Ja bih Vam preporučio ulaganje u jednu inox bačvu od cca. 200L. Zašto? Zato što sam pročitao Vaše predstavljanje i ovaj post ovdje. Puno ljudi ima stav kao Vi, jednostavnost je ključ uspjeha, ali ne i u proizvodnji vina, barem ne za mene. Ne mislim da treba izmišljati toplu vodu, ali neke osnove se moraju poštivati ukoliko želimo da vino sačuva sve svoje bitne čimbenike, da ne oksidira ili se ukiseli što je čest slučaj kod crnih vina.
Zašto preporuka inox bačve? Jednostavno, da bi se mogla pratiti razina sumpora i da bi bila što bolja prezervacija vina.
Svi Vi koji mislite da vinu ne treba ništa se varate. Uhh, koliko sam samo vina probao od samoprozvanih majstora i velikih vinara. S oproštenjem, kod nekih, bolje da sam zagrabio čašom iz kanalizacije. Nije kod svih slučaj, ali u 97% kada slušam kako se vino proizvodi, nemam želju niti probati.
Što se tiče Vaše proizvodnje, sve ok, ali prezervacija vina je manjkava.
Vinu TREBA sumpor da bi ostalo onakvo kakvo je. Možemo se mi busati u prsa i govoriti da nije tako, ali na žalost je.
Vino bez sumpora ubrzano degradira boju, miris i okus. Ajde dok je do čepa i zatvoreno u staklenim demižonima, ok, ali čim se krene trošiti, što više fali, to je i opasnost po vino veća. Oksidacija ne samo da izbljeđuje vino, (stvaraju se bolesti kao vinski cvijet, octikavost, smeđi lom idr.)nego tokom oksidacije stvara aldehide koji baš i nisu zdravi, a neki od njih su čak i kancerogeni pa prema tome svi koji zagovaraju da vino ne treba sumporiti svjesno sami sebe truju. No, nisam ovdje došao s ciljem da puno pametujem, samo onako, prijateljski savjet i preporuka.
Možemo se kud i kamo udubiti u tematiku od samog početka proizvodnje pa do konzumacije vina.
Samo kažem, inox bačva, malo sumpora i njege prema vinu daje kud i kamo kvalitetnije vino na duge staze, a pomaže i zdravlju.
Vaše je dali će te prihvatiti ovaj prijateljski savjet ili će te me popljuvati ili nećete ništa napraviti ili pisati. Ja samo govorim sa svoga stajališta, bez ikakvog pametovanja, omalovažavanja itd. što danas svi u društvu smatraju da je napad na njih kao osobu, ako se kaže bilo što suprotno njihovim uvjerenjima.