Gorivo i "gnojivo", zanimljivi mešung.
Bilo bi "prirodno" da se gorivo kupi, ali priodno je i u našim glavama da je uvijek bilo preskupo, pa onda je to i sad normalno, ali je vrlo neprirodno da "u HR poljoprivredi" više nema godišnje sakupljenih zaliha domačeg gnoja.
Kako bi bilo da se netko zapita čime se to naši HR poljoprivrednici i uzgajivači stoke, svinja, peradi točno bave, kad iza njihove aktivnosti nema gnoja?
Dok je moj pokojni tast bio živ uzimao je plavu naftu, obrađivao je istovremeno godinama 4 grunta i još je po par kanistera bilo za njegovog prijatelja? Kako to? Jednima nikad dosta, drugi ne znaju kamo bi s njom, a sve je obrađeno. Na moje uvijek prisutno i sveopče veselje gnoja je uvijek bilo toliko, da je tast posudio prikolicu s rasipačem, ako sam se točno izrazio, a mi domači i prijatelji smo bili ručni utovarivači... Pitam se gdje je domači gnoj ostalih HR poljoprivrednika?
Ja sam sada samo obična HR nula, penzioner (nisam umirovljenik, nacukavam se kaj keder na udici, makar mi ponestaje snage), definitivno sam veliki " s e r o n j a" jer uz aktivnu gradsku kanalizaciju, svako leto uvijek napravim ohoho kup domačega gnoja? Tu nekaj nije v redu, negdje su jako pobrkani lončići.
Da li je gorivu realna cijena ili je preskupo? Tko zna točan odgovor? Megalomanskim zgrtačima brze love na sve moguće i nemoguće načine je to "užas", bilo bi njima isto da im ga dovoze doma besplatno, jer bi bili u nevolji kamo bi ga preuzeli toliko koliko bi ga njihove gladne oči besplatnoga vidjele...
Ne nisam zločest, realan sam, želim svima da i Vi postanete puno realniji. Svatko u HR u prosjeku ima 2 osobna automobila, 2 traktora i 1 đondir za skoknuti na kavu pred lokalnu birtiju.
Sad se budem namjerno vozio drugim putem u gorice, idem dalje rezati, kraj jedne lokalne farme s jako puno krava, sram me reči - ali i u jako velikom neredu okoliša i kak' te kravice vani, širom farme jesu za vidjeti meni jako bedastom prolazniku.
Još nisam, ni pijan ni lud, ali u goricama imam sve uvjete da se napijem i ponorim "od veselja".
Lijep dan Vam želim svima i što jeftinije gorivo naravno.