Imam još jednu priču vezanu uz naše rome,ali mi je sada palo na pamet nešto drugo.Hajde da ispričam kako mi je snaha čestitala moj dan i obečala donjeti poklon ,a zauzvrat tražila večeru.Počelo je to prije par godina.Zvala me je jednoga dana prijepodne telefonom,bio je zadnji dan desetog mjeseca i izrecitirala mi čestitku.Nije mi bilo jasno o čemu se radi,pa sam tražila objašnjenje.Rođendan mi je odavno prošao,godišnjica braka nije,imendan mi je tek slijedeće godine,ništa nisam mogla smjestiti u okvire izgovorenih riječi pa sam je naivno zapitala o čemu se radi.Je,rekla mi je,pa danas je dan vještica,vaš dan punice(ona me zove punica od prvih dana,kod nas svekrve službeno ne postoje)i zaslužujete poklon.Eto,vidimo se večeras,pripremite večeru pa da proslavimo.Šta sam mogla,mala me uhvatila nespremnu.Spremila sam ja večeru,za poklon sam dobila nekakvu figuricu vještice sa metlom i crnim šeširom,ma sunce joj njeno,a je me bocnula,kako je samo mogla mene tako toplu i dragu nazvati vješticom,bolje svekrve ne bi našla ni da se stoputa udaje.Mala,ma staviti ću te preko koljena i prelomiti ko zvečku,nije ti dosta što sam ti ruku presavila preko stola,još si me našla izazivati,neka, dobila si bitku,ali rat slijedi,vrijeme je pred nama,proći će godina brzo,doće maca na vratanca,smisliti ću ja već nešto do slijedeće godine,pamtim ja,pamtim,to što se sada tako slatko smiješ ne znači da ćeš se i slijedeće godine smijati.I prošla je godina.Smijali su se oni imeni još dugo nakon toga,što da reknem,priznajem poraz,bila je dobra,ali ima netko i bolji od nje.Bližio se opet kraj desetoga mjeseca.Opet je nazvala snaha i naručila večeru,kaže,ali bolju nego prošle godine,jer sada je i poklon bolji.Potrošili su cijeli dan u potrazi,a to iziskuje i adekvatnu gozbu.Znala sam ja odmah da se ne šali.Biti će to sada sigurno nešto više od krpene lutkice ,a to iziskuje trud i sa moje strane.Pa hajde da joj napravim večeru kakvu će pamtiti do kraja života.Sa pripremama za kuhanje sam započela već od podneva.Do večeri je sve bilo spremno.
Došli su već u mraku,moja snaha,moja unuka i moj sin.Ušli su u kuću,u rukama nisu imali ništa.Pa di vam je poklon,mamu vam vašu,nisam valjda večeru spremala ni za šta.Toliko truda,a bez poklona?Nije valjda.Misterij se riješio odmah nakon čestitke i pusa.Sve troje su se izredali,a onda se snaha vratila u hodnik i donjela u rukama najveću metlu koju sam vidjela do tada,onu negdašnju,brezovu, sa velikom crvenom mašnom.Veli,da me motoriziraju,kako ne bih trebala hodati pješice.Kako su se samo smijali.Kako su im se očice sjale.Prešli su me opet.A moj dragi sinčić je umeđuvremenu već bio napravio par fotki-snaha mi pruža metlu,ja sa metlom,snaha mi se smije a ja držim metlu,pa su me prisilili da zajašem metlu i opet me fotkali,ma više ni sama ne znam u koliko su me poza ovjekovječili sa metlom cijelo se vrijeme smijuči i likujuči.Šta ću reći,uživjela sam se u igru.I ja sam se smijala,smijao se i moj suprug,naka se smijemo svi zajedno,nećemo još dugo,slijedi večera,a onda ćemo vidjeti tko će se i koliko dalje smijati.Večeru sam spremila dobru-juhica,reš pečeno meso,pire,nešto povrča,salatu,čak sam i kolače kupila,ne smije čovijek biti nezahvalan ako ti netko da poklon,treba se i odužiti.I potruditi.A ja sam se zaista potrudila.Čak sam zamolila i supruga za pomoć.I dvije susjede.Znala sam ja da večera mora parirati poklonu i da ga mora nadmašiti,pa sam kod jedne susjede nabavila odrezane zečje šape.Imala sam sreće jer je dan prije toga baš zaklala zeca,pa su bile još sviježe,uzela sam i oči,a ja sam par dana prije toga klala naše patke,pa sam uzela par odrezanih glava sa smeća,otvorila im kljunove i poduprla sa čačkalicama,tako da su bili širom otvoreni,a jezici su se blejili.Iz zamrzivača sam izvadila vrečicu pilečih nogu,mi ih zovemo škrampli,pokupila sam i perje,a u dvorištu imam posađenu kadulju u tri boje,njen miris će dati baš pravi štih kada se to sve skupa skuha.E,našlo se sastojaka za finu juhicu,ali falilo je ono glavno.Barem jedan miš.A to nisam imala.Morala sam angažirati i supruga.Prešli smo sve garaže,podrum,tražio se miš živ ilil mrtav,ali od miša nije bilo niti traga .Ko za inat.Bem ti sreću.Sada kad ga trebam nigdje nijednog,a kada ih ne treba znaju mi se čak i u kuću zavući.Otišao je muž u plastenike.Tamo su se znale naći voluharice,ali ni tu nije bilo bolje.Onda smo otišli susjedi iza vrta.Ona ima i svinjac i kokošarnik i garaže,nema teorije da na gazdinstvu ne bi bilo jednog poštenog miša.Svi smo tražili,svaki kutak se zagledao,sve smo isprevrtali,ali od miša ništa.Ma da smo našli jednog jedinog,makar mrtvog,ma kud su se deli ti vražji miševi kad ih najviše trebaš,ko da ih je zemlja progutala.Morala sam odustati.Nade su mi potonule,morati će večera biti bez glavnog sastojka.Nisam bila presretna ali sam se pomirila sa situacijom.A onda sam ugledala drugu susjedu,i prije nego sam otvorila usta,čula sam supruga kako govori-imate li možda jednoga miša.Objasnio je o čemu se radi,i potraga se nastavila kod druge susjede.E,tu smo miša našli.Veliki,lijepi,dobro uhranjeni,krasan dugi,tanki rep,i još k tome-krepan.Uhvatio se neki dan u lovku,pojeo otrov i krepao.Baš fino,time je riješio dilemu na koji mu način oduzeti život a da me na muče nakon toga noćne more.Ah,malo sam sentimentalna.Tako.Sada je sve na broju.Uzela sam jedan lonac-ma bilo je skoro nov,nisam mogla neki loš jer bi bilo sumnjivo da juhu stavljam u nečemu nedoličnome na stol,pa sam ga žrtvovala,lijepo sve skupa skuhala,i sada nakon uručenog poklona,kada sam čestitare posjela za stol,poslužila.Bilo je poklopljeno.sjeli smo svi skupa za stol,ali sam ja prvo ponudila snahu-pošto mi je donjela poklon,red je da se ona i prva posluži.Je da je bila malo sumnjičava,ali je otkrila posudu i zagrabila.Miš je ko po naruđbi,plivao na vrhu.Najprije je vrisnula,onda je bacila zaimaču natrag u lonac,sve je prskalo okolo,i otrčala od stola.Aha,mala,očeš se sada smijati? Jesi li tražila da ti spremim večeru?Spremila sam ti.A šta si ti mislila jesti kod vještice?Ne znaš ti sa kim imaš posla,malecka,želiš li mi parirati,počni već sada smišljati što ćeš mi smjestiti slijedeće godine.Samo znaj da i ja imam ideja,pa da vidimo koja će biti bolja.