Pozdrav!
Sa kolegom Ivanhu-jem, komentirali smo oko blatobrana za Goldoni Star 3000 model(3050 i 3080). PA da nastavimo još ovdje, možda zanima još koga. Debata se išla najviše oko oblike blatobrana, cijene i zagonetke, zašto im treba na svakome od njih mazalica(mazalni dibl).
Izrada, nabavak prednjih blatobrana Goldoni Star 3080.
Kao što je več nek kolega kazao, do nekvih teorij dospijo sam i sam. Izgleda, da za visoki most možda istinito ne možeš montirati original blatobrana(postoje nizki i visoki modelovi ovih Goldonijev). Prihvat na glavčini sasvim je drugačiji i višje postavljen. U knjigi rezervnih dijelova Star model 3050 nema ni napisane pozicije, da postoje za nejga blatobrani, več jih pronađeš u grupi modelova 3080 i Enerđi 80. Pada idem na nabavak. Došao sam do spoznanja, da blatobrani ne koštadu 330 EUR, koje napomenja nek forumaš, koji jih je nabavijo(i se več dugo niš ne javlja na forum), več mi je uvozač ponudijo za njih cijeno 800EUR uz pošto!. Prav ste pročitali. Kao kakav razhodovani TV. ZAšto su mazalice na njih i zašto toliko koštadu? ZAto jer ima ovaj traktorčič, koj se šteje u vočare i vinogradare zaokretajuče blatobrane. Što to znači? Uvik, kad skrečemo sa kotačima do svoje krajne ljege, blatobrane zaustavi u nekvoj točki poseban distančnik-oslon, i zadrži jih u poziciji, al kotači nastavljaju put do kraja i se približaju haubi i za manje od 4 cm!!!.Taj oslon, distančnik mala je ploščica, koja se montira na most i jedan komad med drugim košta 70 eur!. Jer nisam htijo dati 800 eur, htijo sam napraviti u vlastiti režiji sam. NAbavijo za sitne pare od AGT 835 TS direktno sa Agromehanike. U vijeri, da to samo zašaraufam za manje od 100 eur, pokazalo se, da radim račun bez kelnarja. U štartu izporučeni su bili u kompletu i naopaki šaraufi.
Jer sam vidijo več na slikama, da rupe osnovnog nosača AGT blatobrana i glave mosta traktora nisu iste, trebalo se iti v nabavak i izrado međuplošče. Ova potrebna je i za pomicanje osnovnog nosača po glavi, da se psotavi na pravo pozicijo, da su na kraju blatobrani u centru kotača. Međuplata trebala je imati ugrezne glave na vijcima i otokariti veliko fi 40 mm rupo za brežuljak na glavi mosta, koj smeta postavitvi plošče.
Počelo se je montirati probno blatobran, al odmah se pokazalo, da nagib vertikalnog nosača nekako paše, al pozicija naprijed, nazad na kotaču nikako. A to su več problemi se počeli. Kad sam poskusno namijestijo blatobrane izgledalo je nekako ok.
A kad sam zavozijo na drveni stub i zavijo kotače, uskoro mi blatobrani odčupali haubo. Srečom vidijo zadnja 2 cm, da čejo se dodirnuti.
Tako se išlo blatobranske nosače razpiliti i pokušati jih pokoristiti kao materijal, za izrado u vlastiti režiji. Sponji nosač i vertikalni nosač trebao sam ne zašaraufati, kako bilo predviđeno kod AGT original, več zavariti i spustiti jih sasvim do najniže do kotača.
Tekom zavarivanja shvatijo sam, da ne paše ni kot osnovne plošče, jer ima Goldoni veči naklonski kot glave kao AGT. Znači ne paše nikakor. Trebalo se onda navariti tako, da paše i naklon i poves naprijed , nazad. A za to trebaš biti lud, ne pametan, da ti uspe.
Došao sam do upoznanja, da ak želim imati visoko blatobrane, trebam smanjiti zakretni kot kotača za desni ovinek, da blatobrani ne dodirneju ohišju filtra ulja hidravlike ili jih montirati sasvim nizko nad kotačima. Izabrao sam drugo opciju jer ne želim smanjiti zakretni kot kotača. Blatobrane spustijo na višino 4 cm. Pored toga potrebno bila je i modifikacija, da se smanjijo za 10 mm nagibanje cijelog mosta u ljevi kraj. Znači, da se na desnom kraju ne podigne tako visoko, da ne odčupa haube. I još sam poklopac turboladera trebao skratiti za 3 cm.
Odpiljeni dijo označen je sa plavom tankom crtom. Nemam pojma, zašto je taj dijo tamo potreban i ni nije neznam kako ljep. sad je poklopac ljepo ravan bez zubova, ljepši neko original:
KAd se zavarilo i namontiralo, iztokarila se i podloška za podložiti nagib mosta u ljevo stran I test montiranja.
Zadeva funkcionirala, al shvatijo sam, da ovi blatobrani prema original Goldonijevim nemadu pojačenja izpod plastike. Što znači, da vibrirat čeju tekom vožnje. Išlo se u izrado pojačenja slično originalu. Znači velika dolga plošča izpod plastike i među vertikalnog nosača. 120mmx5 mm lim savijao na ruke u posebno napraveni šabloni. radij savijanja kaazo mi originalan AGT nosač, koj imao je pravi radij za kotače 16". KAd završim, namontiram, pokazalo se, da zbog povečane težine blatobrana, dođe ponovo do vibracij ukupno sa limom pojačenja i plastiko. Trebalo znači napraviti blatobrne, koj imali budu dople vertikalne nosače. E, onda bilo to kako treba.
ZAdeva se ošmirglala i razmastila od masti kod bušenja i čeka na bojenje sa dvokomponentnom farbom crne boje kod autoličara.