K
kodiak
Guest
Može li mi netko objasniti kako se može fazirati Bosch pumpa goriva u slučaju kad se na znaju točni podatci za neki motor. Vidio sam po nekim stranim forumima da se može fazirati na način da se postavi klip recimo u cilindru broj 1 na kompresijski takt i da se onda vrti Bosch pumpa i gleda se trenutak kada iz prostora prvog klipića na Bosch pumpi koji napaja gorivom špricu na prvom cilindru prestane istjecati groivo. Opisano je radi na takav način da se skine visokotlačna cijev sa prvog cilindra, skine se i priključak sa prvog klipića na pumpi i izvadi se ispod tog priključka nepovratni ventil. Tada se priključak vrati i na njega se spoji visokotlačna cijev, ali se cijev na spaja na špricu već se sa te strane ostavi slobodna. Napumpa se goriva u visokotlačnu pumpu preko dobavne pumpe i vrti se visokotlačna pumpa. Tada kroz visokotlačnu cijev ostavljenu otvorenu sa jedne strane gorivo počinje teći. Kada klipić u pumpi pređe preljevne otvore tada gorive polako prestaje teći. Pumpa se i dalje vrti i kad istekne i zadnja kap tada se pumpa zaustavi. Taj trenutak se gleda kao početak ubrizgavanja.
Sad ako netko može objasniti da li je to tako kako sam ja tu napisao ili netko ima druga saznanja kako se pumpa može fazirati. Ako netko zna neki drugi način ili misli da sam ja to loše prepisao neka objasni.
Mislim da je za faziranje na ovakav način potrebno znati koliko stupnjeva prije GMT počinje trenutak ubrizgavanja. To se valjda treba znati iz nekog priručnika?
Sad ako netko može objasniti da li je to tako kako sam ja tu napisao ili netko ima druga saznanja kako se pumpa može fazirati. Ako netko zna neki drugi način ili misli da sam ja to loše prepisao neka objasni.
Mislim da je za faziranje na ovakav način potrebno znati koliko stupnjeva prije GMT počinje trenutak ubrizgavanja. To se valjda treba znati iz nekog priručnika?