Da nastavim dalje od maloprije-ništ od posla-jučerašnja proslava uzela danak-ne možeš vjerovati koliko malo više kretanja može ubit čovjeka,al mi čudno za mene-još sam do prije neku godinicu zvijezdu mogla napraviti-ma ju morem i sad,al baš neću-a sada me hodanje slistilo,nek čeka paprika,i ja tisuću puta čekam da mi bude kako mi paše pa ništa,pa se ne žalim,prolagodljiva sam ja,istinabog da nekad puknem,pa nikom ništ.O čem sam ono gore pričala,ah,je, o tome kako smo jučer ja i moj životni pratitelj,suprug moj,ljubav mog života išli na unaprijed isplaniran izlet.Ma se najprije planiralo ići na Plitvice.Planirala sam to ja već godinama ranije,još odkako smo tamo od kasnih devedesetih hodali za Split kamionom,onda se još nije moralo kamionima ići po zaobilaznici,ali nikada vramena,uvijek neka sila,gužva,samo se prošlo,pa se ja zarekla sebi da ću ja Plitvice vidjeti onako pošteno,sjesti ćemo jednog dana u auto i otići na jedan dan i proći sva jezera i šume koje se vidjeti mogu.Ali ispalo onako kako ljudi kažu-čovjek snuje-Bog određuje.S time da je u mome slučaju taj Bog koji određuje bio moj suprug,jer...Jer.Jer najprije se njemu nije išlo,to se mora puuuno hodati,a on sa koljenima ne stoji najbolje,pa je bilo još nešto o čemu u javnosti ne bih,pa je zadnji argument,koji se povlačio zadnjih dvije-tri godine,i sa svakom godinim bivao sve jači i dobivao na težini bio auto.Naš Vento,star desetak godina,i naravno svake godine stariji,ali je išao,kotači su mu se vrtjeli,i još nas nikada na putu ostavio nije.Ali za Plitvice nije bio dobar.Kaj bi se on sa takvim krampom nekam tak daleko peljal,dok kupimo pravi auto,e,onda možemo kam me je volja.Al se tu moj čovjek malo prešel.Sa takvim argumentom.Navalio on prošle godine,prodali mi Vento za pet hiljda kuna,kupili jednu Kiu za stodevedesetipet,i njegovi argumenti pali u vodu.Pa sam ja njega zajašila.Pošten
ve mi riječi zvuče nekak poznato.Ali,dobro zvuče.Plitvice su odrađene.Skoro.Argumenta nestalo.Pa smo mi tako jučer krenuli na putovanje prema ostvarivanju moje želje nakon pripremnnih radnji koje sam počela opisivati u priči gore.Mislim da sam tamo stala na prozorima.Idemo dalje.
I tako,dok ja te prozore pootvaram,na redu su bočne stranice.Na jednom se plasteniku dižu automatski,zapravo,ima već tri godine kako je to poluautomatski jer je otišao displej,pa je temperatura koja je u tom trenu bila narihtana,a bila je na osamnaest stupnjeva-radna,a ta mi ne odgovara više,pa onda ja moram ako želim nešto drugo ručno pritiskati dugmiče,gumbiče,klikiče i kada dignem kolko hoću ili spustim kad hoću zablokirati daljnju aktivnost jednim klikom jednog gumbiča prema dolje.Nakon što sam onog sa strelicom prema dolje pritiskala prstom dok se sve dolje spustilo nije.A taj displej,ne da je mogao već tisuću puta biti kupljen,već ih se moglo umeđrvremenu tri drugih pokvariti,ali,kaj bi se to kupilo.Skupo dati sto eura.Budemo vidjeli imal što povoljnije.Već tri godine.Umeđuvremenu sam ja u čokoladama pojela najmanje tri displeja,on je u kafiču samo u kokakoli popio tri,a u kapučinu bar još dva. I onda tako ja to ujutro dignem,zablokiram,pa idem ručno otvoriti srednji.Plastenik.Tu ručku okrečem ručno,e,za to trebaš snage,tu ti nikakva pamet ne pomaže,sa pemeću to nema nikakve veze,samo se upri i vrti ,namataj i pazi da ti kojim slučajem ručica ne izmakne iz ruke,jer ćeš onda dobiti po lampi ko u crtanom filmu kada se vratilo vrti i čuje se ono-bong,bong,bong... E,to kad odradim,onda idem pustiti vodu u drugi plastenik.To je radnja koja najprije zahtjeva poštenu snagu,a kada snaga ne daje rezultate,uključuje se mozak. Uvijek tim redom-nikada drugačije.Ma radi se o ovome - smjer vode se mijenja u šahtu.Šaht je pokrivem poklopcem.Metalnim.Što je logično,jer se unutra ne smije slijevati voda.Jer je unutra struja.Šaht smo kupili,poklopac je muž zašvasao sam.Ima moj čovjek dara za razne poslove,napravio on u životu svašta ,i taj poklopac,i razne alatke za mene,i sadiljku za flance i bušače razne,sve što ja slomim,on zašvasa,popravi,već sam nešto o tome govorila,pa radio i septičke jame sam,pa stepenice za podrum,pa u garaži podove betonske,pa dvoje djece,i jedno skoro-to skoro je tužno završilo,ali,on je svoje odradio,šta je,je.A da,sam o snagi pameti govorila,ma se radi o tome da je moj suprug u svemu što radi vrlo precizan,mjeriti će se to i pet puta ako treba,pa onda rezati,pa je tako i poklopac mjerio pet puta i izrezao.i zavario.I sjeo poklopac na šaht ko lonac na poklopac.Zakaj imam osjećaj da sam nekaj zbrljala? A je,poklopac sjeda na lonac.Nema veze,razumijemo se,jel?I to sjedanje je dakle izvanredno sjelo,samo se on tu prešao u računu.Nije računao na temperaturu,pa se poklopac nekada uvije kak mu paše,a onda je meni da ga podignem potrebna snaga.Koja ne pomaže. I tu sada dolazimo do mozga.Kojega sam prisiljena uključiti da bih vodu uputila u drugi plastenik.I tako je uzmem jednu štaflu,drvenu,a imam i jednu cijev metalnu,tako da mi nije uvijek isto,dosadi čovjeku jednoličnost,stavim je pod rub poklopca,stanem nogom na nju,poklopac rekne krc ili slično,malo odskoči jedan kraj u zrak,ja ga dignem,maknem,uzmem onu štaflu,nju najčešće jer sam zaključila,iako nisam sigurna- da je sigurnije drvo turati oko struje nego metalnu cijev, i onda njome udrim po ventilu koji je otvoren (bem ti majstora koji je ventile smjestio metar i pol ispod razine tla),i tučem ga tako dugo dok se skoro ne zatvori,u muđuvremenu tučem i onaj koji je zatvoren da se otvori,pa kada ih snagom mišiča dovedem u red,poteče voda u drugi plastenik.Tu se sada ponavljaju radnje iz prvog-ono sa cijevima,o tome više nećemo,nego ćemo odmah preći na treći.Odmah nakon toga otvaram treći bočno.I onda čekam.Da se drugi napije dosta kako bih vodu pustila u treći.E,tu smo.Sada na red opet dolaze izrazi "ma u tri "",oni prije toga ne,jer nema razloga,tu su potpuno neupotrebljivi .Tu ili ne trebaš ništa,ili trebaš samo ove završne.Zato jer da bi se treći pastenik zalijao treba mijenjati glavni vod.Što se sastoji od isključivanja vode,odvrtanja spojnice glavnog i dotočnog voda,izvlačenje cijevi,i obujmice spojnice-jel se tak zove ono sa navojima što se zavrće rukama-i spajanje sa glavnim vodom trećeg plastenika.To ide ovako-najprije ti šake hoće otpasti dok plastiku odšarafiš,ne ide to glatko jer se uvijek steže maksimalno da ne curi.Kada to konačno napraviš,treba izvuči glavni vod drugog plastenika.Malo cimaš,malo vučeš-i odvojiš.Voda koja je u njemu ti se strovali po nogama,tu se trenirka - onaj dio koji je najbliži tlu lijepo namoči,usput, a imaš i velike šanse da se smočiš odmah do koljena, i čim staneš slijedeći korak to se sve fino umaže zemljom,ako ne odmah,ali kroz koju minutu svakako,o čarapama ne moramo uopće ništa pričati, a natikače ili patike više niti ne računam.I sad dok se to odvojilo,moraš skinuti sa dotočnog obujmicu.Gumicu ne moraš,jer ona uviejek sama ispadne,i uvijek u prašinu ili blato,nikada na ono malo trave što raste kod vrata,pa ju svaki puta moraš malo oplahnuti u čistoj vodi kako bi sjela na mjesto kako treba.Je,ona ispadne.Ali obujmica ne.Ona se za vod drži ko da si ju škripcom stisnuo,niti ide gore niti dolje,e,sada je na redu nešto od priručnog alata.Ispočetka sam ja u garažu odlazila po čekič pa je malo kresnula,i sjekitom sam je malo krcnuti znala,tek onako,da krene,ali sada imam jedan kamen,onako,za cijelu šaku,i još ga trifrtalji viri,pa ja njime odalamim po njoj,a ona skoči,poleti,i samo ju šutnem na zemlju.Tu bi čovjek pomislio da je gotovo.Šipak.Onaj bijeli dio unutra,koji pritiska gumicu i drži je na mjestu neće izaći.Pa ja obujmicu stavim naopako na asfalt,trknem kamenom kolko mogu,ona ispadne,ja joj kažem mamu li ti maminu,upotrijebim jednu od zadnjih u nizu ,najčešće onu odmah iza o Isusova mati i Sveti Bože i počnem spajati na glavni treći..Ide prvo obujmica,pa bijela što drži,pa gumica, pa turim cijev,pa zavrčem kolko treba,i spojeno je.Usput šutnem T spojnicu i ventile dolje kraj vratiju koje samo traba smontirati na dotočni vod kako svega ovoga ne bi trebalo ,izrečem još par završnih od kojih je ona ma u tri zadnja,i izrečem u mislima prijetnju da je ovo zadnje zalijevane ako mi se ne zmontiraju ventili na glavnom.Vodu.Za vodu.Tako.Dok ja sve to zmontiram i sve potrebno svakoga jutra izreknem,onda idem u kuću.Sada na red dolazi kuhanje kapučina.Kuha se i niosi u krevet.I slijedi srkanje.je,je..
Dalje neću ništa reći.Bar ne danas.