• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Električni pastiri

Papcina

Član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
372
Smiješno mi je kako slože oglas"Pogodan je za osjetljivije i manje osjetljive životinje poput konja, goveda, ovaca, koza, peradi i kao zaštita od divljači.",Ili je za osjetljive Životinje ili je za divljač,ovo od 4 đula može samo sanjati da će zaštititi od divljači,jedino ako ga divljač dođa samo pomirisati... :hahah:
ja nažalost nemam trenutno mogućnosti za Nemtek el. pastire koji su vrh ponude koliko sam dobio info iz više izvora iz prakse.

Odabrao sam Lacme Secur 500 jer mi se čine idealna opcija za mene, gledao sam i AKO al u mojoj okolici nisu baš sretni s tim AKO, pa da probam ove. Uz dobru žicu (ja planiram 5 redova) mislim da je moguće obraniti pašnjak od navale divljači (uglavnom divlje svinje) ako iza pastira postoji ograda (suhozid, armaturna mreža, farmer mreža...)
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878

bane1978

Daj objasni za nas male seljake šta da kupimo, koliko đula itd. Branjeno područje je za početak negdje hektar ili 400 m dužina, moguće širenje na 2 hektara i 800-900 metara dužina. Napadi su od divljih svinja i srna. Koja žica je najkvalitetnija, gdje kupiti, koliko redova?
 

Papcina

Član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
372

bane1978

Daj objasni za nas male seljake šta da kupimo, koliko đula itd. Branjeno područje je za početak negdje hektar ili 400 m dužina, moguće širenje na 2 hektara i 800-900 metara dužina. Napadi su od divljih svinja i srna. Koja žica je najkvalitetnija, gdje kupiti, koliko redova?
ja ti mogu reći kako ću ja složiti kod sebe, iako ovisi od situacije do situacije. Ono što je najbitnije, pastir treba staviti ispred neke ograde (kod nas na otocima su to suhozidi) kako bi spriječio nalet/skok divljači i ulazak u pašnjak.. Dakle, pastira postavljam uzduž suhozida 20-50cm ispred njega, u kombinaciji drveni i metalni kolci, prva tri reda žice u razmaku 25-30cm, 4 ide na 150cm cca i 5 žica 180-200cm, ovisno o konfiguraciji terena sve skupa.
Sebi sam uzeo ovo
Ocelové lanko pro elektrické ohradníky LACME, 12 pramenů i ovo Zdroj pro elektrický ohradník LACME SECUR 500, kombinovaný, 5 J s time da imam kombinaciju solarnog panela 100W monokristal s ispravljačem i gel akumulatorom za duboko pražnjenje koji daju snagu električnom pastiru (3500kn je to troje)

Kod nas se dosta koristi upredeni izolator plave boje (jer plava boja tjera divljač, zato su i npr na otoku Krku uz cestu stavljene plave "mačje oči" na standardne stupiće za rub ceste) sa inox žicama (6 ili 9 upredenih žica), al iz prakse sam primjetio da svinja u naletu to brzo razbije (npr kad je lov pa divljač bježi). Ovo što sam ja uzeo mi se čini daleko čvršće pa eto, nadam se da će biti tako...

Kad montiram posaljem slike... nadam se kroz 2 tjedna

Inače, Nemtek je firma iz Južne Afrike i iz prakse su jedini koji daju snagu koliko i piše, ostalo varira i ovisi o puno faktora. Najbitnije je napraviti kvalitetno uzemljenje za sam uređaj kad se postavlja.
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,943

jossip

Gledaj,teško jenekome dati generalni odgovor šta da netko kupi..
Ja osobno za zaštitu od divljači nebih uzimao ispod 8 đula,još bolje,9 ili 10,u praksi se to pokazalo dovoljno,e sad tu ovisi puno dužina ograde,tj "žice",nije to samo dužina parcele ,već se računa dužina same žice,8 đula bi trebalo biti dovoljno za 3-4 km žice,e sad ovisi i održavanje,znači trava kupine i ostalo,ako je sve uredno to je ok,ako se slabije održava bolje malo jače,
Ovisi i o terenu,ako je jako kršovito bolje jače,ako je vlažniji teren može i mrvicu slabije,ako se uzima za stoku ne trreba prejaki,ako je za ovce bolje da je malo jači,ovisi i kolika je populacija divljači
Za srne barem 18o cm visine i može trake ili kombinacija traka i žica(red trake,red žice),za konje obavezno traka
Generalno je teško nekome reći samo to valja jer se onda drugo nebi proizvodilo
Na tebi je da odlučiš,ali po meni ne treba biti najskuplje da bi valjalo
Ima tu još puno faktora malo poguglaj pa će ti biti jasnije imaš dosta slika na netu i preporuka visina i jačina pastira za različite namjene...
 

reCenter

Član
Tu od
2 Srp 2011
Poruka
117
Weidezaune.info, imaju sve kad su električne ograde u pitanju, naručivo preko njih u par navrata, šalju u RH, odlični uređaji, ok cijene.
Evo jedan primjer, 220v i 12v, dakle može i na solarni panel, 10 jula, daljinski upravljač ...
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,943
Trebalo bi jer je on većinom mokar, jedino ne znam s obzirom na krzno jer je ono izolator. Da ne treba tebi za nutrije? ;)
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Posudio sam od prijatelja pastir i kada je vlažno udara ali kada zasuši samo pecne po prstu, kada stanem na travu onda opali tako da sa aparatom nije problem.
Pastir mi je 50 metara od oranice, plava žica plus ide do polja a uzemljenje je kod pastira i šipka je u vlažnoj zemlji. Vjerojatno je uzemljenje problem. Ne znam da li mogu žicu od uzemljenja spojiti na pocinčanu žicu i spojiti je na šipku koju bi zabio uz oranicu?
Inače kada je vlažna zemlja udari kroz cijelo tijelo, ali čim zasuši nastane problem ili da se skinem bos pa da onda taknem žicu da vidim hoću li zasvijetliti?
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,943
Guma na đonovima je izolator,i normalno je kad je vlažnije da manje trese,jer je slabiji spoj.Ako misliš da je to premalo što trese možeš dodati još uzemljivača ili možeš uz sve to dodati još jednu žicu po stupovima koja će biti uzemljnje pa kad dodirneš žicu između uzemljenja i napona proći ćete volja da je ikad više diraš :hahah: :unsure:
Najbitnije ti je uzemljenje,ja sam stavio tri cijevi od inoxa(mogu biti i pocinčane)(nikako ne hrđave ili bojane)(najlakše od vovovodnih cijevi)i bitno je da je dobar spoj na vrhu(ja sam zavario inox vijak,ali možeš izbušit rupu,stopicu i čvrsto stegnuti)i bolje je koristit više cijevi paralelno spojeno jer imaš bolji kontakt sa zemljom,za jeko sušnog vremena možeš malo namočiti oko uzemljenja
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,943
Ako češ osjetit pravi udar,primiš sa jednom rukom žicu,a sa drugom nasloniš na zemlju poslije kišeo_Oo_Oo_O
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Da, kad je mokro bojim se doći do žice. Jedino je problem kada zasuši zemlja onda samo pecne po prstu. Vjerojatno bi svinju jače lupilo jer je u kontaktu sa zemljom.
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,943
Ma sve je to ok,samo nek drma,kad je divljač jednom dirne ne dira je više,ako je i malo drmne.Kod nas su ljudi nakon pastira znali stavljati samo plavu špagu za baliranje i divljač nije prilazila
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Rekao idem sve napraviti po pravilima struke. Uzeo štihaču u ruke, iskopao metar dubine. Uzeo žicu od uzemljenja za električne stupove, pastir spojio na aluminijsku žicu što je ostala na njoj, zamotao izolir trakom. Zatrpao i zalio kantom vode. Uključim aparat odem do oranice, opet pecka po prstu, mrvicu jače. Kad je bal neka je maskembal, skinuo ja tenisicu stao stopalom na suhu zemlju i dotakao žicu. Najjači udar do sada, kroz cijelo tijelo i oba dvije noge, još i sada treperim. Šta će biti kada kiša padne jer je tada tuklo do ramena a bio sam u čizmama.. Stroj je 10 jula. Ne bi bio svinjama u koži.
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,943
Jesam ti rekao da ćete proći volja da opet to diraš,samo moraš primiti kako spada....
Kao što sam prije napisao najbitnija stvar u svemu su dobri izolatori i DOBRO uzemljenje i nemaš straha.
Jesi probao nakon toga primit žarulju u ruke,sigurno bi svjetlila :hahah: :ROFLMAO::oops:
 

vuki696

Član
Tu od
4 Kol 2018
Poruka
63
Pozdrav uskoro ce mi doc pastir pa me zanima kakav kabel koristiti od pastira do uzemljenja jer govore da nesmije biti obicna bakrena zica za struju da dolazi do elektrolize
 

Slatki13

Novi član
Tu od
4 Lip 2018
Poruka
10
Ja koristim onaj od (kosilice) što ide na svijećicu i traje me godinama i izgleda kao prvog dana a struja ne slabi
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,392
Između uređaja i uzemljenja obični PF.
VN kabel treba na strani prema ogradi.
 
Na vrh