Re: TOMO VINKOVIĆ
Pozdrav svima!
"...dragi moj narode!., dragi forumaši!., ma lipo vas je sve skupa za čitat!!!" - citiram Grof-ove reči!
TOMO pa nije me bilo par dana,,,neke obaveze,,,malo rakije...hmmm,i sve vam je jasno!!! :lol: :lol: :lol:
Sad sam pretrčo zadnjih 2-3 stranice,,,pa boga mi...dosta se izdešavalo!Neznam ni gde da krenem???
Grofe - pa ti znaš iznenaditi sa pričama svojim, da se narod nasmeje, i zaplače!Prava si enciklopedija što reče TOMA! Živ ti meni bio, i da se sretnemo kad tad, svi skupa!
Pozdrav za nove članove, fanova Tetejca...he he he
Misel i Fredo - pa lepo vam hvala na crtežima,skicama, i uputima za naše Tomice! Sve je to korisno! Sve najbolje!
Misel - pa neznam ni šta da ti kažem...hmmm,,,kad sam ja prvi put zaorao sa mojim Tomicom,,,pa ne dao Bog nikom, psovanja na sve strane,,, neide kako ja hoću,,,vuče ulevo, vuče udesno,,,ulazi duboko,,,izbacuje ga,,,i na kraju se i plug slomi,,, 100 sranja se stvorilo odjednom! Jednostavno neide, i možeš ga jebati! Teraj kući, i normalno - rakija!!!
Malo se razmisli, šteluje, doradi, pa ponovo - malo je bolje išlo, ali još uvek nije to-to!!! I na kraju se sklope kockice,,,i sve ide kao podmazano!
Tako da ti ja predlažem da prvo probaš negde kako ide, i koliko se psuje! Ali ako neide, ne gubi nadu,,,sve se sredi za kratko vreme! Mlad voćnjak ako se neore(nefrezuje) ona pušta žile gore prema površini, gde ima više vlage, iposle par godina se i zadebljaju! Ako se ore i frezuje redovno,,,dok je mlad voćnjak, te sitne žile(korenje), što su bliže površni, oštećuješ, kidaš, i samim tim voćka prinudno traži vlagu, i formira koreni sistem u dubini zemljišta! Tako da kasnije, lakše preživljavaju sušne periode,i bez zalivanja! Mada je dobro zaliti, kad puni plodove!
Ako nije do sad orano,,,kreni što pliće (za početak 10cm i neići blizu voćke što kaže i Strongboy), pa kasnije će sve ići kao podmazano! I nemoj dvaput,,,jednom i to je to, bude kako bude, samo plitko...sve će to kiša složiti! Sad je još rano za oranje,,,sačekaj malo da se stvore uslovi!
Trobrazni je strava za plitko oranje sa Tomom,,,gde prođe traktor, sve je uzorano! Samo ništa bez dodatnog točka(kotača) za štelovanje dubine pluga! Gledaj nekako,,, pa montiraj nešto, daš plugu blagi nagib prema dole, da ga uvlači u zemlju, a točak mu neda dublje, i tačka! Normalno treba sve da je vodoravno, računajući na nagib, kad traktor uđe u brazdu,stoji ukoso! Što reče Grof...10 stepeni nagib ulevo! Prvo kreneš ravno(naštelaš plug na ravnom betonu,da je ravan),,,prvi krug tako,,,pa sledeći krug doteraš na španere taj ugao, da plug leži ravno,,,i piči!
Pozdrav Joe! :mrgreen: