• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Re: TOMO VINKOVIĆ

Tako je, ako ne misliš pravit novi dihtung onda namaži iznad i ispod dihtunge. Ako se pocepa ili ako je u jako lošem stanju onda češ morat novu napravit. A nije to težko. Uzmeš material za dihtunge iste debeline kao što je pre bilo, može i karton (od svoje dece od sveske ili knjige od matematike ili sl. :lol: ) nacrtaš gore deklu, izsečeš i to je to.

Puknuti
Istina, servo i hidraulika su dva pojma. Istina da je Bobo ljepo to razjasnijo. Treba on to pročitat da vidi razliku.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Ispravnom i novom dihtungu ne treba nikakvi silikon , obicna univerzalna mast je sasvim dovoljna

B

bezimeni

Guest

pozdrav svima,
joekiki, fino oranje, svaka čast, divota za poglledat! ja sam takvu ravnicu zadnji put vidio kad sam bio u derventi, kod nas je sve u nagibu do 45%. :lol: :lol: moram ugradit dodatnu pumpu za ulje da mi ne zariba motor koliko je naget teren :lol: :lol: .
nego, glede tog susreta, znači primate i nas sa strane...fino, fino, ja imam volju a mislim i mogućnosti za to, osim ako se šta ne ispriječi...a pošteno bi možda bilo, da svi damo koji dinar da se to organizuje, da ne snosi jedan ili dva čovjeka sve.
bez obzira, imam sad neke loze, šljive a evo i kruška čeka da se izmuze, pa da i to pridodamo na degustaciju...

G

GROF

Guest
tvtvornica033.jpg

tvtvornica036.jpg

tvtvornica040.jpg

tvornicatv020.jpg

tvornicatv023.jpg

tvornicatv024.jpg

tvornicatv026.jpg

tvornicatv028.jpg

tvornicatv029.jpg

...ki o čemu???., moj narode! a ja o kuhinji!; tome vinkovića - PRIME!!!

tvtvornica022.jpg

tvtvornica037.jpg

tvtvornica041.jpg

tvtvornica045.jpg

tvtvornica048.jpg

tvornicatv001.jpg

tvornicatv003.jpg

tvornicatv004.jpg

tvornicatv005.jpg

tvornicatv035.jpg

...kako sam već pisal?., najprije smo prikeljili nekoliko slikic iz kuhinje!., a da bi se dobro kuvalo?., mora se pripremit dobar - pravi materijal - sastojki!!!., tako da onda imamo prave stvari na raspolaganju za delo i ono drugo!!!

tvtvornica002.jpg

tvtvornica003.jpg

tvtvornica004.jpg

tvtvornica005.jpg

tvtvornica006.jpg

tvtvornica009.jpg

tvtvornica011.jpg

tvtvornica016.jpg

tvtvornica017.jpg

tvtvornica018.jpg

...u svakoj kuhinji! imadu ljudi ča za vidit!., reklo bi se!!!., za oko i dušu!., jednostavno lipo, lagano sve ide svojim tokom!!!., malo, pomalo...

tvtvornica024.jpg

tvtvornica025.jpg

tvtvornica026.jpg

tvtvornica031.jpg

tvtvornica034.jpg

tvtvornica044.jpg

tvtvornica045.jpg

tvornicatv012.jpg

tvornicatv016.jpg

tvornicatv019.jpg

...narode moj!., ma verujte mi na reč!., bil sam 100-tine puti u toj tvornici; "tome"., sad bi se moglo sa pravom reć!., "muzeju metalne struke"., ali uvik volim rado hodočastit i parit oči i dušu,... jednostavno ta tvornica stara i svi oni vridni ljudi ki tamo deladu., ma sve je nekako srodjeno u jednu DUŠU - život !!!...

tvtvornica020x.jpg

tvtvornica021.jpg

tvtvornica023.jpg

tvtvornica027.jpg

tvtvornica028x.jpg

tvtvornica032.jpg

tvtvornica035.jpg

tvornicatv007.jpg

tvornicatv008.jpg

tvornicatv011.jpg

...jednostavno!., kada čovik vidi svu onu silnu muku oko toga maloga traktora tome!., sav onaj silan trud i muka; delo, delo, samo delo,... tisuće razno-razni sitnica pokeljeni na jednu rpicu - HRPETINU!., dobimo toga našega maloga diva - ZELENKA., iliti traktora tomu!!!., ma morate barem malo priznat!., lipi su...

tvtvornica008.jpg

tvtvornica039.jpg

tvtvornica046.jpg

tvornicatv010.jpg

tvornicatv013.jpg

tvornicatv015.jpg

tvornicatv017.jpg

tvornicatv021.jpg

tvornicatv025.jpg

...evo još par slikic za nostalgičare ko ča sam i sam!.,..............................

NARODE MOJ! BOG! VAS BLAGOSLOVIL!

Posljednje uređivanje:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Hvala na pohvalama, i pokudama, što se tiče oranja!
Grofe - pa ove slike su fenomenalne, interesantne,,,a što više...poučne!
Kad sam sređivao menjač kod moga TV,,,nailazio sam na dosta dileme...zašto, zbog čega, itd...
Ona osovinica na kojoj je dvoredni zubčanik, sa valjcima padalica što služi za sporohodnu i rikverc...na kraju osovine probušena jedna rupa...mozgao sam nedelju dana, zašto je ta rupa tu??? I nisam mogao skontati,,,i eto sad vidim sa fotke...prosto i jednostavno - pa da se osigura, da ne bi popadali valjčići dok se radi! eeeee kako sam glup!!! :lol:

A ispitni sto sa el.motorom kompletnog kućišta...čista 10-ka! Znači sve se prvo proveri,i testira...dok dođe do kupca!!!
bezimeni - auuu nagiba 45%...pa ja sam onda srećan čovek,,,ja neznam kako bih tamo radio...ajd pa muzi krušku... :lol:
strongboy - što se tiče poklopca,,,sve je već rečeno,,,skini, proveri,,,ako treba iseci novi...i lagano pritegni i to je to!
Jedino ako je dno poklopca deformisano (nije ravno),,,onda maži silikona!
Ja sam ga skidao nekih 2-3 puta(proveravao zazore ventila),,,zaptivač baš i nije najbolji,,,ali nigde ne duva kad ga vratim! Jer sav pritisak,,,izduva preko oduška...tako da neko minimalno zaptivanje...odrađuje posao odlično!
fireman - kod mene nije bilo dekompresora kad sam ga kupio! Možda je bio, a možda i nisu stavljani na seriju 800!
Ima samo jedan imbus vijak uvrnut na to mesto,,,pa zato tako čudno izgleda iz tog ugla slikanja!

matrix - ja sam sutradan pronašao i gumicu od oduška,,,nekih 2metra dalje gde sam našao veliku platnu,,,i vrlo je tanka...izmerio sam 0,4mm...tako da ona nije stegnuta na čep,,,nego ima lufta između čepa i platne kad se ubaci gumica!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

G

GROF

Guest

tvornicatv039.jpg

tvornicatv041.jpg

tvornicatv043.jpg

tvornicatv045.jpg

tvornicatv048.jpg

tvornicatv049.jpg

tvornicatv050.jpg

tvornicatv053.jpg

tvornicatv057.jpg

tvornicatv058.jpg

...NARODE MOJ!., ma evo nas u servisnoj radionici kod majstora; marijana filipana., pune ruke dela - posla!., ponosno poziradu!; majstor; FILIPAN!., vjerni i nadasve vridni znalci tomica u samu onu dušu te i takove male zviri; majstor; BOŽO - sidi na traktoru tomi, majstor; SREĆKO - "dreja" na drejbangu!., moja malenkost; grof!., ki ji uglavnom kudi i špota, psuje, pametuje,... pripovida gluposti!!!.,
...jedna sitnica interesantna za kraj; svi ovi rasčerupani traktorići tomice i fergusoni!., stari su 30 i više godine!!!...

...lipi vam pozdrav svima skupa!; majstori moji!., forumaši moji!!!

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

GROF
slike vise nego odlicne
i jedno pitanje,da li moze se taj motor sa 40 ks ugraditi na nekog tv 700 serije
Joe
neznam sta je sa tom gumicom samo znam kada odvrnem citav cep i kad ugasim traktor ne cuje se nista,a kad je stavim skripa.........

pozz matrix

B

bezimeni

Guest

uuuuuuuuuuu, koliko dobrih slika, grofe!!! jel to na kraju, remont? koji je to traktor, koje snage??
evo mene opet neko sranje stiglo, danas fino vrijeme, za oranje ubilo se, nakon 15 minuta pođe ispadat prednji mjenjač iz druge brzine, i to stalno, tako da sam morao prekinut rad za danas. ja sam već promijenio ključeve u oba mjenjača, zadnji mi je u redu, ali prednji je i prije ispadao, a onda nije neko vrijeme kad sam ključ promijenio. jel moguće da je razlog u pločici, onoj s rupama po kojoj poluga mjenjača kliže i upada štift kad se šalta, ona s desne strane, vani. kontam da su se rupe previše razvalile i poluga šeta tamo-ovamo po rupi i ne drži ga u brzini. opet, volio bih neko stručno mišljenje...
pozdrav!!!

B

bezimeni

Guest

aaaa, matriks, to što škripi ta gumica to ti je sasvim normalno, jer nabija pritisak odozdo a nema kuda drugo izaći, gumica je pomalo pritisnuta na otvorl, tako da dihtuje a kad je malo veći pritisak potjera odozdo, pođe škripat kad propusti zrak. ja sam stavio novi plastični čep sa oduškom, tamo gdje je nekad bio originalni odušak, jer ima posebno za sipanje ulja i odušak, i isto se dešava kad ga palim na špagu, škripi. buraz me pita jednom šta je to, i tek sam se tad zamislio o tome, a dotad nisam ni obraćao pažnju...

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

bezimeni kaže:
evo mene opet neko sranje stiglo, danas fino vrijeme, za oranje ubilo se, nakon 15 minuta pođe ispadat prednji mjenjač iz druge brzine, i to stalno, tako da sam morao prekinut rad za danas. ja sam već promijenio ključeve u oba mjenjača, zadnji mi je u redu, ali prednji je i prije ispadao, a onda nije neko vrijeme kad sam ključ promijenio. jel moguće da je razlog u pločici, onoj s rupama po kojoj poluga mjenjača kliže i upada štift kad se šalta, ona s desne strane, vani. kontam da su se rupe previše razvalile i poluga šeta tamo-ovamo po rupi i ne drži ga u brzini. opet, volio bih neko stručno mišljenje...
pozdrav!!!

Sredi one luftove na polugi, da ne šeta tamo vamo. Ako budeš pravijo novu pločicu sa rupama, trebaš znat da je pozicija rupice jako vazna. Provjeri zatik (bolcnu) na ručici menjača, u kakvom je stanju kuglica i feder u ručici...
Ona se pločica šteluje (napred i nazad) a to znači da se šteluje pozicija ključa, a ključ bi trebal bit u sredini zupčanika kad se stavi u brzinu.
Kad si otvarao menjač, jel si pogledao zupčanike sa unutrašnje strane gde sedne ključ. Tamo isto treba da su površine ok, da nisu oštečene.
Zupčaniki nesmiju imat previše aksialnog hoda- lufta. Istina da nesmiju bit tvrdo složeni nego moraju imat samo malo lufta.
Ključ si promjenio ali ima još neki uzrok ispadanja iz brzina. Koliko se ključ iztroši puno zavisi od vozača- njegovog načina šaltanja.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
bezimeni - pa može tu biti svašta...
To što si sam rekao - možda slaba opruga u ručici, i slabo pritiska kuglicu! Mada :scratch Prvo to proveri...
Dali si menjao nosač ključa? U njoj se nalazi opruga,,,možda je oslabila?
Možda su i žljebovi unutar zubčanika brzina jako izlizane(u konus), pa i nov ključ iskače...još ako je slaba opruga u nosaču ključa...
Dal se isto ponaša,,, kad ubacuješ iz treće u drugu,,,ili samo iz prve u drugu?
A dal ti skroz izbaci iz brzine(čak i ručicu menjača),,ili samo cimne traktor na tren,,,i nastavi dalje???
Kod mene su rupe u ručicama bile jajastog oblika(bilo je dosta lufta u ručkama), ubušio nove rupe(da bude okrugla),,,malo veću kuglicu našao od nekih pohabanih ležajeva,,,pritegao oprugu kuglice koliko sam mislio,,,i zadovoljan sam - lako ide menjač - al se oseča odsečno mesto ,kad upadne kuglica na svoje mesto!

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Joe
Kod njegovog traktora PE 18 nema opruge (feder) u nosaču ključa pa zato nema ni cimanja nego izbaci iz brzine i tamo ostaje. Ima nekih malih razlika od njegovog i tvog menjača. A inače sve ostalo što kažeš je OK.

Grofe
Danas si nam bacijo bonbona i sladkiša, ajde još ako imaš.
Slike su prva liga. :D

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

kod mene iskace iz druge brze ali samo kada dam slabiji gas,mada zna iskociti i kad je gas savim dovoljan,ali cesce mi se desava da mi traktor iskoci iz brzine onako sam od sebe u sred bozije ravni,a kada je pod teretom onda samo cimne pa opet krene,nekad kad oce da iskoci pa povuce ga nazad pa krene naprijed,ma pravo je cudo sto nista dosad se nije otkinulo.....a kad nece u trecu o tome da ne pricam...........

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav!
aaahhaaaaa znači kod PE-18 je to malo drugačije... :oops: ...
Pa onda bi prvo valjalo, malo oko kuglice i opruge u ručici štelati...pa posle ići dalje...

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Matrix
Sve ono što je več rečeno važi i za tvoj menjač, a najviše je mogučnosti da ti je ključ menjača jako loš, i opruga u nosaču.

Što se čepa (oduška) tiče, nesmije bit taj vijak u njemu pritegnjen nego je dosta otpušten da se može motor lako odzračit. Pri tome treba obratit pažnju da zbog tog otpuštenog vijka ne izpadne matica u motor (kako se desilo Joeu). Zbog toga treba taj vijak kod matice zakovičit tako da matica ne može izletit dole. Ja mislim da se može napravit da ne škripi više. Vjerovatno bi trebalo malo otpistit vijak pa isprobat, znači podesit na pravu mjeru, toliko da nebi bilo onda sve od ulja, plus toga obratit pažnju da matica nemože ispast.

B

bezimeni

Guest

pozdrav svima,

ma ja se najviše nadam da je do pločice i do bolcna u ručki, jer pločica je pravo preorana, skoro da je ravan put od rupe do rupe, a i ručka nije najbolja, ima luft u bolcnu, i to priličan. kad uporedim onu sa zadnjeg i ovu, razlika je očita. na zadnjem nema lufta niti najmanje, dok prednja uvijek ide malo naprijed-nazad. na snopu u mjenjaču ima malo hoda zupčanika,(naprijed-nazad), ali mislim da nije previše, jedino može biti da tu nešto nedostaje, jer na pogonskom snopu ovog mjenjača (ona tri zupčanika što pokreću sve ostalo), nedostajala je jedna podloška, a to sam primijetio čim sam ga otvorio, a potvrdilo se kad sam pogledao presjek u šemi, pa zato kontam da može biti da je luft zupčanika preveliki, mada ne ispada ni iz prve ni iz treće...idem iz ovih stopa pravit novi bolcn i pločicu pa javljam kad sve bude zavšeno i dodajem slike stare i nove pločice! i rezultat.

upravo se sjetih da je viljuška koja povlači polugu s ključem varena,(tamo ispod malog dekla), i da i tu ima lufta takođe...ma sve mi je bolje samo da ne otvaram ponovo mjenjač...

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

da kljuc je istrosen pa zato iskace,namjeravam to praviti ali posto cu uskoro i zglob raditi da sve u jednom otkacim

B

Bagudina

Guest

Evo sam malo lutao po oglasima pa naišao na zanimljive slike :)

Gazda kaže da je u dobrom stanju i pali na ključ !

Auspuh i sjedalo, za +5 !

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh