Sjetila me neki dan jedna riječ na nešto što se dogodilo tamo negdje pred petnaestak godina,možda i više,ma je,više je,znam da mi nije bilo više od trideset pet,izgledala sam dobro,ma ajmo bez lažne skromnosti reć, zapravo i predobro za svoje godine,a to je za trgovinu u to vrijeme bilo prilično važno,pogotovo kada te konkurencija stisla sa svih strana i za uloviti kupca je bilo potrebno imati i sreće i znanja i snalažlijvosti,a i šarma.A kaj da velim,ja sam od svakoga pomalo imala.Pa sam to objedinila u jednu agrasivnu kampanju i rezultati nisu izostajali.U to su se vrijeme kupci dijelili u dvije kategorije- prekupci, oni koji su uzimali na veliko, i građani,koji su bili posebno aktuelni na jesen kada se uzimala zimnica.Voljela sam ja raditi sa prekupcima,bili su to najčešće šiptari-uvijek uglađeni i pristojni prema ženama-naravno izvana,jer ja još nisam srela nijednog člana njihove nacionalnosti koji ne misli da su sve žene koje nisu albanke žene lakoga morala,ali sada neću o tome,predugo bi bilo-kako bilo,mentalitet sam upoznala u dušu,pa se prema tome i prilagodila u komunikaciji.Kod njih sam uvijek voljela čuti ono-pošto ćeš da mi daš jedan ton.To je značilo da se očekuje da spustim cijenu,jer ipak je jedan ton jedan ton,jel,i taj ton umjesto tone se provlačio kroz sve godine moga trgovanja sa njima.Spuštala bih ja cijenu i radili bismo mi posao,a jedna od karakteristika trgovanja sa njima je bila i ta da oni nikada nisu rukom dotakli vreću.Njima se moralo uvijek posložiti u kombi,jedino čega bi se dotakli je lova kad je na red došla isplata.Bosanci su bili odmah iza njih.Kada bi bosanac došao,prvo bi pitao-pošto.Pa ja reknem pošto.A onda bi redovito slijedilo pitanje-a gde ti je čovek,neću valjda s tobom da pričam.Kada bi mu konačno sjelo da sam ja ipak ta sa kojom se mora dogovoriti ako robu hoće kupiti,i kada bismo se napokon sve dogovorili,slijedilo je novo pitanje-a ko će da ti istera kamion na parking,idi traži čoveka,ja ću tu da pričekam.Nijma se moralo na pretovar izaći van tržnice,jer se ulaz plača.I kada se opet shvatilo da čovjeka nema,slijedila je ponuda-ajde,daj ključeve,ja ću da ti isteram kamion,ti sjedni tamo u kabinu pa da krenemo.Neće ići,objašnavala bih ja,za volan moga kamiona sjedam samo ja ,a ostali se voze uz mene.Većina ih je na parking išla pješice.Ko što sam već jednom rekla,ima ta trgovina i tržnica svojih čari,a posebno kada trgujete sa građanima.Nakon toliko godina trgovine naučila sam već i prije nego je netko otvorio usta odrediti hoće li se nešto prodati ili ćemo samo malo popričati.Nije mi bilo nikada teško pričati sa ljudima iako sam od prve riječi znala da od posla neće biti ništa,ljudi imaju svojih problema,ponekada im treba netko da ih samo sasluša u usputnom razgovoru i bi im lakše u duši,a šta te košta nekome dozvoliti malo oduška.A meni smiješak na licu bio uvijek,pa sam se naslušala kroz sve te godine svačega,pobudi to u tebi i suosjećanje,a i nasmiješ se kada su riječi vedre. A ponekada moraš i od nekoga napraviti magarca,da ne kažemo sada neku težu riječ,jer se znalo dogoditi da i uz svu umješnost trgovanja posao jednostavno ne ide,ko da te zla vila taknula čarobnim štapičem,i svi oko tebe rade,prodaju,a ti stojiš i blejiš u njih ko tele u nova vrata.E,tako je bilo i toga dana,dana kada sam ja preko usana prevalila tu riječ-gospodar-i sa kojom sam se sa svakom daljnjom izgovorenom zakopavala sve dublje u priču iz koje više nisam mogla van.A onda sam ju slagala,onako u hodu.Bilo je to ovako-toga jutra sam ja došla sa pet tona krumpira na Zastavi na tržnicu,smjestila se lijepo i čekala početak posla.Već se od jutra vidjelo da će to biti dobar dan,uzimala se zimnica,a u ono vrijeme je to bilo u prosjeku stopedeset kila po kupcu.Tu još trebam reći da sam ja na tržnicu uvijek odlazila uredna,uređena,kosa je bila počešljana u neku frizuricu,šminku nisam nikada stavljala jer je idiotski u prašini krumpira imati neke boje na sebi,ali sam zato oduvijek bila poklonik Šanela,u ono vrijeme aktuelne petice,i par kapi je redovito završavalo na meni prije polaska od kuće.Nosile su se tajce,pa neke lagane cipelice sa malom širokom peticom,košuljica neka ili majca za prve jesenje dane,i to je bilo to.Uglavnom-nosivo i za posao koji radiš,i za odlazak u dučan za silu.Tako da sam malo odskakala od mog susjeda koji je prodavao pokraj mene u gumenim čizmama i plavom radničkom mantilu.
Toga sam jutra bila malo "zaspala" kada su počeli stizati prvi kupci.Najprije je došla jedna obitelj-tako se u to vrijeme uzimala zimnica,dolazile su cijele obitelji zajednički u nabavu-mene nije bilo na radnom mjestu,tamo sam preko nešto pričala sa nekim,i otišli oni do moga susjeda,kupil dvijesto kila i otišli.Ajd,dobro,dogodi se, neće se sada dramatizirati,dan je dug,bude se to nadoknadilo,držao me optimizam,do slijedećeg kupca.Kojemu se moja roba nije svidjela.Pa je otišao dalje.Hm,i to se moglo nekako preživjeti,nemaju svi iste kriterije kvalitete,budemo mi spremni za novi izazov.Tako sam bar mislila.Jer za ono što je slijedilo spremna svakako nisam bila.Prvo sam primjetila dva mercedasa kako se približavaju,i parkirali se baš nasuprot mene.Najprije je izašla jedna starica,osamdesetak godina,pa onda mlada vozačica,a z drugog auta dvije žene mojih godina.Jedino što sam od njihovih rijči u prolazu čula je da trebaju četristo pedeset kila krumpira.Očice su mi blijesnule u trenu,a u slijedečem mi se zamračilo-jer je ona najstarija,taman kada je bila korak do mene,i prije nego što sam uspjela izgovoriti ono uobičajeno-izvolite-rekla-nećemo od ove-ova ne liči na proizvođača. I otišle dva mjesta dale i kupile.E,ovo je već sada bilo zaista previše.Stvari su poprimale dramatične elemente,nešto se pod hitno moralo napraviti,slijedeći kupac jednostavno nije smio pobječi.I nije.Došao je sam,mlad,simpatičan čovjek u kasnim tridesetim,došao iz auta ravno k meni i pitao za cijenu.Pa pitao može li tristo kila što jeftinije.Ko da je neki vrag u mene ušao toga trena-cijenu spustiti nisam htjela.ali sam prodati htjela.Krenule tako riječi,malo o trgovini,malo o svačemu,pa se mi opet našli na cijeni.I izvalila je-cijenu ne mogu nikako spustiti.Jer su meni doma već izračunali koliko ja novaca moram imati kada prodam ovo što imam,a ja sam snaha i sve što dobijem moram dati svekrvi ili mužu i ne smije mi ama baš niti kuna nedostajati.Jer će onda biti svašta.Izvalila sam to iz zezancije,onako,smješeći se,ali se lice moga sugovornika naglo promjenilo.Zaprepastilo.Pa me počeo ispitivati o mome statusu u kući moga muža.Pa sam ja odlučila ući u priču.Pričala sam ja njemu kako ja sve u kući moram slušati,sve moram napraviti šta mi tko naredi,tako je to kod nas na selu.Ma svašta sam ja njemu napričala,onako iz zezancije,a njemu su se grimase mijenjale,isčuđavao se u nevjerici,pa me konačno upitao-a što na to sve veli moj muž.Kako što veli,što bi rekao-muž je moj gospodar.I njega moram slušati,mene nitko ništa ne pita,evo ja njega ne zovem mužu,nego gospodaru.Tako je to u našoj kući.Do toga sam se trena već toliko zaplela u priču da izaći iz nje nisam mogla a da se bilo čime opravdam pred čovjekom.Pogotovo kada mi je počeo pričati o tome da bih nešto ipak trebala poduzeti,da se tako više nigdje ne živi,niti na selu,a pogotovo ne na gradu,da bih možda trebala razmisliti,sve to ostaviti i doći živjeti i grad.Treba li,evo on će mi pomoći,može se raspitati za posao negdje i za kakvu sobicu,sve se može srediti,premlada sam još da bih tako živjela.I šta ćeš sada.Bem ti jezik i zajebanciju koja je izmakla kontroli.A bem ti i život.U tome sam trenu uglrdala nš drugi kamion kako ulazi u tržnicu.i moga muža u njemu.Začas se stvorio pokraj nas i izašao.Plan sam smislila brzo.Prišla sam mu sasvim blizu i tiho rekla-ništa ne pitaj,ubaci se u igru i šuti.A odmah potom-gospodaru,stigao si,evo-izvadila sam sve novce iz đepa i pružila mu-tu je sve što imam,a ovdje na papiru sam sve zapisala.Kaj da velim-ovako si nikada prije nisam zakuhala.A niti poslje.Pitao me čovjek potiho,kada je sjedao u auto,trebam li pomoć.želim li da se vrati kasnije.Šta sam mu mogla reći-samo hvala na brizi.Već ću se ja nekako snaći.Bem ti nepromišljenost.