Evo mojih "5 centi" kako bi se reklo..
upogonjeno 3 ovakvih setova, Lacme secur 500 sa solarnim panelom od 110W, Leotech gel baterija za duboko pražnjenje i regler za solarni panel, s obzirom da su 3 pašnjaka u igri, više manje su duljine između 1 i 5km, uređaj je stavljen na najjače udare, za jedno godinu dana namjeravam stavit na iPulse način rada, uzemljenje je napravljeno sa 5 bakrenih punih šipki fi16mm međusobne udaljenosti po 1m, i tako za sva tri uređaja. Primjetio sam da (s obzirom da je krški pašnjak i sve je puno kamenja) kad je kiša bolje trese jer je bolje uzemljenje, dok kad je suho je nešto slabije, napon je u prosjeku oko 8-10kV, ovisno o uvjetima i lokaciji, napominjem to je prosjek...
za bakrene šipke sam bušio hilticom rupe 80cm, a šipke su dugačke 100cm, između tla i bakra sam stavljao bentonit smjesu, žica je Lacme vario 12 (12 inox upletenih žica, za divljač), izolatori su Lacme Ivabloc i Iva HPX, ovisno o lokaciji žice su od 2-5 redova (protiv divljih svinja je namjena pastira).
Sva oprema je kupljena u Češkoj, i svima koji žele preporučam da opremu nabavljaju izvana, posebno ako idu u veću količinu. Kod nas su sramotno skupe cijene kod svih trgovaca, ja sam se osobno šokirao. Za idućeg pastira namjeravam upogonit Nemtek uređaj (namjera kupiti iz NL, cijena tamo oko 250€ po kom)... Izolatori Lacme IVA HPX nisu kvalitetni kao što sam očekivao, jer je spoj metala i plastike odmah na pregibu, ako nekom treba izdržljivije preporuka ide na AKO-ve modele koji imaju spoj dublje u izolatoru...
ako nekom treba kakav savjet, ostajem na raspolaganju jer sam i osobno bio u nedoumici i kolege su mi pomogli... nemojte slušat savjete trgovaca, oni su tu da prodaju (na žalost ili na sreću)!
E da, iskoristio sam stare hladnjake za kućišta, za sad je ok, s time da sam ih učvrstio u tlo protiv krađe, iako imam i videonadzor.
Pozz!