• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorenje (Štruc) MUTA

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
10" kotači se odnose na Maestral/Kosor, ili ovi široki 8", koje vidiš na slici.
Na tom mjestu je napisana hrpa netočnosti, tak da se drži onoga kaj piše u uputama.
Nemam upute ali mislim da je za staru Mutu kotači od 12 cola za roto kosilicu,tako kažu ljudi po forumima a tako i "dokazuju" slike po internetu ,gdje su uvijek kotači od 12 cola kad je priključena roto kosa



Hvala na razjašnjenju :)
 

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
u Krapini ima sve za mutu, a i gazda trgovine uvozi sam direktno iz tvornice...
Možete li reći koja je to trgovina u Krapini, kako se zove, koja ima sve za Mutu,i naravno da li još postoji ta trgovina ? Lp
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,334
U Krapini je još samo Partner trgovina, postoji još uvijek ako je o njoj bilo riječi, uglavnom imaju sve za traktore i strojeve. Vjerojatno imaju i sve za mutu, nisam već dugo kupovao ništa za nju pa nemam svježu informaciju.
 

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Za benzinske motore ACME ACT (Lombardini LGA) 280/340 OHC ide 1,2l ulja u motor, a zamjena je svakih 25 sati. Upute - 14str.
Haha, stvarno svašta pišu po tim uputama :)
Inače,ulje je dovoljno mijenjati jednom godišnje,samo naravno treba često kontrolirati da li ga ima dovoljno. Te spike da ulje treba mjenjat tako kratko jako su smiješne i vjerovatno dolaze od silne želje proizvođača da zaradi i na prodaji motornog ulja.
U mutu (stara muta ,okrugli priključak)ja ne stavljam ulje sae 30 ni neki drugi sae nego Liqui Moly MOS 2 ,
To je motorno ulje njemačke proizvodnje,za starije motore (stavlja se inače u luksuzna auta ali i u kamione itd),onako je sive boje-da se neko ne iznenadi,i ima tu osobinu da se "lijepi" na zupčanike i ostale dijelove motora pa i u slučaju da npr pukne karter ili motor i ulje iscuri to ulje će dijelom ostati na zupčanicima i omogućiti još neko vrijeme rada motora a da ne zariba. Ulje se teže nalazi po trgovinama ali moguće ga je naći i u Rh i u Bih i svakako bi ga preporučio....cijena mu je ista ili manja u poređenju sa provikanim markama motornih ulja.
 

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Da li je netko od forumaša mijenjao (ili dosipao) ulje u rotacijskom plugu od Muta Gorenje motokultivatora?
Zna li itko koliko ulja ide u rotacijski plug? Pretpostavljam da se sipa hipoidno ulje,vjerovatno gradacije 80w- 90 ? Ulje se uspia i izljeva na šaraf koji se nalazi otprilike na polovini bubnja iznad lopatica pluga? Ako netko zna neka kaže? Unaprijed zahvaljujem. Lp svima
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,701
10" kotači se odnose na Maestral/Kosor, ili ovi široki 8", koje vidiš na slici.
Na tom mjestu je napisana hrpa netočnosti, tak da se drži onoga kaj piše u uputama.
Isprika što dižem ovu temu iz mrtvila, nakon poduže stanke.

Vezano uz kotače na maestralu, nama je u ponedjeljak rečeno da 12" kotači idu uz roto kosu, a 10" uz frezu. Mi smo se dogovorili da dok još zet kupi i priključak frezu, budemo prvo napravili probu, frezali s ovim kotačima od 12", a na temelju nekakvog vražjeg dosadašnjeg iskustva onda donijeli odluku: da li bude kupovao još i kotače od 10" ili ne.
Razmišljamo i radi bočnog nagiba terena koji bude kosio, radije dokupiti još jedan par kotača 12" pa proširiti kosilicu na duple kotače i tako dobiti sigurnost i stabilnost, protiv prevrtanja. Otom potom.

Za sad smo "i previše naopaki", jer evo po snijegu mi kupujemo novu kosilicu, istovremeno ja razmišljam o izradi "hladne komore" u goricama, pa gdje toga još ima. ;) 🙃 još samo da krenemo eskimima prodavati hladnjake :hahah:
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,533
Za košnju po mrazu, snijegu i naravno po kosinama Muta ima odlične željezne kotače.🥶
IMG_20220824_164441[1].jpg
 

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
897
Zeza me freza na mojoj muti, opet jedan sjemenik otišao, lijeva strana. E sad, zanima me moze li se kako izvest da se ne rastavlja cijela freza da bih ga zamijenio?
 

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
897
Skinuo sam nozeve, sad ne znam kako da nju izbijem , mora li radapcigerom?
 

Prilozi

  • IMG_20230205_151251.jpg
    IMG_20230205_151251.jpg
    43.2 KB · Pregleda: 28

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,573
Našpricaj nafte ili WD-a na mjesto gdje si skinul centralni šaraf.
Imaš 4 rupe na flanđi. Uzmi onu osovinu s flanđom, gdje su bile motike koje si skinul i 4 komada navojnih šipki ili duljih šarafa koji imaju navoj po cijeloj duljini. Spoji ih tim šarafima, kao kad montirašmotike, ali tak da ostane 10-tak mm zračnosti do vrha ovog šarafa na osovini. Postavi neki komad plosnatog željeza da se nasloni na čelo osovine s navojem i na vanjsku flanđu. Polako priteži vijke... To ti je radapciger.
Ako je ta Freza Mutin proizvod, onda na osovini ima konus i (mislim) 2 kajle.
Nakon toga skidaš ovaj dekl i mijenjaš semering Iznutra. Naravno, prije toga treba ispustiti ulje.
 

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
897
Hvala na objasnjenju brate, tako sam im pretpostavio da treba, ali cu ipak uzet radapciger trokraki ima sad na akciji 20 e za moj posao dobar da ne isprobavam nista , a i valjace za neke hobi poslove
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,928
Ako je konus, na onoj kaj sam ja rastavljal je bil, onda je dovoljno pomilovati sa dva čekiča (jednim miluješ, a drugim forhaltaš) i flanđa sama opadne van.
Naravno da je radapciger bolja opcija ali ako nemaš možeš i ovako.
Vidim da stalno nekog vraga šarafiš pa je najbolje da ga kupiš, kak veliš i sam, trebače za svašta.
Gledaj da kupiš sa finim navojem 😉
 

Najnoviji postovi

Na vrh