• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
D

ddd

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

Hvala TV i zbalija4, znam di je to...pogledat ću kakvo je stanje tamo.
Pozdrav.

M

mladjen

Guest

Hvala na dobrodošlici, biće slika za vikend. Uputstvo i katalog rezervnih dijelova bi mi sigurno dobro došli, pa ako možeš da mi pošalješ na luin@serbiancafe.com, (nisam ga upisao pri registraciji), jer bi prvo trebao promijeniti ulja, vidio sam da u mjenjaču ima pjene puno, vjerovatno je ušlo vode, a neznam koje ulje je preporučeno, pa ako neko zna...I da, prekidač za žmigavce(svjetla), neznam ko je to pravio za tv, da ne improvizujem nešta

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Hm, što se tiče oranja, kod mene mali ferac nemože vuće 2x10 prvom, nego 3 spora. To je i jedan od razloga zašto moj djed nevuče s 539 2 brazde.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

nema takvoga terena gdje 539 nejde s 2×10 ;)

Posljednje uređivanje od moderatora:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

S tom se tvrdnjom ne bi složio ima kod mene jedna oranica gdje 539 ne može do ore u brdo ni sa jednom brazdom od 10", jednostavno se digne na zadnje kotače, dok ja sa svojim Tv 730 sa jednobraznim plugom 12" nemam problema ide kao od šale!

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Dobro, sljedeći put kad će susjed orati do moje oranice reći ću mu da sjedne na haubu motora da više pritišće na prednje kotače, a ne na zadnje kao do sada! HA HA

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

to ti je zbog toga šta je tv teži naprid nego nazad i ima pogon 4x4.

Posljednje uređivanje:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

haha pametno...
ajd malo snnimaj ili kaj da vidimo kak se propinje :D

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

TOMO VINKOVIĆ kaže:
to ti je zbog toga šta je tv teži naprid nego nazad i ima pogon 4x4.

Znam da TV ima 70 % težine naprijed, a 30 % straga, a naravno i 4x4 pogon pomaže.
A koji je raspored težine na IMT-u ne bi znao!?

M

Misel

Guest

UF UF , kad procitam kako razgovarate oko plugova , oranja sa plugom 10" ( to je valjda 10 cola ali pojma nemam sta to znaci) hvata me panika da se nisam z..... sto sam kupio traktor. Ljudi, ja u zivotu nisam orao niti je bilo ko iz moje familije poljoprivrednik. Sve neki sluzbenici, cinovnici, inzinjeri ,,, a ja kupio TV :cry: . Neka, imam ja vas pa cete vi objasniti i pomoci. Neko mi je rekao da postujem slike plugova, evo ih na forumu pa vidite i recite mi dali da orem prvom, drugom ili u rikverc :lol: :lol: :lol: . Pojma ti ja nemam kako se to podesava :scratch Znam da je najvaznije pogoditi momenat vlaznosti zemlje i bitna je dubina oranja/opterecenje masine. Ali sve je to cista teorija.
Sto se tice brojeva motora i ostalo moj Toma ima istu plocicu kao sto se moze videti na jednoj od proslih stranica tako da mislim da ne bi puno pomoglo ako postavim slike, a toliko je zamazan da ne mogu da vidim niti gde su rucice :lol: . Sto se tice uputstva za odrzavanje Tome Vinkovica sa 18KS ne bi bilo lose da ako vec neko ima isalje uputstvo da posalje i meni na mmishel@yahoo.com (ako ima). Ja cu kako sam obecao scenirati ovih dana one kataloge sa rezervnim delovima za tomu ( cekam da sef ode na sluzbeni put :mrgreen: ). Evo slika plugova ( jednobrazdni i trobrazdni) pa izvolte komentirati i savetovati me oko oranja.... puno pozdrava iz MK
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Pozdravljam sve nove forumaše, a i stare bećare!!!
Misel - jednobrazni plug nije loš, a trabrazni...hmmm,,,malo mi čudno izgleda taj zadnji(ugao),al to se može štelovati! A što mi se nesviđa,,,jako su razmaknuti plugovi, bar mi tako deluje sa slike(možda grešim), hvataju jako veliku širinu! To je dobro kad oreš nekom za pare,,, al da oreš za sebe, ja bi ih malo skupio,lakše za traktor(ako ikako može vući trobrazni)! Lepše se slože brazde,i nema velikih santi zemlje,,,lakše se i spremi na proleće za setvu! Bar ja tako mislim!
A stelovanje...kući spustim plug na ravan beton, podesim da plugovi ravno leže po betonu, a posle malo doterivanja na njivi i piči!!! Nije to tako strašno,,,probaš pa će ti se samo kazati šta i kako šteluješ!
Još nešto - ja bih još raonike digao prema gore, mislim na deo raonika koji seče zemlju, da je malo vislji(1-2cm),da više seče i izdiže, a ne da samo gura i naslanja zemlju sa strane! Izdići toliko, da prati krivinu daske!
A raonici su ti odlični!
Evo neki lik priča o stelovanju...
http://www.youtube.com/watch?v=4tA5lpnyhDg
Pozdrav Joe! :mrgreen:

Još nešto...
Bar na zadnji plug da imaš stopu, što klizi po dnu razora, jer nevidim ni na jedan plug!
I obavezno stavi neki točak na kraj pluga, sa mogućnosti štelovanja dubine, manje će biti psovanja prilikom oranja! :lol:
Pozdrav! :mrgreen:

Pozdrav svima!
Stalno se spominju plugovi 10" 12" 14" cola...jer neko zna šta se meri, i gde se meri, i kako se meri koliko plug ima coli??? Jer vidim da tu neki lupaju sa tim ciframa o colaži! Znaš ono...reko mi je predhodni vlasnik - taj plug ima 12",,,a on 10"! I čovek celog života misli da ore sa neznam ti ja kakvim velikim plugom!
Pozdrav! :mrgreen:

G

GROF

Guest

maksica6 kaže:
Ovako moze li mi tko odgovoriti jeli netko pokusao orati plugom 10" sa tv-420 dali je to moguca misija ili nije hvala na odgovoru.

...POŠTOVANJE!

...to se zove nemoguća misija!., jednostavno, ali istinito, tv-420 nemore orat sa dvobrazdnim plugovima od 10" na dubini od 20 cm..., kada sam ovo pisal da nemore orat., svakako sam mislil na moju liku., u liki kodmene zemlja je "škrta", čitaj; tvrda, crvena, puna kamena,...

NARODE MOJ! ma moram još i ovo dodat., pa tvornica; batuje iz slovenije., izmedju ostalih strojeva - priključnih orudja., delal je za tomice plugove jednobrazdne od; 10"., i dvobrazdne plugove od; 8" i 6"., tako da molim vas dobro preispitate vaša izlaganja., naravno i dubinu oranja!

.../MOLIM LJUDE-FORUMAŠE DA JA KADA PIŠEM, PIŠEM ISKUSTVO IZ MOJE PERSPEKTIVE - LIKA/., zato molim sve poštovane članove-forumaše da svakako malkice promućnedu sa svojim glavicama kada nešto počmedu pisat., da neispade nedaj BOŽE! kako ja pametujem ili se pravim prepametan., jer to svakako nis!., a svakako oću pomoć!!!
...ko ča molim sve ljude-članove-forumaše ki pišedu o svome problemu, ki tražidu pomoć, preporuku majstora,..., da svakako opišedu točno problem, potrebu,..., a kada primjerice dojdedu do majstora, savjeta, dijela,..., dobro odvagnedu dali je to dobro po pitanju napravljenog - plaćenog., jer moramo svi biti svjesni; koliko para?., toliko muzike!!!., ...a ne da se onda poneki pronajdedu povredjeni, manje uvažavani,...
bog!., čitamo se...

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest
GROF kaže:
maksica6 kaže:
Ovako moze li mi tko odgovoriti jeli netko pokusao orati plugom 10" sa tv-420 dali je to moguca misija ili nije hvala na odgovoru.

...POŠTOVANJE!

...to se zove nemoguća misija!., jednostavno, ali istinito, tv-420 nemore orat sa plugovima od 10"...

bog!., čitamo se...

pozdrav svima!!!!

ako je tako kako ti GROF-e kažeš kako onda stongboy može orati sa plugom 2x10???? :roll:

misel jednobrazni plug BATUJE ti je po meni najbolji za tv,prijatelj mi ga ima,ovaj trobrazni mi se ne sviđa zato šta je preveliki razmak između plugova i plitko ore,bar se tako čini.

Posljednje uređivanje:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

inače ne pratim ovu temu ali danas sam vidio jednu zanimljivu stvar, naime na satelitskoj na liberty france je bila reportaža iz kenije sa ogromne plantaže ruža, ogromne plantaže i 80 ha staklenika, ruže su ko slika, ne znaš koja je lijepša od koje :D i kaj sad tu ima veze tomo, ima on vuče ogromnu prikolicu punu ruža, prikolica je zapremnine cca 8 tona, izgleda ko za duhan, ali je puna ruža, eto i ružama je tomo u africi dao štih :D
tomo očuvan, nema da mu fali dlaka, ipak nek veli ko šta hoče tomo i sad ovi od hitnera su jako popularni u africi.
isto ko i imt u somaliji, etiopiji...

mali intermezzo u temi :D

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Pa mogu i ja orati sa 2x14 coli,,,ma i 3x14"...al poenta je koliko duboko 5-10cm...ma mnogo je!
Ako se kaže plug 10"...zna se koju dubinu treba da ore plug od 10",i to je to! A ne pola pluga viri napolje iz zemlje!!!
Lako je tako! A sve zavisi od zemlje kakva je...
Zbalija - slabo ti ja napredujem sa radovima :( ...ti se već uveliko vozikaš...samo piči!!!
Zavukli nam neki remont u firmi,,,pa nemam vremena baš za Tomu...
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Pozdrav Joe! :mrgreen: :mrgreen:

S

strongboy

Guest

misel,zemljace ;) .nemoj se tako brzo obeshrabrivati.ja sam znao da ce ti biti na pocetku tesko da shvatis poentu o stelovanju plugova.kod tome je to veoma vazno jer ionako mali traktor veoma lako izgubi "bitku"sa nenastelovanim plugom.ja do sad nisam imao jednobrazdnjaka i nemam iskustva snjim.al sobzirom da imam iskustva od 22 godine orajuci dvobrazdnjakom svakakve zemlje sa mojhim tomicom, mogu ga veoma lako nastelovati.taj trobrazdni plug sto imas se isto moze dobro nastelovati,i tomica ce ga sa lakocom vuci.istina to su tri brazde,al su pluzna tela mnogo manja nego na dvobrazdnom plugu,a da uporedba sa jednobrazdnjakom i ne spominjem.sve su to plugovi namenjeni za tomo vinkovic.samo mene cudi,kolko sam mogao da vidim sa slike gde su uslikani plugovi,gde ti je spojka pluga?ta se spojka namontira na plug i pomocu te spojke se plug prikaci na traktor.ta spojka ujedno sluzi i za stelovanje pluga.ako je sirina zahvata pluznih tela veca ,onda ostaju velike brazde i nepoorani deo izmedju njih.znaci pluzna tela moraju da se priblize jedno drugom, stim da prvi plug ima zahvat od ivicu brazde ka neoranom delu u sirinu emesa.onda ista ta sirina podesiti i na ostala dva pluga(govorim o trobrazdnjaku)al nesto ne vidim da je ta korekcija zahvata moguca na tvom trobrazdnjaku.a mozda nije ni potrebna jer moze slika da vara(zavisi iz kog je ugla uslikan plug).dubina oranja tog pluga je u svrsi plitokog zaoravanja korova u vinogradima i vocnjacima gde nema potrebe od dubokih oranja,tako da 15tak cm je sasvim dovoljna dubina..a to sto GROF kaze da tv nemoze orati sa dvobrazdnim 10" plugom-gresi,jer ja orem stakvim plugom (2x10'' - batuje),vec 22 godine.
PARDON-spojku nisam vidio...al imas je na trobrazdnjaku.ok.ako zelis orati jednobrazdim plugom,trebas je skinuti strobrazdnjaka i namontirati na jednobrazdnjak ;) i jos nesto 10" (ili koliko bila ta vrednost u incima),je sirina zahvata a ne dubina. ;)

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Joekiki pa ti budeš stvarno iz svog TV napravilo novog!
Vidim idu radovi k kraju, sklapanje je na redu ako sam upravu?
A da ja se vozim, evo opet nisam slikao svojeg kako sam obećao!
Imao sam nekog posla da obavim u gradu, došao kući skoru noć pa se ništa ne vidi, a mislim da će me uhvatiti neka gripa. Čim stignem slikam i odmah stavljam slike gore!
Točno ja se već vozim na veliko sa svojim Tv ( a i on bude kriv kao dobijem gripu jer sam bio na probnoj vožnji sam u majici, a vani samo 2 stupnja u +).¨

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Zbalija - pa tako je,,,kao što vidiš,,,sledi sklapanje,,,nadam se da neće bit problema!!!Al se bez problema nemože...što jest-jest,,,al bar se nadam da ih neće biti mnogo! :lol:
A što se vožnje tiče na 2 stupnja,,,he he,,,jako si pametan,,,al znam ja, nisi mogao dočekati, pa tako u majicu jurcao 20km/h da te vide susedi! Sad brzo popi neku ljutu, da ubiješ grip,da nebudeš :oops: !
strongboy kaže:
i jos nesto 10" (ili koliko bila ta vrednost u incima),je sirina zahvata a ne dubina. ;)
Pa iskreno da ti kažem,,, ja prvi put čujem da je col, za širinu zahvata?
Po tome bi Misel - ov trobrazni bio 3x16",,,jer vidim da su dosta razmaknute,,,čak ni ne pokrivaju trag oranja...
To si u pravu da je za voćnjake, i vinograde idealan za plitko oranje! I ja nameravam staviti još jednu dasku,za plitko oranje po voćnjaku i vinogradu! Jer mi ostane trag od levog kotača,,,i taman mi fali jedna daska,,,i gde prođe Toma, tu je uzorano nekih 10cm,dublje ni nesme zbog korenja! Samo bi štetu pravio!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

joekiki i ja mislim da to nije samo zahvat nego da je to zahvat i dubina,moj plug ide u zemlju najviše šta je moguće. ;)
sritno sa sastavljanjem :!: :!: :!: ;)

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh