Pa čitao sam, al nisam skužio
Znači na LFF si pustio duroka i dobili smo ove bijelo-crne i jednog smeđeg!, sad sam valjda skužio!
evo dva nerastića koji idu u test :
Da imam u toru par krmača landras sa crnima, te dvije landras isto pripustim pod CSS nerasta,ispadnu bijeli prasci, odlični,jedno ovo iza što se vidi je takav križanac,a kad bi toga križanca ponovo pripustio pod CSS opet bi dobio bijelu svinju sa jedva primjetnim sivim pjegama po ledjima, e kad bi to ponovo pripustio recimo pod crnog onda bi dobio nekoliko crnih,nekoliko tih musavih,a kad bi to išlo pod duroka onda bi dobio prasad kao na slici ispod,teško se dobiju šareni kao djetlići nego vidi kakvi....
Slažu se bez problema,mada ću uskoro odvojiti landras u posebne svinjce i u intenzivan način držanja...
Ovakvi križanci se mnogo razlikuju od CSS jer imaju kratku njušku a uši su im male i stoje gore kao kod duroka i jorkšira,ali jako zanimljive svinje ispadnu i imaju odličan prirast po Duroku, a kvaliteta mesa ne zaostaje mnogo za CSS, s tim da je nešto mesnatiji taj križanac od CSS,ima manje intramuskularne masti itd itd... Ali svakako odličan izbor za šunke,pršute i razne delicije od mesa,samo da još netko želi takvu kvalitetu i platiti onda bi se i pozabavio takvim višestrukim križanjem,al ovako vidio sam,znam šta je to i to je to...
A ovo je efekat pripusta čistokrvne Landras krmače pod CSS:
TEstiranje se prijavljuje svojoj matičnoj HPA kada je prase još malo,mislim da ne smije biti starije od tri mjeseca... Testiranje provodi HPA, dolaze njihovi stručnjaci iz ZG zajedno sa ljudima iz tvoje matične HPA i ocjenjuju nerastića, ako se ne testira ne može ići za rasplod,ustvari nemožeš dobiti papire za njegove potomke... Nerastić mora ostati kod vlasnika dok ne navrši 10 mjeseci starosti, e sad ne znam da li je 10 mjeseci ili koji manje ili više...
nego mene zanimaju kritike za ova dva moja nerastića, starosti 4 mjeseca.
Još čekam kritike na račun mojih nerastova,one prave kritike,realne, nema veze pozitivne ili negativne, da znam gdje su s obzirom na tip,izgled,osobine,starost itd...
To je i meni problem,imam nazimicu sad lijepa je, jaka, ali ima jak trbuh. Nije toliko ni debela, nego je bas nekako okrugla.
Dominik, kako ti hraniš nazimice i nerastiće? Bojim se smanjiti im hranu, da mi ne zakrzljaju, evo npr nazimica dobije 2 zidarske fangle šrota (40%kukuruz, 25% zob, 25% ječam i 10% stočno brašno) i četvrt bijelog kruha, sve skupa namočeno i izmješano u kanti. Dajem i svakome po pola kg suhe lucerne po obroku.
Ovi će nerastići sa recimo 9 mjeseci imati oko 100 kg,trbuh se lako tada skine.
Zar ti se ne čini to malo izforsirano za crnu svinju. Ja kada hranim tovne svinje imam takve rezultate a to je peglaona.