Gle izolirani kabel ti se nemre koristiti kao žica za pastira jer preko izolacije nema doticaja sa strujom a telefonska žica koliko ja znam je izolirana ovo šta vidiš na slici je kupljena žica za pastira ili bolje rečeno to je plastićna žica sa čeličnim nitima a po meni je najbolje koristiti pocinčanu žicu od 1,5-2mm ova plastična sa čelićnom niti je dobra za premještanje sa jednog mjesta na drugo jer se lako namota ....
Da, najbolja je pocinčana žica,obična kako kolega @farmervg kaže,ovo sve je bacanje novaca,ona široka traka je dobra za jednu sezonu,niti u njoj spucaju prilikom namatanja,smeta joj kiša,nedaj bože da ju mokru zamrzne,kad recimo životinja udari u to popucaju niti i makar se ona preveže i spoji,više nikada nije dobar vodič,jer se nemože prevezati tako da sve te niti ponovo provode struju,jedina prednost je što je uočljiva,drugo ništa,a skupa kao kuga,a ova žica na slici sa prethodne strane je isto skupa,a isto ima nisti tanke kao i traka koje služe kao vodiči struje i iste joj stvari smetaju,pocinčana žica ako i pukne sveže se i teraj dalje,može godinama služiti,a najjeftinija je opcija,najbolji vodič struje je metal,a ona je od čistog metala,bez tkanine i plastike kao ove trake,vrpce i kojekakve gluposti...
Ja koristim el.pastir za krave od 1980. godine i uvijek se koristila i koristi obična pocinčana žica,u par navrata kupili smo ove trake i vrpce,ali ništa od toga,ponovo nazad na žicu...
Vidio sam na par mjesta gdje ljudi koriste pocinčanu žicu,a za uočljivost iznad nje na kolce napnu običnu špagu od balirke koja je besplatna,al to nema potrebe,jer brzo krave i sve druge životinje shvate da je žica opasnost i ne prilaze...