• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Građevinski radovi

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,629
Spustam strop u podrumu knaufom da sakrijem cijevi od vode i kanalizacije. Pa bi odma i izolirao. Vuna ili stiropor? I jel bi trebalo kakvu parnu branu između stropa i izolacije ili između izolacije i knaufa?

Luka93

Aktivni član
Tu od
14 Lip 2020
Poruka
157
Izolacija vuna obavezno. Šta je s gornje strane podruma, grijani prostor ili nešto drugo?
Parna brana se stavlja između GK ploče i izolacije.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,716
Spustam strop u podrumu knaufom da sakrijem cijevi od vode i kanalizacije. Pa bi odma i izolirao. Vuna ili stiropor? I jel bi trebalo kakvu parnu branu između stropa i izolacije ili između izolacije i knaufa?
Mislim da parna brana ide na topliju stranu da sprijeći moguću kondenzaciju u termoizolaciji. Ako se bu u podrumu grijalo, onda parnu branu između izolacije i knaufa. Vuna je bolja za takav posel.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,629
Iznad podruma je kuca, stambeni prostor.
Izolirao bi da ne hladi kucu. Podrum ne mislim grijat, a hladan je dosta.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,774
U budućoj radionici smo zalijepili 3cm stiropora na strop nazubljenim gleterom…ti zalijepi 5 ili više, a gipsane ploče postavi kak ti paše.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,629
Ako je u podrumu oko 15°C, isplati li se postavljati izolaciju na strop podruma?
Nemam pojma iskreno, kuca je jos u izgradnji. Rekao bi da ce biti hladnije od 15 °C. Nije klasika podrum nego vise suteren, cca 100 iznad zemlje, 160 ispod. Sređujem od dolje prema gore.
Vuna nije neka investicija 5-6€ m/2 pa je nebi izbacio.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,322
U planu mje malo srediti garažu za kocku ve dok je odsutna 🤣🤣
Prednji zid smo poštemali do cigla, ostalo ono kaj je išlo z hiltijima, ovo kaj se drži budem samo vapno postrugal dolje.
Bolni zidovi su 2,5 visine i 4,5 dužine. Prednji je 2,5 visine i 3 širine.
Plafon treba isto nekaj v kutevima popravit, zid od ulaza ne treba dirat to smo riješili dok se lesa delala.
E sad kolko bi za to trebal materijala? Pijesak, cement, vapno?
Mislil sam koristiti neku gotovu žbuku, al zidovi su dosta neravni i puno bi potrošil..
Eto ak ima ko kakvu okvirnu brojku bil bi zahvalan 😀

Prilozi

• 20241226_123631.jpg
    20241226_123631.jpg
    28.5 KB · Pregleda: 22
  • 20241226_123640.jpg
    20241226_123640.jpg
    23.6 KB · Pregleda: 23
  • 20241228_135432.jpg
    20241228_135432.jpg
    40.6 KB · Pregleda: 23
  • 20241228_153105.jpg
    20241228_153105.jpg
    33.2 KB · Pregleda: 23

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,716
Teško buš od nekog, prema slikama dobil neku realnu količinu.
Pokušaj izračunati volumen koji treba ispuniti (š x v x procijenjena prosječna debljina). Za gotove žbuke sigurno postoji normativ koliko izađe iz jedne vreće. Ako znaš volumen vreće x broj potrebnih vreća, možeš otprilike toliko naručiti pijeska. Ako ne znaš, pijeska ide cca 20-25 % više nego je volumen ožbukanog. Više se ne sjećam točno, ali mi se čini da smo nekad stavljali omjer pijeska i vapna 3:1 uz dodatak jedne lopate cementa na mješalicu (manju, ne onu veliku). Bolje od korištenja vapna i cementa nam se pokazal maltit tako da onda ide samo smjesa 3:1 i voda. Kad buš imal količine, usporedi cijene s gotovom žbukom pa buš sam zaključil kaj ti je bolje. S obzirom da je prošlo puno vremena od kad sam to radil, možda sam u pogriješil koliko ide pijeska u odnosu na volumen gotove žbuke pa molim eventualne korekcije.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,716
Dobro da si me ispravil. (y) Godine činidu svoje, :( rekli bi Dalmatinci.
Maltitu smo za zidanje dodavali lopatu cementa na mješalicu, a za žbukanje vapmo i cement prema tvojem omjeru.

• Like
Reactions: ZJ

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,558
Nisi ti Ivan pogriješio,, opet je omjer 3-1,, pijesak-kreč,, a ciment zavisi hoćeš li da poslije malter bude tvrdji daješ lopatu cementa,,manje tvrd smanjiš cementa, cement daje tvrdoću malteru,,al ima i manu uvlači vlagu iz zraka,,pa zna biti kondenza po zidu,,

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,629
Kad ozbukas uzmi ovo
Zadnji preijelaz s tim i tip top. Nedavno sam malterisao kucu gotovom zbukom i zadnju ruku je majstor s ovim radio. Zidovi ko staklo.
20231222_153653.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh