• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Fertirigacija

abertosa

Novi član
Tu od
5 Kol 2016
Poruka
17
Ako je pH u granicama normale ne bi trebao radit probleme. Također, za izbjegnut višak željeza treba dušična gnojiva dodavati u obliku nitrata jer tada je antagonist u odnosu na željezo jer se diže pH lišća i željezo tada slabije usvaja, a paprika i tako ne voli amonijski dušik jer se tada poremeti kalcij u biljki i povećava rizik od vršne truleži. A u tlu, gnojiva na bazi bikarbonata stvaraju netopive soli sa željezom.

za pH bi bilo najbolje da je iznad 6, jer i paprika voli malo viši, a vidim da je 6,47 pa nema panike :)

To sam brzinski našao u literaturi, nadam se da je od pomoći :)

U plasteniku zaljevam sa kišnicom koja pada po njemu i preko oluka se skuplja u bazenu, a zasjenjujem sa vapnom. Da li tih 20 do 25 kg vapna na 2000 m2 godišnje koji idu u sistem za fertirigaciju rade probleme sa fosforom ili nečim drugim, te da li vapno ima dionice u tome da na kraju sezone rajčice zadnjih par metara u redu su suhe jer su kapaljke zaštopane nekim bijelim praškom? ili je to normalna pojava? filteri su okej, nije od vode same po sebi.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
346
Molio bih nekoga da mi odgovori - ako je probao napraviti slično kao što je meni palo na pamet jer imam sustav kap na kap i probao bih proći jeftino za sustav "fertirigacije".
Da je na početku sustava ubaciti običnu plastičnu kantu(20 tak litara) kojoj bi se dodao ulaz i izlaz.
Kod uključenog zalijevanja kako bi se na mlaznice rasporedila smjesa-otopina koja bi nastala u kanti?
Ima li smisla to uopće raditi ?

Prilozi

• Fertirigacija.jpg
    Fertirigacija.jpg
    14.3 KB · Pregleda: 10

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,296
Mislim da to nije riješenje ako je kanta iza pumpe, to jes na potisu, riješenje je da ta kanta bude na usisu pumpe, pa se jednim crijevom i slavinom dozira po želji rastvor.

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
346
Nemam ja pumpu -sve je spojeno na vodovodnu mrežu.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,296
Ne vidi se dobro na sliki, ali jeste venturi cijev, ima ih razni prema kapacitetu protoka, nisam ih koristio ali sam ih vidio i to ljudi koriste na potisu voda.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,065
Velika injekcija i pomalo...i tako ide otprilike litra ( tj. kila) na 1000 litara...

Najnoviji postovi

Na vrh