• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

GOLDONI

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Spaljivanje = ofuriti se vrelom vodom.

Ovaj prijevod je katastrofalan.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Google prevodi doslovno, po principu daj sta das. Po uputama koliko sam shvatio, onaj dio tekucine koji ostane u bloku iza termostata, ostaje i dalje mijesa se sa novom tekucinom. Em pise da se tekucina mora ohladiti prije zamjene, sto znaci da termostat bude zatvoren, em pise da se nakon zamjene, motor zagrije, pa ako zatreba, ulije se dodatna kolicina tekucine - znaci da mozda i nece uopce falit jer ima one stare od prije...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Puknuti,
puno je za prepisati, a kamoli za prevesti. Srećom kaj postoji copy-paste pa se iz pdf dokumenta samo skopira u prevoditelj.

ZJ,
Google prevede tak kak prevede. Ako razumijem za kaj se ide, ne cjepidlačim. Mislim da sam većinu prijevoda manje-više ispravno skužil. Nejasan mi je ostal prijevod teksta ispod točke 6:
"– In the absence of a coolant discharge tap, check for the presence of a discharge plug or loosen one of the cooling circuit lamps in the lower part of the cooler."

Lijepo molim prijevod, ako netko može prevesti tu rečenicu.

Reider,
Antifriz AL40 od INE je dokazano kvalitetan, a istog je tipa kao i talijanski Paraflu.

Damirko,

nisam siguran jel ostane antifriza u bloku, a motor nakon ulijevanja novog treba pokrenuti i nakon gašenja dolijati iz istog razloga kao i kod izmjene uljnog filtera. Potegne antifriz iz posude u blok pa više nema dovoljan nivo u posudi.

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
"– In the absence of a coolant discharge tap, check for the presence of a discharge plug or loosen one of the cooling circuit lamps in the lower part of the cooler."

Ako nema pipe za ispust, provjeri postoji li čep. Ako ni njega nema, oslobodi (skini) jedno od donjih crijeva na koja idu prema hladnjaku.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
ZJ, hvala. :drink:

Postoji čep. Ja sam si tak svaki put gdje je Google spominjal pipu, to prevel s čep.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
jel ima ko energy 80 jel može raditi sa malčerom 2m i težine 500kg i kakvi su za dikelove kupio bi novoga

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
star 3070 vrti zanona od dva metra bez problema...a generalno nemam pojma kolko dijelovi koštaju jer do 2500 sati nemaš nikakvih problema...samo servise...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Goldoni ima skupe dijelove. Koliko se kvare, to znaju oni kaj ih imaju duže vremena od mene.
Moj malčer je težak 340 kg. Traktor (Star 3050) je kraći za 14 cm i lakši za cca 80 kg i uz 100 kg utega (naprijed) mu je taman za nošenje. Kod vožnje na brijeg kod velike strmine (>40° ili 84 %) trebam biti oprezan zbog mogućeg podizanja prednjeg kraja. Ako su nagibi veći, obično idem na brijeg na rikverc, a malčiram niz brijeg.
S obzirom da je težina u odnosu na mojega povećana uglavnom naprijed, vjerujem da bi mu to bilo na granici. No, ako imaš brdovit teren, bilo bi dobro provjeriti kod predstavnika.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Zanimljivo...ja vozim krpana 450kg sa svojim po šumi, ne letim gornja granica mu je ali ide...mislio sam da je star teži traktor i da može više nosit
Energy bi moro to i nosit i vrtit, uz povecan oprez naravno

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Krumpi,

točno da je Star teži, ali puno te razlike je u zadnjem trapu. Si ga probal voziti dignutoga na ovak velikim usponima kak sam napisal?

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Nisam mjerio ali vozio sam po sumi di sam blokadu moro palit da izađem u brdo, pocne ga dizat kako zapne za kamen ali ne mozes usporedivat moj i 80tku sigurno ide to bez problema

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Za sigurnu vožnju mora stabilnost zadovoljiti sve uvjete. No, uvijek si je moguće pomoći. U takvim situacijama bolje voziti svega 10-20 cm iznad zemlje, ne ga podići do kraja. Smanji se moment kojim malčer djeluje na traktor, a u konačnici traktor se bu prestal dizati kad se malčer spusti na zemlju.
Ja uvijek volim biti na strani sigurnosti. Vrag nikad ne spi. :(

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Slijedi mi malo obimniji servis traktora - zamjena ulja i svih filtera u motoru, čišćenje filtera hidraulike, i zamjena antifriza starog 4 godine.

Obavljeno sve osim zamjene antifriza. Uređaj pokazuje da još uvijek (nakon 4 godine) može izdržati do -38°C. Malo mi ga je žal mijenjati pa se još premišljam jel ga ipak promijeniti odmah, za 6 mjeseci ili za godinu dana. Unutra je Paraflu 11, po karakteristikama (i boji) je kao INA Al 40.

Kolika je opasnost da bu (ovako star) nekaj nagrizel?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Iwanho, jel motor ima mokre pikse, suhe pikse ili bušeni blok?
Ak su mokre pikse, zamjena je važna. Na ostale dvije izvedbe ne toliko.
Prije smo mi mijenjali svake 3 godine, no sad je isti već jedno 6-7 g. Izvadil sam prije ove velike zime uzorak i del u škrinju, na -19C. Bistar je kao i prvog dana.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Iskreno prvi put čujem da postoje suhe i mokre pikse. Kakva je razlika i po čemu bi mogel znati kak je izveden taj motor (VM D703 E3)?

Ostalo mi je samo u sjećanju da sam nekad davno, pred 15-ak godina, bil kod Leška u Sv. Križu Začretju taman kad je sređival jedan AC. Rekel je da VM motor na tom AC-u ima pikse koje samo zamijeni i nema brušenja.

Na vrh