@ZJ @MUHA @mtd001
Stvarno bi trebalo ovo baciti u neku temu shodnu tome. 😅😂
Za početak, moje mišljenje i razmišljanje se odnosi na moje osobno iskustvo koje sam prošao, i na moj teren. Znači da me nebi krivo shvatili, tko zna moju priču, zna da sam gotovo 7 godina radio od 50 - 65ha zemlje samo i isključivo sa Zetorom 6340 koji je radio apsolutno sve, oranje, drljanje, priprema, tanjuranje, sjetva, prskanje, kultivacija, transport itd... Po meni traktor koji to može odraditi, malo se napatiš, ali je on to sve mogao odraditi i bez nekih većih problema, dječje bolesti svaki ima, ali to je tako.
E sad, ovaj dio oko mjenjača koji vas zanima. Naime, ne znam s kakvim ste sve strojevima imali prilike raditi u životu i što ste sve probali, ALI, ako ste ikada probali pripremati ili tanjurati sa Zetorom, mogli ste vidjeti da to i nije neka sreća s maksimalnom brzinom od 7.5 - 8km/h, tanjuranje ispod 10km/h je samo pisanje po zemlji, priprema gdje se valjak ne može "razletjeti" da razbije buse je isto tako pomalo neozbiljno.
E sada, postoje 2 vrste mjenjača kraći i duži, u mom slučaju je duži u pitanju do 30 km/h. U tom slučaju, 1-2-3 brzina pucaju od snage, i vrlo je mala razlika u omjeru, komotno je mogla biti 1. kao prva, 3. na mjesto druge, 4. malo skratiti da bude barem maksimalna brzina na 2200o/min 11-12km/h kao 3., Umjesto ovih cca. max 17 - 18km/h ubaciti 4. Od 12 - 22km/h i 5. Od 20 - 30km/h i po meni bi to bio idealan mjenjač za taj motor i njegova iskoristivost.
Mogao bi kvalitetno pripremati i tanjurati, a u transportu nebi apsolutno ništa izgubio.
Sa svojih 68ks bi se on dobro izborio sa svime jer npr. 4t tereta uz 4-5% nagiba vuče 5. pun šus.
Za 50 kj može biti dobar, ali kažem, samo da može pripremu i tanjuranje odraditi bolje, traktor bi bio zvijer, ovako, po meni dobar, ali nepotpuno iskoristiv traktor.
Mjenjač je toliko glupo napravljen da niti sada sa 82ks ne može izaći na kraj s tanjuračom 28 diskova i na 50% dubine u kukuruzovini gdje je tvrdo i više se vozi nego što sjeće pa prema tome mislim da imate predodžbu ovoga o čemu pričam.
Zato po meni ako su brda i nema puno ravnice, okej, sa 3. i 8km/h se da živjeti, pogotovo ako je moguća RD 2.5m za pripremu, za oranje je on mama, ako ima ravnice gdje bi se dalo potjerati, svakako bih gledao traktor sa širim spektrom brzina, a tu Rusi prednjače, kada vidim onu usranu 82ku kako piči sa sjetvospremačem od 3.20m brzinom 11 - 12km/h zlo mi je, ali to je samo prednost njegovog mjenjača, ništa drugo.
Zato dobro odvagnuti što želite, Zetor nije loš traktor, dapače, meni je jako prirastao srcu, ali budite realni i ne kupujte ga zato jer ga svi imaju, nego kupite ono što vama stvarno treba i odgovara.