Da razjasnimo dilemu.
Taj mjenjač je identičan onome bez powershifta. Ako i ima podmazivanje pumpom, to je podmazivanje povratom ulja iz volana. Dakle, malim tlakom a ne vlastitom pumpom za podmazivanje. Velim ako, tlačno se podmazuje SAMO mjenjač, ali ne reduktor (grupe), diferencijal, kočnice i finalni reduktori. Tak je pri meni, na Sameu.
Dakle, ako ga moraš šlepati, kak sam ti rekel već prije, prebaci ručicu reduktora u ler. U tom slučaju se getriba (invertor i glavne 4 brzine) nebudu okretali. Ak se hoćeš potpuno osigurati, ubaci invertor u rikverc a mjenjač u prvu brzinu, i onda bude mjenjač potpuno blokiran.
Osim toga, šlepanje je na kratke udaljenosti i malom brzinom, a pri rotaciji zupčanici bacaju dosta ulja za podmazivanje pokretnih dijelova, tim više jer je mjenjač rasterećen.
Nedaj Bože da ti to treba, ali znaj da može.
Glede parkiranja: ubaci ga u prvu (najnižu) brzinu i invertor prebaci u rikverc. Kak je powershift samo za naprijed, u rikvecu je kruta veza motora i mjenjača, te nemre nikak krenuti. Bila bi druga priča da imaš električni reverzer (power shuttle) ispod volana. Taj ne drži bez motora niti na jednu stranu.
Zabrane koje pišu odnose se na vozače koji voze tuđe traktore i koji u pravilu ne vode brigu o ničemu. Za korisnika koji zna kaj radi, to nije prepreka.
Najveći problem pri šlepanju velikih traktora je okretanje volana. Hidrostatički volani rade i kad motor ne radi, ali se jako teško okreću. I to se može, samo treba traktor biti u pokretu.
Eto, nadam se da sam malo pomogel.
Ovo je samo diskusija,,,pa krenimo redom...
Jedino mi ovo pije vodu kod parkiranja,(ča sam podeblja),,jer je tako i jedan talijan (koji inače slaže,u newholandu)reka da se more na taj način parkirat,traktor,,i to bi trebalo držat,baz ručne,,,,,ali ne pod velikim opterečenjem(dali,DA-ILI NE)ja probat nije teško..ali kažem,jedini način.a Vijeruj mi da ču lako otkrit,,,to bar nije problem,(imam traktor o kojem pričamo,,,a i imam ga di parkirat nizbrdo.)8)otkrit čemo misterij......:shock:
Ja kad sam pisa u postovima prije vidim da se ne razumijemo na ono ča sam napisa,,.zato se i ne zamaram jer jednostavno nismo ni mi ovdje najpametniji,,,pa nisu ni serviseri,a kamoli neko treči koji kaže trreče...ali kad sve zbrojiš oduzmeš,,,nađeš sebi zlatnu sredinu..i dođeš do onog,,,di mi trebamo doč..
Ako se radi o mijenjaču,,,(koji se podmazuje punpom tako kažu)onda se nebi smio šlepat.(
ako motor nije upaljen):scratcha kako se ovaj podmazuje,i to se treba vidit,,,ako je kako ti kažeš,,onda opet stoji pitanje,,koja se osovina u njemu vrti kad je sve(i redukcije i brzine i invertor )u položaju ler-a....:scratch,i dali če nešto ostat suho,,prilikom šlepanja..ili če se podmazivat putem okretanja zupčanika,,,koji je u položaju rikverca i prvoj brzini,to je več druga priča...........
Otom potom,kažem zlu ne trebalo,,,..