• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

drvena sječka-iskustva

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Pa jesi li pogledao sve što smo do sada ovdje trkeljali o tim strojevima?
Nisam sve čitao😬
Znam da bi trebao ali jednostavno ne stignem pa idem linijom manjeg otpora.

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Galda kak planiraš to skaldištiti?
Nikako, sve ide u kompost samo ne mogu zapaliti nego moram usitniti. Najviše bi volio da dođe šumski malcer i sve podrobi ali zbog nekih okolnosti to nije moguće.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Nema više da vrhovina truli u šumi.
Evo i ja sam danas završio još jednu šupu u kojoj ću skladištiti sječku od orezanih grana iz voćnjaka. Čekam da se sve dobro prosuši i onda ide mljevenje i posprema.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@Lee Champa , skidam ti kapu na tome, marljiv si, radiš, "lud si skoro koliko i ja", ali pa nemaju svi tu tehniku i tehnologiju kurenja kakvu imaš ti, hebiga kuriš i griješ se "bez dimnjaka". Mi smo ovdje pomalo čudaci, svako od nas na svoj način.
A ovo kaj cijenjeni forumaš pita drobljenje grančica od fififi 10 cm, pa more uopče to terati i ono tvoje traktorče?
Ne zahebavam te, pa koliko kw treba biti pogon za takvu drobilicu?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
U sječkalicu tjeram do oko 3 cm, deblje okljaštrim i ide na cirkular!
Ovu veliku Potinger još nisam osposobio.
Počeo sam slagati jedan stroj "za hoblinje", al kome to treba?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Nema više da vrhovina truli u šumi.
Evo i ja sam danas završio još jednu šupu u kojoj ću skladištiti sječku od orezanih grana iz voćnjaka. Čekam da se sve dobro prosuši i onda ide mljevenje i posprema.
zašto ne melješ sirovo..zapravo nagađam ali suho se teže melje?

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Galda
Kaj ti nije jednostavnije od nekog rentati stroj? To kaj ti hoćeš dosta košta u startu. Da sam na tvojem mjestu, sve bi priredil za sječku i onda rental drobilicu.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Ako se melje suho onda može odmah u šupu. Nije problem ako je tanje od 5 cm, a debljega za sada ni nema. Ako bi se spremalo mokro trebalo bi nekoliko puta okretati da ne popljesnjivi.

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Galda
Kaj ti nije jednostavnije od nekog rentati stroj? To kaj ti hoćeš dosta košta u startu. Da sam na tvojem mjestu, sve bi priredil za sječku i onda rental drobilicu.
I ta opcija mi je prošla kroz glavu al bi morao rentati bar na mjesec dana. Pretpostavljam da je dnevno 100€…. Opet za te novce kupim neki strojcek ja mislim

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Ako se melje suho onda može odmah u šupu. Nije problem ako je tanje od 5 cm, a debljega za sada ni nema. Ako bi se spremalo mokro trebalo bi nekoliko puta okretati da ne popljesnjivi.
Upravo radi sušenja sam sječku natrpao na prikolicu. Skidam najlon kad se "Vakula nasmije" i kako se suši skidam sloj po sloj!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Upravo radi sušenja sam sječku natrpao na prikolicu. Skidam najlon kad se "Vakula nasmije" i kako se suši skidam sloj po sloj!
Nemoj. Radije pokrij crnim najlonom i potfrkni stranice dok sunce grije. Tak mi sušimo drva u klaftru (po savjetu SašaSe).

tapir

Član
Tu od
25 Stu 2019
Poruka
56
Ne znam jesam li fulao temu ali bibtrebao preporuku za neki autonomnu drobilicu za granje. Cca 10ak cm debljine max.
Traktorska nije opcija jer mi treba na tri lokacije koje su udaljene oko 600km
Možda nešto ovakvo Petrol Garden Shredder ili Victory 1500 GTS
Imam ovaj (Victory) stroj već 5-6 godina i meljem ostatke od rezidbe maslina i badema. Besprijekorno radi sa materijajom do 6-7 cm promjera, može i deblje ali izbjegavam maltretirat stroj. Uglavnom meljem svježe odrezane grane jer kad se previše posuši je teže i brže tupi noževe. Noževi se lako skidaju u svrhu zamijene ili oštrenja. Kotači su dovoljno veliki za vučenje kukom po cesti (preporučljivo je skinuti tubuse za ubacivanje i izbacivanje radi stabilnosti na cesti). Sječka je dovoljno sitna da se može kompostirat ili bacati kao mulch ispod stabala. Uglavnom sve preporuke za stroj.
P.S. Na ova dva linka je besplatna dostava do Hrvatske a razliku u cijeni ovog stroja u Hrv. ili vani da i ne spominjem.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ima li neko možda one BLASIUS drobilice ?
Neka iskustva ili slično , gledam po YT koliko se može vidjeti prilično solidno rade .
serije 800 ili 900

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
@lijeskakc, javi se! :ppozdrav:

Posljednje uređivanje od moderatora:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Ne znam kakva je to drobilica/sjeckalica pa ne mogu komentirati. Mogu smo reči da sam maloprije nabacao sječku u peć za centralno i da ju koristim svakodnevno u loženju. Na taj način iskoristim sve granje iz voćnjaka koje sam inače bacao.

Najnoviji postovi

Na vrh