• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
B

bezimeni

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

pozdrav svima,
zbalija, žao mi je čut kad se desi bilo kakav kvar, al šta se može, a ti jesi maher za to pa neće bit problema...a jel treba čekat da se ležaji rasture, ili je bolje promijenit ih nakon nekog vremena ?? koliko znam, simptomi su zvučni, a to nije baš lako uočit pored sve ove buke koje TV stvara...recimo, da se mijenjaju svake tri godine, jel to prečesto??
joekiki,
za to oranje ću probat ovih dana, sad me kiša kara u pojam danima već, spremim se, kad ono pođe padat. nego, probaću postavit plug na sredinu, jer sad je skroz desno i samo koristim jednu stranu...probaću i bez produžetaka, i to više iz znatiželje, jer zanimljivo mi je oranje pravo,pogotovo sad kad više ne vuče volan ulijevo, pa da malo eksperimentišem...i svakako, sve ću to fino snimit...
pozdrav svima.

M

Misel

Guest

Znaci li to da i mi pocetnici u oranju treba da uzmemo rakiju ?? :scratch Mozda nam krene na bolje.... :lol: :lol:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

bezimeni pozdrav!

A valjda ću to nekako riješiti, samo treba nabaviti dijelove.
Baš ako sam već pitao nije bilo nikakvih zvukova koji bi ukazivali na istrošenost ležajeva ili sl.
Ja mislim da je tri godine ipak prečesto za preventivno mijenjanje ležajeva,
ovi koji su se zdrobili su gore original IKL sa 4200 rh i 28 god. starosti.
Sad najvjerojatnije idu hore SKF ili FAG

A što se tiče oranja bez produžetak mislim da nećeš ništa postići, već ćeš samo smanjiti stabilnost traktora na poprečnom nagibu i budeš više nagnut kad budeš u brazdi.
Samo približi plug desnom kotaču i dobro ga podesi i piči nema da te vuče u stranu ili sl.

Misel za vas početnike u oranju preporučam rakiju samo da vam izorana njiva nakon posla ljepše izgleda na vašim očima
:lol: :lol: :lol:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav Svima!
Misel kaže:
Znaci li to da i mi pocetnici u oranju treba da uzmemo rakiju ?? :scratch Mozda nam krene na bolje.... :lol: :lol:
Sa rakijom,,,su brazde prave ko strela...ali kad sutra dođeš videti sta si uradio...aajooooooj :oops: ...kao kriva Drina!!!
Znači samo umereno sa rakijom...treba i doterati kući...Tomu..! Ali bih ja ipak malo podmazao glavu na startu, samo malo!!!
bezimeni - nije loše experimentisati,,,ajd pa javi kako ide bez produžetka,,,samo pazi da se ne prevrneš!!!
I mene jebe kiša,,,nikad da krenem,,,te sad ću, pa sad ću...ajd valjda sutra i krenem najzad...
Poz Joe! :mrgreen:

V

vinkotomovic

Guest

Lijep pozdrav iz moslavine!

Ljudi čitam vas dugo i priznajem da sam i uz pomoć vaših sugestija i iskustava kupio Tomu.TV826 95.g
Obrađujem vrt, malo vinograda i ponajviše kosim voćnjak. Prezadovoljan sam i hvala vam svima.
KOliko vidim prava ste ekipa vrijednih ljudi koji vole radit, pojest, popit,...itd...
zato predlažem da se svi negdje jednom nadjemo za nekim velikom stolom punim svega i malo popričamo o svemu.
Netko je negdje pisao o klubu ljubitelja >TV i to je ideja za šest.

deva

Član
Tu od
7 Tra 2009
Poruka
140

firemanpeter kaže:
zbalija kaže:
deva ako nije problem ako možeš dati podatke sa pločice

deva kaže:
Probat cu s ogledalom pročitati

Deva
Da te malo podsetim ;) ,
ako ti nije problem, ja te molim da pogledaš tu pločicu i napišeš podatke, unapred zahvaljujem.

evo ovo piše:
SAUER-DANFOSS
STEERING UNIT
OSPC 80 ON
150-3063
242 D5 140

Inače treba 4 kruga volanom za motanje s jednog kraja na drugi, naravno jednim prstom ;)

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Evo dvije slke koje dokazuju da je razvijanje šumskog skindera napravljeno u Tomo Vinkoviću.
Slike su nešto loše rezolucije pa se ne može iščitati tekst

tvrazvoj.png

tvrazvoj2dio.png

Ovako pišem izvorni tekst iz prospekta kojeg imam uvezi razvoja šumskog skindera (a koji je u obliku slika stavljanih u mojem prethodnom postu) koji je razvijen sredinom 80-tih i proizveden krajem 80-tih god. u Tomo Vinkovići u suradnji sa kooperantima.

Citirani tekst glasi:
PRVA ISKUSTVA

Do šezdesetih godina prošlog stoljeća privlačenje drva obavljala je skori isključivo konjska sprega i samarica. Postupno u šumu uzlaze zglobni i adaptirani poljoprivredni traktori. Zglobni traktori prvenstveno su namijenjeni za rad u oplodnom-dovršim, dok su poljoprivredni traktori radili pretežno u prorednim sječama. No pokazalo se da poljoprivredni traktori unatoč svojim priključcima, nisu učinkoviti, a oboje kategorije traktora prave znatne štete u sastojini.

NEMA PRAVIH RIJEŠENJA

Godinama su hrvatski šumari posjećivali sajmove i izložbe – gledali, učili, ali i kupovali tuđe strojeve i opremu- - a sve za rad u našim šumama. Tako je i 1985 godine jedna grupa šumara posjetila sajam šumskih strojeva i opreme. Pregledavši izloženo opet su se suočili s mnogim put već viđenim - - nijedan izložak nije proizveden u Hrvatskoj, niti je prikladan za rad u prorednim sječama. Na povratku sa sajma održan je 18. svibnja 1985. god. U Vinkovcima inicijativni sastanak sedmorice istomišljenika nezadovoljnih postojećim stanjem. U žurnoj raspravi postavljena su sljedeća pitanja:
«Dokle ćemo tako?»
«Dokle kupovati tuđe?»
«Zar i mi nemamo znanja i ponešto poduzimljivosti?»

Suglasni da nema napredak bez rizika, jednodušno su odlučili:
«Osmisliti i proizvesti traktor, tu doma, kod nas, po mjeri naših šuma i sukladno našim mogućnostima, a za ostvarenje projekta upoznati i pridobiti odlučujuće čimbenike šumarstva»
Tog trenutka bila je to hrabrost bez pokrića, ali je prevladala spoznaja:
« Bolje je učiniti i za može bit neuspjeh ispaštati i pokajati se, nego li ne učiniti ništa – i kajati se!»

DRAGOVOLJCI IZRAĐUJU IDEJNI PROJEKT

U ostvarenje ideje i izrade idejnog projekta, na istome mjestu i pod vodstvom prof. dr. Stanislava Severa, okupili su se šumarski i strojarski stručnjaci:
1.Šumarski fakultet u Zagrebu – Katedra za strojarstvo
2.Članovi komisije za mehanizaciju u iskorištavanju šuma (pri Poslovnoj zajednici za šumarstvo – Zagreb)
3.Stručnjaci proizvođača traktora i traktorskih priključaka.

Nakon nepune dvije godine definiran je i izrađen idejni projekt šumskog zglobnog traktora pod radnim naslovom «TRAKTOR X»

ODABIR PROIZVOĐAČA PROTOTIPA

Tvornica traktora «Tomo Vinković» iz Bjelovara prihvatila je i 1. travnja 1987. god ugovorena je izrada prototipa u roku do 30. lipnja 1988. u dvije varijante:
1. traktor s vitlom i
2. traktor s dizalicom i klembankom.

Poslovna zajednica za šumarstvo Zagreb – objedinila je šumska gospodarstva Hrvatske (skoro sva – osim dva), koja su prihvatila sufinancirati izradu prototipa. U suradnji s «Tvornicom traktora» - izradu dizalice i klembanka prihvatila je «Tehnomehanika» iz Marije Bistrice, a izradu vitla tvornica «Bratstvo» iz Novog Travnika.

PROTOTIP PREDSTAVLJEN ŠUMARIMA

Od početka do konačne izrade prototipa iskrsavalo je niz konstrukcijskih problema, a osobito na priključnim uređajima – vitlu, dizalici i klembanku.
Obavljeno je niz dorada, prerada, provjera i proba u radionici proizvođača, kao i na radu u šumi tijekom 1989. god.
Prototip je u oboje izvedbe prikazan šumarskoj stručnoj javnosti na radu u šumi bjelovarske Bilogore, i od iste prihvaćen kao prikladno tehničko i ekološko rješenje, te ponio novo ime «Ecotrac»
Kasnilo se prema ugovorenom roku ishoda podržavala je strpljivost. Znalci kažu da je utrošeno vrijeme od 4 god. – od ideje do izrade provjerenog i za serijsku proizvodnju upotrebljivog prototipa – prihvatljivo i za naprednije od nas.

NAŽALOST – NEMA KRILA!

Prilikom prikaza rada traktora u šumi za šumarsku javnost među ostalim je rečeno:
«Traktor je zglobni, uzak, lagan ali snažan, ne pravi previše štete u sastojini, okretan i spretan…»
Na što je netko od nazočnih dobaci «I još da leti, bio bi pravi»!

SERIJSKA PROIZVODNJA I MUKE TANTALOVE

Nakon uspješne izvedbe prototipa i njegovog prihvaćanja od strane struke, prišlo se maloserijskoj proizvodnji. – 8. prosinca 1989. god. ugovorila je Poslovna zajednica za šumarstvo, Zagreb, proizvodnju 20 traktora «Ecotrac» s Tvornicom traktora Bjelovar» i rokom isporuke do konca 1990. god. Isporuka je obavljena do konca 1992. ili s dvije godine kašnjenja. – 11. lipnja 1993. god. ugovorio je JP «Hrvatske Šume» proizvodnju nove serije od 30 traktora «Ecotrac» s Tvornicom traktora Bjelovar i rokom isporuke do konca 1993. god. Isporuka je obavljena do konca 1995. god., i opet se kasnilo pune dvije godine.

RAZLOZI KAŠNJENJA ISPORUKE

Kašnjenje je uvjetovalo ratnim neprilikama i poznatim teškoćama gospodarstva, koje su bile izrazite naročito u strojo gradnji. Unatoč trudu i zalaganju, vrsni stručnjaci «Tvornici traktora» nisu mogli bitno utjecati na nepovoljne čimbenike.

PREKID PROIZVODNJE UNATOČ DOBRE VOLJE NARUČITELJA

U vrlo teškim ratnim uvjetima, naručitelj «Hrvatske šume» strpljivo su podupirale proizvođača i iznalazile novčana sredstva za kreditiranje ugovorene ali preko svake mjere dugo iščekivanje isporuke traktora.
Unatoč svim problemima željelo se nastaviti suradnju i novim narudžbama podupirati i omogućiti poboljšanje i proširenje proizvodnog programa. Nažalost, nakon ove isporuke proizvodnja je prekinuta, jer je proizvođač zapao u nepremostive teškoće.

NAKON ŠESTOGODIŠNJE STANKE – OHRABRUJUĆA VIJEST!

Nakon što je 1995. god. prestala proizvodnja, raduje nas da se «Ecotrac» opet proizvodi, ali sada u tvornici novog proizvođača «METAL SERVIS – TAD» u Bjelovaru.
Nadamo se, ne uz sve one probleme koji su pratili prethodnog proizvođača. Ovo je i prilika da se traktor poboljša, a proizvodni program prošiti. Neophodno je uključivanje i šumskih stručnjaka u razvojno-proizvodnom programu, jer i najvrsniji strojari ne mogu «pogađati» potrebe šumarstva.
Ako proizvođač i potrošač ne zajamče, šumski rečeno, potajnost razvoja i proizvodnje – ostat će ovo samo prolazna poticajnost bez sutrašnjice!

NE TRAŽIMO KRIVCA PO SVIJETU!

Jamačno ne možemo bez uvoznih strojeva i opreme, no dokazano je da ponešto možemo i doma proizvesti prikladno za rad u našim šumama.
Poznato je da Olaf, John i Helmuth zasluženo žive u obilju ovozemaljskog blaga. No, dobrim i tržišno konkurentnim uratkom omogućimo bi se i ponekom našem Štefu da za sebe i obitelj priskrbi – barem kruha i skromnog ruha! Ne proizvodimo li u Hrvatskoj, uzaludno je kukurikanje: «kupujmo hrvatsko».

Posljednje uređivanje od moderatora:
G

GROF

Guest

vinkotomovic kaže:

Ljudi čitam vas dugo i priznajem da sam i uz pomoć vaših sugestija i iskustava kupio Tomu.TV826 95.g
Obrađujem vrt, malo vinograda i ponajviše kosim voćnjak. Prezadovoljan sam i hvala vam svima.
KOliko vidim prava ste ekipa vrijednih ljudi koji vole radit, pojest, popit,...itd...
zato predlažem da se svi negdje jednom nadjemo za nekim velikom stolom punim svega i malo popričamo o svemu.

...pozdrav lipi moslavini! i novome članu; vinkotomovic!!!

Pa novi člane tvoj prijedlog i mišljenje potpisujem u cijelosti!., točno je da bi se trebali negdi; nać, pojist, popit, izdivanit se, upoznat se, izmjeniti iskustva o tim našim malim brndekalima., e da!., svakako., to sam i ja predlagal., osnovat KLUB LJUBITELJA I POSJEDNIKA - VLASNIKA TV!., već u lipoj našoj ima na 100-tine razno-razni klubova!., pa zač mi nebi osnovali i jedan ovakov???

...pozdrav nadasve vridome članu; zbalija!., pa iskreno mi je žal ča te je ponovo posjetil; MARFI!., ali., taj vražji ali!., nikako mi nisu jasni ti i takovi ležaji, nekakovi prenosnici, planetari, uklopnici,... i ča ti ja znam o tome gvoždju kako se sve ne zove., postavlja se logično pitanje, istina i bog!., možda bez logičnog odgovora!., pa zač se to nenapravi od nekakve čvršće gvoždjurije., ili se namjerno miće slabo., slabiji, nekvalitetan materijal pa se to dere ko ripa., i naravno trljadu rukice trgovci i razno - razni meštri - majstori???...

bog!., narode moj., čitamo se...

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Prvo dobrodošlica novome članu vinkotomović, ovako sa novim članovima forum raste i raste pa zbog toga stalno nešto novo i nikad dosadno. Mislim da ti je ideja za klub dobra. Pozdrav i starom članu zoran frenki koji se vratio i nemoj više da nas napuštaš!

Deva
Hvala ti na podatkima i super da si napisal koliko okretaja napraviš iz jedne na drugu stranu. Koliko vidim glava ti je od 80 cm3 koja je dosta velika i vjerovatno veča nebi mogla ni iči na TV zbog protoka koji on ima. 4 obrtaja volana ti je dobro, jednako kao sa mehaničkom volanom. Inače mi kažu neki da je 3 ono najbolje ali kako več rečeno, mislim da 100tica nebi dobro radila, a samo bi sa njome mogal postiči da se smanje obrtaji. Ima još koje rješenje da se smanje obrtaji a to je sa manjim cilindrima ili da se cilindri vežu tako da rade samo u jednu smjeru. Ali ja mislim da je 4 obrtaja sasvim ok. Zanima me tvoje mišljenje oko tog volana i tvoja iskustva.

Trebam još koji AGT nastudirat, da vidim kakvi su kod njega cilindri, kako su napravljene instalacije (jednosmjerne ili dvosmjerne na cilindrima), kakva im je glava...Čini mi se da imaju 50ku i jednosmjerne cilindre ali nisam siguran.

GROF kaže:
lipi pozdrav nadasve vridnome članu; firemanpetar!., pisal si za one razvodnike i sisteme hidro-volana!., slabo razumim ta sranja oko hidraulike., a čim budem blizu kakovoga meštra - majstora - hidrauličara., sve ću ga ispitat o toj i takovoj hidro-instalaciji za TV., pa ti javim; p.p., nemoj žurit pogotovo kada sve sam delaš - radiš., saberi dosta mišljenja i iskustava sa svi strana. moj prijedlog tebi da svakako razmotriš soluciju hidro-istalacije iz vaše slovenske firme; agt-kranj., mišljenja sam da oni imadu za malo novac orginal serijski servo - upravljač, tipiziran serijski za sve modele traktora; tomo vinković!., a raspon cijene koštanja KOMPLETA je od; 300,00 do; 500,00 eura bruto., znači sa slovenskim DDV-eom!., to je dosta kako vi slovenci kažete ugodna cena!!!

bećarine - forumaši! BOG! VAS BLAGOSLOVIL!., sretno vam sa vaši izboljšanjima!!!., čitamo se...

Pozdrav našem vridnome članu Grofu!
Hvala ti na tvome prijedlogu šta i kako, na pripremnosti da se pozanimaš kod majstora...
Što se tiče AGT, oni imaju jedan komplet volana koji se samo izmontira. To uključuje obruč- volan, osovina, glava sa prioritetnim ventilom, stub, instalacije i jedan velik dvoradni cilindar koji se ugradi iz sredine na ljevi rukavac. Taj komplet košta 680€, cjena i nije tako loša ali, opet taj ali, ja razmišljam da je bolji upravljač sa 2 cilindra u sredini koji je i nekad imao origi TV pa i ovi noviji sada. Na dva cilindra je bolje jer su obrtaji iz jedne na drugu stranu jednaki a kod jednog cilindra ti je zbog klipnjače to različito. Isto tako proučavam mogučnosti ugradnje glave sa 50 cm3, znači manju glavu, da bi ostalo više ulja za ostalu hidrauliku. To je bitno samo kad upotrebljavaš dva elementa hidraulike u jedanput, npr. volan i ralica. Toliko. Ako budeš šta doznao samo mi ti javi, biču zahvalan.

G

GROF

Guest

lipi pozdrav forumašima!

...firemanpetar!., čitam ovo tvoje štivo o hidraulici; celindri za volan., sa jednim ili sa dva celindra., ča je dobro?., pa na mome tomi imaj jedan dvoredni celindar i sve štima., upravljački sistem sa jednim celindrom ugradjuje se oko 15 godin i pokazal se jednako dobar ko i sa dva celindra., pa usudil bi se reć i bolji način je samo sa jednim celindrom., isto sve, a puno, puno manje mriže od creva, holendera, spojnica, glupi sitnica,..., oću pisat ča više krame?., više zeke-peke kada se nešto razmrda. slušal sam dosta priča i pričica o tom i takovom duplom sistemu celindara., sve dobro., a zna se desit da jednostavno zblokira!., i desi se 100-tine pizdarija., jer sistem nemoreš mrdnut niti pokrenut???., pa šarafanja, odzračivanja, mozganja do boli!., a najčešće se dešava na strojevima - traktorima kadi ima dosta te mriže oko hidraulike - hidro-instalacije; kipanje, kočenje, dupli ulaz - izlaz brze spojke, pogon hidro-izlaznog vratila - kardana,... tako da sam mišljenja i moja preporuka ovaj od AGT-ea komplet., istina i bog!., malo su poskupili!!!., ali kako kažedu pametni bosanci!; ĆEF, JE ĆEF.,... sretno ti., čitamo se...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,491

Peter, rekoh ti, dva plunger jednoradna si ti bolji i jeftiniji od dva dvoradna.

B

Bagudina

Guest
Evo jedna slika i pitanje.
Koje ulje koristite za svog Tomu Vinkovića, te koje gradacije ?
Slika čepa za ulje sa oznakama.

Oznake su:
EST. SAE 40
INV. SAE 20W
SOTTO 0C SAE 10W

Sad me zanima na što se točno odnose te tri oznake, gradacija ulja u ovisnosti o vanjskoj temperaturi (ljeto, zima, ispod 0 C) ili nešto drugo ?
Do sad sam koristio ulje Ina Super 5, mislim da je gradacije 15-W40.
Te dali ima smisla voditi računa o gradaciji ulja koje koristimo kad je ljeto ili zima ?
Usput, imao sam neke informacije da je po zimi poželjno imati ulja "do polovice mjerne šipke" a ljeti do max. na mjernoj šipci za ulje ? Valjda se radi o tome da zimi se manje ulja brže zagrije pa stime brže počme kvalitetnije podmazivati motor , a ljeti više ulja bolje i brže hladi motor ?

vinkotomovic kaže:

Prijedlog OK,
Stvarno bi trebali organizirati "Inicijalno plenarnu sjednicu udruge fanova traktora Tomo Vinković" :) !!!!!!
Evo ja prvi stavljam na raspolaganje svoj ranč na selu (kapacitet i više nego dovoljan) te pečeno janje i domače crno vino !!!!
Po pitanju hrane i vina, neka ocjenu dadu forumaši koji su bili na ranču :) te forumaši koji su imali priliku degustirati crno vino ! :)
Aj sad da čujem ko je zainteresiran za inicijalnu sjednicu fanova TV-a?!

Posljednje uređivanje:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Bagudina pozdrav!

Ove oznake na čepu za dolijevanje motrnog ulja, su iz doba kad su se koristila ljetna i zmiska ulja,
tj. kad su se koristila nonogradna ulja, danas se koriste multigradna ulj tkzv. cjelogodišnja ulja.

Ja koristim ulje INA SUPER 3 SAE 15W 40,
za naše vremenske uvjete i konstrkciju motora je ulje te gradacije sasvim slidno.

Ovo oko količine ulja je ubiti točno kad ga je malo manje brže se zagrije na radnu tenperaturu zimi,
a ljeti kad ga ima više djelomično i odvado vručinu iz motora.

I da zategni vijak koji drži nosač filtera goriva i nosač rezervara hidrulike:

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
ja koristil 20g super3,a sad ga častim sa super5 koje je za tv taman,ti ako ga koristiš po zimi uzmi nekaj rijeđe 10-40w,a ovo o količini ulja od polovice do max šipke ti je nekih 2-3dcl tak da ti to nije neka razlika.

Bagudina kaže:
vinkotomovic kaže:

Prijedlog OK,
Stvarno bi trebali organizirati "Inicijalno plenarnu sjednicu udruge fanova traktora Tomo Vinković" :) !!!!!!
Evo ja prvi stavljam na raspolaganje svoj ranč na selu (kapacitet i više nego dovoljan) te pečeno janje i domače crno vino !!!!
Po pitanju hrane i vina, neka ocjenu dadu forumaši koji su bili na ranču :) te forumaši koji su imali priliku degustirati crno vino ! :)
Aj sad da čujem ko je zainteresiran za inicijalnu sjednicu fanova TV-a?!
kaj imaš za crnjaka da kupim nakon obilnije kušnje.

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

zbalija
sam tomo vinkovic je neka vrsta lakseg tegljaca reciomo,eh samo da stare tipe tzv-a imaju bar 50 ks
firemanpeter
dva cilindra jesu bolja od jednog to je sigurno,ali to je takva budzevina,da ima podosta mjesta za greske

B

Bagudina

Guest
@zbalija
Oko sokolovo :)
OK, ovo za ulje Super 3, nego vidio sam na kspecifikaciji da ih ima više vrsta:
15W-40
10W
20W-20
30
40
50
Što mu dođe ona prva oznaka sa slovom W u nastavku, te onaj drugi brojčani nastavak ? A vidim da ima i gradacija bez slova W ?

Crno, plavina , gradacija 17 :) , (stari vinograd, takozvani stari birevi :) )
Bilo, naravno a što drugo nego "maraština",
Rakija, upravo danas ispečena :) dobro, a ja peko !
Pij kolko moš, dam za poputu, prodaje nema !

Posljednje uređivanje:
M

mickey

Guest

Može li mi netko reći kako montirati ručicu gasa? Prekomplicirana je...

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

[quote="Bagudina"

Crno, plavina , gradacija 17
Rakija, upravo danas ispečena :) dobro, a ja peko !
Pij kolko moš, dam za poputu, prodaje nema ![/quote]
Ja sam za sastanak forumaša(Ljubitelja TV-a i majstora istih) zainteresiran ali sam i za da što se popije i pojede da se i plati jer je dovoljna usluga da neko to organizira i da nas ugosti.Samo me još zanima gdje se nalazi taj ranč da u slučaju organizacije sastanka mogu potvrditi dolazak.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
matrix123456 je napisao/la:zbalija
sam tomo vinkovic je neka vrsta lakseg tegljaca reciomo,eh samo da stare tipe tzv-a imaju bar 50 ks
firemanpeter
dva cilindra jesu bolja od jednog to je sigurno,ali to je takva budzevina,da ima podosta mjesta za greske

matrix123456 ovo baš nisam razumio što želiš reći?!
A da starija verzija TV, npr. serija 700 imam 50 ks to bi bio stroj i pol,
a jak kao sam vrag mogu samo zamisliti što bi sve mogao da radi.

Bagudina je napisao/la:
Oko sokolovo :)
OK, ovo za ulje Super 3, nego vidio sam na kspecifikaciji da ih ima više vrsta:
15W-40
10W
20W-20
30
40
50
Što mu dođe ona prva oznaka sa slovom W u nastavku, te onaj drugi brojčani nastavak ? A vidim da ima i gradacija bez slova W ?

He he prije svega Badudina hvala na pohvalama. :D

Ova prav oznaka iza koje se nalazi "W" označava do koje temperature može ići ulje u zimskom uvjetima
dakle do -15, a druga označava do koje maksimalno ljetne temperature.
Ulja bez slova W su monogramna ulja i koriste se samo za vrijeme ljeta, tj. kada su vanjske temperature iznad 0.

mickey je napisao/la:Može li mi netko reći kako montirati ručicu gasa? Prekomplicirana je...

Koja te ručica gasa zanima, na kojem TV i sl....?

majstor kaže:
Ja sam za sastanak forumaša(Ljubitelja TV-a i majstora istih) zainteresiran ali sam i za da što se popije i pojede da se i plati jer je dovoljna usluga da neko to organizira i da nas ugosti.Samo me još zanima gdje se nalazi taj ranč da u slučaju organizacije sastanka mogu potvrditi dolazak.

I ja sam isto za sastanak forumaša i (ljubitelja TV i majstora istih) kao veli majstor.
Te se slažem sa njime da se sve lijepo dogovori i da se plati sve što se pojede i popije,

GROF kaže:
...pozdrav nadasve vridome članu; zbalija!., pa iskreno mi je žal ča te je ponovo posjetil; MARFI!., ali., taj vražji ali!., nikako mi nisu jasni ti i takovi ležaji, nekakovi prenosnici, planetari, uklopnici,... i ča ti ja znam o tome gvoždju kako se sve ne zove., postavlja se logično pitanje, istina i bog!., možda bez logičnog odgovora!., pa zač se to nenapravi od nekakve čvršće gvoždjurije., ili se namjerno miće slabo., slabiji, nekvalitetan materijal pa se to dere ko ripa., i naravno trljadu rukice trgovci i razno - razni meštri - majstori???...

bog!., narode moj., čitamo se...

Pozdrav GROF-e

A što da i sam napišem, znam naravno da ti nije drago što me posjetio opet MARFI,
a nadam se da i drugim forumaši dijele mišljenje sa tobom. :D .
Da uvijek postoj taj vražji "ali" .
Kako da i sam napišem taj takav ležaj je napravili sam skoro 4200 rh i skoro je star 30 godina,
kao bi se reklo u stare babe klimav zub itd...,

A što se tiče tvojeg pitanja postavljaju se sljedeći odgovori:

1. da sam ja možda promijenio ležajeve ne bi se sigurno došlo do pucanja zuba na polosovini i
dvostrukom zupčaniku, ali uvijek taj ali kako i sam već rekao nije bilo nikakvih znakova koji bi ukazivali na istrošenost ležaja, zašto nešto mijenjat i prčkat po tome kad još ide

2.A da su to napravili od čvršćeg materijala ne bi imali što za prodavati trgovci, majstori popravljat ili čak bi puklo nešto više te samim time izazvalo veći financijski trošak za konačnog vlasnika i korisnika tog malog diva od stroja.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

ZJ kaže:
Peter, rekoh ti, dva plunger jednoradna si ti bolji i jeftiniji od dva dvoradna.

Istina, istina, Zvonimire. Ja te slušam šta ti kažeš i imam to na umu i tvoje su ideje dobre. Ali istraživam i sva ostala rješenja da vidim šta ima. Posle toga čovek se odluči.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh