• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: TOMO VINKOVIĆ

Hi hi, baš me zanima da li će mi se kinez provrtiti kontra :lol: Ovo kao u crtićima :mrgreen: Ali u crtićima bar bude neki uspon ;)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Trebali ste vidjeti situaciju kod mog susjeda ...kupi on BCS samohodnu kosilicu ..vjerojatno je on to dopeljao iz njemacke jer je gore radio ..
Uglavnom pozove on mog starog kao ..jel nekoga tko se razumije u to koliko toliko ..
natoci on naftu , kantrola ulja i daj susjed špagu ..navlaci on to kino ..ništa..
kontrola imali nafte ne dizi on navlaci ...ništa.
Našao on duži štrik ..navlaći ..samo da ne zapali ..ali neće ...
navlacili tako stari , susjed , ja i njegov sin stariji od mene koju god(ja sam tada imao već skoro 20 g). ..izmorila ona nas ..ali neće ....samo mrvicu ,ali ne pali ..
Zaljevali mi nju , psovali , kukakli ..susjeda hvata šiza ..kud sad s tim sranjem .servis ..***** materina ..ali ona neće .
Navlacili smo mi nju sigurno sat vremena ..ali samo mrvicu da ne zapali ..ali ona nece ..kompresija , ventili ..nafta ..sve OK ..
Na to naiđe još jedan susjed koji nema poima kako izgleda klip ..pa smo upredli njega u sad več štrik dugaćak cca 3 metra ..
povuce on prvi put i sad hoće on namotati štrik sam ..gleda on kako to ide i krene namatati .
Na to ga netko upozori da krivo namata štrik ..ma njie veli on -strelica je u drugom smjeru ..
Wtf ..sastale se naše 4 glave kod remenice ...stvarno strelica je kontra nego smo mi palili ..
Naravno povuce on u kontra stranu od nas ..taj vrag zapali kao nova ..
Svi sretni, nas sve skupa sram ..umorni od navlacenja i bruke ..svak na svoju stranu pognuta nosa .
Uglavnom kod mene u kraju ima dosta goldonija 14 konja koji imaju identican lombardini motor i svi redom naravno vrte u ljevu stranu , i nitko nikad ne gleda strelicu nego već automatski stavlja štrik po navici.. :oops:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Ja se malo šalim i palim vatru, ali na ovom forumu ima izvrsnih postova i vlastitih iskustava. Ja ne znam kako bi reagirao da mi se to desi, da li bi se snašao i tako to. Ovo sad obavezno stavljam u upustvo za upotrebu. Danas idem učiti čovjeka kako da upali dizel sa starter polugom, nema štrika, super jednostavno ali ga buni dekompresor. Bar ga stroj ne može ozlijediti ali može pokidati starter...

B

bezimeni

Guest

pozdrav svima;

jučer sam po prvi put probao oranje, i za prvi put u životu, mislim da nije loše. upravo evo postavljam dva-tri videa pa da i vi vidite.
mislim da nije išlo loše, jer zemlja je dobro nakisla, mada nikad prije nije orana. jedino mi je strahovito težak na volanu, vuče u lijevo pa su brazde malo krivudave. pitam se, jel treba pri oranju uključit blokadu da ide ravno??
vuče tomo plug i ne osjeti ga, doduše jest jedna brazda ali je povelik. dubina je dobrih 25-30cm. kako rekoh, stiže video.
dakle, blokada ili ne pri oranju?

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Nisam ja baš neki orač, jesam orao samo nekoliko puta ali svejedno ču reči što mislim.
A zašto da ne upotrebljava blokadu? Ako ideš lepo ravno mislim da možeš vozit sa blokadom i ta če ti još pomoči da ideš u ravnom pravcu. Samo treba isključit pre nego napraviš zavoj.

Treba se potrudit kad radiš prvu brazdu jer se krivude posle jako težko ispravi, barem sa traktorom sa zglobom.

Pogledao sam video i mislim da bi trebal malo brže vozit :D

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001

koristiti blokadu povremeno to da ali ju imati non stop uključenu nakaj sigurno puca.,pa primi volan malo čvršče pa ti nebu vlekel u lijevo,naj biti baba.

Posljednje uređivanje od moderatora:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

On ima volan koji radi preko zupčanika, a taj može bit jako je zaheban.

M

Misel

Guest

stvarno je sporo oranje ali i ja tako orem sad-za sad!! :lol: orem uglavnom prvom ili drugom sporom jer sam jos neiskusan i lako izgubim pravac. Veoma cesto citam upute strongboy-a i posto mi kumplung slabo odvaja necu da zurim da ne bih nesto polomio. MIslim da ce brzina i rutina doci vremenom. Ne usudjujem se ukljuciti blokadu, cak stavise predhodni vlasnik mi je rekao da je izvadio neki deo namerno da onesposobi blokadu ( mislim da ga imam negde u alatu) i strogo me savetovao da ne koristim tu opciju. Naravno da ukoliko se koristi blokada, oba tocka moraju ici pravo, sto kod mene nije bas slucaj :roll: inace ode diferencijal.

pozdrav

Misel

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Što se blokade tiče, moram reči da ja na svom TV 731 odmah osetim koliko mogu zamotat volan. Hoču da kažem da se malo može bez štete. Ali to je jako malo. Posle tog "malo" osjeti se otpor i tu treba odustat. Poanta ovog mog pisanja je da se diferencial nemože tek tako slomit jer ima malo rezerve a isto tako i treba dobit malo "filinga" u rukama i nema problema. Ko nema tog "filinga" nek se drži pravila: blokada- vožnja pravac. Moram napomenut i to da se može osjetit taj odpor koji ne dozvoljava vrtenje volana samo na mehaničkom volanu, nema toga na hidrauličkoj izvedbi.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

firemanpeter kaže:
Moram napomenut i to da se može osjetit taj odpor koji ne dozvoljava vrtenje volana samo na mehaničkom volanu, nema toga na hidrauličkoj izvedbi.

Što se tiče hidrauličkog upravljača i uključene blokada sljedeća je stvar volan se puno teže mota, mada ga možeš ubiti cijelog smotati, dogodilo mi se par puta, ali ništa se na sreću nije slomilo,
i kad je uključena blokada i kad smotaš upravljač do kraja on se sam vrača sam u prvobitan položaj i drži pravocrtan pravac.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
bezimeni - ja kad sam prvi put orao sa mojom TV818,,, :lol: izgledalo je kao pišanje uz vetar! :lol:
Bio sam besan ko leptir...neide,,,izbacuje plug,,,beži levo-desno...jad i beda! Bio sam razočaran!
E posle malo razmislio, kako šta, gde beži( mislim na plug)...malo štelovanja,,, i bilo je mnogo bolje...
A kasnije...ide ko pesma...kad stekneš rutinu...
Tako da ti tvoje prvo oranje nije ni tako loše,,, ako gledamo da zemlja nije orana! A kasnije će ići sve bolje i bolje!Samo probaj u veći brzinu...ako ide...
Što se tiče blokade... :scratch ja je dosad nisam koristio, jer mi je bila zarđala papuča osovine blokade u čauri,,,pa kad je stisnem,,,ostane uključena non stop, i moram je pajserom dići da je isključim! I nisam je koristio do sad! Međutim prošle zime sam to sredio, i nisam imao prilike koristiti blokadu prilikom oranja...pa neznam, ni dali pomaže, ili odmaže u radu! Verovatno bi pomagao u nekim slučajevima, kad krenu prednji točakovi proklizavati, kad je blatnjavo,,,
Kod tebe na plugu vidim taj prednji rezač, što seče...malo mi se čini da je pomeren u levo u odnosu na dasku pluga...pa kad plug malo izlazi iz zemlje,,,skije pluga uskoče u žljeb pred rezača...i automatski ti zabacuje traktor u levo!
Taj pred rezač,,kolko pmaže...toliko i odmaže...
Tako da bi ga ja skinuo momentalno, i ostavio za uspomenu! Ona samo seče ispred pluga,,,da se daska ne troši previše...ali ti neoreš 100jutara godišnje...pa ti ni netreba!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

S

strongboy

Guest

pozdrav forumasi ;) .evo i mene.konacno malo vise slobodnog vremena.ove smo godine imali puno duhana za brati,pa sam skoro celo leto proveo na selu.sa duhanom smo za sada zavrsili, al odma oranje sijanje zitarica ..i tako. do duse ja ove godine necu posejati skoro nista.osim 0,2 ha,kolko da si obezbedim semensku psenicu, za neku iducu setvu,al orem imt-om usluzno.....
ok.da sad i ja kazem svoje misljenje o blokadu diferencijala.blokada diferencijala bi se trebala koristiti samo u slucajevima kad traktor zapadne..recimo u blatu...da bi sva cetiri tocka vukla ravnomerno,onda trebamo ukljuciti blokadu diferencijala.blokada se koristi i kada traktorom trebamo ici pravom linijom.al nikako u oranje jer ce se traktor opet zanositi,do duse malo manje, al sve na racun diferencijala.blokada se isto moze koristiti na primer: sam si,nema ti ko pomoci,traktor treba sam da ide,a ti tovaras na prikolici i kreces se zajedno sa traktorom..tada ti traktor nece izgubiti pravac ,pa otici tamo gde ne treba... :lol: .znaci zelim da kazem da treba izbjegavati koriscenje blokade diferencijala,pogotovo ne u oranju.a zanosenje traktora u oranju se da lako resiti stelovanjem pluga.nenastelovanost pluga je u stvari glavni i jedni razlog zasto traktor vuce na jednu stranu prilikom oranja..a brzina oranja bi trebalo da bude obicno sa drugom brzom..eventualno ponekad sa 1 brzom.ja do sada nikad nisam orao u sporim brzinama. presporo je to.pri vecoj brzini u oranju, zemlja se lepse okrece... e da i pozdrav svom zemljaku miselu:).jos i ovo.taj rezac je bas nepotreban.meni je samo sakupljao slamu, i rastinje..pa sam ih oba izvadio jos davno davno ;)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Blokada uvjek i svugdje ..da ne skrecemo ne bi differencijal bio izmišljen ..i dok su ga izmislili odmah su tražili naćin da ga se može blokirati ..
Blokada dušu dak kod nizberdice, pošto se zna da volimo pretjerivati s teretom ..možda to kod TV-a nije izraženo jer je 4x4 .ali kom traktora bez prvog pogona ..itekako

strongboy ..ako plug zanosi traktor u stranu znaci da nije dobro podešen ..i sam si to napisao u postu ..a samo nekoliko redova višlje si napisao da se traktor uanosi ako se vozi pod blokadom dif. :scratch

B

bezimeni

Guest

hvala svima na interesovanju i savjetima!!! sad pada neka kiša ali čim prestane idem ponovo na oranje i to po vašim uputama, skidam rezač i malo bolje štelujem plug, a sve to u većoj brzini oranja...još samo da ga naučim da sam ore kao joekikijev, i mogu pit pivu dok on ore :lol: :lol: . al što firemanpeter veli, ovo je volan sa zupčanicima, i baš moraš bit jak da ga savladaš...uskoro ide veći volan. sjedište sam promijenio, stavio sam ono fino, pravo.

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

Jest takole orjem. (verjetno bomo dones orali če bo vreme lepo)

Tam na priklopu za traktro dam na srednjo luknjo in z vijaka prišraufam tako da ima plug zelo malo prostega hoda levo desno. Nato moreš pogledati da je plug pravokotnem položajo na zemljo (njivo)

Pri prvi brazdi mi vedno nekdo pomaga da lepo začnem s prvo brazdo (da bo zadosti globoko) mi malo pritisne plug.
Nato pred začetkom 2 brazde splug nastavim spet na pravokotni položan njive. (kot se spremeni zaradi tega ker je ena stran traktorja v brazdi in traktor visi).

glede postranega oranja pa prilagam sliko. Rjava barva je kako postrani narediš.
http://img291.imageshack.us/img291/3294/oranje.jpg

Če vidim da traktro nekoplje postopoma povečujem brzine.
Glede nastavitvet pluga pa mislim da ej veliko strani nazaj napisano kako se plug nastavi, globina itd itd.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

danek kaže:
bezimeni kaže:
pozdrav svima;

jučer sam po prvi put probao oranje, i za prvi put u životu, mislim da nije loše. upravo evo postavljam dva-tri videa pa da i vi vidite.
mislim da nije išlo loše, jer zemlja je dobro nakisla, mada nikad prije nije orana. jedino mi je strahovito težak na volanu, vuče u lijevo pa su brazde malo krivudave. pitam se, jel treba pri oranju uključit blokadu da ide ravno??
vuče tomo plug i ne osjeti ga, doduše jest jedna brazda ali je povelik. dubina je dobrih 25-30cm. kako rekoh, stiže video.
dakle, blokada ili ne pri oranju?
nemoj koristit blokadu da ti ide ravno jer to nije za to i strgal buš nekaj.i ja sam danas oral ali sam samo slikal kad sam došel doma.http://img210.imageshack.us/img210/9394/slika0183.jpg
http://img377.imageshack.us/img377/4585/slika0184.jpg
http://img79.imageshack.us/img79/6836/slika0185.jpg
He he kakva usporedba :mrgreen:

S

strongboy

Guest

puknuti kaže:
Blokada uvjek i svugdje ..da ne skrecemo ne bi differencijal bio izmišljen ..i dok su ga izmislili odmah su tražili naćin da ga se može blokirati ..
Blokada dušu dak kod nizberdice, pošto se zna da volimo pretjerivati s teretom ..možda to kod TV-a nije izraženo jer je 4x4 .ali kom traktora bez prvog pogona ..itekako

strongboy ..ako plug zanosi traktor u stranu znaci da nije dobro podešen ..i sam si to napisao u postu ..a samo nekoliko redova višlje si napisao da se traktor uanosi ako se vozi pod blokadom dif. :scratch
;) nisi me dobro razumeo.evo da doobjasnim malo.traktor ce zanositi pri oranju cak i kada je pod blokadom ako je plug ne nastelan.ako pazljivo procitas,rec je bila o tome da traktor jako zanosi prilikom oranja, pa je bilo pitanje dali koristiti blokadi,kako traktor ne bi zanosio.ako traktor jako zanosi u oranju,pri isto nastelovanim plugom, zanosit ce i sa blokadom..ali manje ces se ti sam boriti sa zanosenjem preko volana,a otpor zanosenju pruzat ce blokada diferencijala,koja ce naravno trpeti zbog toga.evo nekim primerom da objasnim:metak ispaljen ide pravom linijom.al svejedno ga neprestani vjetar moze pomestiti sa te pravolinijske putanje.jel tako?tako ce i neprestana sila pluga pomestavati traktor sa pravolinijskog puta koji je zagarantiran prilikom koristenja blokade diferencijala.ali opet, to kada traktor nije opterecen silom koja bi ga STALNO vukla u stranu.mislim da si me sada razumeo ;) i jos danapomenem da kada je blokada diferencijala ukljucena, ne sme se nikako okretati volan jer moze doci do ostecenje diferencijala.i naravno, traktor ce ici pravo u oranju i sa blokadom ali ako je plug dobro nastelan i ne zanosi.al ako je dobro nastelan, onda i sta ce ti blokada :lol: .ajde bok ;)

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh