• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

John Deere

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
94
Re: TOMO VINKOVIĆ

nema ti klasičan utor za ključ kao npr. matica nego možeš šarafat samo s viljuškastim ključem malo bolje pogledaj i budeš videl ;) ;)

M

mladjen

Guest

Pozdrav svima, evo i mene, na poslu pa da vidim šta se piše. Prvo hvala Miselu i Ferdi na ovim PDF-ovima, sad je sve lakše, dobro sam se namučio dok sam pronašao ko je proizvodio prekidače za svjetla za tv, sad vidim i ovdje piše da je to Zrak, firma u Kiseljaku, kod Tuzle. Već sam ga poručio u petak, kupio sva ulja, polupane žmigavce i slično, još da stigne prekidač pa idem montirati. Još mi nije jasno gdje se mijenja ulje u volanu, na TV523, koliko sam vidio ima samo čep(vijak) na sredini cilindra kroz koji prolazi vreteno volana, i šaraf sa desne strane na poklopcu kućišta upravljača. kako da SVE ulje ispustim iz upravljača, kako bi ga zamijenio novim, kuda da ga naspem i gdje se gleda nivo ulja. P.S. Ovaj katalog rez dijelova je super, da znam kako se šta zove, da se razumijemo. A slike su mi u aparatu, sutra ću par okačiti. Pozdrav.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

ddd kaže:
Živio Zbalija.
Kako sam ja u Zagrebu a moj TVac je u južnim krajevima još nisam ništa poduzeo glede hidraulike, tako da će mi ova slika koristit, no nakon što mi nešto objasniš....znači, lajtung se odšarafi sa ovog dijela koji je na rezervoaru hidraulike, a na tom dijelu (veza lajtung rezervoar) ne vidim navoj niti utor za ključ??...kako se to odvaja od rezervoara da bi došao do filtera?

Malo se vidi loše na slici, ali kad budeš rastaavljao sve će ti biti jasno!
Evo povovno slika sa objašnjenjem, ali je slika još manja, nadam se da će ti biti sad jasnije:

Obrisan neispravan link.

1. Znači prvo skineš holender maticu sa nosača filtara sa viljuškastim ključem br. 24. (na slici strelica A )
2. Sljedeći korak sa viljuškastim ključem br. 24 skineš nosač filtra hidraulike zajedno sa filtrom, vidjet ćeš imaš utor za ključ koji je urezan samo na dva mjesta, nije serijski kao šesterokutna matica (na slici strelica B)
3. Kad skineš nosač filtra (B) zajedno sa filtrom hidraulike, e to ti treba dva viljuškasta ključa br. 24, jedan serijski, a jedan tanak. Tanki ključ staviš na šesterokutna matica na filtru.
Skineš filtar sa nosača. Na nosaču filtra promijeniš O-ring brtvu.
4. strelica sa oznakom C označava navoj na rezervoaru hidraulike kojeg dobro namažeš tovarnom mašću da se navoj ne zapeče!

Sve zajedno montiraš kako sam već opisao prije da opet ne pišem.
Ako ti i dalje nije janno samo pitaj tu ili na PP!

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

edosoko kaže:
Pretpostavljam da je tvoja jos vise "propala" jer kazes da ne mozes vise zategnuti sajlu kvacila...
kad rastavis pitaj ako bude problema s necim

Evo dokaza koliko je kuplung propao, danas sam slikao:

Obrisan neispravan link.

Ja mislim da je krajnje vrijeme da izmijenim cijeli set spojke, što ti veliš?? :D

John Deere kaže:
zna ko možda kolko dojde taj filter hidraulike kaj se nalazi u rezervoaru :?:

Taj filter hidraulike kod ovih trgovina blizu mene dođđe 75 kn (10€)!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Zbalija , kod normalnog trošenja lamele lamela se troši(ide sve tanja ) i sajlu treba popuštati ...
Znaci ova poluga u odnosu na oslonac bužira sajle treba ici sve dalje i dalje kako se lamela troši ..

Ko tebe se ocito dešava nešto drugo ..ili je u pitanju veza ove poluge /osovina/vilica ..ili
ti je potisni ležaj blokirao pa gloda potisnu plocu ...

29bneqs.jpg

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Otišla je košara (korpa) kumpluga, točnije oslabile su opruge na njoj!
Ta korpa ina zavojne opruge, a ne tanjuraste opruge, već sam prije napisao da je lamela o.k. i da ne proklizava!
Ali kad se mijenja, mijenja se sve u kompletu!!

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest
GROFE stvarno si prava enciklopedija,ako znaš još koju priču napiši-baš me zanima to. ;)
zbalija ti je sve objasnio u vezi sa filterom,nadam se da će ti sada sve biti jasno.
kako nema joekiki-a?????? :roll:

mladjen kaže:
Pozdrav svima, evo i mene, na poslu pa da vidim šta se piše. Prvo hvala Miselu i Ferdi na ovim PDF-ovima, sad je sve lakše, dobro sam se namučio dok sam pronašao ko je proizvodio prekidače za svjetla za tv, sad vidim i ovdje piše da je to Zrak, firma u Kiseljaku, kod Tuzle. Već sam ga poručio u petak, kupio sva ulja, polupane žmigavce i slično, još da stigne prekidač pa idem montirati. Još mi nije jasno gdje se mijenja ulje u volanu, na TV523, koliko sam vidio ima samo čep(vijak) na sredini cilindra kroz koji prolazi vreteno volana, i šaraf sa desne strane na poklopcu kućišta upravljača. kako da SVE ulje ispustim iz upravljača, kako bi ga zamijenio novim, kuda da ga naspem i gdje se gleda nivo ulja. P.S. Ovaj katalog rez dijelova je super, da znam kako se šta zove, da se razumijemo. A slike su mi u aparatu, sutra ću par okačiti. Pozdrav.

mladjenje sritno s radovima-nemoj da te posjeti marfi jer ako te on posjeti onda je gadno!!!! ;) :lol:
malo sam se našalio!!!!čekamo slike tome!!!
ja mislim da tribaš odvidat onu vidu na volanu,skinit volan i zamjenit ulje,nisam siguran ali mislim da triba nalit do vrha!!!!! ;)

Posljednje uređivanje:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Mladjen oprosti, opće sam zaboravio odgovoriti na pitanje!! :oops: :oops:

Ja sam pitao g. Filipana gdje se ispušta ulje sa mehaničkog upravljače, na što mi je on odgovorio da ti upravljači opće nemaju čep za ispuštanje ulja iz mehanizma!
Na što sam ga ja upitao pa kako, kako promijeniti ulje u upravljaču, na što on odgovori nikako ili skinuti cjeli upravljač sa traktora skinuti čep za dolijevanje ulja u upravljač i preokrenuti ga naopačke i tako ispustiti ulje!!

Količina ulja u upravljaču je za traktore serije 700 i 800 2 litre, a za traktore serije 400 i 500 1,5 litara.
Ulje u upravljački mehanizam ide SAE 90 Hipenol, tj. isto ulje kao u mjenjač i trap!

Obrisan neispravan link.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

zbalija kaže:
Otišla je košara (korpa) kumpluga, točnije oslabile su opruge na njoj!
Ta korpa ina zavojne opruge, a ne tanjuraste opruge, već sam prije napisao da je lamela o.k. i da ne proklizava!
Ali kad se mijenja, mijenja se sve u kompletu!!
Sad ..ne pratim baš sve ..no ako su ti otišle opruge otišle su zato jer se pregrijava ..a pregrijava se ako lamela proklizava ..i to sve skupa nema veze s tim ako ti moraš svako malo pritezati sajlu kako bi odvajao

John Deere

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
94

mladjen možeš napraviti ovako:
1.najprije odšrašfaš onaj čep koji ti je označio zbalija i provjeriš nivo ulja ja mislim da bi do tog čepa tebalo biti ulje,ako ga nema dovoljno dolij

2.možeš odšrafati onu veliku maticu kroz koju prolaz i vreteno (i promijeniš lagere i semering ja mislim da se nalaze u tom velikom šarafu) i dole moraš skinuti kuglu i i odšrafati četiri matice iokrenuti kak je reko zbalija

moj savijet ti je da napriš ovo drugo jer možda ti je propusto semering i u upravljč ušla voda što se zna dogoditi ako je stajao vani

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

puknuti kaže:
Sad ..ne pratim baš sve ..no ako su ti otišle opruge otišle su zato jer se pregrijava ..a pregrijava se ako lamela proklizava ..i to sve skupa nema veze s tim ako ti moraš svako malo pritezati sajlu kako bi odvajao

Ja sam napisao što mi je rekao majstor koji mi je do sada održavao traktor, ali više ne bude!!
A majstor koji je sad radio sredinu i mjenjač, je rekao da treba promijeniti cjeli set kumpluga, kad skupim pare zovem ga i on ćemo skinuti motor pa budem vidio što je otišlo!!

John Deere kaže:
mladjen možeš napraviti ovako:
1.najprije odšrašfaš onaj čep koji ti je označio zbalija i provjeriš nivo ulja ja mislim da bi do tog čepa tebalo biti ulje,ako ga nema dovoljno dolij

P.S

John Deere ima pravo ulje treba biti do onog čepa za dolijevane.
Kako sam pisao o količini ulja opće sam zaboravio napisati da se ulje provjerava tako da kad traktor stoji na ravnom terenu, te se skine čep za ulje na upravljaču se ulje treba malo prelijevati van.
Ako se ne prelijeva treba ga dodati!

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

Menjava olja v volanu.

Kaj pa če bi odšraufal tiste vijake na levi strani, odmaknil pokrov, spustil staro olje ven in namestil novo dihtengo in naliv novo olje?

Ker morem jet tudi olje tukaj zamenjati :oops:

Sklopka.

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

auuuuu zbalija ovo kvacilo je katastrofa, ne znam kako si uopste uspio mijenjati brzine......sto se tice kompletne korpe to se rijetko mijenja, uglavnom se korpa malo pretrese (zamijene se capice i vijci za stimanje, opruge i to je to...) ali pretpostavljam da na tvome traktoru koji je oko 30 godina star nikad nije dirano kvacilo, sam materijal je dosta zamoren te svakako pozdravljam tvoj stav oko zamjene kompletnog seta, kad se ima ovoliko zategnuta sajla kvacila potisni lezaj se istrosi na dijelu koji nalijeze na capice
spomenuo si zamjenu lezaja i semeringa na spojnickoj osovini, te nesto suplje vijke.....vjerovatno je tvoj mehanicar mislio na nosace potisnog lezaja, oni su zavrnuti u blok mjenjaca, vremenom se otpuste i pocne curiti ulje iz mjenjaca i nekad se zna desiti da bude tvrdo kvacilo, ni to nije neki problem rijesiti, potrebno je skinuti lijevi rukavac, izvaditi diferencijal i ostalo je lako......

eh sto se tice ovog volana, vijak koji se nalazi otprilike na sredini cijevi volana sluzi za sipanje ulja te provjeru nivoa, ja ga nikad ne koristim za ispustanje ulja.....obicno odvrnem jedan od vijaka (najnizi, ima ih dva) koji drze deklo sa desne strane kucista volana jer nerijetko rupa prolazi skroz....."do ulja".....ako ulje ne procuri skinem ovo deklo i ulje bljuzne vani, ovo radim jer ukoliko ima taloga ili neke druge prljavstine, to se sve sleglo na dno kucista i ako bi nageo kompletan volan svo to smece bise popelo na vreteno volana i ostale dijelove te bi se ponovo vratilo na dno kada naspes novo ulje....na kraju svega uzalud trud :|
naravno treba paziti prilikom skidanja dekla jer lako pukne, ukoliko ostane citav dihtung, deklo samo malo zarotiram i ulje izadje

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

edosoko kaže:
auuuuu zbalija ovo kvacilo je katastrofa, ne znam kako si uopste uspio mijenjati brzine......sto se tice kompletne korpe to se rijetko mijenja, uglavnom se korpa malo pretrese (zamijene se capice i vijci za stimanje, opruge i to je to...) ali pretpostavljam da na tvome traktoru koji je oko 30 godina star nikad nije dirano kvacilo, sam materijal je dosta zamoren te svakako pozdravljam tvoj stav oko zamjene kompletnog seta, kad se ima ovoliko zategnuta sajla kvacila potisni lezaj se istrosi na dijelu koji nalijeze na capice
spomenuo si zamjenu lezaja i semeringa na spojnickoj osovini, te nesto suplje vijke.....vjerovatno je tvoj mehanicar mislio na nosace potisnog lezaja, oni su zavrnuti u blok mjenjaca, vremenom se otpuste i pocne curiti ulje iz mjenjaca i nekad se zna desiti da bude tvrdo kvacilo, ni to nije neki problem rijesiti, potrebno je skinuti lijevi rukavac, izvaditi diferencijal i ostalo je lako......

Ni ja sam ne znam kako uspijem mijenjati brzine!?
Jedanput promijenim brzine bez problema, a nekad za krčat kao da opće ne stisnem kvačilo.
Ja najviše izinstiram na promjeni cijelog set baš zbog zamora materijala.
Taj traktor smo kupili prije 10-tak godina i mi smo treći vlasnici, koliko sam ja uspio vidjeti što god skinem sa traktora to još nikad nije bilo dirano.
Ne znam kako su ga ovi prijašnji vlasnici održavali, pa kad se već skida motor da se sve promijeni pa da nemam problema za nekih godinu-dvije.

Što se tiče šupljih vijaka ne znam na što je on mislio, ja sam isto pomislio na vodilice potisnog ležaja.
Ja sam namjerno napisao kako je on rekao, te sam mislio da će netko točno znati o kojim se vijcima radi.
Kod mene je kvačilo nekad dosta tvrdo, pogotovo kad se traktor dosta ugrije.
Kad je hladan nekad mekan kao na autu ,a nekad tvrdo, ne

Pozdrav zbalija!

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
"...dragi moj narode!., dragi forumaši!., ma lipo vas je sve skupa za čitat!!!" - citiram Grof-ove reči!
TOMO pa nije me bilo par dana,,,neke obaveze,,,malo rakije...hmmm,i sve vam je jasno!!! :lol: :lol: :lol:
Sad sam pretrčo zadnjih 2-3 stranice,,,pa boga mi...dosta se izdešavalo!Neznam ni gde da krenem???
Grofe - pa ti znaš iznenaditi sa pričama svojim, da se narod nasmeje, i zaplače!Prava si enciklopedija što reče TOMA! Živ ti meni bio, i da se sretnemo kad tad, svi skupa!
Pozdrav za nove članove, fanova Tetejca...he he he
Misel i Fredo - pa lepo vam hvala na crtežima,skicama, i uputima za naše Tomice! Sve je to korisno! Sve najbolje!
Misel - pa neznam ni šta da ti kažem...hmmm,,,kad sam ja prvi put zaorao sa mojim Tomicom,,,pa ne dao Bog nikom, psovanja na sve strane,,, neide kako ja hoću,,,vuče ulevo, vuče udesno,,,ulazi duboko,,,izbacuje ga,,,i na kraju se i plug slomi,,, 100 sranja se stvorilo odjednom! Jednostavno neide, i možeš ga jebati! Teraj kući, i normalno - rakija!!!
Malo se razmisli, šteluje, doradi, pa ponovo - malo je bolje išlo, ali još uvek nije to-to!!! I na kraju se sklope kockice,,,i sve ide kao podmazano!
Tako da ti ja predlažem da prvo probaš negde kako ide, i koliko se psuje! Ali ako neide, ne gubi nadu,,,sve se sredi za kratko vreme! Mlad voćnjak ako se neore(nefrezuje) ona pušta žile gore prema površini, gde ima više vlage, iposle par godina se i zadebljaju! Ako se ore i frezuje redovno,,,dok je mlad voćnjak, te sitne žile(korenje), što su bliže površni, oštećuješ, kidaš, i samim tim voćka prinudno traži vlagu, i formira koreni sistem u dubini zemljišta! Tako da kasnije, lakše preživljavaju sušne periode,i bez zalivanja! Mada je dobro zaliti, kad puni plodove!
Ako nije do sad orano,,,kreni što pliće (za početak 10cm i neići blizu voćke što kaže i Strongboy), pa kasnije će sve ići kao podmazano! I nemoj dvaput,,,jednom i to je to, bude kako bude, samo plitko...sve će to kiša složiti! Sad je još rano za oranje,,,sačekaj malo da se stvore uslovi!
Trobrazni je strava za plitko oranje sa Tomom,,,gde prođe traktor, sve je uzorano! Samo ništa bez dodatnog točka(kotača) za štelovanje dubine pluga! Gledaj nekako,,, pa montiraj nešto, daš plugu blagi nagib prema dole, da ga uvlači u zemlju, a točak mu neda dublje, i tačka! Normalno treba sve da je vodoravno, računajući na nagib, kad traktor uđe u brazdu,stoji ukoso! Što reče Grof...10 stepeni nagib ulevo! Prvo kreneš ravno(naštelaš plug na ravnom betonu,da je ravan),,,prvi krug tako,,,pa sledeći krug doteraš na španere taj ugao, da plug leži ravno,,,i piči!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

zbalija kaže:
Ni ja sam ne znam kako uspijem mijenjati brzine!?
Jedanput promijenim brzine bez problema, a nekad za krčat kao da opće ne stisnem kvačilo.
Ja najviše izinstiram na promjeni cijelog set baš zbog zamora materijala.

Pozdrav zbalija!
Nemoj bacat novce bez veze ,kakav set ..nije to auto pa da mjenjaš set .
Kad odvojiš motor sve ti bude jasnije ,ako lamela nije poderana od zakovica ne mjenjaj je ..
Dobro provjeri ovo sa slike da nije otišao koji zatik pa je ova veza (polga/osovina/vilica ) za ***** i ona ti radi probleme
2553zwn.jpg

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pa pozdrav !!!
Misel - ako kreneš probati plugove...ponesi po litre rakije za svaki slučaj!!! :lol: :lol: :lol:
Zbalija - pa lepo odrađen posao...baš interesantno rešenje,sa ležajem u srednjem trapu(umesto bolcne)! Nije loše!
Aaa pa tvoj kuplung je onda mnogo lošije, od mojega :lol: pa ja mogu još terati takvog(ako ga ti još teraš), što edo reče, da bi trebao bit 5mm prema napred(kod mene)!
A zamajac(zamašnjak,vztrajnik), jest kod auta ima zubčanik na njemu, i na njega leže lamela pa korpa, gde uzubljuje anlaser,,,ali kod Tome, što ti reče Filipan, da treba tokarit, je na drugu stranu,radilice, što stavi Batek sliku, je običan zamajac, bez zubčanika, gde leže lamela!Normarno sve okretni delovi, većeg prečnika služe kao zamajac! Sve su to sručnjaci, inžinjeri smislili, i sklopili! Sve ima... zašto? -zato!
Što se tiče kuplunga(kvačila)... puknuti - ja mislim da je baš suprotno od toga što ti govoriš...kad se troši, treba zatezat, a ne popuštat! Ispravi te me ako grešim!
Edo - spominjao si reč "ZATIK",,,ne kontam, šta je to? Ako može pojasni..!
A što se tiče vađenja ulja u upravljaču,,,potpuno se slažem sa tobom,ne treba ga okretati!!!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Zatik ti je ovo pod brojem 62 na mojoj slici , u crvenom krugu

Može biti elasticni ,cilindricni,konusni i još neki koji mi sad ne pada napamet ;)

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Ejjj što se tiče Marfija,,, hmm ja mislim da je on već bio kod naših prijatelja u Sloveniju firemana i bateka...
fireman je već remontovao svoga tomicu,pre godinu i više,,, pa zna šta je to,verovatno mu je smetao,, pa je stigo kod mene, pa kod zbalije,,,i sad što kažete...pravac preko Jadrana i Italiju...he he he :lol: :lol: :lol: Samo nek ide...
fireman - pa ti si svetski čovek... :lol: ima te svuda po forumima, španija, portugalija...
Ta slika gde su dve Tome 420 i 731,,,da nije taj 731 sadašnji tvoj sređeni lepotan???
Pozdrav za Rebeku!

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh