaču večinom se prodaju križane

Nije uopce u tome stvar. Sta znaci cistokrvnu? Koja je bez bjelina?
Svatko ko prijavljuje potpore ima obavezu drzanja krmace i nerasta odredeno vrijeme. Ako je krmaca dobra ne prodaje se. Ako nije ide u kobasice.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
kolika je ta obaveza držanja??

kako početi s uzgojem, od kuga kupiti, neka preporuka?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Nadam se da se na godišnjoj skupštini vidimo u što većem broju...

Evo, mislim da bi bilo u redu da podijelim svoje iskustvo sa tretiranjem prasaca Piperazinom (crijevno-želučani i crijevni nametnici) odmah po odbiću. Inače su prasci bili prva liga, njih 13, i tek nekoliko je imalo veće stomake, ali ništa značajno. Znači prasci 2 mjeseca starosti. Jutro nakon tretmana Piperazinom pun boks glisti, to još nisam vidio. Zapravo samo želim ukazati koliko je bitno držati se provođenja dehelmintizacije, jer osim glista koje vidimo, tu su i plućni vlasci koji mogu uzrokovati i veće probleme(upale pluća, nagla uginuća zbog ugušenja i sl.)

Na 13 prasaca sam dao 12 kn za jednu vrećicu Piperazina i dobio čiste prasce, koji će imati bolju konverziju i direktno bolje napredovat. Probat ću za 2 tjedna ponovit zbog ciklusa parazita i javim vam rezultat.

I bitno je prasad jedan obrok ispostit, jer aktivna tvar bolje djeluje na parazite u praznim crijevima...

...sve OK, ali trebaš ponovo tretirati nakon 8 dana, a ne nakon 2 tjedna

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Nigdje nisam naišao na taj podatak, samo se držim nekog općeg načela gdje se većina antiparazitika daje nakon 10-14 dana. Smatram da kako god napraviš nije greška.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Svaka čast, kod mene bi trebale bit od prolječa dvije nazimice, samo ako uspijem naći da su što čišće krvi i sprasne od čistokrvnog nerasta!!

BJONDA

Član
Tu od
2 Velj 2011
Poruka
208
ljepi su nema rječi . :icon_pidu:

ponavlja se nakon dva tjedna zbog glisti koje su se razvile iz jajašaca koja nisu uništena prvi put:pig:

Posljednje uređivanje od moderatora:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Nikola, dal bude kod tebe za kupiti kakvih čistokrvnih sprasnih nazimica tamo negdje na prolječe, 4-5mj, da znam da ne moram tražiti dalje?

Zanima me kako ide odbijanje prasadi od krmače, naime, sve je to stalno skupša vani nakon što se oprasi, lako ih je odbiti kad su svinje zatvorene, pa me živo zanima kak se odbijaju vani, dal to krmača sama odrađuje? Bojim se najviše da mi prasad nebi previše izvukla iz krmače!

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Pa isto ih odbiješ kao i unutra, pohvataš prasce i odvojiš ih u neki zatvoreni prostor nekoliko dana, dok ne pripustiš opet krmaču. Nakon par dana neće više sisati kad ih pustiš s krmačom.

Više ti neću odgovarat na pitanja dok ne kupiš nazimice, a ti vidi... ;)

nikola75

Član
Tu od
16 Stu 2009
Poruka
210
Nikola, dal bude kod tebe za kupiti kakvih čistokrvnih sprasnih nazimica tamo negdje na prolječe, 4-5mj, da znam da ne moram tražiti dalje

Imam jednu nazimicu pripuštena 02.01.2014. težine je oko 100 kg, ali ona je već kaparena, a ima još jedna, njena sestra iste težine, al se još nije tjerala,barem nisam vidio,ona bude isto za van i imam 3 koje budu isto za prodaju,ali one su mi sada oko 70 kg,tako da ih nebudem još pripuštao,dok barem ne dostignu 90 kg,al do 4-5 mjeseca budu sigurno.

Imam i dva nerastića koja su stavljena u test,imaju 4 mjeseca,a teški su oko 45-50 kg,oni isto budu za prodaju kada završi test,tj. kada budu po pravilima dovoljno stari da ih mogu prodati kao testirane-uzgojno valjane za daljnji uzgoj ,a mislim da ne mogu prodati dok on nije star 10 mjeseci,tj nemože ga novi gazda prenesti na sebe i pripuštati... Ne znam da li još taj propis vrijedi...

nerastića sam uzeo od kolege abrkila,7 mjeseci i testiran

OK sada sam se sjetio, malo sam pomiješao stvari, ja imao neki film da si od kolege Brkića uzeo nazimice,al sam pogledao u PP i vidim da je od njega nerastić.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
U svakom slučaju budemo se čuli i vidli :)

Kak ide to s testom za nerastiće? Dal se to prijavljuje veterinarima ili to obavlja neko drugi. Nemam ideu kak to ide taj proces!

nikola75

Član
Tu od
16 Stu 2009
Poruka
210
TEstiranje se prijavljuje svojoj matičnoj HPA kada je prase još malo,mislim da ne smije biti starije od tri mjeseca... Testiranje provodi HPA, dolaze njihovi stručnjaci iz ZG zajedno sa ljudima iz tvoje matične HPA i ocjenjuju nerastića, ako se ne testira ne može ići za rasplod,ustvari nemožeš dobiti papire za njegove potomke... Nerastić mora ostati kod vlasnika dok ne navrši 10 mjeseci starosti, e sad ne znam da li je 10 mjeseci ili koji manje ili više...

Najnoviji postovi

Na vrh