Od kud vuče pumpa? Da nije u rezervaru na benzinskoj plutajuća pumpa pa troši od gornje strane? Tak se i meni stvarala kondenzacija da je sve hrđalo šta je moglo zahrđati dok sam kupovao na jednoj pumpi. Kak već godinama kupujem na drugoj pmnebi vjerovali nema kondenzacije. Niti šta hrđa niti me jebu šmrklji da štopaju crijeva. Sad imam oko 1500 litara goriva za početak ove godine i nema nikakvih problema. Ja neznam koliko dugo bi morao biti limeni rezervar vani na toplo / hladno da se stvori cca 1dcl vode tak da mjenjajte dobavljače a ne gorivo kao gorivo. Jer to gdje kupujete plavi sa vodom dam se okladiti u bilo šta da i obični dizel ima "kondenzacije vode".Nema što drugo biti nego kondenzacija, voda s pumpe bi bila na dnu, a ne gore.
Dovoljan je samo jedan ciklus da se ohladi vrući zrak unutra i da to kondenzira vodu na stjenkama spremnika (to je jednosmjerni proces jer voda ide na dno i teško da će ona ponovno ispariti u gornji prostor, jer je gorivo u spremniku lakše i iznad je vode). I to se ne dešava samo kod limenih posuda, nego i kod plastičnih spremnika - ali u nešto manjoj mjeri jer plastika slabije provodi toplinu od lima, a i plastični spremnici obično imaju deblje stjenke. U redovnoj upotrebi sve to što se iskondenzira po hladnijem vremenu u nekom vozilu u vožnji će se pomiješati sa gorivom i vjerovatno se neće niti primjetiti jer je to pojedinačno gledano minimalna količina vode. U stacionarnim spremnicima ako se oni ne miču (nema miješanja) i ako se ne vuče gorivo sa dna - s vremenom će se dole nakupiti dosta tog kondenzata, ali potrebne su godine.Od kud vuče pumpa? Da nije u rezervaru na benzinskoj plutajuća pumpa pa troši od gornje strane? Tak se i meni stvarala kondenzacija da je sve hrđalo šta je moglo zahrđati dok sam kupovao na jednoj pumpi. Kak već godinama kupujem na drugoj pmnebi vjerovali nema kondenzacije. Niti šta hrđa niti me jebu šmrklji da štopaju crijeva. Sad imam oko 1500 litara goriva za početak ove godine i nema nikakvih problema. Ja neznam koliko dugo bi morao biti limeni rezervar vani na toplo / hladno da se stvori cca 1dcl vode tak da mjenjajte dobavljače a ne gorivo kao gorivo. Jer to gdje kupujete plavi sa vodom dam se okladiti u bilo šta da i obični dizel ima "kondenzacije vode".
Sve bi to bilo tak, da gorivo nema svoje isparavanje i time i svoj tlak para.Kondenzacija nastaje u praznom dijelu spremnika. Naime kada praznimo spremnik onda potrošenu zapreminu goriva zauzme okolni zrak koji ulazi u sprmenik kako se gorivo troši. Ljeti, kada je toplo, topli zrak ima veći kapacitet za vodenu paru koja se kondenzira na stjenkama u spremniku kada je noću hladnije nego što je bilo po danu - i evo nam vode u gorivu. Zato se strojevi tankiraju navečer kada dođu iz posla (ako nema straha da će gorivo 'ispariti' tijekom noći) da se izbjegne kondenzacija vode u spremniku.
Ako su spremnici stalno puni (da ne vadiš gorivo van) onda ne može nastati kondenzacija tim putem. Ili je voda već bila u gorivu ili je nekako nacurila tekuća voda izvana.
Kada ima vode u spremiku onda se mogu javiti i razni mikrobi koji se razvijaju na granici vode i goriva. Dolaze u obliku sluzi (talog na dnu spremnika), a ponekad je masa kao kod tijesta.
Spremnici moraju imati duplu stijenkuDovoljan je samo jedan ciklus da se ohladi vrući zrak unutra i da to kondenzira vodu na stjenkama spremnika (to je jednosmjerni proces jer voda ide na dno i teško da će ona ponovno ispariti u gornji prostor, jer je gorivo u spremniku lakše i iznad je vode). I to se ne dešava samo kod limenih posuda, nego i kod plastičnih spremnika - ali u nešto manjoj mjeri jer plastika slabije provodi toplinu od lima, a i plastični spremnici obično imaju deblje stjenke. U redovnoj upotrebi sve to što se iskondenzira po hladnijem vremenu u nekom vozilu u vožnji će se pomiješati sa gorivom i vjerovatno se neće niti primjetiti jer je to pojedinačno gledano minimalna količina vode. U stacionarnim spremnicima ako se oni ne miču (nema miješanja) i ako se ne vuče gorivo sa dna - s vremenom će se dole nakupiti dosta tog kondenzata, ali potrebne su godine.
Sasvim druga priča je ako netko namjerno sipa vodu u spremnik da bi si malo podebljao đep, ili ako se podzemni spremnici ne održavaju kako spada, pa s vremenom korodiraju i doslovno u njih nacuri podzemna voda (primjer BP INA Zagreb na Bukovačkoj). Ili ako se spremnici ne čiste, pa se nečistoće sa desetljećima upotrebe akumuliraju na u njima.
Meni doma voze gorivo sa cisternom, navodno direktno iz rafinerije i nisam imao problema sa vodom u gorivu. Dva dobavljača u 25 godina. Ali imam konednzat na dnu plastičnih spremnika jer pazim da ne vučem sa dna istih. U svakom spremniku dole imam možda stotinjak litara tekućine koja se koristi samo za potpalu peći po zimi. Kod kupovine goriva direktno iz cisterne mjeri se tempertura goriva i svoje naručene litre dobijem samo kada je neka određena temperatura goriva (mislim da je referentna temperatura 20 C). Kada je viša temperatura dobijem više litara - kada je niža temperatura dobijem manje litara. Sve piše na slipu, razlika može biti prilična. Kilograma goriva bi trebalo biti uvijek podjednako.
Kod vozila se sve to dobro izmješa u vožnji, pa se spremnik sam čisti, osim nekih ekstremnih situacija. Kod stacionarnih spremnika ne bi trebalo vući sa samog dna - a kada se dole akumulira sve i svašta onda to možda samo pokupiti svakih toliko godina. Ako nisi siguran kakve je kvalitete to dole - onda iz više sprmenika talog povući u jednu bačvu i pustiti da se s vremenom sve to istaloži. Plastični spremnik na paleti je relativno jeftin, tako da se njega vjerovatno ne isplati nešto posebno čistiti sa sredstvima (vjerovatno bi pošteno čišćenje sa odlaganjem svih otpadnih voda/nečistoća koštalo više nego cijeli drugi čisti spremnik).Nešto razmišljam o tome. Jel bi valjalo iz rezervoara svakih par godina izvući pumpom sve što se može pa sipati svježe gorivo?
U svakom po 100 litara otpada, jebeni rezervari i mora da je jebena potrošnja na godišnjoj razini.U svakom spremniku dole imam možda stotinjak litara tekućine koja se koristi samo za potpalu peći po zimi.
Nema šanse jer ga nikad ne iscicaš do kraja u vožnji, a nakon pol vure, vuru... a da ne pričamo o jednoj noči mirovanja, gorivo je staloženo i voda se sama odvojila iz njega.Kod vozila se sve to dobro izmješa u vožnji, pa se spremnik sam čisti
Da to ne valja grijač nebi htel goreti na voduTo što ostane u bačvi skupljam u posebnu bačvu i onda to preko zime potrošim u grijaču u radionici.