• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Destilacija voćnih rakija

V

Vrsak

Guest
pozdrav društvo. kad već raspravljate o rakiji zanima me kako odvojit metilni alkohol kad pečeš rakiju na obični kotal ili veseli stroj. I kaj vam je to košpa jel koštica il petiljka na šljivi:scratch

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
svako drvo pušta tanin,pitanje je samo koje ne kvari aromu rakije,a to je definitivno slavonski hrast i donekle dud.
pojednostavljeno-napravi gemišt od graševine i jamnice,graševine i saraj.kiseljaka i graševine i studenca,sve su mineralne dobre ali ne i za gemišt sa graševinom
vinari ne koriste uzalud slavonsku hrastovinu za bariq bačve,prvi je to skontao još napoleon

nisi ti bezveza slavonac pa se tako dobro razumiješ u rakiju.....svaka čast

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
pozdrav društvo. kad već raspravljate o rakiji zanima me kako odvojit metilni alkohol kad pečeš rakiju na obični kotal ili veseli stroj. I kaj vam je to košpa jel koštica il petiljka na šljivi:scratch

Imaš sve detaljno napisano u priručnicima (par prethodnih postova), ostavio sam linkove. Pročitaj ima korisnih stvari za naučiti.

Koštica je isto što i košpica ili košpa, a peteljka se još negdje kaže i drška.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Jel zna itko od vas zašto tanin mora biti u rakijama bile one od voća ili žitarica? Najgore je što možete uraditi je prevariti i obmanuti kupca vaše rakije sa bojanjem rakiju dudovim drvcima ili drugim trikovima. Kako Zvonis i sam zna najmanje bodova u ocjenjivanju rakije vam donosi boja!

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Kontam@ možeš li nam malo detaljnije opisati o čemu se radi? Mislim na boju i tanine.

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
postoje razni načini kako obojati rakiju,prilikom destilacije puštati preko drvca duda ili šljive,staviti u manju posudu letvice drveta i rakiju,stavljanje u novo bure koje brzo ofarba,ali kemijskom analizom utvrdimo koliko tvari jedinjenja ima i skužimo prevaru,tog gazdu označimo i svi uzorci idu na analizu
Kontam je bio sa mnom na ocjenjivanju i vidio kako radimo,staviću vam tablicu da vidite kako ocjenjujemo.

Posljednje uređivanje od moderatora:
V

Vrsak

Guest
Imaš sve detaljno napisano u priručnicima (par prethodnih postova), ostavio sam linkove. Pročitaj ima korisnih stvari za naučiti.

Koštica je isto što i košpica ili košpa, a peteljka se još negdje kaže i drška.

Ok hvala. ma našao sam ja taj post ali slabo se vidi tako da mije teško pročitat

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
postoje razni načini kako obojati rakiju,prilikom destilacije puštati preko drvca duda ili šljive,staviti u manju posudu letvice drveta i rakiju,stavljanje u novo bure koje brzo ofarba,ali kemijskom analizom utvrdimo koliko tvari jedinjenja ima i skužimo prevaru,tog gazdu označimo i svi uzorci idu na analizu
Kontam je bio sa mnom na ocjenjivanju i vidio kako radimo,staviću vam tablicu da vidite kako ocjenjujemo.

zvonis01@ koliko po tvom mišljenju onda treba da stoji rakija u hrastovom buretu, ako bure nije novo, odnosno koliko treba da traje ta razmjena između hrasta i rakije. Druga stvar šta uraditi onda sa novim buretom posle ovijanja? Pošto rakija u njemu brzo se ofarba.

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
zvonis01@ koliko po tvom mišljenju onda treba da stoji rakija u hrastovom buretu, ako bure nije novo, odnosno koliko treba da traje ta razmjena između hrasta i rakije. Druga stvar šta uraditi onda sa novim buretom posle ovijanja? Pošto rakija u njemu brzo se ofarba.

to i mene zanima ja sam jednom ranije držao rakiju u hrastovom buretu koje sam dobio i nakon nekog vremena rakija je dobila crvenkastu boju tako da mi se to nije svidjelo.poslije sam nabavi bure od duda i rakija je se savršeno bojala a bila je bolja i po okusu od ove iz hrastovine.zato sam u ranijim postovima bio skeptičan na hrast smatrao sam da je on za vino bolje riješenje.čitajući vaše postove a i literaturu odlučio sam kupiti novo hrastovo bure,pa me zanima ima li kakva preporuka prije nego stavim rakiju u njega.unaprijed hvala

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
Ovinjavanje buradi se vrsi sa ciljem da se iz drveta uklone taninske materije koje daju opor i gorak ukus vinu ili rakiji kao i uklanjanje mirisa i ukusa na drvo. Osim utjecaja na okus neovinjena burad utječe i na boju, bijela vina i rakija koja se cuva u njima poprimaju mrku boju.

Ovinjavanje se moze izvrsiti toplim i hladnim postupkom ili njihovom kombinacijom.

Najlaksi nacin je uvodjenjem vodene pare. Para se uvodi u bure oko pola sata odnosno dok se sa vanjske strane bureta ne osjeti toplina. Nakon toga se u bure nasipa hladna voda dok se ne ohladi i taj postupak se ponavlja dok iz bureta ne potece bistra i cista voda bez ukusa i mirisa na drvo.

Drugi postupak je slican ovom
. Novo bure se ispere i napuni hladnom vodom, ostavi da stoji 2-3 dana i isprazni. Nakon toga se napravi 4-5 postotni rastvor kuhinjske soli (na 100 litara 4-5 kg soli) ugrije se do kljucanja i sipa u bure. Na sto litara zapremine bureta se sipa oko 30 litara prokljucalog rastvora soli. Bure se zatvori i snazno valja i tumba oko pola sata nakon cega se isprazni. Zatim se napravi topli 2 postotni rastvor sode (Na2CO3) nasipa u bure i opet valja i mucka oko pola sata. Poslije ovoga se bure ispere hladnom vodom i ponovo napuni cistom i hladnom vodom i ostavi da stoji 2-3 dana. Nakon 2-3 dana prekontrolirati vodu iz bureta i ako ima mrku boju ili ukus i miris na drvo postupak treba ponoviti.

Kombinacija dva prethodna postupka izgleda ovako:

drzanje hladne vode u buretu 2-3 dana
tretiranje toplim rastvorom sode 20-30 minuta
uvodjenje vodene pare 20 minuta
ponovno drzanje hladne vode 2-5 dana
proba vode na ukus, miris i boju

rakija u ovinjenom hrastovom buretu se drži do 3-4 godine,poslije toga najbolje u staklu jer je jedino kemijski neutralno

to i mene zanima ja sam jednom ranije držao rakiju u hrastovom buretu koje sam dobio i nakon nekog vremena rakija je dobila crvenkastu boju tako da mi se to nije svidjelo.poslije sam nabavi bure od duda i rakija je se savršeno bojala a bila je bolja i po okusu od ove iz hrastovine.zato sam u ranijim postovima bio skeptičan na hrast smatrao sam da je on za vino bolje riješenje.čitajući vaše postove a i literaturu odlučio sam kupiti novo hrastovo bure,pa me zanima ima li kakva preporuka prije nego stavim rakiju u njega.unaprijed hvala

Jedino je razlika u aromatskom profilu, sve ostalo kod pripreme, održavanja i njege takvih buradi je isto. Tradicionalno postoje područja u Austriji, Francuskoj i Španjolskoj koja ih koriste, a i Amerikanci sve više eksperimentišu sa bagremom i njegovim uticajem na aromu određenih bijelih vina. U Hrvatskoj su neka ozbiljna istraživanje sa malvazijom od Kozlovića dala bolje ocijenjena vina odležala u bagremovim buradima nego u obje varijante hrasta (Francuski i Hrvatski). Dud se isto uspješno koristi samo što je mnogo blaži i aromatski neutralniji.

Posljednje uređivanje od moderatora:

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
zvonis01@ hvala na preciznim odgovorima.

Skoro sam baš sa jednim poznanikom pričao na ovu temu i kroz priču mi je rakao da umjesto hrastvih buradi može se koristiti rosfrajno (inox) bačve obložene sa unutrašnje strane hrastovim letvama koje su naravno ovijane. Razlog je taj da nema gubitaka rakije kao kod drvenih buradi prilikom odležavanja. Ja sam našao i u literaturi da se mogu koristiti drvene (hrastove ili druge) letvice ubačene u staklene galone. Letvice se takođe prvo ovijaju.

Zanima me da li se sa ovim postupcima vrši odgovarajuća razmjena između hrasta i rakije, kao kod čisto drvenih buradi.

a evo i slika iz priručnika za spravljanje rakije od Slobodana Jovića

Posljednje uređivanje:

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
to može biti ok ali nevidim isplativost u tome da zbog par litara rakije plaćam plašt od inoxa,

Posljednje uređivanje:

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
... Ma nije velika razlika u cijeni npr. posuda od inoxa veličine 320 litara košta oko 250 evra, a novo hrastovo bure iste veličine oko 200-220 evra.

zcepic

Član
Tu od
17 Tra 2011
Poruka
369
koliko ti je jaka rakija, dal si probao bagremovo bure ili od duda bure?[/QUOTE]

rakija mi je jaka 19 do max. 20 gradi, koristim dudovo bure, samo je problem što za 3 tjedna rakiju moram vaditi iz bureta jer dobije boju badelovog konjaka

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
koliko ti je jaka rakija, dal si probao bagremovo bure ili od duda bure?

rakija mi je jaka 19 do max. 20 gradi, koristim dudovo bure, samo je problem što za 3 tjedna rakiju moram vaditi iz bureta jer dobije boju badelovog konjaka[/QUOTE]

Zar nije prejaka 20 gradi....nećeš je valjda koristiti za masiranje......a što se tiče boje nije na odmet

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
brle11@ razblaži tu malo rakiju, odnosno spusti koji grad (da bude manja od 45 stepeni, zvonis01@ ti je objasnio šta se dešava kad je preko) pa onda probaj. Ne moraš svu bar litar-dva za probu, osjetićeš razliku.

Posljednje uređivanje:

zcepic

Član
Tu od
17 Tra 2011
Poruka
369
rakija mi je jaka 19 do max. 20 gradi, koristim dudovo bure, samo je problem što za 3 tjedna rakiju moram vaditi iz bureta jer dobije boju badelovog konjaka

Zar nije prejaka 20 gradi....nećeš je valjda koristiti za masiranje......a što se tiče boje nije na odmet[/QUOTE]

E zaboravio sam napomenuti, loza i jabukovača su tako jake a šljiva i kruška idu max do 18 gradi i dok odleže malo, bude 17 gradi taman je onda. A loza i jabukovača su za masiranje i za orahovac (crna rakija sa kavom)

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Zar nije prejaka 20 gradi....nećeš je valjda koristiti za masiranje......a što se tiče boje nije na odmet

E zaboravio sam napomenuti, loza i jabukovača su tako jake a šljiva i kruška idu max do 18 gradi i dok odleže malo, bude 17 gradi taman je onda. A loza i jabukovača su za masiranje i za orahovac (crna rakija sa kavom)[/QUOTE]

Kako praviš orahovac.Ja sam ga radio, al me zanima dal ima neko možda bolji način spravljanja tog pića.

zcepic

Član
Tu od
17 Tra 2011
Poruka
369
E zaboravio sam napomenuti, loza i jabukovača su tako jake a šljiva i kruška idu max do 18 gradi i dok odleže malo, bude 17 gradi taman je onda. A loza i jabukovača su za masiranje i za orahovac (crna rakija sa kavom)

Kako praviš orahovac.Ja sam ga radio, al me zanima dal ima neko možda bolji način spravljanja tog pića.[/QUOTE]

neznam točno koliko svega ide to stari zna. Ali otprilike: zeleni orasi (svaki trepa prepoloviti) šećer, kava. to se sve smiješa i stavi u kanticu od 3-5 litara kako kad i krži se na jakom suncu dok se šećer ne rastopi 3-4 dana onda se stavi rakija loza, jabukovača, višnjevača, može od dunja od kajsija.... ali najbolje loza. Mora biti puna kantica 3 ili 5 litara to ti je mjera ovisi kakvu kanticu imaš. I to se drži na suncu dosta dugo oko 10 dana ali svako malo protreseš cijelu kanticu, i na kraju cijediš kroz gazu, rakija se crni ko coca cola:drinkers:

Najnoviji postovi

Na vrh