Re: ORO INTERNATIONAL - Iznesite Vaša iskustva...
krx pozega kaže:
Picek se ustao na ljevu nogu :roll:
:| ....slažem se da se netreba bojat ničeg..nisi možda ni svjestan koliko je ta rečenica jaka bez obzira na tvoju naobrazbu...ali tko će rješavati probleme kad ste upravo Picek vi na vrhu tog lanca...netko je rekao jebeni balkanski primitivizam...
nisam se ustao na lijevu nogu samo mi bobo sa nekim svojim izjavama već duže vrijeme diže živac..
a ne mogu se svaki puta suzdržati..
od činjenice da on zna bolje o radu novog traktora od Fendtovih inženjera pa nadalje da se ne vraćam dalje u prošlost rasprava na forumu..
a jako dobro znam da nisam jedini ovdje kome to ide na neku stvar..
krx pozega kaže:
Jako si mi drag kao član i svi smo tu da se u krajnjoj liniji i našalimo ali bojim se da ti nemaš pojma o praksi tako da nisi kompetentan da o tome govoriš..iz stolice se nemože voditi poljoprivreda...a nemoj samo reći da to nema nikakve veze...
ja ne moram nikome biti drag, niti se pokušavam ikome ovdje uvlačiti da sam dobar i drag da bi jednoga dana kupio nešto od mene..
zajebi to..
takav sam kakav sam, istina nisam kompetentan ali nije da nikada nisam radio u poljoprivredi..
jedino što ne živim od toga i nisam non stop u traktoru i u polju..
ali nekog iskustva ipak imam i to još od malih nogu pa sve do sada kada je moje iskustvo drugačije nego vaše..
naravno to iskustvo se ne može uspoređivati vjerojatno sa ničijim na forumu jer je minorno ali iskustvo kao takvo postoji..
pa i do iskustva u skorijoj budućnosti s obzirom na moje kupovanje zemlje ali to nije predmet priče..
a na kraju krajeva cijeli moj život je u Slavoniji, i kroz život kao trgovac i kroz život sa poljoprivrednicima..
krx pozega kaže:
isto kao što je netko sinoč spomenuo da politika nema veze sa poljoprivredom...zato i slavonija je tugdje je pa nemogu poljoprivrednu politiku voditi ljudi koji nisu nikad "pokisli u polju do gaća"...razumuješ..NEMOGU...ponavljam zato i jesmo tu gdje jesmo.....isto tako dođe ti trgovac što je naravno i njegov posao da ti doslovce utrpa traktor(ajde ti makar imaš sreće što prodaješ extra klasu traktora)sa brdo oprema za koju on nikad nije ni čuo pa taman da ide na brdo seminara kad on nezna kako to u PRAKSI funkcionira(praksa i knjiga...nebo i zemlja...pogotovo u poljoprivredi)i koje se tek onda zlo događa..fino to sve lijepo stane a oni gledaju lijepo kao telci u to skupa sa tobom....
trgovina nije egzaktna znanost, kao uostalom niti poljoprivreda..
i ti da bi došao do povećanih prinosa moraš proći neku svoju školu u kojoj ćeš pet puta fulati sa količinom sjemena, gnojiva ili zaštite da bi tek šesti puta dobio otpimalne rezultate? nije li tako?
ili si odmah od prve sve uspio naučiti i napraviti kako spada?
a to što je poljoprivreda tu gdje je...
ovu zadnju vlast su izabrali i slavonci i baranjci..
jedna stranka koju neću imenovati i njihova politika su uništili Županjsku banku i živote tisuće ljudi koji su bili direktno ili indirektno povezani s tom bankom u Županjskoj posavini..
i svejedno su ti isti ljudi opet izabrali tu istu stranku na idućim izborima, i na onim idućim, i na onim idućim pa će tako biti i na ovim..
i najjača su stranka na tom prostoru već godinama..
a županjska posavina nije industrijski kraj nego pretežito poljoprivredni..
pa sad ti pitaj tko je kriv za takvo stanje u poljoprivredi ako ne i sami poljoprivrednici..
krx pozega kaže:
I opet se vraćam na početak ili kontraindikciju tvoga navoda da seljak mora ići naprijed(držim do toga)ali se prvo sve mora promijeniti od vas čisto zato što vi od nas živite a ne mi od vas...i kad se to shvati i promijeni taj naš mentalitet ili ti ga hebeni balkanski primitivizam onda ćemo moći malo crno-bijelije gledati na to sve kao tvoje razmišljanje iz tvoga gore navedenog posta...nadam se da sam bio jasan..NHF
e vidiš ovdje se totalno razilazimo jer jedno povlači drugo..
kako ti ne živiš od nas?
nego tko ti je prodao traktor ako nije trgovac?
i dali tebi taj traktor donosi kruh na stol?
i kako onda ti ne živiš od nas? :?
od čega bi živio da nemaš taj traktor?
mi trgovci živimo od vas isto toliko koliko i vi poljoprivrednici od nas..
a stvar je ekonomske isplativosti o ulaganju u izobrazbu servisera, zaposlenika itd...
zašto ulagati u skupu opremu i znanje servisera kad se od 2000 prodanih traktora proda njih maksimalno 700 "zapadnih" a recimo da je 500-600 od tih "zapadnih" traktora sa puno elektronike makar sam i tu previše rekao..
dakle 3/4 tržišta otpada na čisto mehaničke traktore koje popravlja tko gdje stigne i onda se kuka o elektronici u traktorima i to kukaju ljudi koji nisu NIKADA radili u takvim traktorima ali im je netko pričao o tome..
ajmo ne pričati bajke..
svako jako dobro zna od koga i zbog čega kupuje koji traktor..
nisu mali novci koji se daju za traktore ili za plugove ili za bilo što drugo da bi se samo tako preko toga prešlo i ja sam uvjere da 90% ljudi ovdje zna više o traktorima od mene i od većine trgovaca..
i onda se novci svejedno daju svakome za svašta..
i kasnije se kuka i pljuje po svakome...
tko je tu onda lud?
suljos kaže:
Picek ,nebi se složio da su elektronske novotarije u atomobili beskorisna stvar...a to za bobu što si rekao me začudi.
Evo Ratarko ničim nije izazvao kvar i kažnjen je čekanjem,tako da nije problem u rukovaocu ,nego servisnoj mreži koja se treba starati za traktor,barem u garantnom roku.
Ljudi se bolje novotarija zbog toga što često budu prepušteni sami sebi,
ja ratarkov slučaj ne bih komentirao jer sam seveć jednom opekao na tome i nas dvojica ne komuniciramo..
nažalost, tako je kako je..
suljos kaže:
ili poravke jako skupo plaćaju.
u principu se sve svodi na to..
a popravak auta ne košta puno?
a tko od vas živi od auta pa ga svejedno popravlja?
ja koji napravim 50-60 000 km u autu godišnje ne živim od auta pa svejedno plaćam popravke auta..
i ne dajem ga da svatko radi po njemu i ne pravim se da znam ja prčkati po njemu nego ga vozim ovlaštenom majstoru koji onda prčka po njemu..
naši ljudi (uključujući i mene) pokušavaju uštedjeti na svemu , i tamo gdje treba i tamo gdje ne treba. to nam je balkanski mentalitet ali glavno da svi znamo okriviti drugoga i pljuvati po drugome..
netko sije repu, pokupi od šećerane zaštitu i gnojivo i pola potroši na repu a pola na neku drugu kulturu i onda krajem godine ima muda pljuvati po šećerani i njihom načinu otkupa..
ili pljuvati po nekom trgovcu koji ga je prevario a i sam je prevarant..
u čemu i gdje je razlika..
ali odoh sada preširoko i već se izgubih u svemu što sam mislio pisati.. :mrgreen:
čekaj da sad sve pročitam pa ću nastaviti dalje :mrgreen: