Pozdravljam sve nove forumaše, a i stare bećare!!!
Misel - jednobrazni plug nije loš, a trabrazni...hmmm,,,malo mi čudno izgleda taj zadnji(ugao),al to se može štelovati! A što mi se nesviđa,,,jako su razmaknuti plugovi, bar mi tako deluje sa slike(možda grešim), hvataju jako veliku širinu! To je dobro kad oreš nekom za pare,,, al da oreš za sebe, ja bi ih malo skupio,lakše za traktor(ako ikako može vući trobrazni)! Lepše se slože brazde,i nema velikih santi zemlje,,,lakše se i spremi na proleće za setvu! Bar ja tako mislim!
A stelovanje...kući spustim plug na ravan beton, podesim da plugovi ravno leže po betonu, a posle malo doterivanja na njivi i piči!!! Nije to tako strašno,,,probaš pa će ti se samo kazati šta i kako šteluješ!
Još nešto - ja bih još raonike digao prema gore, mislim na deo raonika koji seče zemlju, da je malo vislji(1-2cm),da više seče i izdiže, a ne da samo gura i naslanja zemlju sa strane! Izdići toliko, da prati krivinu daske!
A raonici su ti odlični!
Evo neki lik priča o stelovanju...
http://www.youtube.com/watch?v=4tA5lpnyhDg
Pozdrav Joe! :mrgreen:
Još nešto...
Bar na zadnji plug da imaš stopu, što klizi po dnu razora, jer nevidim ni na jedan plug!
I obavezno stavi neki točak na kraj pluga, sa mogućnosti štelovanja dubine, manje će biti psovanja prilikom oranja! :lol:
Pozdrav! :mrgreen:
Pozdrav svima!
Stalno se spominju plugovi 10" 12" 14" cola...jer neko zna šta se meri, i gde se meri, i kako se meri koliko plug ima coli??? Jer vidim da tu neki lupaju sa tim ciframa o colaži! Znaš ono...reko mi je predhodni vlasnik - taj plug ima 12",,,a on 10"! I čovek celog života misli da ore sa neznam ti ja kakvim velikim plugom!
Pozdrav! :mrgreen: