• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Re: TOMO VINKOVIĆ

joekiki kaže:
Pozdrav svima!
Zbalija - pa tako je,,,kao što vidiš,,,sledi sklapanje,,,nadam se da neće bit problema!!!Al se bez problema nemože...što jest-jest,,,al bar se nadam da ih neće biti mnogo! :lol:
A što se vožnje tiče na 2 stupnja,,,he he,,,jako si pametan,,,al znam ja, nisi mogao dočekati, pa tako u majicu jurcao 20km/h da te vide susedi! Sad brzo popi neku ljutu, da ubiješ grip,da nebudeš :oops: !
Pozdrav Joe! :mrgreen:

Pa naravno da sam se morao pokazati susjedima sa sređenom pilom!
Nijem mi ni palo na pamet da se bolje obučem kad je motor zabrundao,
trebalo je odmah napraviti probnu vožnju ma j.... jaknu i kapu!
Skopčao sam da je hladno kad sam se vozikao već nekih 5 min, ali tada je bilo već kasno!

S

strongboy

Guest

TOMO VINKOVIĆ kaže:
joekiki i ja mislim da to nije samo zahvat nego da je to zahvat i dubina,moj plug ide u zemlju najviše šta je moguće. ;)
sritno sa sastavljanjem :!: :!: :!: ;)
ako kazemo 20cm to ne znaci i sirina i dubina i visina :lol: .tako i ako kazemo 10"(kod pluga),to ne znaci i sirina i dubina i visina i jos neznam sta:).ako je 10" kod pluga,to je sirina zahvata brazde,odnosno od jedne brazde do druge (kod dvobrazdnjakom).a posto se radi o dve brazde, onda se kaze 2x10".a otimalna dubina oranja je deklarisana od proizvodjaca pluga i ta je vrednost data u centimetrima.ako mozda gresim, nek me neko strucniji poravi ;) .a inace sjednim plugom, recimo 2x10",moze se orati i dublje i plice.al 10"uvjek ostaju 10" :lol: .ma koliko ti duboko ili plitko orao ;)

B

Bobo

Guest

Strongboy, u pravu si...

Plugovi se kategoriziraju po radnom zahvatu svakog pluznog tjela (brazde). dakle, ako je to 2x10" plug, znaci da ima dvije brazde od kojih svaka hvata 10" (1" jednako 2.54cm). radna dubina takvog pluga ovisi o konstrukciji, tezini zemlje, nacinu oranje, uvjetima oranja...

Oznake u colima, incima, nemaju apsolutno nikakve veze sa radnom dubinom pluga, nego samo s njegovom sirinom. Po teoriji da taj broj oznacava dubinu rada, znaci da bi, na primjer, cetverobrazni 20" plug derao s cetiri brazde 2 metra siroko i 50cm u dubinu... ja bi taj traktor volio vidjeti ;)

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Što se oranja tiče, nisam neki majstor pošto sam to malo puta radio ali mi se činilo da se sa zglobnim traktorom to mnogo teže radi jer se plug pozadi puno više zaokreče nego na velikim traktora. Hoču da kažem ako ti ne uspije odmah u ravnom pravcu orat, težko se to posle ispravi.
Sigurno se strinjam sa onima što kažu da je najbitnije kako je plug naštelan- podešen, da puno zavisi od toga. Kako treba da ore traktor to je moguče vidjet na snimku od Joekiki. Ako može traktor orat sam bez vozača onda sve valja kako treba. :D

Car u oranju sa TV:

http://www.youtube.com/watch?v=hS3YKDFu ... re=channel

S

strongboy

Guest
Bobo kaže:
Strongboy, u pravu si...

Plugovi se kategoriziraju po radnom zahvatu svakog pluznog tjela (brazde). dakle, ako je to 2x10" plug, znaci da ima dvije brazde od kojih svaka hvata 10" (1" jednako 2.54cm). radna dubina takvog pluga ovisi o konstrukciji, tezini zemlje, nacinu oranje, uvjetima oranja...

Oznake u colima, incima, nemaju apsolutno nikakve veze sa radnom dubinom pluga, nego samo s njegovom sirinom. Po teoriji da taj broj oznacava dubinu rada, znaci da bi, na primjer, cetverobrazni 20" plug derao s cetiri brazde 2 metra siroko i 50cm u dubinu... ja bi taj traktor volio vidjeti ;)
ja nisam nigde to procitao...al sam to logicno protumacio.i nisam bio sasvim siguran u to sto tvrdim,pa sam zato rekao da me neko strucniji popravi ako gresim.al sad sam siguran u svoju teoriju zahvaljujuci bobu ;) ipak,iako ste mladji,nekim od vas je poljoprivreda struka ,jer se za to skolujete.a moj fah je muzika,koja nema dodirnih tacaka sa poljoprivredom.al sto se tice poljoprivrede osim onog sto sam naucio od svog dede,puno toga naucim i od vas.pozdrav ;)

firemanpeter kaže:
Što se oranja tiče, nisam neki majstor pošto sam to malo puta radio ali mi se činilo da se sa zglobnim traktorom to mnogo teže radi jer se plug pozadi puno više zaokreče nego na velikim traktora. Hoču da kažem ako ti ne uspije odmah u ravnom pravcu orat, težko se to posle ispravi.
Sigurno se strinjam sa onima što kažu da je najbitnije kako je plug naštelan- podešen, da puno zavisi od toga. Kako treba da ore traktor to je moguče vidjet na snimku od Joekiki. Ako može traktor orat sam bez vozača onda sve valja kako treba. :D

Car u oranju sa TV:

http://www.youtube.com/watch?v=hS3YKDFu ... re=channel
ma lako se ispravi kriva brazda ;) recimo ako ti predhodna brazda ispadne kriva,onda sledecom brazdom trebas pokusati ici pravom linijom,neobaziruci se koliko ti hvata prednji plug,stim da ti kotac u brazdi ide pravom linijom i to gazeci pored grbe brazde...a kad dodje udubljenje neka prvi plug i nehvata celu brazdu.drugi plug ionaku ima standardni zahvat u odnosu na prednji.(ovo pojasnjavam za dvobrazdnjak).ako ores jednobrazdnim onda isti postupak,stim da ces brazdu ispraviti tek drugom brazdom od one s kojom si korigirao predhodno iskrivljenu brazdu.....nadam se da ces me razumeti,jer se stvarno trudim da moje misli sa makedonskom prevedem na hrvatskom ;)
i jos ne zaboravi...da nepravilno nastelan plug uvek vuce traktor na neku stranu,i to je u stvari najveci razlog za krive brazde ;)

Posljednje uređivanje:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav Svima!
fireman - šta da ti kažem... :prayer: hvala...
strongboy - ja nekažem da nisi u pravu,,,ali mi je čudno to merenje,,, i izražavanje u colima!
Istorijat mog pluga: Ja kad sam kupio tomu,dobio i plug original od nekog starijeg tipa! Probam ga ja prvom prilikom,,,i marfi,,,odlomim jedan plug! Psuj...sredim ja to ....odem i slomim i drugi,,,opet psuj! E nećeš više... nađem dva pluga od ručnog konjskog pluga (sa utisnutom slikom bika,bizona,,,odsečem čelik 20mm debljine, zašrafim za plugove i zavarim na postojeći nosač! Nabacim točak , što mi je dao ujak,za štelovanje dubine,,,razmak je 23-24cm(znači tolko hvata),,,i to je onda oko 9-10cola!
Hvala na informaciji,,,i vidim kod tebe da ti oranje dobro ide,,,vuče dobro i brzo! Sve pohvale!
zbalija - jesam lično! I posle tog oranja, sutradan frezanje,,,i drumom do kuće...hmmm...krčanje u menjaču, o ostalo znaš... :lol:

S

strongboy

Guest

ja sasvojim plugom nisam nikada imao problema.osim sto sam mu dva puta potpuno potrosio daske :lol: a o lemesima... :scratch neznam kolko sam do sad potrosio.pozdrav i hvala na pohvali ;)

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

marko hurlimann xa86 kaže:
petar kaže:
Hm, što se tiče oranja, kod mene mali ferac nemože vuće 2x10 prvom, nego 3 spora. To je i jedan od razloga zašto moj djed nevuče s 539 2 brazde.
nema takvoga terena gdje 539 nejde s 2×10 ;)

Hm, da se vratim, negdje neide ni 1x14 brdo, propinje se, proklizuje, dimi ko blesav, muka ježeva..... Pregadna zemlja, jednom mi je tu djed pomogalo tanjurat s svojim 539, i po tom oranju traktor toliko skače kad ide 3sporom, da je reko da se ja neljutim ali da on ode kući i da ja to ostavim da će mi on dat komad na drugom mjestu samo da nekidam tuda traktor a bilo tanjuranje... Ali što tu žito rodi, ajme......

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

E Joekiki legenda si, kako oreš pa to nije za povjerovat :) U prvom clipu sam mislio, da si utego volan sa nećim, jest da je njiva ravna kao pista ali opet. Svkak čast, velemajstorski zanat u radnju knjižicu ;)

M

Misel

Guest

UF UF ponovo!! Hvala svima!! Ja cu lepo sve ovo da isprintam i citam , citam....pa cu da gledam i studiram plugove i vezbam na manjim parcelama oranje...ima tu dosta detalja :scratch

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

malo otoplilo i vec se pocelo pricati o plugovima i oranju :)
ovaj trobrazni lug je rucno radjen, mislim da je ovo sastavljeno od plugova koji su namijenjeni motokultivatoru, slazem se s misljenjem mnogih da su previse razmaknuti :| moze se koristiti za plitko oranje vocnjaka ili mozda preoravanje zimskog oranja :roll:
sto se tice stimanja....mnogo je lakse ustimati jednobrazni nego dvobrazni plug (govorim o plugovima BATUJE, jer s njima imam iskustva)
sto se tice dubine i sirine oranja :| to je opet vrlo diskutabilna tema.......pisao sam u prethodnim postovima da sam u jesen orao u svojoj njivi s tomom, moze se reci 830, dvobraznim plugom rucne izrade (moze se slobodno reci kopija od BATUJE, istog zahvata itd.; evo Obrisan neispravan link. ) kod mene je islo bez problema, "k'o metak" po ravnici, niz brdo uz brdo, kako god okrenem
kad sam presao kod komsije, njiva do njive, jedan dio sam orao niz brdo drugi po ravnici, poceo sam s dvije brazde, nije islo bas glatko, podigni podnigni.....doslo je da skidam samo korijenje :oops: izvadio sam jedan raonik, ostao je jedan i snjim je islo jedva na nekoj pristojnoj dubini, po ravnici se traktor dizao na zadnje tockove, da dobro ste procitali, TV se dizao na zadnje tockove
hocu da kazem da dubina i sirina prije svega zavise od zemlje, kako je zemlja tretirana prije i td. u mojoj njivi se godinama oralo jednim plugom sto je dublje moglo, godinama se tu izvlacilo stajsko djubrivo.....zato se sad moze orati zmireci
@joekiki vidim napredujes sa sklapanjem, dobar ti je ovaj potez sto nisi prefarbao glavu i cilindar motora, to ionako brzo otpadne od temperature

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

edosoko tako ti je kod mene,na svoje oranice svake godine iznosim stajsko gnjojivo,jednu godinu na tri oranice sadim krumpir,a na ostale nešto drugo,sljedeću godinu obrnuto,dosada se oralo jednobrazdnjakom najdublje šta se moglo,tako se i nastavilo,kad sam prijatelju orao traktor je jedva išao jednobrazdnjakom na dubini od 20-ak cm,a kod sebe sam mogao i dvobrazdnjakom na 25cm,kod prijatelja je bila crvenica,a još je bila i suha-orao sam pred kraj lita. ;)

triba orati kad se za to stvore uslovi i plug triba bit naštelovan inače ne triba ni pokušavati orati jer nećeš postići dobre rezultate!!!!!,to govorim iz osobnog iskustva. ;)

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

joekiki kaže:
Pozdrav Svima!
zbalija - jesam lično! I posle tog oranja, sutradan frezanje,,,i drumom do kuće...hmmm...krčanje u menjaču, o ostalo znaš... :lol:

A ti frezaš sa frezom 120 cm od traktora TV 730 koju si pripasao na svojeg!
Kako si riješio okretanje rotora freze pošto se na tvojem Tv kardan okreće u desnu stranu?
Dali si zaokrenuo tanjurasti zupčanik za 180 stupnjeva ili si to izveo nekako drugačije?
I kod mene se ove godine kod frezanja počelo čuti hrustanje u getribi, ali nisam obraćao pažnju na to.
Kod mene je to tjeraj dok ide, a kad stane onda popravljaj.
Ja sam se vozi evo još cjelu sezonu, hvala Bogu što sam majstora poslušao da se izmjenjaju semerinzi, jer ne znam što bi bilo kad bi počela sezona vjerojatno sam krš i lom u getribi,
ali sva sreća problem riješen ma vrijeme!

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
zbalija4 kaže:
A ti frezaš sa frezom 120 cm od traktora TV 730 koju si pripasao na svojeg!
Kako si riješio okretanje rotora freze pošto se na tvojem Tv kardan okreće u desnu stranu?
Dali si zaokrenuo tanjurasti zupčanik za 180 stupnjeva ili si to izveo nekako drugačije?
Frezu sam tako kupio,predhodni vlasnik je uradio prepravku!
Ja ga tako koristio normalno,,,i uvek sam se pitao? Zašto je rupa za dolivanje ulja sa donje strane freze? Moram okrenuti frezu, da bih proveravao i dolivao ulje,,,rekoh baš glupo rešeno!!! A ono đavola,,,okrenuli su komplet reduktor sa osovinama(gde su noževi) za 180 stepeni!!! A video sam kod ujaka, na njegovu frezu se ulje sipa sa gornje strane,,,i onda mi je bilo sve jasno, da je sa namerom okrenut komplet kućište reduktora, zbog smera vrtnje kardana!!!
Idem malo u radionicu da sklapam...
E nemam baš nijednu sliku, gde se vidi lepo reduktor...
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Pozdrav Joe!
:mrgreen:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Viš, viš taj prijašnji vlasnik baš i nije previše mudrovao, on je okrenuo cjeli sklop.
Pametno, najjeftinije rješenje!
Treba samo zamijeniti mjesto tanjurastog zupčanika i problem riješen, što je on napravio preokretanjem cijelog sklopa.
Na toj frezi je tvornički tanjurasti zupčanik sa lijeve strane, a sad na tvojoj je sa desne strane!
Sretno ti sa sklapanjem i mazni koju ljutu da se zagriješ!!

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Edosoko
Jeli tvoj traktor bio u originalu TV 826. Mislim pre nego si ti promenijo motor i sve ostalo? Koji mu tip piše na tablici menjača?

Joekiki
Pošto ti je ta freza veliki zahvat za tvoj traktor mogo si izvadit nekoliko noževa i podesit na širinu tvog traktora, znači za -20 cm. Ako ne za 20 moglo bi za barem nešto. Time bi malo poštedil motor i getribe. A vjerovatno to nečeš napravit jeli? To bi tebi doprinelo dodatne satove sjedenja na traktoru :mrgreen:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

firemanpeter kaže:
Joekiki
Pošto ti je ta freza veliki zahvat za tvoj traktor mogo si izvadit nekoliko noževa i podesit na širinu tvog traktora, znači za -20 cm. Ako ne za 20 moglo bi za barem nešto. Time bi malo poštedil motor i getribe. A vjerovatno to nečeš napravit jeli? To bi tebi doprinelo dodatne satove sjedenja na traktoru :mrgreen:

Firemanpeter sa to tvrdnjom se i ja slažem,
mislim da za taj traktor ne bi freza smjela biti šira od 80, max 100 cm!
Ali naravno to je dodatno vrijeme provedeno na traktoru i više potrošenog goriva,
lakše mjenjač popravljati!

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Pa da znate...i ja sam o tome razmišljao...
Alen mi reče da kupim Rosit 80,,,i niko to nema nit prodaje kod nas!
Pa sam i mislio da skinem noževe,što kaže fireman,,,i dođe mi na isto!
A probat ću i tako...jer ću moći(po mome mišljenju) terati u brzohodnu 1, brže se noževi okreću,,,bolja obrada zemljišta,,,brže ide traktor,,,a jedini problem...možda duže traje,,,al probam pa ću videti! Možda i vredi!!!
Ko ne riskira,,,ne profitira!

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Traktori seije 800 imjau samo 2 brzine kardana, a traktori serije 400, 500 i 700 4 brzine kardana!
Ja frezam u 2 sporoj i spori kardan kad prolazim prvi put po zemljištu; znači nekh 540 okretaja kardana,
a kad idem 2. put frezam u 1. brzoj i imam više od 1500 okretaja kardana.
Ali moj Tv je 30 ks i imam takvu frezu, što znači da je ta freza malo prevelika za taj motor!
Probaj skinuti vajske noževe (znači 2 sa lijeve i 2 sa desne strane) pa češ vidjeti kako će se ponašati traktor!

Nova freza Rosit 95 dođe blizu 8000 kn, a za jeftinije pare ti tu preurediš na manju dimenziju!
Koji je to model traktora da ne tražim po prijašnjim stranicama, jer kod mene je g. Filipan rekao mojemu susjedu koji ima TV 821 da slobodno ide freza 105 max.!
Ako se ne varam tvoj je TV 818, što znači da je ta prevelika za tvoj traktor!

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh