• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

GOLDONI

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,481
Mokre pikse imaju Zetor, Same, JD i još neki. One su direktno uronjene u vodu i imaju dva O-ringa koji dihtaju vodu prema bloku.
Znam da te gumice na Same motorima znaju propustiti vodu u ulje nakon par tisuća sati, ak se ne stavlja odgovarajući antifriz.
Suhe pikse imaju Fiati. One su tanje, uprešavaju se u blok, razbušuju i honaju na mjeru. Rashladna tekućina cirkulira samo po bloku (jer je gus oko piksi), tak da nema kontakta vode i pikse.
Treća varijanta je bušeni blok: motor nema (suhe) pikse, već piksu čini sami blok. Ona se razbušuje i hona na mjeru (i tak može nekoliko put, a onda se hiti blok ili se razbuši i uprešavaju suhe pikse). Koliko znam, motor takve gradnje su imali neki Fordovi traktori.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Hvala. :drink:
Danas sam nazval servis u Plovaniji i dobil informaciju da motor ima suhe pikse.
Dakle antifriz može ostati unutra do daljnjega. U uputama je predviđena zamjena na svakih 800 rh, ali mislim da nema problema sve dok se ne počne zgušnjavati na -20°C.

Sirob

Novi član
Tu od
21 Stu 2018
Poruka
8
Pozdrav,novi sam u forumu. Sredivam jedam Goldoni universal 221 pa mi fali kardan od freza,trebam pomoc gdje da nabavim polovni ili novi i zadnja svijetla isto. Hvala

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
Dali imaš kačenje jednotočkovno il tri točkovno na hidravliko? U traktoru ti fali kardan za teranje priključaka?

Sirob

Novi član
Tu od
21 Stu 2018
Poruka
8
Ovo je 221 i freza ima mislim 3 kopcanja..ako uspijem staviti sliku

Nazalost nemogu smanjit slike,uglavnom freza sa ljevo i desno od kardana vida za deklo zadnjeg diferencijala i dva lanca ili poluge od hidraulike idu na frazu

Stavio sam na profilnu sliku kopcu od fraze..trebam kardan,molim savjet ili ako netko ima za prodati orginal..hvala

Posljednje uređivanje od moderatora:

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
Pozdrav!
Sa kolegom Ivanhu-jem, komentirali smo oko blatobrana za Goldoni Star 3000 model(3050 i 3080). PA da nastavimo još ovdje, možda zanima još koga. Debata se išla najviše oko oblike blatobrana, cijene i zagonetke, zašto im treba na svakome od njih mazalica(mazalni dibl).
Izrada, nabavak prednjih blatobrana Goldoni Star 3080.
Kao što je več nek kolega kazao, do nekvih teorij dospijo sam i sam. Izgleda, da za visoki most možda istinito ne možeš montirati original blatobrana(postoje nizki i visoki modelovi ovih Goldonijev). Prihvat na glavčini sasvim je drugačiji i višje postavljen. U knjigi rezervnih dijelova Star model 3050 nema ni napisane pozicije, da postoje za nejga blatobrani, več jih pronađeš u grupi modelova 3080 i Enerđi 80. Pada idem na nabavak. Došao sam do spoznanja, da blatobrani ne koštadu 330 EUR, koje napomenja nek forumaš, koji jih je nabavijo(i se več dugo niš ne javlja na forum), več mi je uvozač ponudijo za njih cijeno 800EUR uz pošto!. Prav ste pročitali. Kao kakav razhodovani TV. ZAšto su mazalice na njih i zašto toliko koštadu? ZAto jer ima ovaj traktorčič, koj se šteje u vočare i vinogradare zaokretajuče blatobrane. Što to znači? Uvik, kad skrečemo sa kotačima do svoje krajne ljege, blatobrane zaustavi u nekvoj točki poseban distančnik-oslon, i zadrži jih u poziciji, al kotači nastavljaju put do kraja i se približaju haubi i za manje od 4 cm!!!.Taj oslon, distančnik mala je ploščica, koja se montira na most i jedan komad med drugim košta 70 eur!. Jer nisam htijo dati 800 eur, htijo sam napraviti u vlastiti režiji sam. NAbavijo za sitne pare od AGT 835 TS direktno sa Agromehanike. U vijeri, da to samo zašaraufam za manje od 100 eur, pokazalo se, da radim račun bez kelnarja. U štartu izporučeni su bili u kompletu i naopaki šaraufi.
Jer sam vidijo več na slikama, da rupe osnovnog nosača AGT blatobrana i glave mosta traktora nisu iste, trebalo se iti v nabavak i izrado međuplošče. Ova potrebna je i za pomicanje osnovnog nosača po glavi, da se psotavi na pravo pozicijo, da su na kraju blatobrani u centru kotača. Međuplata trebala je imati ugrezne glave na vijcima i otokariti veliko fi 40 mm rupo za brežuljak na glavi mosta, koj smeta postavitvi plošče.

Počelo se je montirati probno blatobran, al odmah se pokazalo, da nagib vertikalnog nosača nekako paše, al pozicija naprijed, nazad na kotaču nikako. A to su več problemi se počeli. Kad sam poskusno namijestijo blatobrane izgledalo je nekako ok.

A kad sam zavozijo na drveni stub i zavijo kotače, uskoro mi blatobrani odčupali haubo. Srečom vidijo zadnja 2 cm, da čejo se dodirnuti.

Tako se išlo blatobranske nosače razpiliti i pokušati jih pokoristiti kao materijal, za izrado u vlastiti režiji. Sponji nosač i vertikalni nosač trebao sam ne zašaraufati, kako bilo predviđeno kod AGT original, več zavariti i spustiti jih sasvim do najniže do kotača.

Tekom zavarivanja shvatijo sam, da ne paše ni kot osnovne plošče, jer ima Goldoni veči naklonski kot glave kao AGT. Znači ne paše nikakor. Trebalo se onda navariti tako, da paše i naklon i poves naprijed , nazad. A za to trebaš biti lud, ne pametan, da ti uspe.
Došao sam do upoznanja, da ak želim imati visoko blatobrane, trebam smanjiti zakretni kot kotača za desni ovinek, da blatobrani ne dodirneju ohišju filtra ulja hidravlike ili jih montirati sasvim nizko nad kotačima. Izabrao sam drugo opciju jer ne želim smanjiti zakretni kot kotača. Blatobrane spustijo na višino 4 cm. Pored toga potrebno bila je i modifikacija, da se smanjijo za 10 mm nagibanje cijelog mosta u ljevi kraj. Znači, da se na desnom kraju ne podigne tako visoko, da ne odčupa haube. I još sam poklopac turboladera trebao skratiti za 3 cm.

Odpiljeni dijo označen je sa plavom tankom crtom. Nemam pojma, zašto je taj dijo tamo potreban i ni nije neznam kako ljep. sad je poklopac ljepo ravan bez zubova, ljepši neko original:

KAd se zavarilo i namontiralo, iztokarila se i podloška za podložiti nagib mosta u ljevo stran I test montiranja.

Zadeva funkcionirala, al shvatijo sam, da ovi blatobrani prema original Goldonijevim nemadu pojačenja izpod plastike. Što znači, da vibrirat čeju tekom vožnje. Išlo se u izrado pojačenja slično originalu. Znači velika dolga plošča izpod plastike i među vertikalnog nosača. 120mmx5 mm lim savijao na ruke u posebno napraveni šabloni. radij savijanja kaazo mi originalan AGT nosač, koj imao je pravi radij za kotače 16". KAd završim, namontiram, pokazalo se, da zbog povečane težine blatobrana, dođe ponovo do vibracij ukupno sa limom pojačenja i plastiko. Trebalo znači napraviti blatobrne, koj imali budu dople vertikalne nosače. E, onda bilo to kako treba.

ZAdeva se ošmirglala i razmastila od masti kod bušenja i čeka na bojenje sa dvokomponentnom farbom crne boje kod autoličara.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
Predlog smanjenja nosača tablice na Goldoni Star 3000. Da ne udara topling u taj nosač. Sa tim možemo bez straha podigniti hidravliko višje. A i još ljepše izgleda:

Ovako izgleda tablica. Kad je tako, ne može se saviti ju sa toplingom, al može se topling shranjivati sasvim vertikalno i ne više u kot kot original stoji. Originalan pocinkan nosač je demontiran i napraveni drugi točno u centar traktora.

Posljednje uređivanje od moderatora:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Hvala na lijepom pregledu svih izvedenih radova. :drink:
Kod blatobrana spominješ različite cifre pa ne mogu zaključiti koliko si eurčekov ukupno dal za kupnju delov i prepravaka koji nisi mogel sam napraviti.
Ti imaš dodatne probleme i zbog proširenja desne strane haube (zbog turba).
Ako ne želiš javno objaviti cijenu, molim te pošalji mi na pp. Onak po osječaju mi se čini preskupo i možda bi bilo jeftinije napraviti fiksni nosač i pokriti ga prozirnom plastikom. Ravnu ploču leksana debljine 1,5-2 mm izrezati na mjeru i savinuti po nosaču. Ne bi se izgubila preglednost i ne bi ničemu smetali. Jedino je pitanje koliko ih treba napraviti ispred vertikalne osi kotača da kod brze vožnje ne "uloviš" kapljice koje su kotači bacili iznad blatobrana.

Tvoja tablica mi izgleda malo uža nego su kod nas. Sada ju osvjetljava samo jedna žarulja. Valjda ne bu problema na tehničkom? :icon_question:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,481
Reider, ovaj problem s blatobranima se rješava na dva načina:
- smanjiš anšlag
- zakretni blatobrani

Znam za da je onaj drugi način doma teže izvediv, ali daje najbolje rješenje.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
Nikakvo drugo riješenje ne bi bilo preglednije a i da ljepše izgleda nego ovo. A ovaj rad nije bijo napraveni samo u jednom posljepodnevu. Pretumačijo sam te i ove opcije, tako za izgled, funkcionalnost, cijeno, dohvatljivost dijelova. Nije dosta za pokazati, al viruj, muke bile isusove.
Blatobran je tako i najfunkcionalniji, jer ščiti traktor od blata i kod skretanja. A treba tebi blatobran lježati i izpod onog "predivnog" nosača filtera hidro ulja, koji izgleda, kao da bi ga neko od 5 metara ubacijo v traktor. Ak je više od njega, baca sve u njega i podvozje(tamo su sajle gasa polužje kočenja itd. A biti treba u liniji samo do njega, jer kad most zaljulja, blatobran bih se zaglavijo za filter. Poklopac turba radi samo probleme imaš prav. No nekako sam se izbijegnuo i ovog problema.
ZJ ovo što kažeš shvatijo sam sve tekom rada, odmah kad sam počeo sklapati dijelove, koji so dospili od AGT, a i istovremeno slučajno me posijetijo prijatelj tada, kazao sam mu gdje sam zaglavijo, pa mi i on obrazložijo, zašto su "mazalice" na blatobranima, jer on to tako vidijo na nekvom CASE-ju. No meni nije to bilo nešto jako važno, jer odluka je ipak pala na ovakve fiksne, samo da sam znao kako rade originalni. Izvini, al mazalice na blatobranima, isto mi su se činile pomembne, kao "lageri na auspufu"................
Trošak nije mi bijo bitan za kazati, osim, bi ko to želijo po mojim putevima sklopiti isto, rad bi mu kazao sve privat. Debatiranje na forumu, il sam dao previše il premalo za nešto sve više mi se čini bezpredmetno. Svako da ako mu se za to toliko vrijedi dati.
Cijene:
-Original Goldoni Enerđy 80-Star 3080 blatobrani kompletni koštadu 800eur(par eur preko)!
-Cijena distančnikov(2komada) za blatobrane(blokira maximalni okretni kot) košta 70 eur(izvinjavam se, gore sam napisao, da toliko košta jedan)
-Cijena kompletnog kompleta AGT blatobrana sa svim dijelovima koštadu 80EUR kod Agromehanike
-Pošta sa Italije košta za ovakvo veličino dijelova i težino 25 EUR

ZJ okretni krug sam se izbijegavao smanjiti za sve načine. NE bih ti to ja htijo objašnjavati, jer sam bolje znaš zašto. A okretni blatobrani kod kuče napraveni opet težko so izvedljivi-komplicirani, po meni i na kraju malo smiješni. JA jednostavno volim upravo ovakve kavi sad jesu. Tekom sklapanja još trebam izraditi zavesice izpod plastik. Toga za sad nemam, al imam gume kod kuče.
Samo za pogled blatobrani AGT:

Radovi jeoš nisu kao se vidi završeni. A dospijo je i nosač kutijice za Enerđy 80, naabvljena kutijica. TAko da budedu od sad dvije u vodoravnoj crti po jedna na svakoj strani. Ova original jednostavno je premala i samo je simbolički postavljena, samo da je namiještena. Jednostavno nedostaje mi kutija od Zetora ova u kabini:(.

ovaj nosač je za ljevi kraj. A kutijica je ovakva dolnja na sliki na novo nabavljena malo veča. Gornja je za desni kraj original manja.

A na desnome kraju traktora kučne je izrade nosačnapraveni i se več boji kod ličara. Na njoj bude originalna kutijica malena. Pored dolnje kutijice vidi se cinkani metal.Ovo je original kotni nosač za originalno kutijico, kojeg sam skinuo.

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,481
Da, gotove blatobrane je nekad teže pripasati nego da ih delaš od početka.
Pazi samo da ne budu preblizu do gume, da ti ih blato ili kakva grana koju digne guma, ne izkrive.
Sve pohvale za mozganje i trud.

Davno sam delal prednje za Štore od lima. Srećom, širok je most i relativno uski kotači (8,3") ali lijevi svejedno udara u uzdužnu štangu volana pri nekom nagibu. Na Sameu su prednji kotači široki i pri skretanju dolaze knap do bloka motora, baš kak i pri tebi. Zato mi ih se nije dalo delati.

Posljednje uređivanje:

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
Bogami istina što si rekao. Ponekad teže preraditi nego novo napraivti, al ne u ovom primeru. JAko mi pomognili originalni AGT. Osnovna plošča sa rupama i pod savijenim kotom dole osnovna plošča. Vertikalni nosač pa zbog radijusa, koj nosi plastiko. U glavnome AGT blatobrani sestavljeni su iz osnovne plošče dolnje, vertikalnog nosača , plastike i 8 šarafa gledajuč na jedno stran traktora. U glavnome pa je trebalo razpiliti vertikalni nosač na 3 dijelove, dolnji je ostao cijeli. Gledajuč, da niso bili za nekvo bagatelo, izplati se, jer je nabavak novog materijala isto tako trošak. Gornji nosač trebao se zbog širih kotača kod Goldonija proširiti, zato ga sam trebao još tamo proširiti, al navariti ga na dolnji osnovni nosač. Proširil se za cca 4 cm.
Je na višini, kakvo sam imao i na Zetoru, i nisam tamo imao problemova, i još je snažnije to napraveno, al za orbo več imam plan, da se onaj desni skine i ore samo sa ljevim.

Kod svakog od tvojih strojeva lakše je napraviti blatobrane, jer širi so to traktori puno.

Hvala na pohvali, a isto vračam pohvalo i tebi za rad na forumu, jer od ovakvih ljudi forumi stoje. Uloženo je dosta rada i vrijemena za to, a znam, da ste sa tim puno ljudima pomognili kot takvih il ovakvih problemova.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
Filtar, o kojem sam prvo pričao za hidro ulje kod tebe nije na istoj poziciji.Moj je dosta naprijed prema kotaču i zato lošije izgleda sad, kad nema kutijice. KAd se ju vrati, ne bude problema. A znam, da se razpituješ za gass filter(naftnoga). Potpuno je isto napraveno to tamo na tistome mijestu oko filtra. MAle su razlike kot glavčine prišaraufanja arnija i kod arnija(taj je dukši i ima uhe za roto svijetlo montirati). A razpituješ se to možda zbog prostora za kutijice? Imaš pravo. NE možeš jih tako montirati prečno izpred podestova, ak imaš arnij gore. ZAto imamo mi ukoso prifiksirano kutijo:

Ak si predstavljaš, da daš kutijo ravno izpred podesta, možeš jo fiksirati na poseban nosač, al ne budeš mogao otvoriti poklopaca. Isto na suprotni strani. Niti malo originalno, kamoli večo. Znači, prečno postavljeno kutijico ima model sa kabinom Enerđy 80 il 60:

Isto tako ukoso postavljeno kao mi original ima Enerđy, koj nema kabine i ima arnij. TAko se vidi van i sa knjige rezervnih dijelova. Enostavno vide se ,da nekvi model nema pozicij , al drugi ima.

Neznam više mijera ove veče kutijice. Kupljena u Agromehaniki. široka je isto kao originalna 13cm, al je za 3 cm dukša i za 3 cm višja. Ima snažnije ohišje, ljepše se zatvara i ima visuki rob, da voda ne udara u njo. ZAtvara se sa dvima zaklopoma i ima 3 pante za poklopac. Znači sasvim bolja od originala. Al m ise čini, da na desnoj ne bi imal prostora, jer opet bi mi poklopac kutije udarao u turbo poklopac.
Postoje i kutija, ista kao original, samo je višja. Ovo može se ugraditi na tvoj nosač bez prerade. I rupe pod kutijo pašedu i puno viša je i upotrebljivija.
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=6974573

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Hvala na informacijama. :drink:
Mala je razlika u veličini kutija, ali kad se koriste obje to je več blizu neophodnog prostora za razne sitnice.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
Nije druge opcije za kutijo, kad je arnij, kako je ukoso postaviti kutijo, kako je original kod tebe npr. Možeš samo to, koja je višja, a postoji naravno opcija, namijestiti koju kutijo na blatobran, ako se to sviđa neznam. MEni nije smetalo toliko veličina kutije za alat ,več sam popiz...,kad nisam sa sobom u dolino mogao uzeti ni jedne limenke piva.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Sjećaš li se Titove izreke:"Snađi se druže, ali nemoj krasti"
S lijeve strane sica imaš ručku za uključivanje prednjeg pogona (poželjno je da je uključen prednji pogon). Stavi limenke u neku vrečicu (najbolja je platnena) i stavi između te ručke i sica. Do tvoje doline je OK. Kod duže vožnje dobiješ finu toplu pivicu. :icon_jook::(giggle):

Vjeruj mi imam iskustva s ispiranjem grla kod malčiranja kuruznice. :icon_e_wink:

Ako bi se odlučil za dodatnu kutiju vjerojatno bi je smjestil bočno na donji (fiksni) dio rolbara. S jedne strane čak postoji urezan navoj. Ili otraga ispod hidrauličnih priključaka.

Prilozi

• Kutija za alat.jpg
    Kutija za alat.jpg
    30.9 KB · Pregleda: 30
  • Kutija za alat otraga.jpg
    Kutija za alat otraga.jpg
    29.9 KB · Pregleda: 31
Na vrh