to je jedan veliki nedostatak velikih traktora, sto da bi ispunio svoj potencijal mora raditi u idealnim uvjetima,ako nisu, ima velike gubitke, npr na istoj tabli jednako oru john deer neka osmica 250 ks s 4 brazde, petu je skinuo, nemoze vuci, kao kraj njega mali john deer 135 ks s 3 brazde ide bez problema, malo dalje od mene, pricaju mi ljudi sto rade s njima, ista stvar se meni dogodila na masseyu, sa 200 ks jedva mi je isao sa 3 br, a da sam na malog 4370 115 ks skinuo trecu br sa tog trobr pluga, garantiram da bi sa 2 br isao bolje nego veliki s 3.
znaci mali ide bolje s 57 ks/br nego veliki s 67 ks/br???
kako vi to objasnjavate??? gdje je tu logika???
izgleda da puno konja veliki traktori trose na vlastito kretanje, a ako je ono otezano s puno proklizavanja gubici snage su veliki, a kada je tlo uvjetno onda im ucinak dolazi do izrazaja. neznam.
ja bas nisam pobornik prevelike tezine traktora, mislim da sire gume rjesavaju taj problem i donekle smanje proklizavanje, ide moj mf s 5 br u dobrim uvjetima bez problema nikakvi utezi mu ne trebaju, a nije bs pretezak nekih 8t, rasirim plug do kraja na 20 coli, a ovo sto se dogodilo s tim blatom samo me podsjeca na to da se poorat mora na vrijeme a ne ovako mrljat, skidat brazde i utege stavljat, to je prisilno oranje i unistavanje tla.