Uh - završio sam u cenzorskoj ladici, a nemam pojma što sam sad zeznuo osim što sam se obrušio na GMO - fanove!
Ni med cvetjem ni pravice!
Znate što meni nije jasno kod toga "prolazi - ne prolazi" o kojem vi diskutirate?
Uzet ću za primjer mljekarstvo.
Kad su proizvođačima mlijeka mljekare (sada pretežno u stranom vlasništvu) prestale uzimati mlijeko te zbog aflatoksina te zbog mikrobiološke neispravnosti te zbog nedovoljne masnoće i bog te pitaj čega (a u stvari išlo se na to da ih se baci na koljena radi pogodovanja uvoznicima), oni su stali prosvjedovati i prolijevati mlijeko po poljima i u kanalizaciju.
Onda se netko sjetio dijeliti mlijeko u gradovima, prolaznicima umjesto da ga proliju i jedan je lik, koji se tu zatekao i uzeo čašu tog mlijeka izjavio za televiziju nešto poput:"Imam 60 godina, nisam 30 godina popio domaćeg mlijeka i skroz sam zaboravio kako pravo mlijeko miriše i kakvog je okusa. Sad sam se podsjetio kakvog je mlijeko stvarno okusa!"
Nije to bio gradski balavander koji misli da mlijeko nastaje u Konzumu (kako je to dijete iz vrtića odgovorilo na Anteni na pitanje odakle dolazi mlijeko), to je čovjeko koji je nešto prošao u životu!!
Ja sam se tada zapitao: A zašto se mljekari, umjesto da zazivaju državu iprosvjeduju prolijevajući mlijeko po kanalizacijama, ne udruže, npr u jednoj ekipi bi bio onaj koji ima vlastito dostavno vozilo, jedan koji ima mini-siranu, jedan koji proizvodi isključivo silažu i hranu za muzne krave, jedan koji je sposoban mlijeko puniti u ambalažu i jedan knjigovođa (možda treba još netko, nemam pojma, ali taj se lako pridoda)?
I tako udruženi više ne bi bili ovisni ni o kome. Jer ljudi već imaju uhodanu proizvodnju i sredstva za rad samo to treba pametno iskoristit. A mlijeko bez posrednika plasirati od vrata do vrata u velikim gradovima.
Ali nisu tako postupili, otišle muzne krave na bubanj i u klaonicu, farme i oni pod ovrhu, a nama mlijeko iz Francuske, Madžarske, Rumunjske, Srbije i bog te pitaj odakle sve ne - eto ga na!
I sad se pitam da li je moguće da se npr itp, DARIJUS i Kamen udruže (pod uvjetom da su smješteni u istoj regiji - što nisu ali je ovo samo primjer), da se svaki od njih specijalizira za samo jedan vid eko proizvodnje (stočarstvo, ratarstvo povrtlarstvo, voćarstvo, peradarstvo, ...) da surađuju na način da jedan drugog podržava u proizvodnji (npr, stočar povrtlara i ratara opskrbljuje gnjojivom, ratar stočara krmivom i sl. kombinacije) i da zajednički nastupe na ino i domaćem tržištu?
Bi li se onda našla računica i došlo do zarade u eko proizvodnji!??
Pitam se pitam!??