• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Dilema za izbor traktora

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ja sam zimski tip, ali podnosim i vrućinu. Ali kada provedeš 12 - 13h u takvom, vrućem "prostoru" kada dođeš doma nisi ni za k... Par takvih dana i onda oporavak tjedan dana da dođeš sebi.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ja znam po par dana u komadu balirati po 8-10 h dnevno i nista mi nije, ajd ako vjetar puse od napred pa nosi prasinu iza balirke onda otvorim vrata, ali ako nosi prasinu na traktor, obavezno sve zatvoreno.
A i u Zetoru ne vjerujem da je bolje vruce nego u Imt jer kod Imt-a i mjenjac dodatno zagrijava kabinu.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Puno znači da samo staviš onaj mali ventilator u kabinu, već se da lakše disat kad su vrućine.
Meni je to u planu stavit al ga prvo treba kupit😆

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Mjenjač. Orbitrol gori nakon par sati rada. Ventilacija upuhuje topao zrak još k tome se ne može baš pohvaliti prevelikom izolacijom od prašine. Mora ući i prašine. Puno je staklene površine na češkoj kabini.

Ne treba shvatiti kao da kudim Zelju. Ovu moju trakaru nebih mjenjao, ako baš ne moram, jel. Ali da ima klimu to bi bila pjesma. I sam sam "alergičan" na prašinu, svaki dan ispuhijem kabinu, a zimi orem u čarapama. Cipele stoje ili na stepenicama ili u kabini sa strane.

<zetor>

Aktivni član
Tu od
25 Lis 2012
Poruka
547
Nisi napisao koliki je buđet.
Moje mišljenje je je nije neki skok sa (koliko zetor ima ks? ) 65-70ks na 80ks traktor.
Netreba se bojati jačeg traktora,znam da to "vuće" za sobom i druge priključke(skuplje).
Također neznamo kakve priključke imaš i što od usluga radiš?
Ja imam 80ks traktor i radim 20ak ha zemlje i žao mi je što nemam jači traktor.Ove godine imam dosta košnje pa stvar spašava klima jer radim po vrućini bez problema.
Ciljam u nekoj bliskoj budućnosti na nekakvog 6-aka sa 120+ ks:)ali otom potom.
Kolega je potpuno u pravu , traktor nikada ne moze biti "prevelik". Ja obrađujem 24 ha sa Zetorom 4712 i 8045 . Kad sam kupovao veći traktor pogriješio aam i kupio Crytala jer je bio jeftiniji i na njega u zadnjih godinu dana nametnuo 7000 € i opet nemam " normalan " traktor , provesti cijeli dan u njemu ili fiatu je razlika nebo i zemja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Znam za jednog tl100 no ima ehr i el reverser te mi se to ne sviđa iz razloga odrzavanja. Skupo kad stane. Ipak ili dobar 7341 ili proxima 84 ili jaci
A zakaj misliš da bu stalo? Lamele na električnom reverzeru traju dulje nego kuplung lamela, pogotovo pri radu s utovarivačem. A da o komforu ne govorimo. Kuplung pedale ti ni netreba praktički. Ako ima reverzer, često ima i hidraulične polovičke.
EHR je spas na cesti pri 40km/h, jer priključak na hidrulici ne ljulja traktor, a da o preciznosti hidraulike ni ne govorimo. Vjerojatno ima i gumbe za upravljanje hidrulikom izvana, pa to olakšava spajanje priključaka. Ne kudi konja kojeg nisi jahal ;)
Vjerojatno ima i više brzina kardana...
...na tvojem bi mjestu pogledal tog TL-a.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Marko 8045 ti nije baš najbolji izbor. Ako želiš 4-cilindraša, radije gledaj 100-45 ili 102-45. 100-tka ima isti motor, samo s turbinom.
Naime, Crystal ima jako tešku šasiju i motor na 80-tki je preslab za nju. .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Tu su negdje. Ima i 902/904 turbo. To je ~90ks, ali je vjerojatno egzotični model.
Ukratko, gledaj onog a s turbom (ima jedan u mojem kraju, ne sjećam se jel U1004 ili Z100-45).

Nemoj krivo shvatiti i 80-45 je dobar, ali se teško motoru od 80ks nositi s 4 i pol tone teškim traktorom.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Slabo ima i običnih kod nas, a ovih nisam uopče vidio kod nas.

Planiram tražiti uskoro 904 za sebe.

<zetor>

Aktivni član
Tu od
25 Lis 2012
Poruka
547
Tu su negdje. Ima i 902/904 turbo. To je ~90ks, ali je vjerojatno egzotični model.
Ukratko, gledaj onog a s turbom (ima jedan u mojem kraju, ne sjećam se jel U1004 ili Z100-45).

Nemoj krivo shvatiti i 80-45 je dobar, ali se teško motoru od 80ks nositi s 4 i pol tone teškim traktorom.
To si potpuno u pravu , preslab motor za tu težinu , ali je okretniji i manji potrošač od proxime 90.

<zetor>, hoće li taj 8045 biti na prodaju možda u skorije vrijeme?
Nije na prodaju, kupljen je preko mjere 6 pa ga ne mogu prodati još dvije god a rado bi ga zamjenio za nešto zapadno.

Tu od
28 Kol 2019
Poruka
38
A zakaj misliš da bu stalo? Lamele na električnom reverzeru traju dulje nego kuplung lamela, pogotovo pri radu s utovarivačem. A da o komforu ne govorimo. Kuplung pedale ti ni netreba praktički. Ako ima reverzer, često ima i hidraulične polovičke.
EHR je spas na cesti pri 40km/h, jer priključak na hidrulici ne ljulja traktor, a da o preciznosti hidraulike ni ne govorimo. Vjerojatno ima i gumbe za upravljanje hidrulikom izvana, pa to olakšava spajanje priključaka. Ne kudi konja kojeg nisi jahal ;)
Vjerojatno ima i više brzina kardana...
...na tvojem bi mjestu pogledal tog TL-a.

Ok. Daj mi savjet.
Situacija 1: idem u jesensko oranje i hocu spustiti plug a on se ne spusta. Koga zovem? Ili...kako sam popraviti? Da li je moguce nabaviti servisni manual za taj teaktor?
Situacija 2: ne ubacuje mi u rikverc na reverzeru. Koga zovem? Kako da si pomognem ?

Za obje situacije pozeljan scenarij da me ne kosta popravak 5000 kn jer onda smisao obradivanja par ha zemlje gubi smisao 😂

Ako mi mozes dati rjesenje na sva pitanja, kupujem jos danas :)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Da je manji potrošač, pogotovo na polju, ti vjerujem, no na cesti sigurno nije (Proxima je brža i lakša za skoro tonu), no Proxima ima manji osovinski razmak i moderniji prednji most pa mi je teško vjerovati da je manje okretna (Proxima 9m, Crystal 11,5m).

Stari su to traktori s puno sati i kad ga hoćeš dovesti u dobro stanje, to košta, pa je pitanje isplati li se. No, za uzvrat se dobije grubi traktor koji sigurno podnosi više torture od bilo kojeg novijeg.

Svaki dan gledam jednog Zetora 160-45 s povećanim gumama i povećanim auspuhom kak samo šumi u brijeg s 15-tak tona silaže. Jedino kaj je spor po ravnici. S druge strane NH110-90 (plavi Fiat), s manjom prikolicom silaže, urla ko lokomotiva ali ide sporije u brojeg, no po ravnom ostavi Crystala iza sebe.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ok. Daj mi savjet.
Situacija 1: idem u jesensko oranje i hocu spustiti plug a on se ne spusta. Koga zovem? Ili...kako sam popraviti? Da li je moguce nabaviti servisni manual za taj teaktor?
Situacija 2: ne ubacuje mi u rikverc na reverzeru. Koga zovem? Kako da si pomognem ?
Za obje situacije pozeljan scenarij da me ne kosta popravak 5000 kn jer onda smisao obradivanja par ha zemlje gubi smisao 😂
Ako mi mozes dati rjesenje na sva pitanja, kupujem jos danas :)
- Ak imaš malo, onda ak ti se traktor i pokvari danas, oral budeš za dan, tjedan ili dva. Ionak si s tim gotov dan-dva.
Isto kak da ti se i Zetor pokvari. Ak nemreš sam, vjerojatno buš moral pričekati nekoga tjedan dana da ga popravi.

Bilo je svakavih pitanja i problema ovdje na Forumu. Ljudi se snajdu, pretraže Internet, zovu, komuniciraju prek Foruma, društvenih mreža ... pomuče se i riješe problem.
Potraži malo...jedan je član imal strašnih problema s Agrotronom...i našel je rješenje na njemačkom forumu i popravak na kraju nije ispal skup.

Kakav auto voziš? Jel ima rasplinjač i razvodnik s bobinom ili pak mehaničku boš pumpu? Ne vjerujem da voziš Zastavu ili Mercedesa 123.
Gotovo sigurno voziš neki auto s ubrizgavanjem benzina ili common rail dizela. Možda čak i automatika. Svi oni rade s elektronikom i ne razmišljaš o tome.
Zakaj misliš da bi se traktor trebal kvariti više od auta? I zakaj je popravak od 5t kn skup, ak ti taj traktor donosi novac, a toliko košta servis prosječnog BMW-a ili Mercedesa.
Koje današnje vozilo, od bagera, kamiona, auta ima mehaničko upravljanje? Ni jedno. I traje.
Uostalom, kad se i pokvari, popravi se i opet traje.
Ak kupiš traktor s mehaničkim upravljanjem, bar klima mu ima elektroniku, ima sigurno nekakve hidraulike...i to se opet može pokvariti, a popravak svejedno košta.

Koliko ima samo MF-ova 80 serije po selima? A većina ih ima powershift i EHR i ni jedan nije mlađi od 20-tak godina.

Uostalom, videl sam na jednim vratima u Križevcima tablu čovjeka koji popravlja elektronike za poljoprivredne i građevinske strojeve. Znači da to ima tko popraviti, iako je većina kvarova tipa prekinuta žica ili loš kontakt, koji najčešće možeš otkloniti i sam.

Ne nagovaram te na ništa, tvoji su novci i tvoje je izbor, samo malo širje pogledaj situaciju i razmisli za budućnost.
Velim, svaki dan gledam hrpu traktora kak voze silažu. Većina su "moderni" s gumbićima, a ni jedan nije mlađi od 10-tak godina, i ljudi koji ih voze nisu bogataši. Očekival bi da voze sa Zetorima ili IMT-ima, ali ih nema na cesti. Pregazilo ih je vrijeme, htjeli to priznati ili ne.

Uostalom, ak daješ cca 150t kn za traktor, ne vjerujem da nemaš još 5...10 za popravak. I čudno mi je da za te novce tražiš tehnološki zastarjeli model.
Da se modeli s "gumbićima" toliko kvare, bili bi stalno po servisima niti bi ih itko kupoval.
istina, problem je ako naletiš na loš primjerak. Ali to se može dogoditi bilo kojoj marki i bilo kojem modelu...no nebu valjda baš tebi ;)

Posljednje uređivanje:
Tu od
28 Kol 2019
Poruka
38
Griješiš.
Nije traktor niš kompliciraniji od auta, dapače. Svaki traktor s elektronikom (za NH znam sigurno) ima Error kodove, koji se pojave na ekranu i obavjeste o vrsti greške. Ima uputa na Internetu, servisnih manuala, nekaj za kupiti, nekaj za izkopirati.
A tko onda popravlja kombajne i kamione, koji su kompliciraniji od traktora? A ima ih bezbroj!

Sad znaš 5 ljudi u okolici koji imaju laptop za aute, a kad kupiš traktor buš upoznal drugih 5 koji imaju isto laptop i znaju, samo ih sad ne poznaš.
Ne kužim čemu takav pesimizam, a okruženi smo elektronikom? To kaj voziš firmin auto ne znači da problemi nisu isti, samo ih ti ne plaćaš. Tu si samo u prednosti jer si prištediš za popravak traktora (a to sigurno košta manje godišnje nego li samo registracija).
Koliko te put taj auto ostavil na cesti?
Za primjer, moj 20g. stari auto s CR-om (i nije njemački ni japanski) me u 15 g. dvaput ostavil na cesti: jednom kad se raspala pumpa servo volana i drugi put kad se smrzlo gorivo (bolje reći voda). Kvarova s elektrikom nije bilo i sva još radi!

Nego, koliko si put popravljal Zetora kad ti je najviše trebalo? Nebi rekel da je to bilo više od jednom-dvaput, ako i toliko.
A s nekim traktorom bolje kvalitete sigurno i rjeđe. Preventivnim održavanjem se može puno toga preduhitriti.

Ovdje na Forumu je jedan tvoj dalji susjed zamijenil Zetora za NH, jer mu je Zetor pil krv... dakle, ni oni nisu imuni na probleme ak se loše namjeriš.

Gledaj pozitivno :)

Posljednje uređivanje od moderatora:

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
U ovisnosti koji traktor kupiš,traziš majstora za takav traktor.
Ali vjerujem da se dosta toga može srediti uz pomoć foruma i tih internet peripetija.
Uglavnom kada ideš gledat traktor,postaviš pitanje gdje servisirate traktor,pa shodno tome dobiješ konkretniji odgovor o ne/održavanju istoga..
Manuali se kupe za par eura ili možda i besplatno se nađu.
Kak se veli "ako ima volje nađe se i način" ;)

Tu od
28 Kol 2019
Poruka
38
Probao sam surfati i naci servisni manual za tl100 no nisam uspio. Posto znam s rukama i razumijem se u sve i svasta, jedino bi u slucaju da imam servisni prirucnik isao na takav traktor. Ovisnost o skupim "serviserima" ne dolazi u obzir.

S druge strane, svi mi sugerirate upravo traktore s tehnologijom koje se bojim. Ta misljenja cijenim i mozda je vrijeme da preispitam svoje stavove ;)

Znas li ti mozda gdje nabaviti servisni manual?

Posljednje uređivanje od moderatora:

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008

Evo nabrzaka;)

Tu od
28 Kol 2019
Poruka
38
Ok
Mogu zakljuciti da nisam sam u slucaju da mi stane stroj :)

Ok...ok...nagovorili ste me. Ici cu pogledati tog tl-a.

Imas mozda koji hint na sta da obratim pozornost?

Najnoviji postovi

Na vrh