Ok. Daj mi savjet.
Situacija 1: idem u jesensko oranje i hocu spustiti plug a on se ne spusta. Koga zovem? Ili...kako sam popraviti? Da li je moguce nabaviti servisni manual za taj teaktor?
Situacija 2: ne ubacuje mi u rikverc na reverzeru. Koga zovem? Kako da si pomognem ?
Za obje situacije pozeljan scenarij da me ne kosta popravak 5000 kn jer onda smisao obradivanja par ha zemlje gubi smisao 😂
Ako mi mozes dati rjesenje na sva pitanja, kupujem jos danas
- Ak imaš malo, onda ak ti se traktor i pokvari danas, oral budeš za dan, tjedan ili dva. Ionak si s tim gotov dan-dva.
Isto kak da ti se i Zetor pokvari. Ak nemreš sam, vjerojatno buš moral pričekati nekoga tjedan dana da ga popravi.
Bilo je svakavih pitanja i problema ovdje na Forumu. Ljudi se snajdu, pretraže Internet, zovu, komuniciraju prek Foruma, društvenih mreža ... pomuče se i riješe problem.
Potraži malo...jedan je član imal strašnih problema s Agrotronom...i našel je rješenje na njemačkom forumu i popravak na kraju nije ispal skup.
Kakav auto voziš? Jel ima rasplinjač i razvodnik s bobinom ili pak mehaničku boš pumpu? Ne vjerujem da voziš Zastavu ili Mercedesa 123.
Gotovo sigurno voziš neki auto s ubrizgavanjem benzina ili common rail dizela. Možda čak i automatika. Svi oni rade s elektronikom i ne razmišljaš o tome.
Zakaj misliš da bi se traktor trebal kvariti više od auta? I zakaj je popravak od 5t kn skup, ak ti taj traktor donosi novac, a toliko košta servis prosječnog BMW-a ili Mercedesa.
Koje današnje vozilo, od bagera, kamiona, auta ima mehaničko upravljanje? Ni jedno. I traje.
Uostalom, kad se i pokvari, popravi se i opet traje.
Ak kupiš traktor s mehaničkim upravljanjem, bar klima mu ima elektroniku, ima sigurno nekakve hidraulike...i to se opet može pokvariti, a popravak svejedno košta.
Koliko ima samo MF-ova 80 serije po selima? A većina ih ima powershift i EHR i ni jedan nije mlađi od 20-tak godina.
Uostalom, videl sam na jednim vratima u Križevcima tablu čovjeka koji popravlja elektronike za poljoprivredne i građevinske strojeve. Znači da to ima tko popraviti, iako je većina kvarova tipa prekinuta žica ili loš kontakt, koji najčešće možeš otkloniti i sam.
Ne nagovaram te na ništa, tvoji su novci i tvoje je izbor, samo malo širje pogledaj situaciju i razmisli za budućnost.
Velim, svaki dan gledam hrpu traktora kak voze silažu. Većina su "moderni" s gumbićima, a ni jedan nije mlađi od 10-tak godina, i ljudi koji ih voze nisu bogataši. Očekival bi da voze sa Zetorima ili IMT-ima, ali ih nema na cesti. Pregazilo ih je vrijeme, htjeli to priznati ili ne.
Uostalom, ak daješ cca 150t kn za traktor, ne vjerujem da nemaš još 5...10 za popravak. I čudno mi je da za te novce tražiš tehnološki zastarjeli model.
Da se modeli s "gumbićima" toliko kvare, bili bi stalno po servisima niti bi ih itko kupoval.
istina, problem je ako naletiš na loš primjerak. Ali to se može dogoditi bilo kojoj marki i bilo kojem modelu...no nebu valjda baš tebi