• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
Re: TOMO VINKOVIĆ

ma nekako mi to ne izgleda robusno,a i to mis nesvidja sto nije na zglob kao stari modeli sa istim tckovima naprijed i pozadi,a da je kvalitetan u to nesumnjam,ima jedna prima u mom selu rjec je o 830 onako traktor nije los ali ja imam osjecaj da big preskocio sa mojim 420.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

matrix123456 a čuj traktor je ubiti po konstrukciji isti kao serije 800 (crveno-crne boje) samo je dizajn limarije drugačiji.
A imaš i verziju sa 40 ks zglobnu i sa sva 4 kotača ista,
ali ja ipak mislim da su oni koji nose oznaku TV, a ne TT, tj. oni koji su se proizvodili za vrijeme ex. YU puno kvalitetnije napravljeni i puno više izdržljivi.

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

znaci ima sa istim tockovima e to je dobro
a da su ovi nasi kvalitetniji u to nema sumnje

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

Tale viken k je bil za nami sem malo mojga Tv mučil s hidravličnim cepilcem.

RxJCwGwqTJoramv7.v.jpg

Tako da je kar dva dni laufal od zore pa do mraka z nekja premori :p, za zimo je pripravljen nebo imel nobenih saj na batih :lol: .

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
@BaTeK - auuuu,,,dobro mi izgleda stroj za cepanje drva!
Jesi sve drva izcepao što su na fotki??? Jel te bolu ruke???
Pozdrav Joe! :mrgreen:

M

Misel

Guest

Pozdrav svim vrednim forumasima

Nisam se javio odavno ali znajte da vas redovno citam i pratim sta se desava na forumu. Imam pune ruke posla i na internetu sednem samo uvece na kratko. Bezimeni hvala na lepom klipu, bas sam se nasmijao.
Nego kad sam vec tu :scratch , vidim da na glavi LDA 100 nema dihtunga sto me i ne cudi mnogo. Kod vazdusnog hladjenja ( kao na primer kod VW Bube, peglice...) ne postoji dihtung izmedju glave motora i cilindra. Nadam se da ce cenjeni Fireman moci da mi kaze koji je momenat zatezanja glave (i ima li potrebe od pred-zatezanja)i dali postoji sema redosleda pritezanja. Koliko se ja razumem to je veoma vazno zbog vece dilatacije materijala kod motora sa vazdusnim hladjenjem. Predpostavljam da je kod dizela jos vaznije zbog veceg stepena kompresije.
Mislim da bih mogao da proverim zategnutost srafova na glavi kod mog matorog TV-18, koji usput receno, radi svoj posao sad za sad veoma dobro.

puno pozdrava is Stipa

Misel

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Misel kaže:
Mislim da bih mogao da proverim zategnutost srafova na glavi kod mog matorog TV-18, koji usput receno, radi svoj posao sad za sad veoma dobro.

puno pozdrava is Stipa

Misel
Pa gde si ti druže Misel?...nema te,,,ali ako si zauzet poslom...sve je opravdano!
Što se tiče stezanja glave i ostalih stvari...@edosoko je za te stvari!
Ali ima jedno zlatno pravilo koja glasi:
"Nediraj gov*o, dok ne smrdi!"
Ako sve radi,,,nečačkaj mečku...samo vozi!!!

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Misel kaže:

Nadam se da ce cenjeni Fireman moci da mi kaze koji je momenat zatezanja glave (i ima li potrebe od pred-zatezanja)i dali postoji sema redosleda pritezanja. Koliko se ja razumem to je veoma vazno zbog vece dilatacije materijala kod motora sa vazdusnim hladjenjem. Predpostavljam da je kod dizela jos vaznije zbog veceg stepena kompresije.

puno pozdrava is Stipa

Misel

Provjeri oko cilindra ako se vidi koji trag puštanja kompresije. Kako več rečeno, ako ne pušta ne diraj bez potrebe.
Inače se posle montaže glave ona pritegne postepeno u redosljedu 1, 3, 2, 4, na 80 Nm. To važi za motor LDA 100.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

firemanpeter kaže:
Misel kaže:

Nadam se da ce cenjeni Fireman moci da mi kaze koji je momenat zatezanja glave (i ima li potrebe od pred-zatezanja)i dali postoji sema redosleda pritezanja. Koliko se ja razumem to je veoma vazno zbog vece dilatacije materijala kod motora sa vazdusnim hladjenjem. Predpostavljam da je kod dizela jos vaznije zbog veceg stepena kompresije.

puno pozdrava is Stipa

Misel

Provjeri oko cilindra ako se vidi koji trag puštanja kompresije. Kako več rečeno, ako ne pušta ne diraj bez potrebe.
Inače se posle montaže glave ona pritegne postepeno u redosljedu 1, 3, 2, 4, na 80 Nm. To važi za motor LDA 100.

Želim upozorit još na ovo:
Ako glava pušta kompresiju treba obaviti ravnanje glave i zatim podesiti kompresijski prostor na odgovarajuču mjeru. Kako to napraviti več sam napisao u prošlim stranicama malo nazad. Posle toga sledi montaža glave i pritezanje po iznad ovoga napisanim postupku.

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302
joekiki kaže:
Pozdrav svima!
@BaTeK - auuuu,,,dobro mi izgleda stroj za cepanje drva!
Jesi sve drva izcepao što su na fotki??? Jel te bolu ruke???

Joe mah kej pa še zdej jih nič nečutim :lol: . sam soboto pa nedeljo smo razklali okol 32 metrov pa tomek je pokuril 3 tanke nafte. Jest pa v enmu dnevu dvakrat toliko.

Sej upam da bo za 2 leti mer :p

matrix123456 kaže:
batek odlican stroj
eh da je meni takav,nebih moro vise lupati rucno...

Do te runde sme tudi ročno ročnol. pol so mi pa povedali da izsposojajo hidravlične cepilce. Pa sem poklical pa so rekli 30€ za čez vikend sem bil prec za. Če ti toliko drv ročno razkolješ, povabiš par prijatlu, več zapijejo kot pa sem dal za izposojo.

Posljednje uređivanje od moderatora:
M

Misel

Guest

Hvala na ekspresnim odgovorima i savetima. Kao pocetnik licno se osecam mnogo sigurnije sa vama!!
OK, necu da diram mecku u ....., slazem se da ne treba popravljati ono sto radi, a da radi-radi ko doxa a i ne vidim vidjlive tragove gubitka kompresije. Kad smo vec kod vucne snage uspeo je da polomi onaj trobrazdni plug. Zapeo na granu prilikom oranja i za tren oka je puko ko od sale. Kasnije smo videli da je vec varen (nestrucno) na to mesto pa smo uradili novu osovinu za trobrazdnjak i sad radi kako treba. Samo da Marfi ne cuje :lol:. Muci me sto kaplje ulje kod zadnjeg poklopca na prednjoj kutiji pa me interesuje dali bih mogao da je izvadim i skrojim dihtung bez opasnosti da poremetim zupcanike, onako pazljivo. Poslacu vam sliku da vidite cim odem na imanje.
Kao podatak zapisacu momenat zatezanja, nego koliko je to u Kg??

pozdrav is kisovite Makedonije

B

bezimeni

Guest

8 kila ti je to. a gdje ti to kapa ulje, jel na deklu prednjeg mjenjača, onom limenom, jel?? 5 šarafa?
ako je taj, slobodno skidaj i pravi ali od pluta. nema ništa da ispadne, zupčanici su skroz dalje ispod. i kad se taj poklopac steže, obrati pažnju da nije previše jer je limeni i lako se deformiše. nema potrebe za jakim stezanjem jer je pluto prilično debelo i dihtuje bez jakog stezanja. nego, šta je to sa tim marfijem, jel to neko ili neka zajebancija?

Posljednje uređivanje:
M

Misel

Guest
Da, kapi mi hipenol na limenom poklopcu. Kad vec nema nikakvih nosaca na njemu ili nesto slicno ondak ga vadim i pravim dihtung od kuvane plute. Dajem pare za ulje vise nego za naftu :lol: Bice to dobar momenat da promenim i piksnu na zglobu kod kardana koja ima lufta. Trebam takodje promeniti i sajlu za kumplung, slabo odvaja. Ima li neka alternativno resenje za kumplung sajlu za TV 18 osim originalne? MIslim da je neko od forumasa rekao jednom da neka sajla od rucne kocnice pase? To su neke stvari koje treba uraditi jer posle kupovine nisam bukvalno nista posebno radio na njemu, osim sto sam ga oprao :lol: i orao vocnjak nekoliko puta....a mogu vam reci da Toma trosi malo vise od upaljaca. Manje od litre na sat i to pod dobrim opterecenjem. Sad za sad sam zadovoljan sa upotrebom i vreme je za malo "doterivanja".
Hvala na informaciji za momenat zatezanja i sa obzirom na vreme napolju ovih dana bicu vise pored kompjutera nego ranije :?

pozdrav

Zaboravih na Marfija. Koliko se ja razumem , postoji knjiga od Marfija koju mi bar ovde zovemo "Marfijevi zakoni" i jedan od njih kaze da ukoliko postoji i najmanja verojatnoca da nesto krene naopako odnak ce sigurno "krenuti naopako". Pravi naziv knjige ne znam ali je kod nas barem, Marfi = simbol za zajebancije i komplikacije kad nesto krenes da radis.
Lepo je raditi kad je on daleeeeeekoooooo :lol: :lol: :lol:

ako gresim neka me neko od forumasa ispravi

pozdrav

Posljednje uređivanje:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Misel, u pravu si oko ove zajebancije o Marfiju. To se mi več duže vreme zezamo da nas marfi poseti ako nešto ne valja na TV. I tako on ide od jednog pa do drugog forumaša itd.

Onaj poklopac na menjaču možeš i sa silikonom za motore zabrtvit.
Sajla za kuplung može bit bilo koja sajla od ručne kočnice samo da ima onaj navoj- vijak za štelanje na kaputu sajle. Taj se može upotrebit i od prijašnje sajle ako je nova sajla iste debeljine.

M

Misel

Guest

Da, i ja sam pomislio na crveni "termo" silikon kao opciju za dihtung. Sto se tice sajle za kumplung definivno ne valja i trazicu komplet zamenu. Obecavam fotke :D

pozdrav

bercolinija

Član
Tu od
21 Lip 2009
Poruka
74

POZDRAV!

Evo što mi se danas čudno desilo, nećete vjerovat

Išao sam krenuti sa svojim tomekom i kako je bio u 3 brzi dal sam malo premalo GASA i skoro je crknul :mrgreen: i kad sam stisnul kuplung da ne crkne, najedamput je motor POČEO RADITI U KONTRA :shock: SMJERU I POČELO SE DIMITI IZ FILTRA ZA ZRAK. Nemreš vjerovat! Poslje sam ugasil mašinu i ponovo upalil i bilo je normalno.

ETO TOLIKO OD MENE!

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Do se oče dosta puta dešavati na TV traktorima sa jednocilindričnim motorima,
ali ako se ne varam ti imaš na svojem TV dvocilindrični motor od Slavije;
još nisam čuo da se to dogodilo nekome na TV sa dvocilindričnom motoru.

koga sam god pitao zašto se to događa još mi nije nitko uspio objasniti zašto se to dešava.

Posljednje uređivanje od moderatora:

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

Zna se desiti na jednocilindričnim motorima kad klip nema snage proči G.M.T.u kompresijskom taktu i baš tada preskoči iskra ili štrcne nafta i klip krene natrag pošto nije došao do G.M.T. radilica se počne okretati kontra i onda imaš više brzina u rikverc.Kad se to desi treba odma ugasiti motor a ne se čuditi i još nekome pokazivati kako to radi jer se tada i uljna pumpa vrti kontra i ne podmazuje motor.

G

GROF

Guest

...pozdrav bećarima najboljeg poljoprivrednog-foruma!!!

...moram samo dodat moje iskustvo po pitanju paljenja motora u KONTRA SMJERU!., NARODE MOJ!., ma znal mi se moja toma 100-tine puti upalit u kontra smjeru., kako je neki od forumaša - vlasnika navel već u prijašnjim postavama., to mi se često znalo desti mali broj okretaja - mali GAS velika sila vuče traktora ili kardana., i vidi vraga prodela u suprotnom smeru!., ma ide dim na filter zraka i ulje iz filtera sa njim!!!...,

...ISTO TO; KRIVA VRTENJA - OKRIĆANJE MOTORA desilo mi se na motorima sa dva celindra; lombardini-21.maj beograd, slavija, orginal lombardini - italija., ovo je iz mog iskustva - nažalost probal igrom slučaja., i kako su forumaši već pisali., svakako treba oduzet gas - ugasit motor da nedojde do kakovoga loma - krša u motoru., i naravno pali pilu i jopet samo po gasu!

BOG!., NARODE MOJ!., čitamo se...

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh