Re: TOMO VINKOVIĆ
OĆETE PRIČU?!., pa ni problem žabu uvodu natirat!
...sa tomicom živim od 1978. gospodnje godine!., ja sam imal oko 9 godin., brzo idedu te lude godine vrag ji zel.-
kupili smo tv-418., čudo i pojam tehnike za ono vrime; volov, junac, konjev,..., železni kol, gumenjakov, sprežni kosilic, ... dopeljali moji stroj u dvorišće, niko nezna vozit, svi gljedadu ko tele u šara vrata., zovi komšije-čitaj susjede., povuci potegni,... orale su se drage, žljibe, kanjoni, ... ma ni za pisat, tamo kadi je bog! rekal laku noć, razapinjali smo strojčugu i sebe. prve pol godine ljuta pila bila je auto-traktorska škola, svi smo se uglavnom učili vozit.- sudarali smo se sa panji, kamenjem, kućami, štalami, pršćaci,... jedan dan vožnje, deset dan popravkov; uglavnom limarija, žmigavci, svetla,... e, onda smo krenuli po prelu., ja bliže kuće sa mojim prijateljima., a moja braća dalje, neki deset kilometri od kuće na ovom malom "prču"., ma sve je bolje nego pišice odit., kako se kaže kodmene u liki - jezerani.,/...BOLJE SE CIGANSKI VOZIT., NEG GOSPODSKI ODIT!.../.- ...trebalo je one brige pokosit, seno spremit i kući dopeljat., pa ori, branaj, frezaj,..., pa u prelo., ni se pitalo?., kiša, snig,... ma samo da se piči, da se ide kadi vrag svoga nima.-
...ispadali su kotači, lomili se ležaji., a zač?., pa ore se sa zakočenom ručnom kočnicom., nakon 10 sati oranja, smrdidu pakne., a ki vrag zna?., jesu pakne, djubar, il ki pali smeće?., samo odjedamput nemoreš stat., kočiš u strani a traktorić ide., ča ćeš?., skreni u brinu da nepogineš., imaš ča vidit, tromble - lipe crvene., e nisu više ni lipe ni crvene, već crne ko ugarak, zapaljene, nemoreš rukom dotaknut., pa ča je vo?... ili ima još bolje., ore se celi dan a tata zaboravi isključit šperu/iliti blokadu diferencijala/., ma ore traktorić ko pravi., samo nakon celog dana tata nemore smotat u brazdu., a volan tvrd ko kamen., ma ča je sad?., ...e jeb..., sad vidim da sam zaboravil vratit ručicu od blokade...
...idemo u kapelu po drva., treba cel dan šlajsat-vuć drva iz najdublji drag, jam, kanalov i ponorov., ozdande odkud se niki neusudi ni skonjem zać., ma mogal bi konj ili magarac noge polomit., ma nima veze mi idemo sa ovim malim čudom., zanjega ni problema., grebe tomica sa sva četiri kotačića., okrene na kotačima gume i pokida ventile., e jeb.. ti sriću odšuba dvi gume prazne., ma ni jim niš., nisu šuplje, nove zračnice, samo potrzani kompletni ventili!...
...okrićeš se u tesnobi., mislim izmedju štale, kuvarije, kuće., i eto ti sad zla., pukne sajla od kvačila., e, bože! moj zid stare kuće je moj..., daj batiće, ajmo ravnat haubu., jutra u dućan /poljoopskrba - otočac/ po nove lampe - prednja svetla.-
...ima moj susjed u ono vrime najači traktor; zetor 6911., ide krozvodu sa prikolicom od tri tone kamena., dojde u pol jeruge-vode i stade., nemore nikud., ma čovik popizdil., baca šešir, spominje sva božanstva svita., prijatelj mog oca., ali neda tomi vinkoviću ni blizu., ide on pišice-pješači kod svog brata /pol sata oda/, po zetora od neki 50 ks., 4711 zekan., on će ga povuć iz te kaljuže., dok ni gazde zekana., moj tata brzo zakvači vinkovića., brat sede na zekana, malo mu pomože i toma izvuče zekana., ma taman nato dojde tatin prijatelj i gazda zekana., e narode moj čovik se rasplaka!., pa nemogu verovat da je taj črv, prč, to gov*o izvukolo ovu moju strojčugu???...
...otprilike, tako je prolazilo svakog božjeg! dana sa mojim tomom., ma bilo leto ili zima uvik je taj i takov traktorić bil u pokretu., interesantno!., ni se smrzavala nafta, bilo je do minus 30., metar sniga., ma smo mi dica letili po snigu i vozili se na sanka, ni se propadalo., a traktor tome zavijan u snigu, ni se vidil., najprije lopatama traži po snigu kadije zatrpan?., zima lička, duge noći, prela., a uzoru treba brat sa bećari kući., ma neka se strojčić - ljuta pila malo zgrije., a vidi zla!., tolika zima, puno vode destilirane u "munjinom" akomulatoru, akomulator pukal od zime, negori ni lampica od kontakta., kako kući?., kako to malo čudo uopće upalit da se ugrije zerka pa kući iz prela?., ma bećari., rekal bi moj brat., daj samo remen od hlač., /KI IMA BOLJI, KI IMA ČVRŠĆI - MISLIM REMEN/., OMOTAJ oko onog utora kadi ide štrik, daj čok i traktorić dela!!!
...ma narode nemore se to ni verovat ča se sve dela sa tim i takovim strojem!
Prodan je 1987.godine., /sa neki 10 priključaka/., dobili dobre novčiće., traktorić je izgljedal ko bombon, oko 3000 sati rada., kod jednog starog gazde dela i dan danas., bili samo sitni kvarovi!...
narode!...BOG!!!., ma bilo je dosta i previše ovog reda., čitamo se...