E,sada ću ispričati nešto od mojih prometnih neprilika,mogla bih recimo,kako sam šlepala sa kombijem iz Zagreba našu reno peticu kada nam je krepala na jednom semaforu,ili recimo kako me trknuo šleper pa mi razbio kombi,jedan krasni Iveco turbi deili-jel se tako piše ili daili,nisam sigurna ,ali nema veze,bio deili ili daili,udario me straga i nabio naprijed u onaj ispred mene,kombi totalka,ja živa i poluzdrava,ma bila sam zapravo u šoku,i sada sam sama sebi smiješna,sjećam se,imala sam mobitel,ali kada sam izašla iz kabine,htjela sam nazvati muža da mu reknem šta se dogodilo,ali jednostavno nisam znala natipkati brojeve.Kada sam konačno uspjela-ako sam,nisam znala što dalje.Pa mi je vozač onoga kombija u koji me šleper nabio morao nazvati doma.I u bolnicu su me vozili.Hitna.Bila sam ko triptih.Tamo negdje već od trećeg dana nakon što me strefilo sam počela mijenjati boje-od plave preko crne do zelene.Dva tjedna,skoro i tri sam bila ko slika nekog apstraktnog slikara,sve jedna boja preko druge,da su me dali na aukciju,neki kolekcionar bi tešku paru izbrojao za tako inspirativno isprepletene boje.A i poslikali su me,rengenom,i morala sam žmireči staviti kažiprst na nos.To je valjda bilo da vide imam li potres mozga.Nisam imala.Znala sam ja da nemam i bez njih,jer ja jako dobro znam kako izgleda kada imaš potres mozga,to je onako kako je bilo kada sam glavom udarila u vrata spavaće sobe-e,to ću ispričati obavezno,valjda neću zaboraviti.Polomljena nisam bila,ne računam li što me dva mjeseca poslije boljelo lijevo rame,I što me boljela glava,zapravo nešto u vratu,jer sam-ah,moram to reći redom kako je bilo-i što sam udarila nogama niti sama ne znam u šta i kako,pa su me i noge boljele mjesec dana,je i lijevu ruku dva mjeseca nisam mogla dići više od cica(mogla sam sad reći i iznad srca,visina je tu negdje ista,bar je u ono vrijeme bila,sada je srce na istoj visini,ali je cice gravitacija povukla malo naniže) -e, ne računam li ništa od toga-nije mi bilo ništa.A sve je počelo ovako:
Bio je lijepi sunčani dan,bila sam toga jutra,onoga ranoga izjutra,kada ja krećem u dvanaest i petnaest od kuće na tržnicu unovčiti plodove naših ruku,na tržnici,i sve je teklo lijepo,prodavala se roba glatko,da kažem da sam bila prezadovoljna odrađenim poslom,rekla bih istinu,da,zaista bolje nije moglo biti.Malo je šepalo iza osam,ali do podneva se prodalo,pa sam lijepo potovarila sve u kombi-suncobran,rezervni kotač,ma taj kotač samo smeta a moraš ga imati-šta,sigurno da je bespotreban,u cijeloj svojoj šoferskoj karijeri samo sam jednom mijenjala kotač-jednom na kamionu,jednom na traktoru,za kombi se ne sjećam jel jednom ili nijednom,a auto ne računam,tamo sam mijenjala toliko puta da sam prestala brojati,one gume iz ranih osamdesetih su se bušile ako si prešao preko ivera,a kada si naišao na čavao,na mjestu su se ispraznile ko gumene lutke.I te automobilske su male,to i djete može zamjeniti.Dakle-u dvadesetak godina dva puta.Zanemarivo.Pa bih se ja rezervnog odrekla de se ne bojim stričeka policajca.Koji bi mi opandrčio kaznu.No,potovarila sam ja sve što je za potovariti bilo i otišla u kafič popiti kavu,onu bljak koja bi me stresla sa svakim gutljajem ko da si me priključio na strujni krug,ali koju sam morala srknuti jer se inače u jednom komadu ne bih mogla dovesti kući nakon od ponoći otvorenih očiju,a stanke na parkinzima i drijemanja usput nisam voljela.Ako ideš kući,onda ideš kući,nema stajanja,ako negdje staneš put od sat i pol se pretvori u tri sata,a doma čeka udoban mekani krevet,u svakom slučaju bolje od tvrdog sjedala u kabini.Pa sam srknula i krenula.Je,pa bilo je to baš prije otvorenja autoputa,vozilo se starom cestom.Išlo je,spavalo mi se nije,kava je odradila svoje,oči širom otvorene,na radiju sve same pjesme koje sam voljela slušati,a i vrijeme je bilo dobro.Tu van Zeline je padala kiša taman prije nego sam naišla,cesta je bila mokra,ali je kiša stala,oblaci su se još naguravali na nebu,priječili zrakama podnevnog sunca da mi zamaraju oči,i tako je bilo sve do Breznice.Ma tamo negdje,više se ne sjećam točno,godinama već se vozimo autoputom pa sam se malo pogubila-tamo je negdje skretanje uljevo,ma i to više ne znam za kamo,a znala sam,valjda starim pa me sjećanje izdaje, uglavnom,ja sam vozila normalno,sve je bilo u redu,nikakvih naznaka nije bilo da bi nešto moglo poremetiti ležernost vožnje,osim što je vozilo ispred mene stalo na cesti.Bio je to kombi,vozilo hitne pomoći,koje je stalo jer je i ono ispred njega stalo,a i to je stalo jer je vozač ispred njega htio skrenuti lijevo,ali nije mogao.Ususret mu je dolazila kolona koju je morao propustiti prije skretanja.I tako smo mi u koloni stajali i čekali,a meni je baš u tom trenutku radio počeo kreštati,signal se gubio,pa sam ja odlučila iskoristiti slobodne ruke i jednom tražiti drugu stanicu,a drugom sa poda dohvatiti flašu sa vodom sa poda.Od svega se sjećem samo kako sam se sagnula,najprije sam čula tres,a onda sam poletjela unatrag,pa mi je opet glava bila negdje kod poda kabine,a onda opet letjela unatrag i zaustavila se na naslonu.Tako nekako,ne bih baš mogla staviti ruku u vatru da nije bilo i kako drugačije.Ma figu,letjela sam ja još jednom prema podu,jer sjećam se dobro kako sam se čudila kada sam podigla glavu i otvorila oči što sam tako blizu kombiju ispred sebe.A maločas sam bila par metara iza njega.Sada sam tik do njega.Zapravo sam u njemu.Ma kako kvragu,ništa mi nije bilo jasno.Pa sam otvorila vrata i izašla.Gledala sam moj kombi ,polomio je štosdenfer ovoga ispred,malo ga zajahao,hauba mu se sva nekako iskrivila,i vrata sam jedva otvorila,i još mi uvijek nije bilo jasno kako i zbog čega sve to tako izgleda.Onda je neki čovjek došao do mene.Pa me pitao kako sam.Ja sam bila dobro.Samo se nisam mogla sjetiti kako se zovem.Onda je došao i drugi.I počeo se ispričavati.Veli,nije mogao stati,kočio je,ali vozio je malo brže,a pun je,evo,vozi dvadeset i dvije tone smjese,kočio je ,ali samo je klizao i udario u mene.Jel mi šta,jel me šta boli.Ništa me nije boljelo.Samo se nisam mogla sjetiti kako se sa mobitela zove.I brojevi su mi se pomješali.Nije mi ni bilo jasno zašto je bočna strana moga kombija nekako napuhnuta.Ko da je trudna.nakako iskrivljena,izgužvana.Onda sam primjetila da je šleper zabijen u njega.A-ha,evo se rješava enigma.Ono tres je bio šleper.I to što su mi stražnja vrata kombija skoro u polovici tovarnog prostora je isto zbog šlepera.I što mi je hauba izgleda ko haljinica lelujave balerine je isto zbog šlepera.I što smo kombi šlepali doma i što je gospodin iz osiguravajučeg proglasio totalku je isto zbog šlepera.I što sam ja završila u bolnici,no dobro,nakon svega i svačega su me pustili kući ,je isto zbog šlepera.Mamicu mu i šleperu,pa ja sam i puhala u policijski puhalnik zbog šlepera-bem ti alkotest,to mi je bilo prvi puta u životu .Figu,drugi puta,prvi put je bilo zbog naše petice,e to budem drugi puta rekla zašto. Ma dobro,preživjela sam ja i jedno prevrtanje sa kamionom(ha,nisam vozila ja),preživjela sam i jedno spavanje za volanom i svašta drugo,Dosta sam sada ispričala,malo sam umorna,naradila sam se danas ko-da sam muško-rekla bih ko konj.