Da prekinem raspravu o tome tko je eko-konvencionalac, a tko eko-ekstremist (svatko ima pravo na svoje mišljenje i na ostajanje kod tog mišljenja)!
A i ništa se pozitivno neće dogoditi ako sve nas razvrstamo u grupacije poljoprivrednika po zakonima majke prirode, jer ovi birokratski propisi nemaju baš puno dodirnih točaka s majkom prirodom - na žalost! :S
Ja sam to pokrenuo budući da topic glasi - "EKO vrt i permakultura Sve o ekološki prihvatljivom vrtlarenju, permakulturi, šumskim vrtovima ..." - tako da je naš Hele kao voćar ne bi spadao pod ovaj topic, ali drago mi je čut iskustvo svakoga tko u znoju lica svoga pokušava nešto napraviti a da to ima karakteristike eko proizvodnje.
Bitno da se svi mi trudimo nešto pozitivno stvarati, pa bilo to zarada od koju kunu više ili zadovoljstvo što je nešto proizvedeno (uzgojeno) na potpuno prirodan odnosno na način kako nam je majka priroda to pokazala.:icon_pray:
A i u ovoj kratkoj (ali slatkoj) diskusiji vidi se da tu ima niz problema koji svaki od nas rješava kako najbolje umije i može - sukladno svojim ciljevima.
A što se tiče pravne regulative i subjekata koji se na nju naslanjaju (pod subjektima podrazumijevam sve osim krajnjeg proizvođača), meni to izgleda kao da kravu netko natjera u potok pun pijavica.:icon_rolleyes:
Pa se one brže bolje prikače i udri piti krv bez puno muke. I ako krava na kraju krepa, pijavice će nać drugu kravu da joj krv popiju (jer je zakon rekao da krave moraju svako malo dolaziti na taj potok - a zakon se kažu mora poštivati)! :S
To ja zovem: "kruh bez motike"!
Moram priznati da se zgražam nad ciframa koje vi iznosite, a koje morate izdvajati za certifikate i razne troškove koji nemaju direktne veze s proizvodnjom.
Meni bi bilo logičnije da je to sve besplatno (odnosno da se plati iz državnog proračuna u koji svi mi uplaćujemo nemale novce godišnje) - barem dok se ne stvore uvjeti (razumna zakonska regulativa, uređeno tržište, sustav permanentne edukacije itd) u kojima bi eko proizvođač imao šanse opstati i napredovati sukladno uloženom trudu i investicijama u proizvodna sredstva.
Sad vidim da bi čovjek koji se bavi (ekstremnom) eko poljoprivredom (prema sugarray-u), na kraju završio pod ovrhom i ode mu zemlja na bubanj, samo radi dugova prema birokratima, a da pri tome ne bi uspio posaditi niti jednu sadnicu. Dakle neslavno bi završio prije nego bi s proizvodnjom počeo! :S
Na kraju da se pohvalim: Zbog toplog proljeća rano se sadio krumpir pa sam ga danas desetak kila izvadio (pokusa radi)! Budući da je uzgojen po (ekstremno) ekološkoj metodi prinos je solidan - oko kilu po grmu.
A taj osjećaj kad ga jede čovjek - (kao što kažu Zaprešić Boysi u navijačkoj himni) - NEOPISIVO!
Još da kičma tako ne boli - bilo bi perfektno!
Živjeli!
I da još kažem da ako se ova klima nastavi ovako mijenjati - uskor ćemo i mi na kontinentu pod vedrim nebom biti u mogućnosti ubirati "dvije žetve" godišnje! Mislim na dvije glavne kulture, ne na pretkulture i glavne kulture.
Možda se ipak na kraju obogatim od eko poljoprivrede!