V
Vrsak
Guest
pozdrav društvo. kad već raspravljate o rakiji zanima me kako odvojit metilni alkohol kad pečeš rakiju na obični kotal ili veseli stroj. I kaj vam je to košpa jel koštica il petiljka na šljivi:scratch
svako drvo pušta tanin,pitanje je samo koje ne kvari aromu rakije,a to je definitivno slavonski hrast i donekle dud.
pojednostavljeno-napravi gemišt od graševine i jamnice,graševine i saraj.kiseljaka i graševine i studenca,sve su mineralne dobre ali ne i za gemišt sa graševinom
vinari ne koriste uzalud slavonsku hrastovinu za bariq bačve,prvi je to skontao još napoleon
pozdrav društvo. kad već raspravljate o rakiji zanima me kako odvojit metilni alkohol kad pečeš rakiju na obični kotal ili veseli stroj. I kaj vam je to košpa jel koštica il petiljka na šljivi:scratch
Imaš sve detaljno napisano u priručnicima (par prethodnih postova), ostavio sam linkove. Pročitaj ima korisnih stvari za naučiti.
Koštica je isto što i košpica ili košpa, a peteljka se još negdje kaže i drška.
postoje razni načini kako obojati rakiju,prilikom destilacije puštati preko drvca duda ili šljive,staviti u manju posudu letvice drveta i rakiju,stavljanje u novo bure koje brzo ofarba,ali kemijskom analizom utvrdimo koliko tvari jedinjenja ima i skužimo prevaru,tog gazdu označimo i svi uzorci idu na analizu
Kontam je bio sa mnom na ocjenjivanju i vidio kako radimo,staviću vam tablicu da vidite kako ocjenjujemo.
zvonis01@ koliko po tvom mišljenju onda treba da stoji rakija u hrastovom buretu, ako bure nije novo, odnosno koliko treba da traje ta razmjena između hrasta i rakije. Druga stvar šta uraditi onda sa novim buretom posle ovijanja? Pošto rakija u njemu brzo se ofarba.
rakija u ovinjenom hrastovom buretu se drži do 3-4 godine,poslije toga najbolje u staklu jer je jedino kemijski neutralnozvonis01@ koliko po tvom mišljenju onda treba da stoji rakija u hrastovom buretu, ako bure nije novo, odnosno koliko treba da traje ta razmjena između hrasta i rakije. Druga stvar šta uraditi onda sa novim buretom posle ovijanja? Pošto rakija u njemu brzo se ofarba.
to i mene zanima ja sam jednom ranije držao rakiju u hrastovom buretu koje sam dobio i nakon nekog vremena rakija je dobila crvenkastu boju tako da mi se to nije svidjelo.poslije sam nabavi bure od duda i rakija je se savršeno bojala a bila je bolja i po okusu od ove iz hrastovine.zato sam u ranijim postovima bio skeptičan na hrast smatrao sam da je on za vino bolje riješenje.čitajući vaše postove a i literaturu odlučio sam kupiti novo hrastovo bure,pa me zanima ima li kakva preporuka prije nego stavim rakiju u njega.unaprijed hvala
koliko ti je jaka rakija, dal si probao bagremovo bure ili od duda bure?
rakija mi je jaka 19 do max. 20 gradi, koristim dudovo bure, samo je problem što za 3 tjedna rakiju moram vaditi iz bureta jer dobije boju badelovog konjaka
Zar nije prejaka 20 gradi....nećeš je valjda koristiti za masiranje......a što se tiče boje nije na odmet
E zaboravio sam napomenuti, loza i jabukovača su tako jake a šljiva i kruška idu max do 18 gradi i dok odleže malo, bude 17 gradi taman je onda. A loza i jabukovača su za masiranje i za orahovac (crna rakija sa kavom)