• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Duhan

• Temu pokrenuo krx pozega
  • Datum prvog posta

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Na mom kraju ocito svi preponosni. Prodali stare termogene, nema nazad :D

Poslano sa mog Nexus 4 koristeći Tapatalk

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Pravo ložište zlata vrijedi,eto ljudi kupovali kompletne termogene za 12.000kn a mene samo materijal i posao za ložište ispao toliko.I gore sušare po selu hahaha i ljudi se čude zašto.
Šteta nisam stigao isprobati sušenje na plin preko novoga ložišta što je napravljeno,al min 40% bi se smanjila potrošnja plina pošto je površina ložišta 4x veća od standardnih.

duhanac

Član
Tu od
27 Stu 2014
Poruka
186
type-r
Pa u planu imam pravit sušare za kamilicu, pa kao ih ne prodam iči će u sušare za kamilicu.,
Kamilicu nije problem sušit tako da če poslužit :D...

Ja sam imao ponuda milijon za powelove termogene, ali ih nisam dao.
na jednom još imam ispravnu powel automatiku čudo naspram ovih današnjih automatika.

duhanac

Član
Tu od
27 Stu 2014
Poruka
186
Pravo ložište zlata vrijedi,eto ljudi kupovali kompletne termogene za 12.000kn a mene samo materijal i posao za ložište ispao toliko.I gore sušare po selu hahaha i ljudi se čude zašto.
Šteta nisam stigao isprobati sušenje na plin preko novoga ložišta što je napravljeno,al min 40% bi se smanjila potrošnja plina pošto je površina ložišta 4x veća od standardnih.

Kompletni termogen po toj cijeni nije bio, jedino po toj cijeni je Ventilator nudio samo ložišta....a to kad sam vidio popljuvo sam vlasnika što to proizvodi..

Nekužim ovo za plin šta si mislio da je potrošnja plina manja, zbog manje površine ložišta?

Ja se nebi složio imam jedno još vinkovačko ložište što se nekad proizvodilo (cjevnato ložište) ima veču površinu od ovih današnjih xxx proizvođača i manje troši energije i manji ima pad temperature...

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Ma ne ,potrošnja plina je veća u tom slučaju isti gabariti ložišta ali po zagrijanoj površini 4x je veća površina ako me razumiješ.Ja sam u termogen izbacio vinkovačko ložište i ubacio ovo moje .
termogen-drva-briket-agrobriket-slika-62162813.jpg

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
3 metra drva za 105 rama ,al nažalost nisam stigao probati s plinom ,ali kako su mi rekli min.40% ušteda na plinu bi bila.Trebaš samo drva rokati automatika sve vodi i prigušuje vatru na manje od tinjanja ,to kod mene nije problem.Al eto prestao sa proizvodnjom tako da :)

termogen-drva-briket-agrobriket-slika-62162817.jpg

duhanac

Član
Tu od
27 Stu 2014
Poruka
186
Nebi imao uštede na plin, s razlogom ako si mislio stavit plamenik na vrata, plamen ti tuče samo u zadnju ploču i da staviš raspršivač nema ti se kud širit plamen tusio bi ti plamenik.
Na drva se upuhuje zrak odozdola i malterne stvaraš kovačku vatru i griješ cijelu površinu ložišta dok na plin bi grijao samo zadnji dio..
I imao bi potrošnju možda i 40% više plina nego prije.

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
ma bili iz instituta gledali mjerili rekli 40% min.ima tu rekuperatori dolaze na ložište ,ima suza u nutra ma sve je po p.s-u.
termogen-drva-briket-agrobriket-slika-62162815.jpg

duhanac

Član
Tu od
27 Stu 2014
Poruka
186
e pa jebiga ona prva slika i ova baš ne pokazuju isto, ček sad dok je na drva kak čistiš te cijevi...?

duhanac

Član
Tu od
27 Stu 2014
Poruka
186
u biti sad sam se sjetio prije tri god kad sam uzeo termogene na bio masu i meni su bili ti iz instituta,...svašta su pričali i skužio sam da su malo filali podatke samo da prodaja termogena dotične firme ide ....

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Sušara dok se skine , otvoriš i izvučeš ind.usisivačem,nema tu puno pepela , ali zato izlazna temperatura na dimljaku je oko 20-tak stupnjeva.Ma mogu oni nagovarati šta hoće ali ja sam sebi sam pravio tako da nema nikakvih nuspojava.

Virginiagold

Novi član
Tu od
20 Tra 2016
Poruka
20
Pozdrav ekipa :D

Novi sam na forumu, citao sam dosta vase razgovore i moram priznati veliki ste strucnjaci po pitanju duhana, ja radim to obiteljski 20-ak duluma planiram ove godine zasaditi, kupio sam termogen i pravim konstrukciju za susaru 72 rama pa me zanimaju neke pojedinosti vezane za samu susaru..

Zanima me koliko je struka potrebno da se napuni jedan ram, meni su rekli 1000 struka duhana da punis jedan ram da li je to bas toliki omjer.?!

Zanima me takoder da li je moguce susiti u susari a da nije puna tipa da ima 50 ramova a kapaciteta je 72 da li to sta smeta ili ce isto osusiti?

Biti ce jos pitanja, ovo je pocetak. Unaprijed hvala na odgovorima.!

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Kolika ti je velicina jedan struk? Na sta mislis? Mi punimo na stolu i znam visinu i tezinu rame kako ju punim u određenim berbama, to znaci npr da ju u prvima punis toliko visoko da ti izgleda duhan visoko kao jedna i pol zakopcana rama, a kasnije punis da ti je visina slozenog duhana kao dvije zakopcane odoka, tu ga stisnes da ti ne bude previsoko jer ce se rusiti.
To je susara 2 kanala? Mozes susiti gornji red, mozes susiti gornji i srednji, mozes sva tri. Bitno je da nema rupa da zrak prolazi. Al nema tu isplativosti susiti manje :) znaci da napunis godnji red pun i srednji na 70 posto osusit ce se al nemas racunice bas

Virginiagold

Novi član
Tu od
20 Tra 2016
Poruka
20
Kada sam pisao jedan struk mislim na jedan komad stabljike duhana zasađen u zemlju :) meni su rekli kao treba ti 1000 struka da bi otprilike punio jedan ram (naravno podrazumjeva se sazrjeloh duhana list dva eventualno sa stabljike da se bere). Ako me razumjes.?!

Da susara dva kanala gore i dole, prjedlog neki za konstrukciju? Kako da rasporedim ramove moze vase misljenje planiram 72 rama staviti u opticaj, salio sam pod jucer.

Zanima me oko susenja redova, kako da susim gornji i srednji? Ima ona pregrada da mogu zatvoriti da ide zrak u donji red jel tako.

Izvinite na debilnim pitanjima ali evo trebam pitati ako vec pravim pa da ispane to kako spada, hvala ti.

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Ovo za strukove je relativno, koja faza duhana je i koja insercija lista pa prema tome se rame i pune, mi punimo u polju pa je svejedno koliko strukova o tome ne razmisljam.
Imas dva kanala u sirinu i tri u visinu? Ne razumijem zasto bi punio manje nego stane? Susara svoje trosi?
Zrak ide iz poda prema gore, donji red najjace puni, gornji malo manje. Bitno ti je da je sva razina duzinski u susari popunjena bar s jednim redom jer zrak ode gdje mu je lakse, logika

Virginiagold

Novi član
Tu od
20 Tra 2016
Poruka
20
Da to sve zavisi od uroda i velicine duhana, ma ja ti najvise razmisljam zbog toga da li cu moc puniti susaru stalno 72 rama pa me zbog toga zanima koliko ide otprilike struka u jedna ram, al nebitno moze koliko moze. Punio bi ja stalno 72 al ne znam ocu to moci :D

Koja je fora sa susenjem, znam da neke susare puno bolje suse nego druge, jel to do lista ili do znanja osobe koja susi?:D

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Zasto hoces moci? Moras naci ljude i to se napravi za par sati. Najvise sto smo za jedan dan radili bilo je 150 i 105 rama jedna ekipa, duple prikolice i pomoc oko istovara, znaci nema stajanja. Susenje, i do lista i do susare i do opcenito znanja kad sta da bi uspio nesto rijesit ako imas problem ili nespecificnu situaciju

Virginiagold

Novi član
Tu od
20 Tra 2016
Poruka
20
Ma ne razumjes, ne mislim na radnu snagu vec na kolicinu obranog duhana da li ce biti dovoljno za puniti 72 rama. Valjda hoce.

Spremio sam zemlju. Kako je najbolje da tretiram prije sadnje i s cime? Mislim na unistenje korova i sprjecavanje trave.

mzilja18

Član
Tu od
27 Velj 2010
Poruka
440
Zar nemaš tehnološku službu koja ti daje savjete i rješava problematiku vezanu za proizvodnju. Ta proizvodnja nije baš " luk i voda", teško ćeš to savladati preko foruma

Poslano sa mog GT-I9195 koristeći Tapatalk

Najnoviji postovi

Na vrh