Hajde da se vratim malo unatrag petnaestak godina,u vrijeme kada smo imali onaj mali lijepi reno TD, crvenu peticu,mali tenkič,autič koji je deset godina gutao kilometre bez da si stavio gedoru na njega.Šta je sada smiješno,u ono vrijeme smo za novce koje smo dali za njega mogli kupiti golf,ali nije nam padalo na pamet,ovaj je limenko bio toliko cakan za ono vrijeme da nisi mogao pogled odvojiti od njega.Svi su rekli-to je ženski auto,pa šta, ja sam žensko,a mome je suprugu bilo lijepo sve što je lijepo bilo meni-ima čovjek ukusa,kaj da velim-pa je odluka pala-uzeli paru iz banke,platili i dovezli kući.I kao što sam već rekla-deset mu godina davali samo naftu i filtere,tu i tamo ga šamponirali,kupali,kako se samo crvena boja presijavala na jutarnjem suncu onako izglancana,ma da ga samo gledaš,a ne da se vozikaš u njemu.A vozikalo se posvuda-vozikalo se do dučana,iako nema ni petsto metara do njega od kuće,(čudo jedno kako čovjeku neke navike ostanu cijeloga života,umeđuvremenu smo promjenili još dva auta,ali je navika vožnje do dučana ostala do dana današnjega) vozikalo se u grad,obilazila rodbina,a vozikalo se i na duge staze,recimo do Zagreba,a bio je taj i u Splitu i Omišu,obišao je taj i put od kuće prema Rijeci pa se preko Senja i Gospića vraćao kući(ma koju smo to rutu imali,kuda smo mi lutali ni sama više ne znam-znam samo da smo sjeli ujutro u auto,otišli do Rijeke,popili kapučino i nastvili uz obalu,jadnostavno smo se vozili i došli kući nešto iza ponoći-ludi ljudi,bez cilja,bez posla,ujutro se probudiš i padne ti na pamet da ideš.E figu,nije to bilo prije petnaestak godina nego prije dvanaest-svi se odselili,ostali smo sami u kući,pa smo mogli što smo htjeli.Da,i plastenike još nismo imali.Je,zato smo i mogli raditi gluposti.Ma svašta smo mi još prošli se tim autičem,i u Sloveniji je bio i u Austriji,ma je,i u Italiji,ma svijetski auto,juri,gura kud god okreneš volan,ide.....Pa stane.Stao jadan nakon deset godina. Prvi put.Nije stao odjedanput.Malo počeo kašljucati,pa mu bilo bolje,pa opet,tako to trajalo jedno vrijeme pa smo ga odveli stričeku mehaničaru.Koji ga priključio na nekakav aparat,pa verglao,verglao, verglao,a jadnik zavija,klokoče,ali ne pali.A je ga namučio,kašljucalo je naše malo crveno čudo dok mome mužu nije puklo,poslao majstora u vražju mater,pokupio našeg mezimca,odveo drugom majstoru koji mu promjenio bošpumpu. I opet je živnuo.I jurio dalje.Ali ne zadug
pet došla neka boljka,opet striček doktor za autiče.I tak je to počelo.I stalo nije.Tek što izlječiš jednu boljku već ispod haube virka druga,neko čudno vrzino kolo se počelo okretati,svaki čas nešto,i tako se mi vrtjeli u krug sve do jedne kobne nedjelje kada smo rano ujutro sjeli u naš reno turbo dizel peticu i zaputili se put Zagreba,metropole naše,centar svih kulturnih zbivanja-Je da nam nije na pameti bila kultura i kulturno uzdizanje,seljaci smo mi,ucrtani plan puta je bio Zelena tržnica,mjesto koje nam je osiguravalo životnu egzistenciju i na kojemu je bilo parkiran onaj naš mercedes 22-44 natovaren sa petnaest tona krumpira koje je trebalo prodati .Sistem je bio takav da se roba odvezla,a pošto toliku količinu nije bilo moguće prodati u jednom danu,navečer se otišlo sa nekim kući,a onda se svako jutro malim autom išlo na tržnicu raditi.Sve dok se nije kamion ispraznio,a onda bi zadnjeg dana muž kući vozio kamion,a ja mali auto.Našu peticu.E tako je bilo i taj puta.Bili na tržnici parkirani i kamion i kombi,onaj što mi ga lupio šleper,ne,to je već bio drugi,koji smo kupili nakon spljoštenog,malo mi se pobrkalo u sjećanju,a mi krenuli od kuće put tržnice našom malom ljepoticom,hm,u današnje vrijeme taj autič izgleda zapravo dosta jadno-vozili se fino,gutala mala kilometre ko ja Bali čokoladu, nikakvih naznaka bilo kakvih problema nije bilo,sve dok na semaforu na rubu metropole,tamo gdje je sada Lesnina nije stala..Jednostavno zašutjela,umirila se,i progovorila više nije.Mogao si ti okretati ključ u bravi kolko ti srce želi,ali glasa davala nije.Ni da bekne.Veli muž,obzirom da je to bio ni sama više ne znam koji po redu kvar u tekučoj godini kojoj je još puno trebalo do kraja-ovo je sada gotovo,zaribao motor.Mir i pokoj duši.I našem ljubimcu.Od kojega nam se već pomalo počela dizati kosa na glavi.I raditi živci. Izašli mi van,kolona se začas stvorila iza nas,ljudi nervozni,jedni trube,jedni psuju,interesantno je to kako svima padnu na pamet u takvoj situaciji svakakve mogučnosti izražavanja nezadovoljstva,ali nikome na pamet ne padne izaći iz udobnosti svoga sjedala i priupitati treba li pomoći.A pomoći je trebalo.Trebalo je jadnika jadnog odgurati sa semafora u sigurnost mirnog kutka ispod krošnja onog ogromnog drveća gdje prometa nije bilo i gdje je u miru mogao dočekati naš popodnevni povratak sa tržnice i sajlu i kombi koji će ga vratiti kući.Dogovor je bio ovakav-ja vozim kombi,muž vozi peticu,ne vozimo više od šezdeset obzirom da kontakta nema i da je put dug sto kilometara.Naravno,ne po autoputu nego po staroj cesti.I krenuli smi.Išlo je to dobro,Ma dobro,ispočetka sam svaki čas virila u retrovizor i pratila što se iza mene događa,do Izlaza iz Sesveta je promet bio gust,svaki je čas trebalo stati,usporavati,ubrzavati,a suprug je jedinu mogučnost kočenja imao ručnom kočnicom.Ali,odradili smo mi to majstorski.A što drugo očekivati od vozačice koja ima "C" kategoruju(ovo je sada malo hvalisanja,šta ćeš,na neke poroke nisam imuna),a moram pohvaliti i supruga,on ima,kaj ono ima s čim se vozi prikolica,jel E ili D?Mislim da je D za autobuse,ili obratno,sada baš neću viriti u vozačku da provjerim,ali shvatilo se ,jel,da je dvoje profesionalaca-oh,kako to prepotentno zvuči,profesionalci-bilo iza dva volana u nizu i da je uspješno odradilo pola puta do kuće.Onda smo malo kiksnuli,a nakon toga do kuće problema više nije bilo.A taj kiks je tekao nekako ovako-šta nekako-pamtim ja to jako dobro,sjećam se i najsitnijeg detalja kako je to bilo,a bilo je ovako-vozila ja taj kombi,iza mene na par metara dugoj čeličnoj sajli bila petica,cesta relativno pusta,vožnja mirna,jednolična,pa sam ja malo dodala gas.Malo.Prešla sa onih pedeset na dogovorenih maksimalnih šezdeset(to je u ono vrijeme još bila dozvoljena brzina po naseljenom mjestu).I vozila tako i gledala čas u retrovizor,čas ispred sebe.Vještina je to,ha,vidjeti i iza i ispred sebe istodobno šta se događa,pa sam stoga i primjetila tamo daleko naprijed kako sa lijeve strane ceste jeda čovijek izlazi iz dučana,sjeda u auto,pali ga i čeka.Normalno da je čekao,jer morao je doći na cestu,a ja sam na cesti već bila,svakom sekundom sve bliže njemu i morao me propustiti da prođem prije nego se uključi u promet.Sve je bilo u redu.Do trenutka dok mu se nisam približila na nekih tridesetak metara,brzinom od šezdeset na sat.U tom je trenutku on poletio,naglo,izletio preko ceste na moju stranu,tik ispred mene,i ja sam morala naglo prikočiti.Da nisam,bila bih ga udarila ili u bok,ili u desnu guzu.Nisam.Jer sam kočila.Ali je zato moj muž udario mene.Naša je petica zagrlila našeg Iveco turbo deilija,a od žara zagrljaja se Ivecu iskrivila stražnja stepenica,a petici se zatvorile okice,kaj zatvorile,otvorile,rasprsle,razletjele se,stakalca bila na sve strane,pukla curi maska,izbečila se ko jezik kod otorinolaringologa.Stali smo na cesti,izašli van i započeli-šta smo započeli-svađu smo započeli,teške su riječi pale,spominjali su se svakakvi epiteti,ocjenjivale su se vozačke sposobnosti ženskog djela vozačkog tima,u trenu je dvoje kompanjona postalo dvoje protivnika,jedan sudac, jedan okrivljenik,okrivljavalo se i branilo se svim mogućim i dostupnim argumentima,nitko uzmicao nije.Incident je kulminirao izjavom o nepažnji i lošoj prosudbi vozačice,našto su riječi naglo prestale(za one koji ne znaju što znači kada prestane verbalna diskusija u vozačkom tandemu,pojašnjenje-to je otkazivanje poslušnosti i prestanak svih aktivnosti ženske populacije tandema;a to onda za sobom povlači nove probleme-kombi bez vozačice dalje ne može.Vozačica bez kombija može.Može recimo stati na onu autobusnu stanicu u blizini,sačekati autobus,kupiti kartu i stići kući.No,kaj,nisam kupila kartu.Prošla je bura,primirile se strasti,smirile tenzije,razum je pobjedio.Je da smo se još gledali poprijeko,je da bi izrazi lica još bili mogli preplašiti malu djecu,ali dogovor je postignut,primirje je ugovoreno,i polako smo krenuli dalje.Sunce mu žarko,do kuće smo došli bez greške.Nakon što smo slupali dva vozila.Čudo je to kako sa cijelim vozilima ne možeš proći bez incidenta,a kada voziš slupana,ne dogodi se ništa.Bem ti logiku.